Demokrati ja, EU-krati nej, Strejkrätt ja, EU-rätt nej,

EU-parlamentarikerna Eva-Britt Svensson och Jens Holm (v) svarar idag EU-minister Cecilia Malmström (fp) på frågan vad vänsterpartiet vill med EU.
Det är viktiga frågor för oss alla så ta er tid att läsa .




Vi ställer gärna upp och skriver ett nytt EU-fördrag, skriver Eva-Britt Svensson och Jens Holm.
Cecilia Malmström undrar vad vänsterpartiet vill med EU, och vilket fördrag vi vill ha. Vi är mycket glada att få den frågan, och vi ska svara.
Det vore ännu mer glädjande om hon vågade ställa samma fråga till hela svenska folket i en folkomröstning: Vill ni ha det nya Lissabonfördraget?
Lissabonfördraget - som tidigare kallades konstitution och alltså är en EU-grundlag - för över makten över ytterligare ett hundratal politiska områden från Sverige till EU. Siffran kommer från riksdagens utredningstjänst.
Det nya fördraget ger mer makt till stora länder. Det gör EU till en militär allians där medlemsländerna åläggs att upprusta militärt. Det tillsätter en EU-president och en EU-utrikesminister. Vänsterpartiet vill inte ha dessa åtgärder. Men vi vill andra saker!
Vi vill försvara strejkrätten. EU:s domstol slog nyligen fast att fackens blockad i Vaxholm inte var tillåten. Det lettiska företaget hade rätt att använda lettisk arbetskraft i Sverige, till lettiska löner. Om detta får fortsätta är lönedumpningen ett faktum. Därför bör Sverige kräva att den svenska arbetsmarknaden skyddas av ett juridiskt giltigt undantag i EU-grundlagen.
Vi vill att EU ska vara demokratiskt. Frankrike och Holland sa nej till det här fördraget när det hette konstitution, i folkomröstningar 2005. EU-eliten återkommer nu med samma förslag under nytt namn. Och nu ska folkomröstningar undvikas till varje pris. Det är fräckt, odemokratiskt och självgott.
EU-krati? Nej, tack!
Vi vill att den fria marknaden underordnas viktigare intressen, som miljön. Varje EU-förslag till klimatåtgärd undermineras i dag av industrins lobbyister. Utsläppsrätterna delas ut gratis och i överflöd. Kraven på renare bilar försenas. Den inre marknadens transporthysteri fortsätter att öka. Kommissionens nya klimatpaket försöker inte ens nå upp till det som EU lovade på Balimötet.
Marknaden går först. Och det ändras inte av att en namnlös jurist har stavat till ordet klimat i det nya fördraget. Fördraget ger EU mer makt på många områden. Men inte på just miljöområdet.
Vilket fördrag stödjer vi, undrar Malmström. Svaret är: Inget av dem du föreslår. Vi vill ha strejkrätt inte EU-rätt. Demokrati inte EU-krati. Miljö inte marknad. Om du behöver hjälp och goda förslag för att skriva ett sådant fördrag så ställer vänsterpartiet upp.

Eva-Britt Svensson
Jens Holm
EU-parlamentariker (v)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0