Kapitalets ständiga mantran!

"Om lönerna ökar mer än produktionsvärdet leder detta enbart till ökad inflation och försämrad köpkraft för löntagarna."
"Lönen skall anpassas till produktionsvärdet"
Ja det låter ju jättebra, klokt och förnuftigt när man enbart diskuterar arbetstagarnas relation i förhållande till detta. Men om man sätter in det i en helhet, typ BNP och vad vi alla åstadkommer gemensamt i samhället så lämnar det mycket i övrigt att önska.
Har arbetsgivarnas löner anpassats till produktionsvärdet när de idag har 50 - 100 industriarbetarlöner, mot de ca 10 industriarbetarlöner de hade i början på sjuttiotalet?
Varför är det alltid bra om arbetstagarna är återhållsamma och "visar ansvar" och på så vis halkar efter alla övriga ytterligare?
Om det är så bra med låga löner varför strävar då alla låglöneländer efter högre löner? De borde ju med högerns resonemang rimligtvis redan ha det så mycket bättre än Svenska arbetare. I vilket låglöneland har för övrigt arbetstagarna det bättre än arbetstagarna i Sverige?
Varför jämförs alltid arbetstagarnas löner med låglöneländer medans arbetsgivarna jämför sig med "gräddan" i väst?
Hur rimligt är det och hur många arbetstagares insatser går det åt för att enbart arbeta ihop till alla bonusar och pensionsvederlag till alla koppel av chefer? Sen skall det finnas arbetstagare så det kan arbetas ihop till företagets vinst också.
Varför är det sjuka och arbetslösa som får betala för krisen med ersättningar om 223kr/dag samtidigt som de som orsakat krisen på finansbolag och banker återigen har bonusfester och lönerally?
Varför premieras chefer i större bolag över anständighetens gräns samtidigt som kreativa småföretagare sliter blod för att driva runt sina rörelser?
Ja det blir en hel del frågetecken och detta är frågor som ständigt och i många år redan diskuteras på arbetsplatserna. Tyvärr har många resignerat och detta hoppas jag att partiet kan ändra på. Ta fram ett ordentligt handlingsprogram som sätter stopp för denna idag tyvärr legala rånarmentalitet som tycks råda. Pengar vill de tillskansa sig roffarna men något ansvar tar de aldrig. Och så var det det här med lön i förhållande till produktionsvärde! Agera Vänsterpartiet och gör det nu!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0