Lidköping ökar och Götene minskar!

Folkmängden i Lidköping ökade med 111 personer trots ett födelseunderskott med 11 personer.
I Götene minskade befolkningen med 48 personer trots ett positivt födelseunderskott med 8 personer.
Det är Lidköping, Mariestad och Falköping som lockar mest med Skövde först på fjärde plats. I stort sett alla komuner med mindre tätorter minskar. En ny sorts urbanisering?
För Götenes del är det ju inte bra att minska med tanke på Medeltidens Värld debaclet. Göteneborna har ju i snitt lagt ca 5000 kr per skalle till detta så 48 färre personer är ju definitivt inte bra när man istället verkligen behöver en ökning av skatteintäkterna. Att höja kommunalskatten lär ju inte heller locka fler till Götene i förhållande til andra attraktivare grannkommuner med lägre skatt.
Hur skall man kunna vända en sådan trend som den i Götene då? Personligen tror jag att man måste satsa i huvudsak på huvudorten. En huvudort som av andra betraktas som en "byhåla" lockar inga yngre att flytta in då utbudet av allt är för litet. Dessutom så halkar man efter vad det gäller utbildningar och övrigtt och när ungdomarna lämnat och upptäckt det större utbudet på en större ort så är det kanske inte så konstigt om de inte vänder tillbaka. Och tänker de sig hemåt igen så hamnar man i den lilla men ändå betydligt större staden Lidköping. På sikt tror jag denna trend kommer att vara mycket svår att vända så framtiden kommer antagligen att föra med sig en uppdelning av ett antal kommuner för att inlemmas i de med större tätorter. Ex Götene skulle ju med framgång kunna delas upp mellan Lidköping, Skara och Mariestad, om nu Skara klarar att hålla måttet. Deras tätort är ju i minsta laget även den. Något som också skyndar på denna utveckling är Allianspolitiken. De kommuner med den minsta skattebasen drabbas ju naturligtvis hårdast av deras svältpolitik gentemot kommunerna, som de omedelbart inledde 2006. Men men, detta är ju enbart mina spekulationer. Framtiden får väl ge oss facit. Men helt klart är att det behövs en regering som har vett att se även till de mindre kommunernas väl och ve, det skulle hela landet må bra av.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0