Äntligen vargjakt!

Ja jag har inte träffat en jägare utan att de sett positivt på att de "äntligen" får möjlighet att ngt decimera vargstammen. Rätt eller fel, därom får väl de lärde tvista men varför skulle just vargen fredas? Det finns ju idag gott och väl över 200 vargar i landet och om dessa decimeras med ett 25 tal så lär knappast vargen vara utrotningshotad för det. Vem vet, kanske att spridningen rentav blir bättre över landet om de söker sig till mer fredade marker om jakttrycket blir högt i de nu vargtätaste områdena. I SNF:s "Projekt Varg" från 1976 så konstaterar de ju där att det skulle krävas en stam på 100 djur för att ha en livskraftig vargstam. Så att plocka bort ett tjugofemtal nu när stammen redan är uppe i över 200 djur kan knappast göra någon skada.
Skada, gör nog däremot de debattörer som inte tål motargument eller klarar att visa någon som helst förståelse för de problem som jägarna trots allt upplever. Att likt psykopater negligera allt annat än sin egen tro och uppfattnig skapar ju enbart motsättningar.
Jag kan rekommendera ett väldigt bra program som SVT sände häromdagen. Det heter Småskalighetens hjältar och ser man det så kan man kanske förstå en del av de problem som kan orsakas av en alltför stor rovdjurspopulation. Idag har vi ju tyvärr inte så mycket småskalighet kvar och det kanske är tur då det knappast hade varit förenligt med en kraftig vargstam. Det var väl också därför som man utrotade den en gång i tiden.


Kommentarer
Postat av: Kaj Raving

Klart att jägarna jublar, de får ju mer att döda och att döda en varg är ju dessutom extra meriterande i jägarkretsar, lite som en svensk form av afrikansk storviltsjakt.



Dessutom så tar ju vargarna byten som jägarna gärna vill ha för sig själva, så att jägarna vill decimera vargstammen är inte märkligare än att skogsägarna vill decimera älgstammen för att freda sina plantor.



Jag har onekligen väldigt svårt att ha någon som helst förståelse för denna egenintresse-grupps "problem". Ser de vargen som ett problem när de är ute och jagar så får de väl helt enkelt låta bli att gå ut i skogen och döda.



Såvitt jag vet så finns det heller ingen särskild grund till att man behöver skjuta några vargar, så varför då göra det (förutom att jägarna vill det)?

2009-12-28 @ 21:47:03
URL: http://kajraving.blogspot.com/
Postat av: Andreas Nilsson

Tja, forskningen har väl gått framåt sedan 1976?



viablepopulation" rel="nofollow">http://en.wikipedia.org/wiki/Minimumviablepopulation



Men nu snackar vi ju om fennoskandisk lupus, en variant som även finns utanför Sveriges gränser. Med naturliga tillskott från Finland/Ryssland då och då kan säkert den svenska stammen ligga under den generella siffran på 500-1000 som brukar nämnas i forskningssammanhang gällande uthålliga bestånd av ryggradsdjur (se ovan länk).



/Andreas

2009-12-28 @ 21:51:14
Postat av: Oven

Ja du Kaj, vegetarianer tycker det är onödigt att döda tamdjur. Skall vi stänga alla slakterier för den skull då?

2009-12-28 @ 22:53:27
URL: http://ovenordstrom.webblogg.se/
Postat av: Kaj Raving

Ja, Oven, det tycker jag (vad det nu har med saken att göra?).

2009-12-28 @ 22:58:09
URL: http://kajraving.blogspot.com/
Postat av: Oven

Det tycker inte jag. Man kan ju inte vara emot alla företeelser man inte själv gillar. Men helt klart är att jag hellre skjuter ett rådjur i skogen än en gris på ett slakteri. Lite skillnad på livskvalité för djuret innan de går till de sälla jaktmarkerna.

2009-12-28 @ 23:08:38
URL: http://ovenordstrom.webblogg.se/
Postat av: Kaj Raving

Klart man kan vara emot alla företeelser man själv inte gillar. Märkligt vore snarare om man vore för saker man inte gillade.



Det må hända att det är skillnad i livskvalitet mellan en gris och ett rådjur. Men i det här fallet så handlar det inte om ett djur som ska ätas eller som "behöver" dödas av någon annan anledning än att jägarna vill det.



För övrigt så tycker jag att det är fel att döda oavsett livskvalitet i övrigt, men det är en helt annan diskussion.

2009-12-28 @ 23:26:41
URL: http://kajraving.blogspot.com/
Postat av: Oven

Men varför har det aldrig blivit någon sån här debatt ang. räv,grävling,kråkor och kajor m.fl.

Varför är det just vargen som skapar denna debatt då Kaj. Skiter vargkramarna i de andra djuren eller? Och i så fall varför? Dubbelmoral?

Jag vet inte om du satt dig in i den problematik jägarna anser sig uppleva med vargen men det är ganska mänskligt om man upplever att man har ett problem men man är förbjuden att på något sätt försöka lindra problemen att det växer ut till frustration. Att jägarna då får en chans nu att decimera vargstammen med 25 djur gör ju varken till eller ifrån för vargen, men kanske kan det lätta på frustrationen som jägarna upplever och bidra till ett något bättre diskussionsklimat i framtiden? Som jag skrev, därom får de lärde tvista. Tror ändå att en direkt diskussion mellan de grupper som har motsättningar är bättre än att enbart tvinga ena sidan till tystnad genom att lägga locket på.

2009-12-28 @ 23:42:03
URL: http://ovenordstrom.webblogg.se/
Postat av: Oven

Kanske vi skall förbjuda alla kommunikationsmedel som dödar oskyldiga djur också? Bilar, tåg och flyg m.fl. De dödar ju både vargar, vildsvin älgar, rådjur och allehanda fåglar. Varför inte börja med en lag som gör vägar och järnvägar viltsäkra?

2009-12-28 @ 23:49:01
URL: http://ovenordstrom.webblogg.se/
Postat av: Oven

Personligen tycker jag att den som inte klarar att avliva ett småvilt upp till rådjurs storlek om man råkat köra på det med bil inte skulle ha något körkort. Man orsakar nämligen viltet onödigt lidande (jaktlagstiftningen). Däremot så inser jag kanske de orimliga konsekvenser detta kanske skulle få i samhället så det är knappast någon idé att väcka frågan. En sak jag får lov att acceptera även om jag inte gillar det.

2009-12-28 @ 23:55:52
URL: http://ovenordstrom.webblogg.se/
Postat av: Kaj Raving

När det gäller "vargkramarna" och deras resonemang kring jakt på andra djur så vet jag inget om det men med tanke på att vargen tämligen nyligen tagit sig upp från sin status som utrotningshotad så intar den ändå något av en särställning. Och så vitt jag vet så är stammen inte så pass stor att det inte fort kan gå åt fel håll om något händer, så frågan är fortfarande: Varför ska man tillåta jakt när det inte finns ett "behov".



Att jag inte köper jägarnas "behov" har jag redovisat för tidigare.



För övrigt så gör det garanterat till eller ifrån för vargen att decimera vargstammen med 25 djur, åtminstone för 25 vargindivider. Vad det däremot leder till för konsekvenser för populationen som helhet kan jag inte svara på.

2009-12-29 @ 00:09:25
URL: http://kajraving.blogspot.com/
Postat av: Oven

Enl. SNF var den utrotad! För övrigt håller jag med dig att det naturligtvis gör skillnad för de individer som skjuts. Men jag menade naturligtvis för populationen som helhet.

2009-12-29 @ 00:18:27
URL: http://ovenordstrom.webblogg.se/
Postat av: LIGIZT

Neeej Oven,för det mesta så har du juh rätt i det du skriver men att ytterligare försvaga våran vargstam är INTE vägen till ett alliansfritt Sverige.

Faktum är att i ett land som Sverige borde det vara den dubbla mängden vargar MINST. Med mindre än 200 djur så blir inaveln än värre o ska jag vara ärlig så tror jag nog vargen fanns här före oss oxå!

Ska du bli som KNUGEN som vill skjuta varg för att skydda kvinnor o barn?

Låt inte dina jägarfasoner överrösta ditt i övrigt vettiga politiktänkande. Spela golf eller nåt ist hehe

2009-12-29 @ 06:33:35
URL: http://www.piratpartiet.se
Postat av: olle B

Det är lätt att vara vargvän om man bor långt bort från något vargrevir. Kaj vet inte vad han talar om för det gäller inte konkurrensen om byten utan att all jakt med stående hund eller drivande hund är borta. Äldre människor vågar inte ut i skogen för att plocka bär och svamp och våra barn vågar inte rida nära skogen. I förra veckan mötte vår grannflicka en varg inne i vår by när hon var ute med sin häst. Om man ser vargen som ett problem behöver man inte gå till skogen skriver Kaj men om man träffar på vargar inne i byarna så vart ska man då ta vägen, sitta inne och titta på småfåglarna genom fönstret? Makthavarna tror att acceptansen för varg kommer när vi får skjuta några, men vad spelar det för roll om vi har 15 eller 10 vargar på skogen, de dödar ändå våra hundar.

PS.såg att Oven blev censurerad av Jinge

2009-12-29 @ 09:33:28
Postat av: Anonym

Kan vara värt att se vad SNF skriver idag istället för att hänvisa till 30 år gammal information: http://www.naturskyddsforeningen.se/natur-och-miljo/aktuellt/%3Fnews%3D13041 - jag håller med SNF om att det är direkt pinsamt att Sverige bryter mot art- och habitatdirektivet. Det minskar vår trovärdighet och faktum är att Sverige i allmänhet inte alls är så bra på att följa miljödirektiv som vi själva tror, flera nya medlemsländer är bättre än oss på det.



Värt att tänka på är också det moraliska dilemmat - vi vill gärna att t.ex. tigrar ska finnas kvar fria men indier möter samma problematik där som svenskar gör med vargen. Hur ska vi kunna kräva att de bevarar sina tigrar när vi inte ens kan bevara 200 vargar?

2009-12-29 @ 16:53:46
Postat av: olle B

Låt Indierna själva bestämma hur de vill ha med sina tigrar.

Vi får väl se så småningom om Sverige bryter mot habitat direktiven. Vilken moralisk dilemma är det då att folk på landsbygden är mindre värda än rovdjuren. Folk på landet vill inte ha rovdjur men människorna i städerna värnar om dom. Varför? Vad ska ni ha vargen till? Hur många gånger om året åker ni till något vargrevir för att få se eller höra någon varg yla eller är det bara vetskapen om att vargen finns som är er kärt.Tala gärna om för mej vad vargen har för betydelse i ekosystemet? Vargen har varit borta i hundra år och aldrig någonsin har vi haft så starka viltstammar som för några år sedan men efter att vargen blivit inplantead har mängder av vilt försvunnit till ingen nytta. Vilt som är närproducerat och ekologiskt men det vill vargvännerna ge bort till ett rovdjur som inte behövs i ekosystemet. Ni tycker tydligen att vi ska äta galna kosjukt nötkött och grisar som har vuxit upp och blivit dåligt behandlade.Låt länen folkomrösta om vargen och de som röstar för kan ta hand om eländet

2009-12-29 @ 20:56:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0