Lars Ohlys 1:a maj tal!

Kamrater, första maj-firare,
År 2010 har alla förutsättningar att bli ett historiskt år. Detta är året då högerregeringen ska avsättas. Men framför allt: Detta är året då vi bryter med högerpolitiken och startar arbetet med att bygga ett mer jämlikt, jämställt, solidariskt och rättvist Sverige. 2010 är året då vi för första gången röstar fram en rödgrön flerpartiregering i Sverige!
Det rödgröna samarbetet har ibland ifrågasatts. Politiska motståndare har förutspått att det skulle vara omöjligt att komma överens mellan de rödgröna partierna. Andra har varit oroliga för att Vänsterpartiet inte skulle lyckas vrida politiken åt vänster.
Nu har vi snart gjort ett tjugotal överenskommelser och farhågorna – eller förhoppningarna från politiska motståndare och en del ledarskribenter – har tydligt kommit på skam. För vi rödgröna håller ihop! Ett förändringsprojekt växer fram som tydligt pekar ut problemen med minskad jämlikhet, ökade klasskillnader och än större skillnader mellan män och kvinnor. Ett rödgrönt projekt som tar miljöfrågorna på allvar och som även kommer att leda till en radikalisering av utrikespolitiken. Det blir allt svårare att hävda att Vänsterpartiet inte får genomslag för vår politik i samarbetet.
Idag demonstrerar vi tillsammans under parollen Håll ihop! När högern är på frammarsch, när ojämlikheten ökar och när egoismen brer ut sig är det viktigare än någonsin att vi håller ihop. När högerregeringen drar isär landet och ökar orättvisor mellan män och kvinnor, mellan arbetande och arbetslösa, mellan friska och sjuka då måste vi visa att det finna en annan väg att gå. Om vi håller ihop och arbetar för förändring är ingenting omöjligt.
Regeringen lyssnar på varje lobbygrupp som vill ha sänkt skatt och genomför skattesänkningar för de redan rikaste med lånade pengar. Den procentenhet som tjänar mest har fått lika mycket som de 25 procent av svenska folket som tjänar minst. Den rikaste tiondelen har fått lika mycket som 60 % av befolkningen. Män har fått 1 000 kronor mer i månaden jämfört med kvinnor. Men skattesänkningarna ger inga nya jobb.
Och det är vår viktigaste uppgift just nu: Att utforma en politik för fler jobb.
Idag står transporterna för cirka 40 procent av de svenska utsläppen av växthusgaser. För att klara klimatet måste vi investera i järnväg och kollektivtrafik. Järnvägstransporter hör till det mest miljövänliga sättet att resa och frakta gods på. Tåget måste vara det självklara valet för många fler än idag.
Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet är överens om den största satsningen på järnvägsnätet någonsin. Totalt vill vi öka investeringarna med 120 miljarder kronor fram till år 2021 – en fördubbling jämfört med regeringens järnvägsplaner.
Vi gör Sverige mer modernt, mer konkurrenskraftigt och mer klimatsmart samtidigt som nya jobb skapas! Det känns naturligtvis bra för en tjänstledig tågmästare som jag.
Mötesdeltagare,
Under de närmaste tio åren kommer 630 000 ungdomar flytta hemifrån. Bostadsbristen är ett växande problem i alla stora städer och större kommuner i landet. För att fler ska få tak över huvudet måste det byggas fler tak. Framför allt måste det byggas fler hyresrätter. För oss i Vänsterpartiets har detta varit oerhört viktigt. Ungdomar ska ha rätt att flytta hemifrån.
Nu inför vi ett nytt investeringsstöd till nya bostäder. Det omfattar 500 miljoner kronor 2011 och 900 miljoner kronor 2012. Därefter ska det öka ytterligare. Om några år ska vi bygga 40 000 bostäder om året, mest hyresrätter. Vi ska försvara hyresrätten och allmännyttan, vi ska försvåra ombildandet av hyresrätter till bostadsrätter och vi ska göra allt för att hålla nere hyrorna. Det är inslag i en social bostadspolitik värd namnet. Med rödgrön politik ska alla ha möjlighet att få en bostad!
ROT-avdraget som gör det billigare att renovera och bygga om hus är ett bra sätt att använda den överkapacitet som finns i dåliga tider när arbetslösheten är hög. Det ska användas för att modernisera Sverige och minska miljöpåverkan från boendet. Men det är orättvist att hyresgästerna inte får del av det här avdraget. Vi är överens inom de rödgröna att utöka avdraget till att också omfatta hyresbostäder. Därför avsätter vi två miljarder per år till ett utvidgat ROT-avdrag.
Också skolorna behöver rustas upp. Många av oss vet hur det kan se ut i skolorna – med klotter, slitna lokaler och stora renoveringsbehov. Därför vill vi satsa 400 miljoner kronor till att rusta upp skolbyggnader. Det skapar nya jobb, leder till bättre arbetsmiljö för lärare och elever och minskar energianvändningen i skolorna.
Svenska gymnasieelever har de senaste 15 åren halkat efter jämfört med andra länder. Men det beror knappast på att skolan blivit ”flummigare” under den här tiden, som Jan Björklund verkar tro. Istället handlar det om två stora förändringar som genomförts; kommunaliseringen och etableringen av privata skolor. Andelen elever på privata gymnasieskolor har sedan 1995 ökat kraftigt. Dessa skolor har bara 7,1 lärare per 100 elever, medan de kommunala har 8,4. Dessutom saknar fler lärare lärarutbildning i privata skolor. För de privata skolorna är det viktigare att tjäna pengar än att ge sina elever en bra utbildning. Samtidigt har också sorteringen av elever ökat vilket innebär att man duktiga elever koncentreras till vissa skolor och mindre duktiga till andra. Det ger sämre resultat för båda grupperna. Sveriges gymnasieelever förtjänar världens bästa skola, inte hårdare tag och mer av sortering.
Vänsterns uppgift är att motverka vinstintresset i skolan, förhindra att skattepengar går till aktieutdelningar i stället för till fler lärare och stoppa de religiöst grundade skolorna. Skolan ska vara en fristad från religiös påverkan och ge likvärdiga möjligheter till kunskap för alla!
40 000 anställda har försvunnit i kommunerna de senaste åren. En del av dem har ersatts av privata företag men vi räknar ändå med att 25 000 färre arbetar i den gemensamma sektorn idag jämfört med för två år sedan. Den här krisen i välfärden måste mötas med en offensiv politik som ger utrymme till att anställa fler för att möta behoven. Vi behöver färre elever i varje klass, fler undersköterskor i äldreomsorgen och mindre barngrupper på dagis.
Vänsterpartiet vill skapa världens bästa välfärd utan vinstintresse, Då måste kvaliteten i den gemensamma sektorn förbättras. Det kan bara ske om fler anställs och om anställda får möjlighet till fortbildning och kompetensutveckling.
En av Vänsterpartiets viktigaste uppgifter i det rödgröna samarbetet är att arbeta för skolan, förskolan, vården och omsorgen. Nu föreslår vi tillsammans att kommunernas resurser stärks med nio miljarder kronor mer än i regeringens budget i breda satsningar över en tvåårsperiod. Dessutom föreslår vi över tre miljarder i riktade satsningar över en tvåårsperiod. Vi gör särskilda satsningar på skolan och sjukvården. Det betyder att kommunerna får mer än 12 miljarder kronor i förstärkningar av oss rödgröna sammantaget under år 2011 och 2012. Vi ska dessutom inflationssäkra statsbidragen och se till att de värdesäkras. Vår satsning på välfärden möjliggör en tryggare vård och omsorg för äldre, mindre barngrupper i barnomsorgen och fler utbildade lärare kring barnen i skolan.
Men vi inom Vänstern måste också ta kampen mot vinstintresset. När Stockholms stad sålde fyra förskolor i Årsta till förskolechefen Lena Ström för 635 000 kronor gjorde hon sitt livs klipp. Efter bara åtta månader var bolaget skuldfritt, hon kunde ta ut 3,2 miljoner i vinst och 900 000 kronor i styrelsearvoden och pensionsavsättningar till sig och sina familjemedlemmar. Endast 28 000 kronor av vinsten återinvesterades i förskolan. Detta är en ren förskingring av skattebetalarnas pengar! Så slösaktigt och ansvarslöst får inte folkvalda politiker bete sig.
Men det är inte bara slöseri med pengar. Ytterst är det barnen som får betala priset. Vissa avdelningar har en mycket låg bemanning, och endast 27 procent av personalen har en förskollärarutbildning. Vinstintresset försämrar välfärden!
En gång i tiden var Sverige känt över hela världen för sin välfärd. Men det börjar kännas som länge sen. Min vision är Världens bästa välfärd. Om det ska lyckas måste vinstintresset trängas tillbaka.
Första maj-demonstranter,
Vi har en politik mot arbetslösheten. Regeringen har ägnat sig åt att bekämpa de arbetslösa. Ersättningsnivåer har sänkts och avgifter höjts. Efter fyra år med Littorin har bara en tiondel av alla arbetslösa 80 procent av sin tidigare inkomst i arbetslöshetsersättning.
A-kassan är inget bidrag. Det är en försäkring som ska underlätta för arbetslösa att söka och få nytt jobb. Lägre ersättning ger inte lägre arbetslöshet, bara större fattigdom. Därför har vi i Vänsterpartiet gjort allt vi har kunnat för att vårt regeringsalternativ ska stå för en bra A-kassa. Och nu har vi kommit överens om att höja dagpenningens högsta ersättning till 930 kronor 2011 och 950 kronor 2012. Ingen ska behöva betala mer än 80 kronor i månaden i avgift. Målet är att minst 80 procent av löntagarna ska få 80 procent av sin tidigare lön i A-kassa.
Om det är något den här regeringen varit bra på så är det att öka orättvisor. Sjukförsäkringen har förvandlats till ett högst otryggt system för att snygga till statistiken, minska statens utgifter och möjliggöra skattesänkningar.
Skillnaden i människosyn är tydlig. Högern utgår från att människor måsta jagas för att vilja arbeta. Fokus ligger nu på att räkna antalet ersättningsdagar – inte på att ge aktiv medicinsk och arbetsinriktad rehabilitering. Det är ett cyniskt system som har ett högt pris. Det skapar stor oro hos många för vad som händer om man blir sjuk eller skadad. Administrativa tidsgränser har införts i stället för individuell bedömning av arbetsförmågan.
I stället borde vi stärka rättigheten för den som blivit sjuk att få behandling, rehabilitering och hjälp att komma tillbaka till arbetslivet. Människor måste också ha rätt att vara sjuka. De som utförsäkrats med regeringens stelbenta regler ska få komma tillbaka till sjukförsäkringen.
Ersättningen för sjuka och föräldralediga ska vara 80 procent av tidigare lön under hela perioden. Vi kommer därför att höja taken i sjukförsäkringen och föräldraförsäkringen 2011 och 2012. I ett välfärdssamhälle betalar vi alla för att den som är sjuk ska få möjligheter till rehabilitering och kunna bli frisk. Den som är sjuk ska inte tvingas arbeta.
Regeringen har upphävt rättvisan i beskattningen. Arbetslösa, sjuka, föräldralediga och pensionärer idag betalar en straffskatt. En normalpensionär betalar 700 idag kronor mer i skatt än en löntagare i månaden. Vi vill ha rättvisa skatter och tar redan nästa år stora steg för att minska skillnaden i skatt mellan pensionärer och löntagare.
Vårt rödgröna förslag innebär skattesänkningar för pensionärer med 2,5 miljarder kronor mer än regeringens förslag. Det innebär att vi halverar klyftan för en normalpensionär 2011.
Men för oss i Vänsterpartiet har det varit minst lika viktigt att upphäva skillnaden i skatt mellan löntagare och arbetslösa, föräldralediga, sjukskrivna. Nu är en miljard avsatt för detta i den rödgröna budgetmotionen. Det innebär ett första, litet steg mot större rättvisa i skattesystemet.
Vi är också överens om att ta fortsatta steg för att nå en mer rättvis beskattning nästa mandatperiod. Det innebär att skillnaden i beskattning mellan löntagare och andra grupper, exempelvis föräldralediga, arbetslösa och sjuka, ska minska. Vänsterpartiet har visat att vi gör skillnad.
Dessutom avsätter vi 250 miljoner kronor till att förbättra ekonomin för de pensionärer som har minst, varav cirka 80 procent är kvinnor. Pengarna används till att höja det särskilda bostadstillägget för pensionärer.
Sänkta ersättningar till arbetslösa och sjuka är en av anledningarna till att allt fler blivit fattiga i Sverige. Rädda barnen räknar med att 250 000 barn lever i fattigdom i vårt land. Av ensamstående föräldrar är en fjärdedel fattiga idag, och det är flest kvinnor som lever med dessa minsta marginaler.
Välfärd är mer än det som en del kallar ”välfärdens kärna”. Välfärd måste också innebära att fattigdom utrotas. Därför har vi rödgröna enats om att stärka rätten till trygga anställningar på heltid. Heltid ska vara en rättighet, deltid en möjlighet! Och för den som är deltidsarbetslös ska rätten att stämpla upp till heltid garanteras.
Vi rödgröna skjuter till pengar till kommunerna för att stimulera utbyggnaden av barnomsorg på obekväm tid. Idag tvingas ensamstående föräldrar säga upp sig från sina arbeten eftersom de inte har barnomsorg när de arbetar skift. Vi vill att alla ska erbjudas barnomsorg när man behöver det, även om det är på kvällar, nätter eller helger. För att det ska bli verklighet är jag övertygad om att det kommer att krävas en lagstiftning.
Dessutom måste vi särskilt förbättra möjligheterna för de ensamstående föräldrar, oftast kvinnor, som har de minsta marginalerna. Det är barn i dessa familjer som inte har råd att någonstans på sommarlovet, som aldrig har råd att köpa nya kläder och som sjukskriver sig när klassen ska åka på en utflykt som kostar pengar. Vi rödgröna har därför kommit överens om att höja bostadsbidraget för ensamstående med 130 kronor per månad och att höja underhållsstödet för första gången sedan 2005.
Inget barn ska tvingas leva i fattigdom i Sverige. Det måste vara den självklara målsättningen när vi bygger världens bästa välfärd utan vinstintresse.
Vi inom vänstern vet att jämlikhet är bra för ett samhälles utveckling. Minskade skillnader är inte bara bra för dem som har minst utan för alla. Men idag är vi inte jämlikar. Hör hur träffande Jenny Wrangborg beskriver det i sin dikt Jämlikar:
Den största tröttheten
kommer inte från
kroppsarbetet,
drickabackarna lyfta uppför trånga gångar,
musklerna som skriker i
belastningen under
omöjlig balansgång
med disken
genom
serveringen

Det är inte
ångan från bageriugnen,
de slöa knivarna
eller de hala golven som gör ondast

Arbetet består inte i
att laga maten eller servera gästerna

Men det är
chefens ord
efter veckor av obetald övertid

Det är blickarna
från de välbeställda
tanterna

och oräkneliga leenden
som döljer
det faktum att det inte
finns något hopp
om att vi någonsin kommer
mötas som jämlikar
Så ser klassamhället ut. Och det är detta klassamhälle vi vägrar att acceptera. Ingen ska behöva stå med mössan i hand och kröka rygg inför makthavare.
Euromaint Rail i Malmö, Urban Outfitters i Stockholm, Ålö i Umeå, Lagena – Systembolagets lager i Jordbro, Coops lager i Stockholm, Akademibokhandeln i Norrköping, Marabou i Upplands Väsby, Göteborgs-Posten och Abu Garcia i Svängsta.
Den gemensamma nämnaren för dessa företag är att de har gjort sig av med egen anställd personal för att i stället hyra in bemanningsföretag. I en del fall har samma personer som tidigare haft fasta jobb erbjudits att komma tillbaka till samma arbetsuppgifter med sämre lön och sämre villkor.
Det är helt orimligt att företag ska kunna kringgå lagen om anställningsskydd på det här sättet. Det skapar rädsla och tystnad på arbetsplatserna. Det försvårar facklig organisering och förstärker arbetsgivarnas makt. Lyssna noga nu Urban Outfitters, Marabou och alla ni andra: Den luckan i anställningslagen ska vi täppa till när vi vinner valet i höst! Anställningsskyddet och återanställningsrätten ska stärkas med en rödgrön regering!
Kamrater,
Rasismen sticker fram sitt fula tryne i Sverige 2010. Vi är många som tycker det blåst kyliga vindar på senare tid. För att bekämpa rasism och främlingsfientlighet blir höstens val särskilt viktigt.
Dels handlar det naturligtvis om att förhindra att den öppna rasismen får plats i ännu fler demokratiskt valda församlingar. Men det handlar också om att förhindra att etablerade partier tar över extremhögerns politik.
Vi har sett oroväckande tecken till detta. Socialdemokratiska regeringar har ibland verkat tro att det bästa sättet att bekämpa främlingsfientligheten är att gå den till mötes. Det var bland annat detta som låg bakom den vidriga behandlingen av apatiska flyktingbarn under åren 2004 till 2006.
Men vi har också sett det i förslag om språktester, försvårandet för familjer att återförenas och beskrivningen av invandring som ett problem. Svensk asylpolitik måste förändras och respekten för mänskliga rättigheter förstärkas. En ny rödgrön regering måste bryta med den tidigare inhumana politiken och förstärka rättssäkerheten. Mänskliga rättigheter är inte förhandlingsbara, vare sig i Sverige eller i övriga världen!
Israel är en ockupationsmakt som vare sig respekterar folkrätten eller de mänskliga rättigheterna. Sverige har ofta påtalat att framsteg i fredsprocessen förutsätter en förbättrad humanitär situation i de ockuperade palestinska områdena, ett stopp för de illegala bosättningarna och för byggandet av muren på ockuperad mark.

Men regeringen Reinfeldt vägrar att sätta någon press på Israel. I stället har Israel fått fördelar genom ökad handel. Detta har inte lett till några som helst framsteg för en verklig fredsprocess eller större rättvisa för palestinier, tvärtom. Gaza blockeras fortfarande av Israel, israelisk militär kränker dagligen palestiniers mänskliga rättigheter.

Nu är Israel på väg in i handelsorganisationen OECD. Israels ansökan till OECD inkluderar de israeliska bosättarna på ockuperat palestinskt territorium sedan 1967 men ignorerar totalt den palestinska befolkningen som bor där. En israelisk anslutning till OECD skulle tolkas som ett erkännande av ockupationen.

Tyvärr sker detta i så fall helt i linje med den svenska regeringens politik. Svensk export till Israel har ökat med 39 procent jämfört med 2007 och Sveriges import från Israel har ökat med 8 procent.

Israel är den stat som bryter mot flest FN-resolutioner och som mest konsekvent sätter sig över folkrätt och internationell lag. Detta ska inte belönas! Vi kräver sanktioner mot den israeliska regeringen och att Sverige förhindrar ett israeliskt inträde i OECD så länge ockupationen och förtrycket fortgår.
Just nu pågår ett krig i Afghanistan, ett land som genom historien utgjort slagfält för andra länders maktambitioner. De som fått, och fortfarande får betala det högsta priset är det afghanska folket. Det krig som USA leder och Sverige medverkar i kan inte vinnas. Det motverkar sitt syfte genom att driva afghaner i armarna på talibanerna. Det förhindrar den politiska lösning som är en förutsättning för en stabil fred.
Vänsterpartiet vill att Sverige ska vara berett att under lång tid fram över finnas på plats i Afghanistan för att ge stöd till återuppbyggnaden och fredsprocessen. Vi vill öka de civila insatserna och biståndet. Men vi kräver också att Sverige drar tillbaka de militära trupperna och slutar delta i kriget.
Årets 1 maj insamling går till det västsahariska folkets kamp för frihet. Västsahara har sedan slutet av 1970-talet varit ockuperat av Marocko. Bakom Marocko står starka, rika bundsförvanter som EU och USA.
Många västsaharier flydde landet efter den marockanska invasionen och bor nu i mer eller mindre permanenta flyktingläger i Algeriet. För de västsaharier som valt att stanna kvar i det ockuperade Västsahara, består vardagen av kränkningar och övergrepp. Vänsterpartiet kräver att Sverige erkänner Västsahara. Och med en rödgrön valseger i september blir detta också verklighet.
Hör här Lina Ekdahls fantastiska dikt, Konflikten är löst:
Nu säger jag det för allra sista gången
Sluta nu
Om jag ser någon av er skjuta en gång till
då blir det ingen efterrätt

Hör ni inte vad jag säger!

Då tar jag pistolerna
och gevären och granaterna och kanonerna.
Då kan ni inte ha dom
om ni bara håller på och skjuter på varandra hela tiden

Nu får det vara slut.

Jag bryr mig inte om vem det var som började.
Det spelar ingen roll.
Sluta döda nu.

Sluta kriga.
Nu räcker det.
Nu får det vara slut.

Titta här vad tråkigt det ser ut,
trasiga hus, ensamma barn, döda människor överallt.
Ingen mat finns det, allt är förstört.
Nu får det vara nog. Nu får ni säga förlåt.
Gör det.
Säg förlåt till varandra.
Ja gärna.
Jag förlåter dig gärna säger man när någon säger förlåt.

Nu får vi hjälpas åt att bygga upp städerna,
ta hand om dom övergivna människorna.
läka såren
och aldrig, aldrig göra om sådana här dumheter igen.

Nu äter vi risalamalta.

Vänner,
Jordens resurser är begränsade och ojämnt fördelade. I de rika länderna förbrukas så stor del att det begränsar utrymmet för andra människor och kommande generationer. De fattiga är de som drabbas hårdast av den rika världens överkonsumtion. Det är varken rättvist eller hållbart.
Därför anser vi i vänstern att det är tid för klimaträttvisa. Den rika världen måste kraftigt minska våra utsläpp för att ge alla länder möjlighet till minskad fattigdom och ökad välfärd.
Även i Sverige nyttjas resurserna ojämlikt. Höginkomsttagarens livsstil ger högre utsläpp än låginkomsttagarens. Män belastar klimatet i högre grad än kvinnor. Därför är det helt nödvändigt att rättviseperspektivet får större genomslag i klimat- och miljöpolitiken. Och ingen kan vara bättre på att hävda detta än vi inom vänstern. Det behövs en röd politik för en grön omställning!
Men en sådan grön omställning går inte att kombinera med fler motorvägar och en stor ökning av biltrafiken. Det är därför nya stora vägprojekt som Förbifart Stockholm är så feltänkta. Vi behöver i stället stora investeringar i mindre miljöbelastande trafiklösningar, kollektiva transportmedel och mer spårburen trafik.
Och det ska vi arbeta hårt för i den folkomröstning som kommer att hållas om vi rödgröna vinner valet. Vi står för ett modernt och framtidsinriktat alternativ med stora satsningar på kollektivtrafik och vi ska göra allt för att vinna den folkomröstningen!
Första maj-firare,
Det viktigaste arbetet för förändring sker aldrig i de fina salongerna och parlamenten. Det viktigaste förändringsarbetet sker på arbetsplatser, i bostadsområden, på gator och torg, bland människor. Nu måste vi mobilisera för att skapa hopp och framtidstro efter högerregeringens nyliberala härjningar. Vi behöver ett brett folkligt stöd för en rödgrön framtid. En valseger ska inte bara innebära ett regeringsskifte, det ska också bana väg för en ny politik – där välfärden, rättvisan och miljön står i centrum.
Vårt arbete för en ny regering och en ny politik är steg på vägen mot den samhällsförändring som vi ser som nödvändig. Vi behöver minska orättvisorna, demokratisera samhället, bryta kapitalets makt och skapa ett samhälle där kvinnor och män är jämlikar. Vi behöver en socialistisk och feministisk politik,
Leve första maj! Leve socialismen!

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0