Anders Borg avslöjar bluffen arbetslinjen!

Regeringen skjuter alltså upp det femte jobbskatteavdraget. Orsaken sägs vara oron i det internationella ekonomiska läget.

Detta ter sig mycket märkligt! Arbetslinjen var ju Alliansens saliggörande (och enda) lösning på Sveriges problem.

Krisen 08-09 sa Alliansen att det var arbetslinjen som förde Sverige genom krisen. Under den krisen genomförde man jobbskatteavdragen för att få fart på Sverige genom att folk skulle komma i arbete. Nu, innan krisen ens är här så avstår man då istället arbetslinjen. Vill man inte att folk skall komma i arbete längre?

Alla som följt Alliansens hyllningar av arbetslinjen undrar självklart varför?

Om vi nu står inför en ny kris så borde väl Alliansen istället utöka arbetslinjen och driva på för än större skattesänkningar? Men det gör man inte, trots att det är nu det skulle behövas ”positiv” stimulans och fler i arbete.

Alla har ju hört Alliansen skrävla om hur många jobb arbetslinjen skapat. Trots detta är arbetslösheten 8,8% (SCB jun 10) och nu förutspår man att arbetslösheten kommer att öka än mer i takt med att tillväxten går ned. 2006 kallade de 6% för massarbetslöshet.

”-Den enskilt viktigaste frågan är att så många som möjligt kommer i arbete”, har Reinfeldt upprepat åter och åter igen likt en papegoja. När och hur skall han då börja visa det med praktisk politik? Det är väl dags att visa resultat snart?

Sanningen är den att arbetslinjen är och var ingen lösning och aldrig varit tänkt att vara det heller. Detta har nu Anders Borg och Fredrik Reinfeldt klargjort genom sitt beslut att lägga femte jobbskatteavdraget på is. Att sänka skatter har aldrig löst några kriser. Det är väl det enda positiva med Alliansens besked nu att t.o.m. de själva tycks ha förstått detta. Eller man kanske skall säga att verkligheten kommit ikapp dem. Nu har de inte längre tidigare regeringars överskott att luta sig mot.

Jobbskatteavdragens enda syfte är att på sikt sänka lönenivåerna i landet, vilket också regeringens eget finanspolitiska råd sagt. Det skall bli synnerligen intressant att se vilka ”världsbästa” reformer Alliansen framledes skall presentera?

Hur kommer det att gå med exempelvis skolsatsningarna? Pär Johnsson (FP) Lidköping hade en debattartikel nyligen där han återigen upprepade att det var dags att höja statusen (lönen) på läraryrket. För vilken gång i ordningen vet jag faktiskt inte, men man kan ju lätt konstatera vad deras fem år vid makten hittills gett i ”statushöjning”. I Alliansstyrda Stockholm fick lärarna lägsta möjliga lönepåslag. Reallönesänkning blev facit efter fem år av Allianspolitik, nämligen 1,7%. Inflationstakten är nu uppe i 3,3% (SCB). Det är Alliansens ”statushöjning” i praktisk politik. Detta kan jag inte minnas att Pär Johnsson nämnde i sin artikel. Vad blir statushöjningen nästa gång?

Mycket prat men väldigt lite verkstad!

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0