Alliansen är regerings-oduglig!

OECD presenterar nu siffror över arbetslöshetsutvecklingen i Europa de senaste 2 åren. Det är intressanta siffror med tanke på att en del allianspolitiker använt de små men ändå positiva tecknen från Tyskland och Frankrike (den 0,1% förbättringen av BNP) som ett tecken på att det nu kommer att vända i ekonomin. Varför kan då dessa länder presentera en förbättring? Jo i Tyskland och Frankrike har regeringarna på ett aktivt sätt agerat för att stimulera ekonomin och bromsa arbetslösheten. Bl.a. infördes där generösa skrotningspremier för att stimulera nybilsförsäljningen och hålla bilindustrin och dess underleverantörer igång. Dessutom får företagen hjälp av staten till permitteringslöner för att kunna behålla de anställda och den kompetens som behövs när hjulen börjar snurra på allvar igen.
I Sverige har Alliansen satsat på ”jobbcoacher”.
För två år sedan var arbetslösheten i Sverige 6,1%, i Tyskland 8,4% och i Frankrike 8,3%. Idag är arbetslösheten i Sverige 9,8%, i Tyskland 8,3% och i Frankrike 9,1%.
Det är samma kris som drabbat dessa länder men det som skiljer är att i Tyskland och Frankrike har regeringarna agerat. Här hemma har Alliansen inte gjort något för att mildra effekterna av krisen. Man är handlingsförlamade! Oppositionen har tjatat och gett förslag på åtgärder både för industrin, och kommuner och landstings räkning men Alliansen har suttit i sin eka och drivit utan åror. Fackföreningsrörelsen har uppvaktat regeringen och vädjat om att man skall gå in och hjälpa till men fått kalla handen tillbaka. Ändå räknar Alliansregeringen med en fortsatt kraftigt stigande arbetslöshet. Måhända skall de sänka ersättningarna för de som drabbas ytterligare det verkar vara det enda de har på sin agenda, plus då skattesänkningar till de som redan har det bra, något man nu också lånar till.
Så varför ökar arbetslösheten så snabbt i Sverige kära Allianspolitiker, trots att vi har er arbetslinje, när den inte ökar så i Tyskland och Frankrike? För det är väl samma kris vi drabbats av?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0