Klyftorna ökar!

Igår kunde man se i flera olika media att det varit en rekordstor ökning av hushållens inkomster, 7% förra året. Detta enligt en publicering av SCB. Det låter ju väldigt bra om det varit så att alla fått 7% men så är det naturligtvis inte. Trenden har varit stigande sedan 1995 och mätningarna man nu redovisar är därifrån till 2007.
Samtidigt konstaterar man att klyftorna aldrig varit så stora som nu mellan de med låga respektive höga inkomster. Ja man behöver ju inte vara snille för att då förstå att det är en mindre klick som fått övervägande del av de totala procentenheterna för att snittet skall hamna på "positiva" 7%.
IF Metall konstaterade för ett tag sedan att reallöneökningen för deras medlemmar under nuvarande avtalsperiod (3 år) skulle bli (hör och häpna) 0,1%. Ja då förstår man lätt vilka som fått reallöneökningar som heter duga.
Sättet att rubricera denna undersökning påminner mig om förra krisen då regeringen införde prisstopp. Jag arbetade då hos återförsäljaren till en av våra inhemska biltillverkare. Det förhandlades fram ett avtal med regeringen om att få höja prislistan med 5%. Då höjde man priserna på storsäljande reservdelar med upp till 50% på vissa artiklar och sänkte priserna på "hyllvärmare", men snittet på hela listan blev 5%. Rent kriminellt kan man tycka men sådana brott anses ju inte skada någon annan och ses mellan fingrarna med. Juridiskt ok men moraliskt????????

   

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0