80 år sedan Ådalen! 31-05-14 - 11-05-14

Idag är det 80 år sedan fem arbetare sköts ihjäl vid demonstrationerna i Ådalen. Hade vi i Vänsterpartiet fått som vi velat så hade kommunens flaggor idag varit hissade. Vi lade en motion till sensate fullmäktige om detta och denna godtogs för vidare befordran till kommunstyrelsen.
Där blev det emellertid stopp! Styrelsens ordförande Socialdemokraten Kenth Selmosson (S) var emot p.g.a. att han var rädd för att det skulle gå inflation i flaggdagar????????
Det s.k. "nya" arbetarpartiet Moderaterna hade heller inget till övers för arbetarhistoriens offer. Men det var ju mer väntat.
Tycker detta var synd för avsikten var annars att på sikt etablera en kommunal demokratidag vilket vi tycker ligger i tiden nu, också med tanke på vad som händer i arabvärlden. Där hjälper ju för övrigt svenska soldater till i demokratisträvandena.

Nåväl, jag vill iallafall här hedra minnet av våra kamrater som i Ådalen med sina liv fick offra sig för den positiva utveckling därefter som nu vi idag fortfarande får bära frukten av. Eira Söderberg 20 år, Erik Bergström 31 år, Evert Nygren 22 år, Sture Larsson 19 år och Viktor Eriksson, 35 år.
Jag publicerar vår motion här nedanför bilden..

 

Motion till Götene kommunfullmäktige.

 

I arabvärlden pågår nu folkliga uppror mot de gamla totalitära styrelseskicken i snart sagt varenda land. Sverige stödjer ju också detta i och med FN mandatet till stöd för det Libyska folket. Även i andra länder i regionen är befolkningarna hårt ansatta i sina protester för att uppnå demokratiska fri och rättigheter. Jemen, Bahrain och Syrien för att nämna några. Dödsoffren är många i kampen för demokratin och vi hör dagligdags i medierna om nya dödsskjutningar.

 

Men, även här hemma i Sverige har kampen en gång varit hård för att få demokratiska och mänskliga fri och rättigheter. Minns Ådalen 1931. Där fick fem unga svenska arbetare olyckligt sätta livet till i sin kamp. De fem dödade var: fabriksarbetaren Eira Söderberg 20 år, fabriksarbetaren Erik Bergström 31 år, arbetaren Evert Nygren 22 år, Sture Larsson 19 år och Viktor Eriksson, 35 år.

I år är det också på dagen 80 år sedan denna tragiska händelse utspelades i Ådalen, närmare bestämt den 14 maj.

Kampen för de demokratiska rättigheterna har alltså haft sitt pris även här i landet. Det är inte fel att ha det i beaktande när vi nu med avsky ser andra regimer skjuta ner sina medborgare.

Demokrati är inget man får och sedan bara kan ta för givet, man måste ständigt arbeta för att den också skall bestå.

Ett sätt att göra detta på kommunal nivå, vore att inrätta en kommunal flaggdag i demokratins namn. Detta skulle också på sikt kunna utvecklas till en demokratins dag i kommunen med aktiviteter för att främja kontakterna mellan den kommunala politiken och medborgarna och för att öka intresset, delaktigheten och rekryteringen, i och till politiken.

 

 

Motionen föreslår därför att:

 

Kommunen utlyser 14 maj till en kommunal flaggdag i demokratins namn, med start i år 2011.

 

 

Vänsterpartiet Götene.

 


Kommentarer
Postat av: P-E

Din lilla dumma kommunist! Hade såna som du fått bestämma hade vi alla pratat ryska idag utan möjlighet att välja våra folkvalda. V är sprunget ur VPK som förordade en kommunistisk diktatur. Ni är lika vidriga som nazisterna, men kommunisterna har långt mycket mer blod på händerna!



Mao Zetung, 40 miljoner mördade

Stalin, 10 miljoner mördade

Pol Pot, 1,2 miljoner mödrade

Fidel Castro, tiotusentals mördade och undratusentals demokratikämpar fängslade.

Övriga kommunistiska länder har ett stort antal mord och fängslande på sina samveten av regimkritiker. Fullständigt vidrigt att vara Vänsterpartist. Du borde skämmas över att hylla ett parti med så smutsig historia!

2011-09-06 @ 20:23:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0