Äntligen kom 6 timmars arbetsdag upp på agendan igen.

I samband med Vänsterpartiets kongress den gångna helgen så fördes åter kravet om 6 timmars arbetsdag upp på agendan igen. Det var sannerligen på tiden.

Alliansen med Fredrik Reinfeldt och Anders Borg i spetsen hävdar ju att vi måste arbeta fler timmar. Men vad har de för fakta att bygga sitt resonemang på då? Har ni sett några?

 

I Frankrike sänktes normalarbetstiden från 39 till 35 timmar vid sekelskiftet. Lönerna sänktes inte (men utrymmet att höja dem krympte) och arbetsgivarna som anställde för att täcka upp för den kortare närvaron för de anställda fick kompensation genom lägre arbetsgivaravgift.
Detta finansierades till stor del med lägre kostnader för arbetslöshet. Kostnaden blev alltså i sammanhanget rätt blygsam för den franska staten.

 

Ja men Frankrike har väl inte heller så bra ekonomi, tänker ni kanske då? Nej de har väl sämre än oss, åtminstone om man får tro alliansen, men beror det på arbetstiden då?

Grekland har ju som alla säkert vet idag betydligt sämre ekonomi än både Frankrike och Sverige. Ja då jobbar väl inte de alls kan man ju förledas att tänka då, men så är inte fallet. De jobbar faktiskt 509 timmar mer/år än vad vi gör i Sverige. Ja men de går ju i pension vid 45 års ålder har man ju läst i tidningarna. Men inte heller detta är sant. Det är ytterligare en Moderatskröna. I Grekland är den genomsnittliga pensionsåldern 61,1 år medan den i ex. Frankrike är drygt 58 år.

Italien, är ju ett annat av krisländerna i Europa. Även där arbetar man fler timmar per år än oss.

I Frankrike är den faktiska arbetstiden 1554 tim/år, i Tyskland endast 1390, Danmark 1563, Norge 1407, Spanien 1654, Italien 1773 medan Grekland däremot har en faktisk arbetstid om 2119 tim/år och vi här hemma i Sverige arbetar 1610 tim/år.

Så det kanske inte vore så bra om vi skulle arbeta mer då,trots allt? Eller vad skulle faktaunderlaget vara för detta? Fler som arbetar fler timmar och ännu fler som åker ut i arbetslöshet?

 

Nej det är sannerligen dags att gå ner till 6 timmar. Det finns inga fakta som talar emot. Enbart samma gamla skrönor och domedagsprofetior som användes då vi gick ner till 8 timmars arbetsdag.

Vi behöver en politik för full sysselsättning, inte Alliansens massarbetslöshet!

 

Källor: Ekonomifakta och Du & Jobbet.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0