EU utarmar Sverige!

Det är ganska märkligt att det skall till ett TV program som Uppdrag Granskning för att visa folket hur lurad man blir av den sk marknaden. Trots att vi har all tänkbar expertis i olika myndigheter så finns det tydligen ingen som längre är intresserad av att ta tillvara folkets och landets intressen. Som Uppdrag Granskning visade angående elpriserna så är det EU och dess regler som slår undan benen på svensk basindustri. Vår basindustri har tack vare att Sverige kunnat producera billig el haft en konkurrensfördel. Denna konkurrensfördel försvinner när priserna sätts med hela EU som bas. Det har ingen som helst betydelse om vi bygger hundra kärnkraftverk eller nya vattenkraftverk så länge priset sätts med den dyraste tillverkningsmetoden som grund. Det enda som skulle kunna rädda vår basindustri är om de själva äger kraftproduktionen. Då skulle övervinsterna från elproduktionen kunna gå tillbaka till dessa. Men hur kommer man dit? Nej det enda rätta vore att gå ur EU och betala dem för ett frihandelsavtal ungefär som Norge.
Några nya konkurrensfördelar som ersättning till de vi förlorar får vi naturligtvis inte. Vi är ett långt land med långa transporter långt från den centrala EU marknaden. Men betala skall vi, både med pengar och i form av arbetslöshet.
Ett alternativ som skulle kunna fungera vore att kraftigt öka beskattningen på elen för att sedan ge konsumenterna skatteavdrag på hur mycket man förbrukat. Då kommer plötsligt allt skattebetalarna och basindustrin tillgodo.

Marknadens förespråkare!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0