Utanförskap och borgfred?

Fredrik Reinfeldt (den ”nya” moderaten) har hållit sitt inom borgerliga kretsar ”berömda” Waxholmstal. Så mycket nytt verkar han inte ha att komma med längre förutom en sak då, UTANFÖRSKAPETS utelämnande! Detta borgerliga begrepp som i valrörelsen 2006 utgjorde säkert 10% av den borgerliga vokabulären verkar nu vara förpassat till historien. Att döma av Reinfeldts tal så har vi inget utanförskap längre. Han nämnde nämligen inte det ordet en enda gång i sitt tal. Varför, herr Reinfeldt och övriga allianspolitiker? Ser inte borgarna något problem med utanförskapet längre? Finns det inte längre? Var det bara ett tacksamt begrepp för att vinna ett val på? Antagligen är det så det förhåller sig.
Han nämner heller inte arbetslösheten. Däremot så pratar han ofta om hur viktigt det är att alla har ett arbete att gå till. Men snälla herr Reinfeldt, när vi har arbetslöshet så har inte alla ett arbete att gå till och det är ditt och regeringens ansvar att bedriva en politik för att alla skall få den möjligheten. Ta då ditt ansvar herr Reinfeldt istället för att enbart tala om att oppositionen är ansvarslösa. Oppositionen sitter inte i regeringsställning så hur de då kan ha något ansvar över dessa frågor som herr Reinfeldt vill ha det till har åtminstone jag väldigt svårt att förstå.
Borgfred var en annan sak som herr Reinfeldt efterlyste inför orförandeskapet i EU. Ändå ägnar han större delen av sitt tal åt att ironisera över Mona Sahlin och oppositionen. De utlovar allt åt alla med reformer på 100 miljarder som är ofinansierade säger han. Jaha, säger jag då. Och hur ser herr Reinfeldts bokslut ut så här långt då? Jo 100 miljarder i underskott men ändå vill han ytterligare sänka skatterna. Är det skillnad på ansvar och ansvar för herr Reinfeldt beroende på vem som skall ta det?
Pensionärerna var en annan grupp herr Reinfeldt också tog upp i sitt tal. Sahlin lovar att pensionärerna skall få det bättre sa han och konstaterade vidare att det bästa sättet för att pensionärerna skall få det bättre är att unga har jobb. Ju fler yngre som har jobb desto bättre får pensionärerna det. Ja men snälla herr Reinfeldt, vi har ju nu den näst högsta och kraftigast stigande ungdomsarbetslösheten i Europa. Trots att arbetslinjen och dess skapare nu haft makten i tre år. Då vill herr Reinfeldt använda ytterligare 10 miljarder till skattesänkningar för det skapar 10 000 jobb. Då tycker jag att han skall fråga vilken företagare som helst om de tycker att det är ett bra resultat om varje ”skapat” jobb kostar 1 000 000 kronor. Ge en företagare 1 miljon kronor så skapas det 3 jobb för varje miljon istället. Det verkar iallafall för mig vara ett betydligt mer samhällekonomiskt ansvarstagande än att bara populistiskt ”köpa” röster för ”andras” pengar, som borgarna brukar kalla våra gemensamma skatteinkomster.
Det kommer att bli ett intressant valår när nu borgarnas fyra år vid makten skall summeras. Utanförskapets rikliga förekomst i valrörelsen 2006 kommer säkerligen att vara utbytt mot finanskrisen under nästa års valrörelse. Så ordet finanskris lär nog varje svensk kunna stava till i september månad 2010. Tänk efter före, säger jag!


Kommentarer
Postat av: Ronny

Som vanligt en klockren sammanfattning av det politiska läget.

2009-08-23 @ 14:10:43
URL: http://ronson.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0