Väljarföraktet breder ut sig i högerkretsarna!

Politikers sätt att förringa opinionsyttringar visar sig allt tydligare och allt oftare ju mer högerstyrd politiken blir, både inom Sverige och EU.
Inom landet har vi allt sedan EU inträdet fått exempel på exempel med sådana yttringar, ett nej är inte längre ett nej det är ett nej till just de formuleringar som lagts fram och då kan man enkelt ändra en rad så kan man rösta igen tills frågan är avgjord till vad som faller våra styrande i smaken, om man får möjlighet att rösta överhuvudtaget från början vill säga.
Är risken överhängande att en folkomröstning riskerar gå mot de styrandes vilja så tar man det säkra före det osäkra och fattar beslut över huvudet på folket oavsett vilka opinionsyttringar som visar sig.
Det senaste exemplet på väljarföraktet är väl frågan om FRA-lagen. Till detta kommer nu också folkpartiet dragande med ett krav på en ny EMU omröstning. Menar man verkligen allvar med detta från fp´s sida så bör man väl för ordningens skull börja med en ny omröstning om hela EU medlemsskapet så att tingen kommer i rätt ordning. Men om detta dryftas inte ett ord överhuvud taget.
Väljarförakt var ordet!
EU som fick på tafsen om sin gamla grundlag gjorde precis likadant, ändrade några rader kosmetiskt och kallade hela sörjan för Lissabonfördraget istället. Förutsättningen sade man var att alla länder ratificerade fördraget (som det så fint heter) annars skulle det falla. Detta var EU´s ståndpunkt.
När sedan Irländska folket fick möjlighet att tycka till om det hela och det blev ett nej, då var inte detta ett nej helt plötsligt eftersom så många andra länder ändå redan sagt ja och flera skulle komma att göra det trots att det enligt EU´s egen utgångspunkt redan fallit. Det sitter alltså regeringar (däribland den Svenska) och skall ta beslut om ett fördrag som inte längre existerar (enligt EU´s egen utgångspunkt). Nej då skall man helt plötsligt börja diskutera hur man skall kunna lösa "problemet". Att sedan Margot Wallström står och försvarar detta beteende liksom Frankrikes högerhök visar väl hur lite vänsterpolitik det är i henne överhuvudtaget. Representerar hon verkligen sina väljare? Vems intressen företräder hon med detta beteende? Hade hon varit moderat hade jag inte blivit det minsta förvånad, men det säger hon ju sig inte vara.
Väljarförakt var ordet!

Spanien gick på sin tid från höger (diktatorn Franco) till vänster. Här hemma är vi tydligen på väg att göra tvärtom. Jag undrar vilka som har de bästa framtidsutsikterna om denna utveckling fortgår?




Kommentarer
Postat av: Josef Boberg

Hmmm... - För mig är partipolitik som pest och kolera - och alldeles oavsett ifall det är till höger, i mitten eller till vänster.



Detta därför att partipolitik har överhuvudtaget ingenting med folkstyre att göra, tyvärr tyvärr...



Mer om det här på

http://josefboberg.wordpress.com/2008/03/14/demokrati


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0