Inför kommunalt veto i vargfrågan!

Naturvårdsverket satte i smyg ut ett vargpar utanför Karlsborg. Inte ens den politiska ledningen i Karlsborg hade fått veta något om det hela. Ren och skär idioti från Naturvårdsverkets sida.
Inte blir det mindre idiotiskt när man efter att redan ha släppt ut vargarna håller möte och vill informera lokalbefolkningen hur man skyddar sina djur mot vargen. Hur hade det varit att börja med informationen och gett ut bidragen till de stängslingar som krävs?
Nej först ut med vargen och sen skall folk informeras och börja med åtgärder för att skydda sina djur. Hur korkade är man på Naturvårdsverket? För det kan väl aldrig vara så att man "vet" att man aldrig kommer att få folkligt stöd för sina utsättningar och därför kör över folk med odemokratiska metoder? Demokrati skall ju vara folkstyre!
Nej det är nog dags att kräva kommunalt självstyre även i vargfrågan precis som med uranbrytningen. Båda dessa saker påverkar starkt lokalbefolkningens sätt att leva.
Jag skulle gärna se att någon kommun inför nästa val vågade ha en folkomröstning om vargen. Då kan vi tala om demokratiska beslut sedan. Och skulle folk sen rösta ja till att ha varg i sitt närområde så är ju problemet ur världen! Varför vågar ingen fråga folket?


Kommentarer
Postat av: Mats

Inte för att på något sätt ta ställning i sakfrågan, men hur hade du tänkt att en kommun som väljer att införa varg säkerställer att den håller sig enbart inom den kommunens gränser?

2011-12-16 @ 11:20:08
Postat av: Ove Nordström

Varför skulle man säkerställa det Mats? Det är ju precis som med vildsvinen, en markägare får tillstånd att släppa ut dem men grannen kanske inte vill ha dem.Dessa exempelfinns och den som släppt ut dem kan ju naturligtvis inte garantera att svinen håller sig på hans marker.

2011-12-16 @ 14:37:48
URL: http://ovenordstrom.webblogg.se/
Postat av: olleB

Bra skrivet Oven. Äntligen någon på vänsterkanten

som förstår problemen med varg för oss som bor och verkar inom vargrevir.Nu reagerar Jinge snart men det är inget att bry sig om.

2011-12-16 @ 22:02:51
Postat av: Mats

Skall folkomröstningen bara gälla kommunens mark då? Eller hur gör du liknelsen med markägare och vildsvin annars?

Har faktiskt lite svårt att förstå hur det skulle påverka sakfrågan på något sätt alls. Eftersom vargen ändå kommer vandra fritt över kommungränserna spelar det ju ingen roll om några röstar nej.

2011-12-17 @ 17:04:28
Postat av: Ove Nordström

Det var inget detaljförslag Mats men man kan ju tänka sig att en sådan omröstning handlar om man vill ha en utsläpps-plats för varg i sin kommun eller inte.

Att hysa varg överhuvudtaget skulle man ju kunna tänka sig att ha en regional folkomröstning exempelvis. Det viktiga är att man respekterar folkviljan (demokratin) även i kontroversiella frågor.

2011-12-18 @ 15:45:42
URL: http://ovenordstrom.webblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0