Generera eller konsumera?

Minskat ROT-avdrag till förmån för ökat bostadsbyggande har lett till debatt. Föga förvånande men ganska osakligt enl mitt förmenande. Ser man på bristerna i samhället så är väl bristen på hyresrätter en av de största bristerna vi har i landet. Ungdomar som tvingas bo kvar hemma eller inte kan studera och företag som inte kan rekrytera den kompetens de behöver. Detta kostar samhället pengar både på kort och lång sikt. Man kanske också borde tänkt på detta innan man sålde ut alla hyresrätter som man gjorde i storstadsområdena? Floskelargumenten haglar också som vanligt. Nu blir vita jobb svarta hörs det bl.a från Moderaterna. Allt fusk som förekommer med ROT är tydligen ovidkommande, så även att skatteverket pekar på att företeelsen endast marginellt skulle öka. Att ROT genererar jobb är det nog ingen som säger emot. Men även nybyggnation genererar jobb och dessa jobb bidrar ju dessutom till att lösa uppdämda behov för samhället, inte enbart för den enskilde som tycker att det vore trevligt med ett nytt kök här hemma eller i sommarhuset i Spanien. (Hur många jobb det nu ger i Sverige att byta kök i Spanien?) Kostnaden för ROT är nu uppe i 17 miljarder (2014). Samtidigt har antalet fattigpensionärer nästan fördubblats sedan 2006 och är nu uppe i snart en kvarts miljon. Att satsa på att lyfta pensionärerna skulle kosta 4,5 miljarder kronor. Nu drar man in 5 miljarder av ROT för att satsa på nybyggnation av små hyresrätter. Vällovligt men dra gärna in även de 4,5 miljarderna som behövs för att ge pensionärerna en drägligare tillvaro. Gissar att de flesta som använder sig av ROT har det enklare att få vardagen att fungera bra, än våra fattigaste pensionärer. Men det finns ju andra vägar att hämta in de pengarna om så vore. Bankerna fick ju 16 miljarder på ett bräde av Alliansen och SD. Jag tror inte de var i större behov av de pengarna än våra fattigaste pensionärer. Moderaternas retorik för dessa skattesänkningar (bidrag) till företagen brukar vara att utan företag så får vi inga pengar alls till någon välfärd. Nej så kan man tycka, men företag skall ju då omvänt generera skatt, inte konsumera skattepengar vilket har blivit fallet inte minst inom välfärdens område efter 8 år med alliansen. Helt klart är att det iaf är en liten prioritering i rätt riktning man nu gör från regeringens sida. Jag hoppas det kommer mera i vårpropositionen!
 
 

Kommentarer
Postat av: Lars Olsson

Hej!

Av egen erfarenhet så kan jag upplysa om vad som hände när ROT infördes, eftersom jag var i färd med att införskaffa uppvärmningssystem då.
Rörmokarfirman i närheten... han ökade sin timkostnad från 300-400 kr, till 550-650 kr (det dyrare priset i.f.a. kunden hade eget material, eftersom (många) hantverkare får rejäla specialpriser på material - och sedan kan erbjuda kunderna rabatterat pris, och ändå tjäna rejält).
För mig, så hade jag fått betala (ungefär) 300 kr/timmen innan ROT, och (ca) 275 kr/timmen efter ROT. Så, nog sant att det blev billigare (för de flesta konsumenter) efter ROT... men inte några 50%... snarare runt 10%.
Att få fram exakta siffror (säkrare än mitt minne, trots att jag minns denna otroliga händelse bra) borde kunna gå genom att kontakta skatteverket, eller hitta någon som har kvar fakturor från innan ROT.

Visserligen så är jag benägen att tro att ROT ökat privatpersoners byggnationer/reparationer, men till hantverkarnas förtjänst.

2015-03-26 @ 12:14:00
Postat av: Tarmo Lindholm

Det här fusket måste göras något åt...
http://www.dn.se/ekonomi/systematiskt-fusk-med-miljardstod-till-arbetsgivare/

2015-03-30 @ 21:42:02

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0