Hetsjakten på rökare fortgår med oförminskad styrka!

Förra året var det Götene som införde rökfri arbetstid. Nu skall Skaraborgs sjukhus införa rökfritt sjukhusområde.
Argument har man inga seriösa någonstans, utan "dessa av staten försatta i beroende" individer får vackert lida av sin abstinens om de råkar bli inlagda eller kanske arbetar inom vården vare sig den är kommunal eller regional.
Det är både cyniskt och ohederligt att behandla människor på detta sätt!
Feghet inom rikspolitiken för ner frågan till lokal nivå för att bakvägen smyga in förbud.
Ingen rikspolitiker vågar väl stå upp och i riksdagen kräva ett förbud mot försäljning av dessa beroendeframkallande nikotinprodukter. Det är där skon klämmer.
Men är det rätt och riktigt att staten tillåter försäljning som gör människor beroende för att sedan med allehanda lokala förbud peka ut den drabbade gruppen som en pest för sin omgivning? Jaså är du rökare, ja då vill vi inte ha dig på denna arbetsplats. Det är dit dessa utpekanden kommer att leda. Tycker det är osmakligt att bete sig så mot sina medmänniskor. Jag gillar inte heller alla företeelser som finns i samhället, men har vår demokratiska stat tagit dessa beslut så får jag vackert finna mig i det. Detta borde självfallet gälla även rökning! Det är ju helt orimligt att bygga samhället på förbud så fort någon tycker illa om en lukt. Ska bönderna tvingas att sluta gödsla då bara för att stadsborna känner olust över lukten om de lämnar stan?
I kommentarsfälten är det det ena dravelargumentet efter det andra som förs fram baserat på rent tyckande.
Och att någon skulle drabbas av passiv rökning så det skulle leda till att vederbörande blir dödssjuk pga att man under 0,5 sek passerat förbi en rökare vid en sjukhusentre betraktar jag som rent och skärt nonsens.
Men det finns ju seriös information att hämta i frågan. Hittade själv ett hos "fråga doktorn" som är läsvärt.
 
"Passiv rökning skadligt?
 
Hej! Vi bor i en lägenhet där en granne röker väldigt mycket. Det är en kraftig rökdoft i trapphuset och det tränger även in i vår lägenhet. Hur skadligt är detta för hälsan? Kan man se om man har blivit påverkad rent fysiologiskt? Våra ytterkläder luktar rök. Jag har en dotter på 1.5 år och är gravid i vecka 25. Orolig för mina barn!
 
Svar!
 
Du är utsatt för viss grad av passiv rökning och undrar över vilka hälsorisker detta innebär. Det finns en del studier som visar att passiv rökning i sig kan vara en hälsorisk. Med passiv rökning menar man i huvudsak kvantiteter typ bo med någon som röker inomhus samt arbete i rökig miljö, typ restaurangpersonal som arbetar i lokaler där det röks.

I Ditt fall rör det sig om oangenäm lukt där rök tränger ut i trapphuset och även känns inne i lägenheten. Att det blir sådana kvantiteter att även kläderna luktar rök, låter lite uppseendeväckande och säger en del om ventilationen där du bor. Teoretiskt har man visat att rökpartiklar i dåligt ventilerade lokaler kan fästa sig till allergen och göra så att dessa ansamlas och stannar kvar längre innan de försvinner från lokalerna.

Detta skulle i så fall innebära en viss risk för allergiutveckling fram för allt hos barn. Det skall dock betonas att detta mest är teori och det har varit svårt att visa klart i praktiken. Passiv rök av den dignititet som det här kan röra sig om tror jag inte innebär någon signifikant hälsorisk annat än obehaget i sig. Jag förstår Din oro framför allt för Ditt nuvarande och Ditt kommande barn. "
 
 

Kommentarer
Postat av: Martin

Det har sedan ett par decennier sedan slutat handla om hälsa. Den studie som fastslog samband mellan rökning och cancer är så vitt jag vet en amerikansk studie som visade att folk som började röka som unga, hade ett tydligt samband. Det finns dåligt med studier som entydigt visar något som helst samband mellan rökning i vuxna och cancer. Cancer är främst en ärftlig sjukdom. De sjukdomar utöver cancer som kan drabba rökare drabbar ingen passiv rökare, därom finns inga studier som visar sambandet. Detsamma gäller passiv rökning givetvis.

Men man har lurat folk med att rökare kostar den allmänna sjukvården pengar. Till det skall varje sansad människa svara: Vi har allmän sjukvård för att det är en bra idé, inte för att vi skall detaljstyra människors liv, dumskalle!

Ett hem är en helgad plats, ingen jävel har ett enda skit med att göra vad jag gör i mitt hem! De som tror sig kunna reglera folk i sina hem är ingen trevlig människa, det är en vidrig människa på alla sätt. (Fastighetsägaren gillar hen iofs.)

Folk tror att de skall fredas från alla irritationsmoment i hela livet, de skall inte behöva känna lukten av något de ogillar, de skall inte behöva höra saker de ogillar. Hela deras liv går ut på att reglera andra människors beteende och de är beredda att ta till statens våldsapparat för att påtvinga sin vilja på andra.

Man måste sätta ned foten för sådana människor, man måste förklara för dem att de lider av en psykisk störning och borde söka någon form av hjälp!

2015-01-05 @ 22:18:05
Postat av: Martin

Läs Juli Zeh, Corpus Delicti, om du vill veta var dessa människors strävan har sin ändhållplats.

2015-01-05 @ 22:20:19

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0