Kortare arbetstid, men bara i kristider?

Regering, fack och arbetsgivare sägs vara överens om avtal där man i kristider kan minska arbetstid och lön för att företag skall kunna behålla sin kompetens.

"För de anställda kan korttidsarbete innebära tydligt bättre chanser att undvika arbetslöshet. För företagen är korttidsarbete värdefullt eftersom de kan undvika att förlora anställda med värdefull kompetens och därigenom få lättare att snabbt öka produktionsnivåerna när konjunkturen vänder utan tidsödande och dyr rekrytering." (DN)

Det påminner om den Tyska modellen där staten under krisen gick in och betalade permitteringslöner för att företagen skulle kunna behålla kompetensen och snabt komma igång med produktionen när konjunkturen vände igen.
Detta påpekades för alliansregeringen under den kris vi nyss gick igenom men då var det dövörat som gällde. Nu påstår iaf Anders Borg att frågan skall utredas.
Det viktiga i denna diskussion tycker jag är att det dels visar på att vi behöver dela på jobben redan nu för att komma tillrätta med arbetslösheten och då framförallt ungdomsarbetslösheten. Detta måste betalas av företagen vars vinstutveckling inte alls kommit folket till del som det nu ser ut. Trots den tillväxt som varit de senaste decennierna så har arbetslösheten succesivt fortsatt att öka ändå. Denna produktivitets och vinstförbättring måste komma alla till del och det görs bäst genom att gå över till 6 timmars arbetsdag!
En annan viktig sak i det förslag som nu diskuteras är att man påpekar företagens vikt av att behålla sin kunniga arbetskraft. Något som går stick i stäv med FP:s och C:s ständiga attacker mot LAS där de då påstår att vi måste ha en mer rörlig arbetsmarknad. Något som företagen tydligen inte vill ha som det nu visar sig och det ter sig ju ganska självklart. Att ständigt lära upp ny personal kostar ju naturligtvis pengar även i produktionsbortfall, men begriper alliansen verkligen detta?
Nej deras enda agenda är att sänka lönerna. Och här har de ju näringslivet med sig som också tänker lika kortsiktigt. Inget land blir rikare av att göra folket fattigare!
Det var föga förvånande då när jag i går kunde läsa att näringslivet föreslog F-skattebevis till alla pensionärer som ville jobba fram tills de var 75, som Reinfeldt förra veckan föreslog. Då åsidosätter man ju allt vad kollektivavtal heter och dessa "övertidsjobbande" pensionärer kan köpas till en lägre penning naturligtvis. Ett missbruk som redan förekommer på marknaden efter alliansens underlättande av F-skattereglerna så att även enskilda kan få dessa.

De rika görs ännu rikare och de fattiga görs ännu fattigare av alliansen!






Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0