Ådalen,1931-05-14.

Idag är det årsdagen av skotten i Ådalen. Vi verkar gå mot en upprepning med tanke på den förda politiken att allt skall lösas med lägre löner. 25 maj och inte minst 14 september kan vi göra skillnad och slippa en återupprepning av detta scenario. Då liksom nu växte fascismen och nazismen i Europa. Orättvisorna som idag skylls på invandrarna skylldes då på judarna. Försvaret rustades ner då som nu, ja paralellerna är otäckt många.

“Ådalshändelserna, konflikt 1931 i Ådalen, där en militär trupp öppnade eld mot demonstrerande arbetare. Under en långdragen arbetskonflikt där Graningekoncernen i Ångermanland krävde lönereduceringar tillkallade Svenska Arbetsgivareföreningen, trots den lokala arbetsgivarens avrådan, ett sextiotal strejkbrytare för att lasta pappersmassa. De förlades till Lunde nära Ångermanälvens mynning. I samband med att ett demonstrationståg till det närbelägna Sandviken 13 maj avbröt stuveriarbetet och utsatte några av strejkbrytarna för ringare misshandel lät länsstyrelsen rekvirera polisförstärkning och militär trupp. Detta resulterade i en allmän arbetsnedläggelse i hela Ådalen. I samband därmed kallade Svenska Transportarbetareförbundets avdelning 40 till ett protestmöte 14 maj (Kristi himmelsfärdsdag) i Frånö Folkets Park. Det välbesökta mötet resulterade i ett spontant demonstrationståg mot Lunde.

När en militär ryttartrupp trots anrop inte lyckades stoppa demonstrationståget på den allmänna landsvägen mot stuveribolagets område i Lunde öppnade truppen eld, varpå den befälhavande officeren därefter kommenderade eld. Den militära truppen uppgav att den utsatts för beskjutning från demonstranterna, men detta har inte gått att styrka. Genom direktskott, vådaskott och rikoschetter dödades fem personer (däribland en ung icke demonstrerande kvinna) och sårades fem. Länsstyrelsen hade redan före skottlossningen beslutat att avbryta lossningsarbetet, men av olika anledningar nådde beslutet aldrig demonstranterna. Följande dag sändes den militära truppen och den extrainkallade ordningsmakten från Stockholm bort från Ådalen.
 
 
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0