Mycket bra (V?) inlägg på Piratpartiets sida.

Precis som V säger, så handlar ett bättre liv om hur vi fördelar den ökade produktionsförmågan. Detta har även debattören på Piratpartiets hemsida tydligen förstått. Läs artikeln här!

Ekorrhjul ger inte livskvalité!


MP fegade ur (naturligtvis), men LO vågade äntligen!

Milöpartiet fegade ur naturligtvis när det gällde att förbjuda vinstintressen i skolan. Inget annat att vänta eftersom de själva varit drivande i friskolereformen. Politisk taktik för att både försöka rädda ansiktet samtidigt som man ändå tappar det, eller man försöker  både ha kvar kakan samtidigt som man äter upp den. Det blev inte riktigt som vi hade tänkt oss säger man nu från MP håll, ändå vågar man inte gå linan ut. Ynkligt!
Samtidigt undrar jag om deras uppvaknande nu att vilja begränsa aktiebolagens möjligheter att plocka ut vinst verkligen är förenligt med aktiebolagslagen? Den säger ju nämligen att ett aktiebolags fämsta mål är att generera maximal vinst till sina ägare.

LO däremot, som också håller kongress denna helg har tagit beslut om "non profit" i välfärdssektorn. Sent skola syndaren vakna, som man säger. Skall bli intressant att se om man lyckas omvända borgarsossarna i deras partistyrelse också?
Hursomhelst så är det ett positivt steg i rätt riktning för fackföreningsrörelsen iaf!

Vissen maskros!


Kloka ord av Jonas Sjöstedt.

Greklandskrisen och EU:s oförmåga ang. hanteringen av densamma kommenteras mycket klokt av Jonas Sjöstedt i en artikel hos Dagens Arena. Läs den!


Carl B Hamilton (FP) är en idiot!

LO är enl. Carl B Hamilton populistiskt när de försöker värna sina medlemmars intressen genom att kräva ett socialt protokoll av EU för att ratificera fördragsändringen av EU protokollet.
Som jag ser det så är Carl B Hamilton en av de största idioterna i Sveriges riksdag. Att han har ngn slags titel betyder inte ett skvatt. Karl'n är totalt oförmögen att sätta sig in i vanligt folks problematik.
Kul ändå att LO efter alla år tycks ha vaknat och insett sitt misstag när de lurade sina medlemmar att rösta ja till EU medlemsskapet.
Vänsterpartiets kloka politik börjar få allt mer genomslag. Trägen vinner!
Kommunalarbetaren

Ballonger på väg att spricka!


SSU tar över i Götene?

Ja iaf i debatten där man nu börjat skriva den ena debattartikeln efter den andra där man slår in redan öppna dörrar. Förra veckan gick man ut med att SSU var för den planerade skateparken i Götene. Vem är emot, kan man fråga sig då? Ja ingen som jag vet även om vissa enskilda ledamöter uttryckt vissa tvivel om satsningen, även S ledamöter. Kanske är det därför man nu låter SSU stå för debatten när partiet i sig gjort bort sig så kapitalt. Problemet är bara att SSU-ordföranden Robert Lundkvist är en av de i partiet som gått i bräschen för de mest krontokiga besluten. En ja sägare pga egna karriärambitioner och då spelar det ingen roll hur korkade beslut partiledningen vill ta. Kort och gott en äkta gammal (ung) gråsosse.
Denna vecka har Robert Lundkvist (SSU) tydligen bestämt sig för att försöka sno tillbaka frågan om skolan och lärarna från FP. Läraryrkets status måste höjas, skriker rubriken från Lundkvist ut i bästa major Björklundstil. Det är lönerna som måste höjas enl. även Lundkvist nu, sex år efter FP. Hur han får ihop sitt resonemang med den politik han beslutat om är en fråga som verkligen är befogad i sammanhanget? S sparade ju 80 000 på elevernas läromedel, man drog in lärartjänster och man ville lägga ner musikskolan. Man tog bort 3:3 systemet för de som arbetar inom omsorgen för att spara pengar o.s.v. o.s.v., så hur SSU och Robert Lundkvist skall förverkliga höjda lärarlöner vore intressant att få reda på? Men därom skriver han naturligtvis ingenting. Tomma tunnor skramlar mest, är ju ett gammalt talesätt. Ett talesätt som verkligen passar in på Robert Lundkvist och hans debattartiklar.
Han ondgör sig också över att det fram till 2020 kommer att bli en brist på 46 500 lärare. Ja men då löser ju det problemet med lärarlönerna. Det är så marknadsekonomi fungerar. När det blir brist på en vara så stiger priset. Något som alla hungrande runt om i världen kan intyga för Lundkvist. Men så långt kan man väl inte begära att han skall tänka. Så en lärare/60 elever borde ju lösa problemet för Lundkvist. Men vem vill ha det så?

SSU-möte i Götene?Fantastiska Fagersta!

I går var vi alltså en liten delegation från Götene som åkte till Fagersta för att ta del av deras framgångssaga. I Fagersta har ju V egen majoritet vilket de (förutom Degerfors nu också) är själva om i Sverige. Det finns alltså all anledning att ta till sig av deras kunskaper och erfarenheter.
Innan V tog över styret i Fagersta var det en kommun med utflyttning och med mycket dålig ekonomi, ja faktiskt en av Sveriges sämre kommuner.
Efter att V tagit över har detta vänt totalt och Fagersta ligger nu i toppskiktet i Sverige bland kommunerna. Då skall man också veta att partiet styrt upp ekonomin så till den grad att man samtidigt som man lyckats förbättra ekonomin så har man ändå även kunnat sänka skatten. Sju ggr om jag inte minns helt fel.
Sett till detta och i en jämförelse med Götene så låter det som att Götene också skulle må bra av en egen Vänstermajoritet för att åter komma på fötter igen efter den pengadränering den nuvarande majoriteten stått för de senaste 5-6 åren.
Nåväl, mycket bra information fick vi i Fagersta och även ett mycket trevligt mottagande och bemötande. Ett stort tack för detta och nu gäller det för oss att värdera, ta till oss och försöka överföra kunskaperna till våra förhållanden här.Mot Fagersta!

I morgon åker vi en liten delegation från V till Fagersta för ett besök. I Fagersta har ju V som bekant egen majoritet. Vi skall fördjupa oss i hur de hanterat LOV:en bl.a. utan att de för den's skull behövt få in privata riskkapitalister i välfärden. Skall bli synnerligen intressant.

Stig Henriksson (V), kommunalråd Fagersta.
Lidköping säljer Cielhuset.

Lidköpings kommun säljer Cielhuset till Broholmsskolan. Beslutet tas efter en "oberoende" värdering. Värderingen satte ett pris på fastigheten till 34 miljoner. Lidköpings kommun har lagt ner 40 miljoner på huset i renoveringar.
Det enda parti som motsatte sig en försäljning och ville bjuda ut det på marknaden var Vänsterpartiet. Konstigt nog så var inte de marknadsförespråkande partierna i Alliansen för detta. Varför? Vill man inte att marknaden skall råda i Lidköping? Nej nu är det en friskola som skall få köpa och då räcker det tydligen med en värdering för Moderaterna o co. iaf om man skall tro Beril Jonsson den gamle nya Moderaten.
Minns att det var genom "värdering" Moderaterna sålde ut vårdcentralen Serafen för 700 000 kr. Efter tre år såldes denna vidare för 20 miljoner. Marknadsekonomi?
Vänsterpartiet i Lidköping ville om en försäljning trots allt skulle ske ha ett förbehåll mot vidareförsäljning på 10 år. Men vem av de övriga partierna ville skydda skattebetalarnas intressen med detta? Ingen! Så nu får Broholmsskolan förbehållslöst köpa Cielhuset för de värderade 34 miljonerna oavsett vad som sen händer. Är väl bara att gratulera dem till kapet.
Är det någon skattebetalare som tycker att detta beslut strider mot kommunallagen så lär det troligtvis bli överklagat. För enl. kommunallagen så måste man ta ut högsta möjliga pris för att just värna skattebetalarnas intressen. Börjar Lidköping likna Götene? Där håller Alliansen och sossarna också ihop.

Lika barn leka bäst?


Högerns svångrem förvärrar krisen!

Allt fler "nyliberaler" börjar nu krypa till korset och inse att svångremspolitiken förvärrar krisen i europa istället för att lösa den. Detta gäller både skribenter i media såväl som politiker. Sensat i raden är Englands David Cameron.
Man undrar när (om) även Anders Borg och Fredrik Reinfeldt skall våga inse sina misstag?
Vänsterpartiet är det enda parti som lagt en budget där man både tar ansvar för landets finanser och gör de nödvändiga investeringar som behövs, detta borde om inte annat sossarna ta till sig och inse.
Jonas Sjöstedt
Lena Sommestad
Högerns budgetsvin gör enbart skada!


Lidköpingslegend har avlidit.

Köpman Rolf-Erik Hjertberg Lidköping har avlidit. Rolf-Erik blev 76 år. Han köpte Sjölanders snabbköp på 60-talet och utecklade verksamheten snabbt och Hjertbergs blev synonymt med Lidköping och ICA. Rolf-Erik var väldigt omtyckt vilket jag personligen kan vittna om genom min mor som arbetade hos honom. Hon träffade för övrigt Rolf-Erik där han vårdades för bara några månader sedan.
Rolf-Erik var en stark kraft även för hela ICA:s utveckling till den koncern det idag är.
ICA


Reinfeldt ger ynkligheten ett ansikte!

Reinfeldts uttalande om att arbetslösheten endast är ett problem för icke etniska svenskar visar verkligen vilken ynkrygg han är. Varför använde han annars inte detta begrepp när han talade om massarbetslöshet 2006? Det är ju fullständigt ovidkommande vem som är arbetslös. Det som är av vikt är att regeringen inte har någon politik för att lösa problemet! Reinfeldt är ansvarig för alla i Sverige oavsett var man är född. Alltså både invandrings och arbetsmarknadspolitiken. Så vad menar han med sitt uttalande?
Ja han har totalt misslyckats med sin politik och för att slippa den debatten så försöker han istället flytta fokus från arbetslösheten. Tyvärr så riskerar detta att leda till ytterligare polariseringar och problem i landet. För vem skall lösa problemen om inte den högst ansvarige ens vill se det som ett problem(arbetslösheten)? Och hur känner sig alla utlandsfödda som kommit hit i tron att kunna skapa en bättre tillvaro för sig och sina familjer när statsministern sen målar ut dem som problemet? Nej detta var verkligen ett lågvattenmärke man aldrig trodde skulle kunna komma från landet statsminister. Avgå istället Fredrik när du är så fullständigt oduglig!

Ynkligheten har fått ett ansikte!


14/5

Idag rapporterar media om att rättegången inleds mot Peter Mangs (serieskytten) i Malmö. Även massmördaren i Norge får sitt utrymme i medierna.
Men vår egen historia med skotten i Ådalen har jag fortfarande inte hört ett ljud om ännu. Många andra historiska och tragiska händelser får ju egna års och minnes program.
Det finns ju en bra film om just Ådalshändelserna. Det hade varit klädsamt om SVT kunde ta som sed att sända denna film just denna dag varje år. Om inte annat så i folkbildningssyfte.

1931-05-14


Bra sagt Johan Lönnroth (V)!


Nu skickar Reinfeldt polisen på ungarna!


Och han gör det ihop med Löfven!

Brottsbekämpande myndigheter får ökad tillgång till elektronisk kommunikation (JuU8)

Riksdagen beslutade om ett antal nya bestämmelser om de brottsbekämpande myndigheternas tillgång till uppgifter om elektronisk kommunikation.

  • Hemlig teleavlyssning och hemlig teleövervakning ska i fortsättningen benämnas hemlig avlyssning av elektronisk kommunikation och hemlig övervakning av elektronisk kommunikation.
  • Det blir under vissa förutsättningar möjligt att använda hemlig övervakning av elektronisk kommunikation vid förundersökningar utan att någon är skäligen misstänkt för brott.
  • Åklagare får möjligheter att i vissa brådskande fall fatta tillfälliga beslut om hemlig övervakning av elektronisk kommunikation.
  • Det införs en ny lag om inhämtning av uppgifter om elektronisk kommunikation i polismyndigheternas och Tullverkets underrättelseverksamhet. Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden ska utöva tillsyn över denna inhämtning.
  • De brottsbekämpande myndigheterna får möjlighet att inhämta platsinformation från en mobiltelefon, även om telefonen vid det aktuella tillfället inte varit uppkopplad för kommunikation.
  • Polisen får utökade möjligheter att hämta elektronisk platsinformation från exempelvis en mobil för efterforskningar av försvunna personer.
  • De brottsbekämpande myndigheterna får en utökad tillgång till abonnemangsuppgifter.

De nya lagarna börja gälla den 1 juli 2012.

RIKSDAGSDEBATTEN

SVT

 


Nästa år börjar Apoteksdöden på landsbygden!

"Enligt ägardirektiven från staten är apoteken skyldiga att fram till mars nästa år inte lägga ner apotek (långsiktig politik?), men sedan får apoteken göra vad de vill. Sälja, lägga ner eller fortsätta bedriva verksamhet." SR P4 Norrbotten.

"Apoteket Kronans droghandel är ett av de bolag som har flera apotek i glesbygden och de medger att apotek på mindre orter kommer att läggas ner nästa år."

Enl. regeringen kan det bli fråga om att ha ombud i ngn mataffär eller ngn form av subvention. Ursäkta men är inte alliansen emot subventioner? Det är ju bl.a. därför vi har bostadsbrist. Alliansen tog bort subventionerna! Och beträffande mataffärerna så har väl de knappast kompetensen att ge de medicinska råd en farmacept kan göra.,
Nej denna katastrof till regering måste bort en gång för alla. Ju förr desto bättre!

Vad betyder generell välfärd för alliansen?


Göteborg, även i mitt hjärta nu!

Idag har jag varit en heldag i Göteborg. Tog en två timmar lång promenad med vovven och blev ganska såld på staden faktiskt. Tidigare har jag mest förknippat Gbg med Liseberg, Ikea och en hel del fula fasader. Detta ändrade sig helt denna dag.
Vem hade kunnat tro att man kunde promenera genom en storstad och göra det i naturen? Ja inte jag iaf.
Idag började jag min promenad i Vitsippsdalen vid Botaniska, vidare över till Slottskogen för att nå målet i majorna. Det var en fantastisk upplevelse. Inte blev den sämre när jag nedanför majornas gamla vattentorn helt plötsligt fann mig betraktad av en helt orädd råbock som stod och lyssnade lite förstrött till de dagisbarn som härjade runt ca 100m därifrån.
Målet i majorna var denna dag Gatenhjelmska kulturreservatet och då framförallt Pölgatan (tid. Ölvägen). Detta p.g.a en gammal akvarell jag har av husen där.
Får försöka förmedla min positiva känsla från denna dag med lite mobilbilder nedan. För de historiskt intresserade kan jag rekommendera Föreningen Gamla Majgrabbar:s sida.

Vitsippsdalen

Slottsskogen.

Ett gäng nyblivna mammor tränade under instruktör. Bra initiativ!

Trädskulptur (typ den man kan se på Esplanaden i Lidköping) med Gatenhjelmska i bakgrunden.

Men några vackra stadsvyer blev det trots allt också.

 


Riksdagsledamot Eva Olofsson (V) pratade äldreomsorg i Lidköping!

Surt nog för undertecknad så missade jag måndagens medlemsmöte av personliga själ, så jag får hänvisa till Lidköpingsnytts utmärkta reportage. Att privatiseringarna är ständigt aktuella trots all skit det fört med sig är minst sagt underligt. Jag får väl uppdatera mig bättre senare denna månad då vi skall besöka Fagersta för att diskutera just äldreomsorg. Återkommer alltså i ämnet även jag!
Lidköpingsnytt.


Sarkozy fick tji!

Socialisten Francois Hollande vann presidentvalet i Frankrike. Intressant eftersom socialistpartierna skördar framgång i allt fler europeiska länder. Förhoppningsvis kommer detta faktum också att bli en draghjälp i valet härhemma 2014 så att vår urusla borgarregering sparkas ut en gång för alla.
Hollande står dock inför oerhörda utmaningar när han skall försöka få den Franska skutan på rätt köl igen. Sarkozy har ju inte precis varit hela den Franska befolkningen till gagn. Ytterligare en likhet med borgarna här hemma. Skillnaden är väl att Sarkozy fick starta från ett sämre utgångsläge än vad vår borgarregering fick göra. Dock har Anders Borg och co nu nått vägs ände när vi nu har budgetunderskott igen men ändå en långt värre arbetslöshet än vad vi hade när de tillträdde. Denna arbetslöshet kommer att bestå och förvärras eftersom Reinfeldt och Borg är totalt politiskt inkompetenta. Det enda de åstadkommit sedan 2006 är att öka skillnaderna mellan rik och fattig ytterligare med det enda politiska förslag de har, nämligen skattesänkningar. För övrigt gör de inget annat än, försöker att administrera staten helt utan framtidsinvesteringar vilket kommer att leda till framtida elände.
Ett bra exempel på det är när man slänger iväg 100 miljarder till EU (för att rädda bonussuktande bankdirektörer) till en ränta av 0,1%. Pengar som naturligtvis kunde förräntat sig hur många ggr bättre som helst genom kloka investeringar här hemma.
Ett sådant exempel är E20 och alliansens totala ointresse av regionen här.
Så här skrev Västsvenska Handelskammaren 2007:

"Att bygga ut E20 till motorväg kostar visserligen 7 miljarder kronor.Men vinsten är väsentligt större än så. Värdet av den ökade produktionen uppgår till 27-30 miljarder kronor.

En färsk rapport från Västsvenska Industri- och Handelskammaren visar att en utbyggnad av E20 till motorväg får positiva och varaktiga effekter på effektiviteten i företagen. Under de kommande fyrtio åren skulle värdet av den ökade produktion som motorvägsstandard leder till uppgå till 27-30 miljarder kronor, mätt i dagens penningvärde. Rapporten bygger på enkätsvar från 550 företag i Västra Götaland, östra Värmland och västra Mälardalen."


Det hade varit framtidspolitik det, som samtidigt minskat arbetslösheten betydligt. Men att arbete skall löna sig prioriteras inte av Alliansen. De gynnar enbart inkomst av kapital! Det visar ju beskattningen om inte annat. Kapitalbeskattningen är 30% medan skatten på arbete ligger på 50%. "Det skall löna sig att arbeta"?????????


Välfärdsstatens framtid - Stig Henriksson (V Fagersta)

Stig Henriksson är en klok man, ja en mycket klok man. Klicka på länken (eller bilden) och lyssna på Stig när han talar om välfärdsstatens framtid, han beskriver precis det samhälle vi alla vill ha!
Stig Henriksson i Axess TV

Stig Henriksson (V) kommunalråd Fagersta.


"Berts bravader" har flyttat från Götene till Vänersborg!

Det är nog många i Götene som efter debaclet med Medeltidens Värld / Äventyrslandet Kinnekulle tycker det är intressant att följa "Berts bravader" när de nu flyttat vidare från Götene till Vänersborg och Ursands camping. Det kan ni göra genom att klicka på denna länk till: In English, please! eller klicka på bilden.

Att stoppa huvudet i Ursanden!

Göteneborna göre sig ej besvär!

Medletidens Värld kommer att hållas stängt denna sommar och efter sommaren skall försäljningsprocessen återigen drivas vidare. Detta beslut togs av styrelsen för bolaget under veckan.
Från Vänsterpartiets sida har vi länge velat slopa alla planer på utarrendering eller försäljning och istället göra parken tillgänglig för kommuninnevånarna som trots allt fått betala detta debacle. En kommunal park där man kan ta med sig en fikakorg och barn (barnbarn) för en rekreationsstund som vilken annan stadspark som helst.
Tornerspelsarenan kan ju skötas av riddarföreningen precis som fotbollsanläggningarna sköts av respektive förening.
Tyvärr blev nu inte beslutet sådant så Götenes kommuninnevånare får fortsatt snällt betala till något de inte har tillträde till. Skamligt tycker jag!
Vad den fortsatta försäljningsprocessen kommer att kosta vet jag inte men jag tvivlar på att det kommer att räcka med de 80 000 majoriteten sparade på läromedel till eleverna. Sådan är den rådande situationen i Götene idag där S, M, C, FP, KD och MP styr.
De kommunala angelägenheterna kommer till korta i försöken att rädda den egna personliga prestigen för (kommunalråden?).


Anders Borg svamlar igen!

"-På kort sikt borde bolånet nu komma ned när bankernas finansieringskostnader minskar." Detta säger Anders Borg till SVT.

Men hos SVD kan man idag samtidigt läsa en artikel om att de Svenska bankerna riskerar att få sina kreditbetyg sänkta. Något som skulle leda till att bolånen istället kommer att bli dyrare.
"Inte minst betyder det sannolikt högre upplåningskostnader, som resulterar i att svenskarnas bolån skulle bli dyrare." står det i SVD:s artikel.

Borg är som vanligt på kollisionskurs med hur verkligheten ser ut i förhållande till vad han säger. Precis samma sak som alla gånger han i media påstått sig vara emot bonusar.
I verkligheten så började alliansregeringen med att underlätta för statliga företag att införa bonussystem. När sedan krisen kom 2008 så uttalade Borg åtskilliga ggr att han var emot dessa bonusar, dock utan att göra något politiskt. Ett bra exempel är statliga Svensk exportkredit. Jag citerar artikel från SVT:
"Sedan regeringen 2009 särskilt kritiserat statliga finansbolaget Svensk Exportkredit för sina vidlyftiga bonusavtal, så bestämde sig bolagets dåvarande styrelse för att intjänad bonus från 2008 inte skulle betalas ut.

Men trots det har en ny styrelse i Svensk Exportkredit nu ändå betalat ut pengarna – bonus inklusive ränta i efterhand för det året – på sammanlagt 5,8 miljoner kronor till fem chefer.

Året präglades av stor finansoro och Svensk Exportkredit förlorade nära en halv miljard kronor på isländska bankpapper.

Nu ska ändå pengarna betalas ut."

Så ser verkligheten ut och alla kan ju konstatera att verkligheten återigen skiljer sig markant från Anders Borgs rena fantasier i de uttalanden han gör. Hur kan folk ha förtroende för en sån fullständig pajas?

 

Vänsterpartiet dominerade i Lidköping!

Ett fantastiskt väder, ett långt förstamajtåg och fantastiska talare från ung Vänster och Vänsterpartiet dominerade verkligen första maj i Lidköping.
Att Ann-Carin Landström skulle hålla ett bra tal var väntat, men nu var det bättre än bra, det var helt enkelt lysande! Men att ung Vänsters Sofia Ohlin också skulle hålla ett så helt fantastiskt bra tal var verkligen roligt. Hon fick med precis allt på den politiska agendan som visar på borgarnas totala misslyckande. Hon stod verkligen i en klass för sig bland ungdomstalarna! Det känns skönt att vara Vänsterpartist när man ser vilken fantastisk återväxt det finns och som kommer att föra Sverige mot ett bättre, jämlikare och mer rättvist samhälle framöver. Ett helt fång röda nejlikor till Sofia!

Stadsmusikkåren var som alltid brilljanta!Marita Bengtsson (S) hälsade välkomna.


Ung Vänsters Sofia Ohlin, som talade så hela hjärtat blev varmt!

RSS 2.0