Brist på självinsikt?

Onsdag i nästa vecka kommer Uppdrag Granskning att sända sitt program om Medeltidens Värld i Götene. Förhoppningsvis kommer en hel del frågetecken att rätas ut i denna sörja då!
Dagen efter har kommunalrådet Kenth Selmosson (S) och tidigare kommunalrådet Bo Bergsten (KD) kallat till presskonferens eftersom de inte fått se programmet i förväg, enl lokalmedia.
Så nu vill man ha en presskonferens för att man tror att programmet kommer att ge en skev bild av vad som har hänt, säger Kenth.
Och detta kommer då från honom som hela tiden under resans gång i fullmäktige och media propagerat för att vi inte skall titta bakåt utan istället blicka framåt! Den oberoende utredning som också krävts och utlovats har ju heller aldrig blivit av. Det har varit locket på istället. Ja man försökte ju t.o.m. helt utesluta oppositionen från det politiska arbetet och därmed insynen i Medeltidens Värld.
 
Bristen på självinsikt verkar inte veta några som helst gränser. Den personliga prestigen väger tydligen högre för de inblandade och drivande än vad omsorgen om skattepengarna gör! Men det finns ju stora partigrupper bakom också. Varför har inte de reagerat och agerat? Är det enklare att enbart gömma sig bakom en "starke man" för att slippa eget ansvar?
Så här stod det i SVD,s artikel om mytomani:
 
"- När du väl har märkt att du har med en mytoman att göra är du ofta redan medaktör, eftersom du obönhörligt blir en del av lögnerna i samma stund som du förstår att någon ljuger och du ändå väljer att tiga. Därför känner människorna kring en mytoman ofta en stor skuld för att de inte har tagit ansvar för situationen i ett tidigare skede. Samtidigt är man rädd för att
göra vederbörandes liv värre än vad det redan är. Intuitivt känner du att du sitter inför ett korthus som riskerar att rasa i vilken stund som helst. Att i det läget våga ifrågasätta den stora livslögn som ofta ligger i botten är inte lätt, säger Johan Schubert."
 
Om man byter ut mytoman mot "starke man" eller kommunalråd så kan jag ändå tänka mig att psykologin för omgivningen fungerar på ett liknande sätt. Har man varit med och tagit ett par riktigt dåliga beslut så får man betydligt svårare att kritisera sen då man känner sig medskyldig och riskerar att få kritiken riktad mot sig själv istället. Och på så vis fortsätter stolligheterna trots att de flesta egentligen inte vill detta. Men ansvaret har man trots allt ändå!
Nu är ju jag enbart lekman (även på detta område), men det låter ändå fullt logiskt tycker jag.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0