Ökad demokrati (Vänster) eller än mer feodal (klass) samhälle (Höger)?

Det är väl detta valet till EU främst handlar om. Något som också tydligt syns i förhandlingarna om frihandelsavtalet (TTIP) mellan EU och USA.

Fredrik Reinfeldt tycker att det är bra om företagen får s.k investerarskydd, som skulle innebära att företagens vinster sätts före demokratiskt fattade beslut.

Moderaterna kritiserar Vänsterpartiets kritiska inställning till detta avtal och säger att ingenting är klart eftersom förhandlingarna pågår. Men går man in i en förhandling med den utgångspunkt som Reinfeldt har så lär knappast resultatet bli till demokratins förmån.

Därför är valet på söndag extra viktigt. Om du inte använder din röst kommer någon annan att utnyttja din tystnad!

 

 

”Feodalsamhälle.

Kungen var toppen. Under honom fanns storvasaller som lydde och fick mark av kungen. Undervasaller som lydde storvasallerna, kunde till exempel vara riddare och soldater. Längre ner fanns självägande bönder. Under dem fanns egendomslösa, såsom torpare, statare, drängar och pigor, daglönare, backstugusittare och tjänstehjon, där många levde under förhållanden som påminde om livegenskap.”

 

Likheten med dagens samhälle blir allt tydligare. Det räcker att byta ut ordet livegenskap med fas 3 så förstår man vartåt det barkar. Fackliga rättigheter inskränks och trygghetsförsäkringarna urgröps och ersätts med socialbidrag (försörjningsstöd) samtidigt som rika blir allt rikare.

Daglönare då, är bemanningsföretag idag, drängarna då, är visstidsanställda idag, tjänstehjon blev Rut-avdrag o.s.v o.s.v.

Vi tror att vi kommit så långt men verkligheten går i helt fel riktning.

Så gör skillnad i EU-valet och lägg din röst på ökad demokrati och rösta vänster!

 

”– Vi är ju för ett europeiskt samarbete, mindre överstatlighet och centralmakt och mer av samarbete.
Och lämna det som idag är EU?
– Eller att EU klär av sig den högerekonomiska tvångströja man själv satt på sig,”

säger Malin Björk Vänsterpartiets EU-kandidat i en intervju med Smålandsposten.

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0