Fördelningspolitisk orimlighet.

Nu måste man få in fördelningspolitiken i miljöfrågorna. Detta kan inte vänta längre nu när man ser vilka krav EU ställer på Sveriges befolkning. Låginkomsttagarna kan inte både tappa inkomster och samtidigt använda en större del av denna disponibla inkomst för att betala miljöskatter när förhållandet istället är omvänt för välbesuttna.

Man kan ju enkelt inse att villaägare på Djursholm som fick 35000 netto på fastighetsskattens "maxtaxa" inte kommer att beröras överhuvudtaget om bensinen skall höjas med 1 eller till och med 2 kr. per liter. Detsamma gäller ju elskatterna.

2 kr. litern med en körsträcka på 1500 mil gör alltså 3000 kr. på ett år vilket betyder att man skulle kunna öka sin bilkörning till 15000 mil per år och ändå ha pengar över tack vare förändringen av fastighetsskatten. Hur bra är det för miljön?

Om du istället fått en höjning av fastighetsskatten med 1000 kr. så ligger man helt plötsligt 4000 kr. back på en redan troligtvis betydligt lägre disponibel inkomst.

Det kommer att bli helt orimliga förhållanden i landet om man inte väger in detta i de politiska besluten omedelbart.

Det kräver nog en annan typ av regering än den vi har nu för att åstadkomma detta så någon ljusning på himlen är väl inte att vänta förrän 2010.

Vågar man hoppas på ett nyval?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0