Så hanterar du en psykopatisk chef utan att behöva byta jobb

1 Skaffa bevis genom att dokumentera. Skulle du råka illa ut eller hamna i en tvist med chefen och behöver hjälp av facket är det klokt att ha ordentlig dokumentation på hur chefen behandlat dig. Spara elaka mejl, skriv ner taskiga kommentarer och notera händelseförloppet vid de tillfällen då chefen försökt köra över dig. Då ökar dina chanser att få upprättelse vid en eventuell konflikt.

2 Håll låg profil. Undvik att reta upp psykopatchefen genom att sköta dina arbetsuppgifter exemplariskt. Undvik att prata om eller blotta dina svagheter, psykopatchefen kommer garanterat att vända dem emot dig när du minst anar det.

3 Läs på. Mängder av litteratur tar upp fenomenet psykopatiska chefer och det kan ge dig en djupare insikt i psykopatens främsta kännetecken. Läs någon av dessa för att bättre förstå varför chefen beter sig som han gör. Om du har insikt i drivkrafterna bakom beteendet så ökar sannolikheten att du hittar metoder att tackla det.

5 Ta det inte personligt. Visst är det jobbigt med chefer som ena sekunden berömmer dig, för att i nästa stund spela på dina svagheter genom att exempelvis komma med elaka kommentarer. Psykopaters beteende är så gott som alltid irrationellt. För psykopater är andra människor brickor i ett spel snarare än medmänniskor och det bästa du kan göra är att ha distans till och inte ta chefens agerande personligt.

5 Välj dina strider med omsorg. Initiera eller haka aldrig på en strid eller en argumentation med en psykopatisk chef. Dina chanser att kunna gå vinnande ur en konflikt är tyvärr minimala eftersom psykopater är experter på att vara trevliga och få folk på sin sida när det behövs. För den som har oturen att ha en psykopatisk chef är det definitivt smartare att fly än illa fäkta.

Tipsen kommer från Doris Dahlin, organisationskonsult.

Källa: Metro


Kommentarer
Postat av: Anonym

Har du problem med din eller?

2009-04-26 @ 21:31:07
Postat av: Oven

Nejdå, inte alls. Men jag vet andra som har det.

2009-04-26 @ 23:24:22
URL: http://ovenordstrom.webblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0