Sänkt eller höjd skatt löser allt?

Höga skatter var Sveriges problem enl. ”firma Reinfeldt o Borg” före 2006. Det var orsaken till Sveriges då ”höga” arbetslöshet.

 

Nu har de sänkt skatterna, men vi har trots detta högre arbetslöshet nu än vad vi hade innan de tillträdde.

 

Men då är det krisens fel istället.

 

Sverige har ett av världens högsta skatteuttag (trots alliansens skattesänkningar). Då borde det ju med Reinfeldts sätt att resonera innebära att alla andra länder har lägre arbetslöshet än Sverige eftersom de har ett lägre skatteuttag?

Sanningen är att så förhåller det ju sig inte, vilket Reinfeldt ironiskt nog indirekt påpekar när han säger att Sverige klarat krisen bättre än alla andra länder i Europa.

 

Vi har 200 000 fler sysselsatta idag än 2006 brukar Reinfeldt säga. Detta borde ju då innebära att Reinfeldt har Spanien som ett föregångsland. De har miljoner fler anställda än oss i Sverige.

Ja självklart är det så, de har ju så många fler invånare.

Att arbetslösheten närmar sig 30% och ungdomsarbetslösheten 50% i Spanien är tydligen inget problem för Reinfeldt. Bara det är fler som har sysselsättning.

Ni hör ju själva hur det låter. Men det är så Reinfeldt och alliansen bluffar med sina siffror hela tiden.

Mellan 2005 och 2006 ökade också antalet sysselsatta i Sverige. Skillnaden då, mot under alliansens styre nu, var att då minskade också arbetslösheten. Någon som hörde Reinfeldt tala något om det då? Nej just det, då talade han enbart om massarbetslöshet.

 

Kan Reinfeldt och alliansen klara att få ner arbetslösheten då? Svaret är nej!

Inte med borgerlig politik, något som t.o.m Socialdemokraterna visat.

Det var när S lämnade sin ursprungliga politiska plattform och hoppade över till den borgerliga som Sveriges problem med hög arbetslöshet fick sin start.

Man avreglerade finansmarknaderna och släppte kapitalet fritt. Därmed tappade man också de politiska instrumenten för att hålla nere arbetslösheten. Arbetslösheten blev istället en regulator för ekonomin.

Detta gigantiska misstag har alla inblandade (med Kjell-Olof Feldt i spetsen) idag erkänt.

Den avregleringen blev också startskottet för 90-talskrisen och alltsedan dess har vi haft en permanentad hög arbetslöshet.

Visst man kan få ner arbetslösheten ngn eller några enstaka procentsatser hit eller dit genom några riktade åtgärder, men man kommer aldrig tillrätta med det egentliga problemet.

Så länge dagens Socialdemokrater inte vill inse detta så är också skillnaden mellan dem och alliansen närmast försumbar. Lite som att välja mellan pest eller kolera.

Innan avregleringen var full sysselsättning det politiska huvudmålet för S vilket man dock övergav för nyliberalismens locktoner.

 

Idag heter det att företagens vinster måste öka, anställningsskyddet bli sämre och lönenivåerna hållas nere för att vi skall vara konkurrenskraftiga.

Sanningen är att sedan 90-talskrisen så har företagens vinster ökat, anställningsskyddet försämrats och lönenivåerna hållits nere. Löneandelen av BNP (summan av alla producerade varor och tjänster) är idag 2013 på samma nivå som den var 1917.

 

Har vi då fått det bättre de senaste 20 åren med denna borgerliga politik. Svaret är ett klart nej!

Och om inte denna politik lett till lägre arbetslöshet så varför skulle mer av denna politik kunna lösa det?

Folk var missnöjda med Göran Perssons sätt att driva denna borgerliga politik och följden blev att man röstade in alliansen och ännu mer borgerlig politik. Det gamla talesättet ”ur askan i elden” kunde inte vara mer passande.

 

Samtidigt har det skett en gigantisk förmögenhetsomflyttning i landet. Tidningen Aftonbladet publicerade en film om detta baserat på siffror från SCB.

Den visade att 5% av Sveriges befolkning äger 87% av den samlade förmögenheten.

De fattigaste 5% har enbart skulder och 90% av befolkningen äger alltså 13%.

Är detta acceptabelt? Naturligtvis inte!

 

För mig finns det bara ett alternativ om vi verkligen vill ha ett rättvisare samhälle och en varaktigt låg arbetslöshet. Det är Vänsterpartiet!

MP är ju mer borgerliga än vad S redan är, och SD är ytterligare ett snäpp borgerligare. De vill ju dessutom i stort sett avskaffa allt vad anställningsskydd heter, trots att detta inte löst några problem.

Tänk på det när du skall rösta nästa gång.

Vilket land med lägre skatter, sämre anställningsskydd och lägre löner har det bättre än vad vi har det i Sverige?

 

Man ser också hur fler partier nu tar till sig alltfler frågor från Vänsterpartiets politik.

Budgetmålen, företagens sjuklönekostnader och regleringar av finansmarknaderna, vilket t.o.m EU börjar inse behovet av för att komma tillrätta med de strukturella problem som finns.

Lösningen är definitivt inte mer av det vi redan misslyckats med under 20 års tid!

 

Folk skall ha högre löner istället för skattesänkningar. Då skulle landet må fortsatt bra. Men det kräver naturligtvis att de 5 rikaste procenten får dela med sig av sina 87% och att företagen börjar investera istället för att pengarna enbart går till vinst.

 

 

Politiken börjar så smått rulla igång även lokalt.

Höstens första fullmäktige avhandlades i måndags. Det mesta verkar vara sig likt i Götene.
Moderaternas stora vision inför valet 2014 är enl. oppositionsrådet (?) Widegren "bilfria gång och cykelvägar". Detta gick hon ut med till media för ett tag sedan och nu upprepade hon detta på fullmäktiegemötet. Synd att hon skall sluta :-)
Moderaterna i Götene föryngrar också sin besättning inför valet, kunde man läsa häromveckan. Två av veteranerna stiger åt sidan för en 36 årig Skaramoderat som hittat till Götene (att en Moderat i 25 årsåldern nyligen tackade för sig tycks man redan ha glömt). En värdig efterträdare som i kommentarerna tycker att en besparing på 700 000 i skolan är en satsning från Moderaternas sida. Men han kan ju vara en trevlig kille ändå.
"Föryngringen" har tydligen redan haft effekt i partiet iaf, för på fullmäktige nu så lade Moderaterna (nya, nya M) fram en motion där de nu föreslog vad som redan 2012 antogs av fullmäktige efter ett medborgarförslag som kom in till kommunen 2009. Moderaterna satt med i majoriteten då, och de har suttit med tills helt nyligen så kanske de motionerade på grund av sin egen ineffektivitet? Vad vet jag?
 
Åsa Karlsson (S) tillträdde som kommunalråd efter Kent Selmosson den 1:a september. Under hennes ledning avvecklas nu sakerna från Medeltidens Värld fiaskot. Husen har nu sålts för 600 000 SEK så förlusterna har minskat drastiskt. Kommunen har ju bara  spenderat 100 miljoner på anläggningen tidigare och nu fick man på ett bräde ihop till nästan ett års hyra för borgen, den frågan har ju inte kommit till någon lösning än.
Tydligen vill man också jämna hela anläggningen med marken sen, så jag hoppas de har lite mer att sälja så skattekollektivet slipper stå för den kostnaden (också).
 
Ett annat parti som går från oklarhet till oklarhet i kommunen är Centern. Tydligen skall skolorna i kommunen nu utredas under stort hysch hysch och när Vänsterpartiet då ville ha ett tilläggsyrkande på att skolan fortsatt skall finnas kvar i kommunens samtliga fyra tätorter så röstades detta ner av de övriga, där bl.a Centern ingår.
Sen gick man ut i media och ville klargöra att Centern ville minsann ha skolor i alla fyra tätorterna eftersom det i medias (korrekta) rapportering i ärendet (att Centern röstat nej til detta) kunde uppfattas som att Centern inte ville ha skolor i alla fyra tätorterna. Nej just det, säger jag då! (Man vill ju inte skriva goddag yxskaft)
 
Så politiken börjar så smått rulla igång igen lokalt och det mesta verkar som sagt vara sig likt, trots ett och annat personbyte här och var. Värdiga efterträdare verkar man ha hittat iaf för inte har det blivit mindre komiskt i Götenepolitiken efter detta! Snarare tvärtom.
 
 
 

RSS 2.0