Ytterligare lönedumpning a la Laval.

Dagens arbete skriver om ett nytt fall där ett utländskt företag (i detta fall tjeckiskt) är verksamt i Sverige utan kollektivavtal. I detta fall har företaget inget avtal i hemlandet heller varför de ej kan hänvisa till Lavaldomen. Facket överväger en blockad.
Jag skulle inte bli det minsta förvånad om det dyker upp ngn hjälpsam advokat med ett kollektivavtal från Tjeckien i sin hand den dag en blockad ev. startas, eller att Svenskt näringsliv skyndar till för att de skall kunna kringgå reglerna.
Driv kravet i EU att bästa avtal skall gälla vid arbete i andra länder. Är det egna landets avtal bäst skall det gälla och vice versa. Då är problemet med lönedumpning inom Unionen ett minne blott. Men det finns väl "mörka" krafter som gör allt för att förhindra en sådan utveckling. En av dem är väl Littorin som tillsatt en utredning ang. Lavaldomen som skall vara klar i december trots att det nya EU fördraget skall ratificeras innan. Ställ krav på EU för att ratificera fördraget, eller ännu bättre, låt folket få avgöra frågan. Men det vill inte de "mörka" krafterna.

image159

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0