Den Moderata parodin fortsätter!

Fredrik Reinfeldt lovar idag (14/8) i sitt Vaxholmstal 5 miljarder till pensionärerna nästa år. Det är ju väldigt bra att Alliansregeringens orättvisa behandling av pensionärerna kompenseras något, men frågan jag ställer mig är hur de får ihop det med den politik de säger sig vilja föra?

 

Moderaterna tillsammans med C, FP, KD och S har ju tidigare kommit överens om ett nytt pensionssystem i den s.k pensionsöverenskommelsen. Riktlinjerna för det nya pensionssystemet beslutades redan 1994. Syftet var att skapa ett ålderspensionssystem som var mer följsamt mot den samhällsekonomiska och demografiska utvecklingen och där sambandet mellan avgift och förmån var starkare för den enskilde. 2003 trädde ålderspensionssystemets regler i full kraft och därmed har alla delar av pensionsreformen fallit på plats. Man skapade alltså ett system som innebar att om bruttonationalprodukten (BNP) minskade så skulle pensionerna sänkas.


När nu detta inträffar (under borgerligt styre) så vill Allianspartierna helt plötsligt kompensera pensionärerna för denna minskning. Varför?

 

Varför gör man en pensionsöverenskommelse om man sedan inte avser att följa den?

 

Ja naturligtvis är det för att det nu är valår och att regeringens tidigare diskriminering av pensionärerna fått ett så stort utrymme i debatten.

 

Alliansen säger ju också att det enligt arbetslinjen skall löna sig att arbeta varför pensionärer arbetslösa och sjuka får finna sig i att betala en högre skatt än övriga. Nu vill man sänka skatten för pensionärerna. Varför? Står man inte heller för arbetslinjen längre?

 

Ja man säger att skillnaderna bör minska något, dock utan att ange vad en ”lämplig” nivå på skillnaden skulle vara.

 

Så helt plötsligt skall vi alltså ha ett skattesystem med tre olika nivåer på samma inkomst. En låg skatt för löntagare, en något högre för pensionärer och den högsta för de som är sjuka eller arbetslösa.

 

Det visar på ett bra sätt hur Alliansens människosyn ser ut när man samtidigt vet vilka som också tjänat de stora pengarna på Alliansens skattesänkningar.

 

Varför har man ingått en pensionsöverenskommelse om man inte avser att följa den?

 

Varför har man en arbetslinje om man inte avser att följa den?

 

Fanns det den minsta hederlighet i Alliansens politik så borde man omgående riva upp den orättvisa pensionsöverenskommelsen eller låta pensionerna minska i enlighet med den och även ange vilka nivåskillnader man anser vara lämpliga i beskattning av inkomst enl. arbetslinjen.

 

För min egen del så anser jag att pensionsöverenskommelsen bör rivas upp och att skattesystemet skall vara utformat så att man betalar lika skatt vid lika inkomst.


Man kan ju också fråga sig varför det enbart är pensionerna som per automatik skall sänkas om BNP faller?

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0