Är demokratin på väg att dö ut?

Frågan känns synnerligen mer och mer berättigad för varje år. Nu kom det också en undersökning som omtalades av TV där ungdomar bl.a. kunde tänka sig att sälja sin röst och var fjärde t.om. förordade diktatur. Det är verkligen illa och jag hoppas att det finns någon som verkligen vill gå till botten med VARFÖR de tycker så?

Personligen tror jag att ungdomar ser demokratin som alldeles för långsam och seg. Dagens unga vill utföra saker i realtid för att det skall vara tilltalande. Två ytterligheter som ställs mot varandra. Detta tror jag även är fackföreningsrörelsens dilemma. Ungdomar är mer obenägna att ansluta sig eftersom de inte direkt kan se att de har något att vinna på det, snarare tvärtom så ser de att det kostar ca 500:- per månad. Varför skall jag vara med där när jag ändå inte kan påverka är en fråga man ofta hör. Och där kan jag hålla med dem till viss del. Facket av idag tar inte striden för sina medlemmar, de agerar enbart utifrån ett samhällsansvar som för övrigt inte delas av arbetsgivarna.

När man sedan hör en sån som Göran Persson som idag medverkade i TV ang. det europeiska samarbetet stå och tala sig varm för att kommisionen bör ha mer makt än parlamentet så är det kanske inte så konstigt att folk blir vilsna. Han förespråkar alltså mer makt till organ vi inte har möjlighet att välja själva. Demokrati?

Samtidigt så är det ju så som även fackföreningarna fungerar. Vi väljer en styrelse och representanter lokalt som sedan i sin tur väljer uppåt o.s.v. och den enskilde medlemmen har inget eget inflytande på vem som kommer att representera honom som förbundsorförande. Ni vet ju den klassiska leken där man ställer upp ett led och förste man viskar ett budskap till andre o.s.v., ett budskap som när det kommer till sista man oftast har fått en helt annan innebörd än ursprunget.

Ja man kanske kan säga att EU närmar sig både facket och Kina ur ett (o)demokratiskt perspektiv. En utveckling i helt fel riktning.
Alla västländer firade Sovjetunionens sönderfall och förespråkade de mindre ländernas rätt till eget demokratiskt styre. Nu förespråkar samma länder en Europeisk Union med mindre egen makt till de små länderna och som skall styras alltmer av ej demokratiskt valda strukturer. Hur får de ihop det?

Finns det någon lösning på dessa problem då?
Ja jag tror faktiskt det. Om vi inför mer av direktdemokrati i samhället där medborgarna i realtid kan vara med och påverka frågor och beslut så tror jag att demokratin återigen kommer att vinna mark. Samtidigt blir ju detta ett hot mot de redan etablerade partistrukturerna som skulle få mindre betydelse då. Samtidigt tror jag trots detta att partierna om de tappar en del politisk makt skulle få ett utökat ansvar som demokratiövervakare. Kort och gott se till att de demokratiska spelreglerna efterlevs och åtföljs. Idag förekommer det ju faktiskt ganska ofta att beslutsfattarna själva helt enkelt struntar i dessa regler när de fattar beslut.

Två frågor som kunde varit väldigt aktuella att låta medborgarna få fatta beslut om via direktdemokrati är ju Medeltiden Värld i Götene och även frågan om Stadsbiblioteket i Lidköping. Då hade det även varit enkelt för politikerna att agera när man fått direkta direktiv om hur medborgarna vill ha det. Då hade säkerligen fler ungdomar också fattat intresse för de politiska frågorna.
SVT


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0