Ansvar, genom att överlåta det på andra?

Tillåt privata alternativ skanderar Alliansen med jämna mellanrum i Lidköping. Det är ord som valfrihet, effektivisering, mer vård för samma peng och inte minst att ta ansvar för skattebetalarnas pengar. Visst låter allt detta bra.
Men frågan är då vad det betyder i praktiken? Och framförallt hur mycket får det kosta innan det bedöms som oansvarigt? Ja här kommer definitivt en akilleshäl in i Alliansens resonemang. Detta har visat sig vid åtskilliga tillfällen under Alliansens nuvarande period och det senaste exemplet jag sett kommer från Skåne. Där har de två ägarna till ett assistansföretag tagit ut en vinst de senaste tre åren på 26 miljoner kronor. Är de så oerhört effektiva i utförandet av sina tjänster då kan man undra? Ja sättet de har lyckats på är tyvärr ej längre unikt i Sverige. För det första så har de vägrat teckna kollektivavtal, de konkurrerar alltså på olika villkor med sina kollegor i branchen. Man betalade en timlön som låg lägre än genomsnittet och sparade på så vis även in på sociala avgifter och skatter. I ersättningen företaget fick för sina tjänster beräknas i normalfallet 85% gå till lönekostnader men i detta fall gick enbart hälften till detta. När skatteverket gjorde en revision av företaget begärde ägarna sig själva i konkurs. Härvid efterlämnade de även en skatteskuld på 10 miljoner kronor. Är detta ett Allianssätt att ta ansvar för skattebetalarnas pengar? Nej naturligtvis finns det ingen Allianspolitiker som tar på sig ansvaret för detta, de har ju delegerat det ansvaret till företaget i samband med att de lagt ut verksamheten, och skattebetalarna får snällt finna sig i att stå där med svansen mellan benen.
Min fråga är då: Hur mycket får det kosta med privatisering innan det är att anse som oansvarigt? Och är det överhuvudtaget värt risken att utsätta skattebetalarnas pengar för sånt här? Mitt entydiga svar är ett rungande NEJ! Vad är ditt?

Läs mer hos Kommunalarbetaren.
Rättvisa!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0