0-avtal säger Svenskt Näringsliv, men bara för löntagarna!

Svenskt Näringsliv går ut i avtalsförhandlingarna och erbjuder 0-avtal till löntagarna men själva har de tillskansat sig lönehöjningar långt utöver anständighetens gräns de senaste åren.
2006-2008 fick den genomsnittlige industriarbetaren en genomsnittlig löneökning på 1 600 kr/mån. Under samma period höjdes direktörernas egna löner med i genomsnitt 50 000 kr/mån.
Vågar man förmoda att de flesta av dessa herrar lägger sin röst på Moderaterna? Dessa Moderater som påstår sig vara det "nya" arbetarpartiet. Tillåt mig småle.
I vissa fall har direktörernas löner höjts med över 200% och samtidigt så erbjuds nu de som skall arbeta ihop till detta 0%. Är det rimligt? Och är det rimligt att folk samtidigt kastas ut ur sjukförsäkringssystemet och får en ersättning på 223 kr/dag samtidigt som andra vältrar sig i överflöd? Är det ett sådant samhälle vi vill bygga för framtiden? Det är skillnad på skit o pannkaka sa man förr i tiden, det verkar som vi är tillbaka där nu.
Låt direktörernas löneglidning bli normgivande för hela avtalsrörelsen och gör det retroaktivt från 1980 års nivå!
Det finns pengar i det svenska samhället. Det som felas är hur snett fördelningen av dessa pengar sker. Något att tänka på när det är dags att gå till valurnorna i september. En röst på Alliansen är en röst för att de 10 mest välbeställda procenten skall få det ännu bättre på de övriga 90 procentens bekostnad. Gagnar det Sverige som helhet eller gagnar det några få i Sverige? För mig är svaret självklart!



Kommentarer
Postat av: Lars Jilmstad

Detta är en ohederlig argumentation. Om du ska jämföra "den genomsnittlige industriarbetarens" lön med en direktörslön så ska det förstås vara "den genomsnittlige direktörens" lön. Gör gärna den hederliga jämförelsen så kommer du att finna att den genomsnittlige direktören har en förhållandevis låg lön (ca 35 000 kr/mån) och att han eller hon i många fall sänkt sina löner under de senaste åren.

2010-02-04 @ 11:05:45
Postat av: Oven

Ledsen Lars men jag håller inte med dig om att det skulle vara oseriöst. Det vore intressant att få veta vilka direktörer du räknar in när du kommer fram till siffran 35 000? Ensamföretagare?

Det jag skrev om var direktörerna inom Svenskt Näringsliv (börsbolagen), deras löneglidning i förhållande till vad löntagarna erbjuds. Visa mig gärna den direktör inom Svenskt Näringsliv som tjänar långt under 35 000 kr/mån. Det måste finnas hur många som helst om du skall komma ner till "ditt" påstådda snitt. Oseriöst?

2010-02-04 @ 16:12:48
URL: http://ovenordstrom.webblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0