Är det ett avtal med USA som ligger bakom FRA-lagen?

Sverige har tydligen fattat ett avtal med USAs säkerhetsdepartement om utbyte av information för terrorismforskning. För att kunna ha ett utbyte krävs ju att man har något att byta med. Är det därför man är så angelägen att köra igenom FRA-lagen? Mycket tyder på det när man studerar hur regeringen handlagt frågan.
USAs säkerhetsdepartement har tydligen en budget på 7,2 miljarder kronor (tio ggr mer än vad EU har) för forskning och utveckling och dessa pengar skulle Sverige då få del av. Man ingår då i en exklusiv skara av 6 länder.

Den Svenska regeringen sägs också ha försökt "kuppa" igenom lagen. Man skickade ut förslaget till lagrådsremiss med den sista regeringsposten den 22 december, sista vardagen innan jul, till berörda myndigheter, som sedan skulle komma med synpunkter redan måndag 8 januari, varefter regeringen skulle besluta om den slutliga lagrådsremissen den 11 januari.

Alliansföreträdare som tidigare varit mycket kritiska till den förra regeringens övervakningsförslag (vilket drogs tillbaka i början av 2006) har nu gjort en kovändning av värsta sort. Därav kritiken för att ha lagt sig för partipiskan. Det är bl a Beatrice Ask, Fredrik Federley m.fl. som väger sin framtida politiska karriär mot sina väljare.

Stark kritik kommer också från internationella företag bl a Google vars integritetsexpert jämför Sverige med länder som Saudiarabien och Kina. De kommer aldrig att ställa några servrar inom Sveriges gränser om förslaget går igenom.

Även säkerhetspolisen (Säpo) har varit mycket kritisk till förslaget.

Får då Reinfeldt och co igenom förslaget (vilket med ovanstående information verkar vara ställt utom allt rimligt tvivel) så kanske det slutar med att vi (Sverige) blir en ny stjärna i USAs flagga. Den 51a delstaten.




Källa: Digital idag

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0