UPPROP!

TRYGGA JOBBEN OCH VÄLFÄRDEN!

SATSA PÅ KOMMUNER OCH LANDSTING!


Varsel och arbetslöshet skapar i dag en djup oro hos många människor, om inte staten tar ett tydligt ansvar kan det även bli vårdpersonal och lärare som spär på arbetslösheten. Situationen i landets kommuner och landsting har drastiskts förändrats under de senaste månadernas finanskris och lågkonjunktur. De skatteintäkter som förväntades när budgetarna lades beräknas nu vara 10-11 miljarder lägre för 2009.


Prognoserna för kommunernas viktigaste inkomster, skatterna, har räknats neråt flera gånger. De uteblivna pengarna motsvarar 48 000 heltidstjänster i år och nästa år. Till detta kommer regeringens beslut om frysta statsbidrag som motsvarar 14 000 heltidsjobb.

Den här situationen tycks inte olika regeringsföreträdare ha förstått när de säger att det inte finns utrymme för höjda statsbidrag. Regeringen menar att det är ansvarsfullt att satsa på sänkta skatter på i storleksordningen 80 miljarder men säger när det kommer till att rädda de basala välfärdstjänsterna att man inte får slösa med skattepengarna.


Till skillnad från industrin är efterfrågan på landstingens och kommunernas tjänster lika stor om inte större än för ett år sedan. Det behövs tillskott på drygt 10 miljarder för 2009 och uppemot 20 miljarder för 2010 till kommun- och landstingssektorn.

Vi i kommuner och landsting har i uppdrag ett erbjuda befolkningen en bra skola, äldreomsorg och sjukvård. För att vi ska klara det och inte tvingas spä på krisen ytterligare så säger vi till regeringen:


-Ta ansvar för jobb och välfärd genom att trygga ekonomin i kommuner och landsting redan för 2009!

- Ge ett statsbidrag som täcker de uteblivna skatteintäkterna!




Uppropet är i första hand riktat till våra kolleger i kommuner och landsting,

men alla kan visa sitt stöd genom att maila till:


[email protected] eller [email protected]



Vilhelmina 09 03 30



KG Abramsson Margaretha Löfgren

Distriktsordförande Socialdemokraterna Distriktsordförande Vänsterpartiet

Västerbotten Västerbotten

                                                   


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0