Sommarläge även på bloggen.

Oj vad det händer mycket varje dag, både politiskt och i det övriga livet runtomkring. Det är så mycket tokigheter som rapporteras att det är svårt att sålla vad som egentligen är värst.
Men en sån riktig tokighet är att Götene kommun nu skall införa något som kallas "rökfri arbetstid". Detta skall tydligen innebära att arbetsgivaren tar sig rätten att bestämma över den enskildes göranden varje betald minut, alltså även under betalda raster och pausar då det inte förekommer något arbete.
På en direkt fråga till ansvarig tjänsteman om varför man inför rökförbud fick jag svaret att man inte inför rökförbud då den anställde får röka på sin fritid. Den nivån ligger det alltså på!
Jag frågade även med vilken rätt kommunen bestämmer över den enskildes göranden under raster och pausar (betalda eller obetalda) då det inte förekommer något arbete? (arbetsgivaren leder ju och fördelar arbetet)
På detta fick jag endast det krystade svaret att det är samma regler som vid bisyssla.
 
Detta är väldigt typiskt för det mänskliga hyckleriet och dubbelmoralen enl min mening. Staten tillåter tillverkning och försäljning av denna ohälsosamma produkt men det finns inget politiskt mod att skärpa restriktionerna för produkten då man vet att det är en känslig fråga och att smuggel och svartmarknader skulle växa istället. Minns hur det gick med spritförbudet en gång i tiden.
Då försöker man istället att gå bakvägen genom att införa lokala förbud och restriktioner som försvårar vardagen för de man redan gjort beroende. Typiskt svenskt skulle jag vilja säga.
I våra grannländer har man istället satt långsiktiga rikspolitiska mål för att på sikt minska tobaksbruket genom att föreslå höjda åldersgränser för inköp. Detta gör man successivt under lång tidsperiod så att folk får rimliga chanser att anpassa sig och att debutåldern höjs. Men inte Sverige inte. Här skall varje enskild individ skuld och skambeläggas när det politiska modet inte finns. Men man går gärna till val på slagdängor som "frihet för individen att själv bestämma" osv. I verkligheten betyder det alltså inte ett skit!
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0