Osolidarisk bilindustri.

IF Metalls omstridda avtal börjar nu tillämpas inom den krisande bilindustrin. Lönedumpande avtal säger de som kritiserar det och det håller jag med om. Men om ni läste Josefin Brinks inlägg om det hela så har hon ju rätt i sin bedömning att detta avtal inte hade varit möjligt om det inte varit för att borgarregeringen urholkat a-kassan så till den milda grad som de gjort. Det är en långsiktig strategi för att sänka lönerna för arbetarna i Sverige.
Hade IF Metall krävt att alla på företaget omfattats av avtalet så kunde man haft något uns av lokal förståelse för det. Men att det ensidigt skall drabba de "närande" i företagen medan de "tärande" skall kunna gå kvar på full tid och med full lön det är jag helt oförstående till. Särskilt som de högsta cheferna inom näringslivet fortsätter sin "huggsexa" för att roffa åt sig så mycket som möjligt. Nu är det bankcheferna (som orsakat krisen) som skall höja sina löner kraftigt, förra veckan var det Volvo, även om nu de tillfälligt fick krypa till korset. Men de lär nog ta till sig så fort focus riktas åt ett annat håll.
Det visar i.a.f. att det finns pengar i samhället, men det finns ingen idag som är det minsta intresserad att få en någorlunda rättvis fördelning. Åtminstone inte i beslutande position. Ändra på detta nästa val, för så här kan vi inte ha det!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0