Fantastiskt bra skrivet ang. europakten!

Det är Roland Spånt (fil dr nationalekonomi) som i LO-tidningen har en artikel om europakten. Artikeln kunde likaväl ha skrivits av Jonas Sjöstedt som jag ser det. Samsynen är total.
Det är bankerna som genom vettlös utlåning och spekulation orsakat krisen. Europaktens lösning är då att rädda dem som orsakat krisen och låta de drabbade få betala den.
Jag citerar sista stycket från artikeln:

"Med pakten kommer man i land efter land att tvingas dra ned drakoniskt på de offentliga utgifterna och vid de kriser som uppstår avstå från expansiva åtgärder. Det blir omöjligt för Europas länder att samtidigt ha budgetöverskott, tillväxt och bra arbetsmarknad. När andra globala centra har överskott i utrikeshandeln eller försöker minska sina underskott kan man inte utesluta motåtgärder och i slutändan handelskonflikter.

Kravet på eviga budgetöverskott är därför inte svaret på dagens kris utan bäddar för nya, kanske än värre, kriser. Huvudproblemen finns i de ansvarslösa bankerna och att länderna är för olika för att vara så bundna till varandra. De stora statsskulderna är i huvudsak resultat av krisen – inte orsaken. De måste minskas men i en ordnad takt som inte knäcker ekonomierna."

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0