Upplös landet Israel och ge det tillbaka till dess rättmätiga ägare!

Återigen har detta självsvåldiga land Israel struntat fullständigt i allt vad mänskliga rättigheter och internationell lag säger. Att borda och mörda folk på hjälpsändningsfartyg på internationellt vatten måste vara droppen. Vilken brottsling eller förbrytare som helst skulle omedelbart förpassas till ett liv i fängelse. Israel har fått alldeles för många chanser genom åren tack vare västvärldens dåliga samvete p.g.a. omständigheterna  i och omkring andra världskriget. Nu måste väst agera för att en gång för alla få ett slut på detta elände. Det är bara att inse sitt misstag, svälja förtreten och upplösa nationen Israel. Allt annat innebär fortsatt lidande och mördande i ytterligare ett okänt antal år. Agera en gång för alla!


Jag far med osanning! :-D

Åtminstone om man skall tro det Moderata "toppnamnet" (3:a på kommunlistan i Lidköping) Jan Manitski (Jan M (M).
Anledningen är att jag kommenterat Jan Björklunds vilja att sänka ungdomarnas löner till hälften. Något som citerats i både Aftonbladet och av borgarnas egna ungdomsförbund. Även Vänsterns Ida Gabrielsson ger Björklund en känga i en artikel.
Men enl. Manitski är det jag som far med osanning. Det är ju fantastiskt tacksamt med sådana motdebattörer som verkar tala om vad de tycker istället för att försöka inhämta kunskap i ämnet. Men det säger väl en del om vilken nivå M i Lidköping håller. Det är ju inte ens en Moderat han så desperat försöker försvara, eller kanske tror han det?
Lidköpingsmoderat som använder huvudet på fel sätt?


Är det egoismen som gör dig till Vänsterpartist?

En givande distriktsdag i Vara där Claes-Göran Borg gick igenom vad som hade hänt på kongressen. Mycket bra och intressant att få lite bakgrund till de olika beslut som tagits.
Efter detta blev det en del klurigheter som manade till eftertanke av Bengtegård. Dels en enkät som skulle besvaras och så frågan, varför är du Vänsterpartist? Vi hade en hel del olika svar på detta men ändå med i stort sett samma innebörd. Men när kursledaren utbrast att han var Vänsterpartist av egoistiska skäl så höjdes det på en del ögonbryn.
- Jo det är sant, skadar jag mig vill jag ha bra sjukvård, blir jag arbetslös vill jag ha bra trygghet, sa han sedan och då sågs det på uttalandet med en helt annan innebörd. En kul och annorlunda vinkling tyckte nog de flesta.
Eftermiddagen gästades av Wiwi-Anne Johansson och då var det miljöpolitiken som stod på agendan. Det blev förvånansvärt mycket frågor stundtals med tillhörande diskussioner. Engagerade sådana och givande. Kort o gott en mycket givande dag.
Wiwi-Anne Johansson


Vem kan sammanfatta Allianspolitiken bättre än Björn?


Ungdomsarbetslösheten nu hiskeliga 30%!

Hur löd Alliansens löften i valrörelsen 2006? Ja inte var det att ungdomsarbetslösheten skulle slå "nya" rekord! Så här skrev de i valmanifest 2006:

"Jobbprogram för unga

Ungdomsarbetslösheten är hög i Sverige. Av alla länder i västvärlden har endast
Italien högre ungdomsarbetslöshet, mätt med jämförbara mått. Det betyder att mer
än var tredje ung människa har ingen eller mycket svag anknytning till
arbetsmarknaden.
Allians för Sverige satsar på ett jobbprogram som gör det lättare för ungdomar att
komma in på arbetsmarknaden. Därför minskar vi kostnaderna för att anställa
ungdomar, genom att halvera arbetsgivaravgifterna, exklusive
ålderspensionsavgiften, för unga mellan 19-24 år. Denna skatterabatt kan användas
tillsammans med våra andra sänkningar av arbetsgivaravgifter i tjänstesektorn och
nystartsjobben.
Unga utan arbetslivserfarenhet behöver särskild coachning. Därför föreslår vi att
varje arbetssökande får en personlig coach. Så snart det är möjligt upprättas ett
kontrakt, en individuell handlingsplan, mellan coachen och den arbetssökande.
Vi föreslår också en jobbgaranti för alla under 25 år efter 50 dagars arbetslöshet. I
jobbgarantin kan utbildning och praktik ingå. Jobbgarantin ersätter dagens
kommunala ungdomsprogram och ungdomsgarantin."

Nu vet vi vad facit säger, tidernas högsta ungdomsarbetslöshet och ingen politik från Alliansen för att komma tillrätta med problemet. De har tömt sina resurser och visat upp ett resultat som är ett totalt fiasko! Vem vill ha mer av samma politik i ytterligare fyra år? De försvarar sig med krisen i varenda fråga där deras misslyckande kommer på tal, men ungdomsarbetslösheten har ju stigit katastrofalt mer än övrig aretslöshet trots alla dessa lösningar Alliansen hade. Vill vi verkligen att våra ungdomar skall råka ännu värre ut med ytterligare fyra år av samma medicin? Nej naturligtvis inte. Då finns det en alldeles utmärkt möjlighet där vi själva får välja, som Alliansen populistiskt brukar använda som argument. Det är i valet i september och då är det inte plånboken som styr valet utan vår egen fria vilja!


Finkänsligt förstanamn hos C i Lidköping.

Min debattartikel hos Lidköpingsnytt om C kommenterades av deras förstanamn Kent Folkesson. Efter några få kommentarsutbyten så fick han tydligen nog och avslutade "minidebatten" eftersom han ansåg att jag som "vanligt" hamnade på pajkastningsnivån. Det hör till saken att Folkesson i sin första kommentar kallade mig för "enögd vänster", men detta hör tydligen inte till pajkastningsnivån? Måhända för att det kom just från Folkesson själv då? Hur skall en sådan "enögd högerherre" kunna vara en tilltänkt Kommunalrådskandidat? Han lär väl utebli från allt vad debatt heter i så fall. Kommunalrådet låste in sig på sitt rum när debatten hårdnade, kanske kan bli en framtida rubrik? Nej det lär vi nog slippa, Lidköpingsborna är betydligt klokare än så!
Ni kan ju läsa själva: Lidköpingsnytt

Enögd Allians?


Arbetslösheten fortsätter stiga!

 • Relativt arbetslöshetstal 9,8 %
  (april 2010)
 • Folkmängd 9 354 462
  (31 mars 2010)
 • Konsumentprisindex 1,0 %
  (april 2010 jämfört med april 2009)
 • Nationalräkenskaper, BNP -1,7 %
  (Kvartal 4 2009 jämfört med kvartal 4 2008)
Källa: SCB

Läs mer hos Vänsterpartiet: Nu förlorar kvinnorna jobben!


Medlemsmöte i Lidköping!

Ikväll tisd. är det medlemsmöte i partilokalen kl. 18.30. Observera tiden!


FP är FP vare sig det är lokalt eller i riket!

FP Lidköping gör nu en FP á la Björklund. I Lidköping säger sig nu FP "omprövat" sitt fullmäktigebeslut att flytta biblioteket från hyrda lokaler vid torget till kommunens egna lokaler i sockerbruket. Anledningen skall vara att fastighetsägaren i elfte timman plötsligt fått mer lokalyta att ställa till bibliotekets förfogande. Man säger däremot ingenting om detta skulle medföra ytterligare kostnader för kommunen, lokalyta brukar inte vara gratis. Man säger heller inget om det ev. renoveringsbehovet ytterligare driver upp kostnaderna, bl.a. personalutrymmena har länge lämnat mycket i övrigt att önska. Man säger heller inget om man varit i kontakt med personalen och inhämtat deras ev. synpunkter o.s.v o.s.v.
Man kan kort o gott säga att man gör en lokal Björklund. Han sitter ju i regeringen och har röstat ja till försvarsbeslut som han nu går ut offentligt och kritiserar till "tomhylsans" stora förtret. Smart kille denne Björklund, rösta ja och sedan gå ut och kritisera sitt eget beslut.
Men som sagts tidigare, det är ju valår både lokalt och på riks. Då får man tydligen ta vilka korkade beslut som helst! Iallafall om man är Folkpartist!


Bra aktion mot religösa floskler.


Mer borgerliga idiotier!

Jag tänkte själv skriva om idiotin kring de hemkomna skadade svenska soldaterna som inte fått sin sjukpenning p.g.a. Alliansens idiotiska regler till Försäkringskassan men så såg jag att Kommunalrådet Hedvall skrivit väldigt bra om detta så det får räcka med en länk till hans blogg.

Kjell Hedvalls blogg.

"Kådisen" Hägglund har gjort bort sig igen!

I sin iver att synas i media gick Göran Hägglund till frontalangrepp på Lars Ohly gällande yttrandefriheten. Vad hade då Ohly sagt som var så oerhört provocerande för pajasen Hägglund:
Jo han sa: "Vi får inte i vårt självklara försvar för yttrandefriheten - reduceras till nyttiga idioter som gynnar Vilks syften."

Då replikerade Hägglund med: - Det spelar ingen roll vilket syfte man har. Det får aldrig någonsin förekomma en reservation när det handlar om yttrandefrihet och tryckfrihet.
Ja det kunde ju låta höra sig kan man tycka, men men men...............
Så uppenbarade sig en viss Beatrice Ask i Ekots Lördagsintervju och se hon tyckte exakt likadant som Lars Ohly. Så hur skall nu Hägglund tackla denna bisarra situation? Ja antagligen kommer borgarpressen att tiga ihjäl saken, det är ju inget som gagnar dem precis. Men det blev helt klart en av de mer underhållande lördagsintervjuer jag hört och då var ändå inte huvudrollsinnehavare Hägglund ens med i programmet. Det kanske var tur det?

Expressen Ekots Lördagsintervju

Har jag gjort bort mig nu igen?

32 industriarbetarlöner?

LO tidningen skriver i senaste numret om förhandlarnas löner och värst (eller bäst vilket man nu tycker) i klassen är Anders Narvinger (Teknikföretagens VD) som ensam uppbär lön motsvarande 32 industriarbetarlöner. Jag tycker man skulle ställa frågan hur många industriarbetare det då går åt för att generera en vinst för att överhuvudtaget få ihop till detta? Om man för skojs skull skulle räkna med 5% vinst på varje industriarbetare så kan man ju tänka sig vilket resursslöseri det är med dessa överbetalda chefer. Och nu talar vi bara om en! Lägg sen till alla andra chefer med pensionsvederlag etc. så är det en närmast svindlande tanke.
Fördelningen av värdet på det arbete som utförs är minst sagt skev och detta tycker jag att partiet borde lyfta fram på ett enkelt sätt i debatten genom liknande räkneexempel. Det är sånt som väljarna förstår och kan ta till sig. Orimligheter är inte svåra att förstå, bara de presenteras på ett begripligt sätt.Anna-Lena Löfgren död.

Det kändes konstigt att höra budskapet på TV idag. En artist man hörde och tyckte så mycket om under barndomsåren på 60-talet. Tack Anna-Lena!


Med tanke på veckan som gick,

så kan man undra vad som händer i samhället. Så många som dött i meningslöst våld.Död varg hittad på Kinnekulle.

Lidköpingsnytt rapporterar idag att en död varg hittats på stranden vid Hjelmsäter på Kinnekulle. Den var försedd med radiosändare och tros ha legat död en tid. Man tror att den drunknat men antagligen kommer väl en obduktion att göras. Resurser verkar det finnas hur mycket som helst när det gäller dessa "vilda" djur.


Vilken energipolitik står C för?

Maud Olofsson och hennes Centerparti får en hel del kritik av oppositionen på Politikerbloggen. Naturligtvis handlar det om kärnkraften där Maud säger en sak och de tre övriga borgarpartierna säger något helt annat.

Men det är inte bara i kärnkraftsfrågan Centern sviker. Även i vindkraftfrågan sviker Centern de småskaliga lösningarna till förmån för de multinationella bolagens vilja. Lennart Asteberg hade en debattartikel om detta i GP.
Där kunde man bl.a. läsa följande:
"1 april i år började en ny ellag att gälla. Meningen med lagen var att förenkla för små elproducenter. Det har man också gjort men det viktigaste med lagen tog Maud Olofsson bort nämligen rätten att få betalt för den el som produceras. Därför är det fortfarande helt ointressant att t.ex. skaffa solceller, litet vindkraftverk eller liknande. Du får alltså gärna producera din egen ström och mata ut den på elnätet men du kan inte kräva att få betalt! De stora elbolagen vägrar också att betala.

I den utredning som låg till grund för motionen, som sedermera blev den nya lagen, fanns det med ett förslag till sk. nettomätning. Nettomätning betyder att man kan kvitta utmatad energi mot förbrukad energi. Det skulle betytt att man t.ex. med solceller skulle kunna producera el och mata ut en överproduktion till elnätet dagtid när solen lyser för att köpa tillbaka strömmen när den egna produktionen är för liten. Det är ett system som finns i många länder i Europa och i USA."

Läs hela artikeln här: GP

Ja att Maud och hennes Centerparti lämnar en hel del i övrigt att önska, är det många som håller med om. De är långt långt borta från den gamla decentraliseringens och småskalighetens tidevarv. Nu gäller det enbart att stryka storfinansen medhårs för Maud. Kanske de svingar en bägare tillsammans på Stureplan när skymningen faller på?

 

 


Centerpartiet av idag, en populistisk spillra av det gamla Bondeförbundet!

C går till våldsamt angrepp på oppositionens budgetförslag och påstår att detta skulle vara ett hot mot ungdomarna. Ett lika populistiskt uttalande som allt annat detta parti lägger fram i dagens politiska debatt.

Att som C och Alliansen försökt göra för att komma tillrätta med ungdomsarbetslösheten genom att sänka arbetsgivaravgifterna rakt över för alla som har ungdomar anställda har ju visat sig vara ett totalt misslyckande. Det är ju bara att se på hur siffrorna skenat sedan 2006. De fagra löftena från den valrörelsen har nu i verkligheten visat sig vara enbart tomma ord. Ungdomsarbetslösheten har ju ökat mer än övrig arbetslöshet och det är samma kris som påverkat båda. Nej, det enda de åstadkommit med sina försök är att öka vinstmarginalerna för div. hamburgerrestauranger med allas våra skattepengar. Detta kallar de sedan att ta ansvar.

Så istället för att fortsätta detta misslyckande vill oppositionen istället rikta åtgärderna direkt till dem som anställer redan arbetslösa ungdomar. En politik för att åstadkomma resultat för det ämnade området och samtidigt hushålla med våra gemensamma tillgångar i form av skattepengar.

Jag kan förstå att de är frustrerade i C när arbetslösheten och utanförskapet når nya rekordhöjder i landet samtidigt som vi blir allt fattigare jämfört med Europagenomsnittet enl. OECD:s välfärdsliga. Men ta inte ut denna frustration på oppositionen utan inse istället era egna tillkortakommanden så kanske ni åtminstone kan ta ett halvt steg framåt nästa gång ni försöker (om ni får den möjligheten). Att som Maud Olofsson föreslog, skattesubventioner för att rasta grannens hund för att lösa Sveriges problem är nog tyvärr inget som stärker oss i den internationella konkurrens vi har att kämpa mot. Men det är förstås inte så lätt när man gått från att vara ett folkrörelseparti med rötterna i den svenska myllan till att bli ett storstadsparti med Stureplan som bas.

 

 

 


Detta fantastiska Mc Donalds!

Inte nog med att de gjort enorma extravinster på Alliansens sänkta ungdomsarbetsgivaravgifter till unga som redan har jobb, man drar sig inte heller för att utnyttja ungdomarna och lura dem på sin lön. Näringsförbud vore nog ett kännbart straff för dem. Alliansanhängarna brukar ju gapa efter hårdare straff men jag har ännu inte hört något från dem i denna fråga. Varför?


Maud går från klarhet till klarhet!

I Agenda så tillfrågades Maud Olofsson om en undersökning som gjorts bland 11000 av landets företagare om vilket parti de skulle välja som bäst för företagarna själva. Företagarna rankade Centern som näst sist och Mauds kommentar var då: - ja men om man frågar företagarna själva så säger de ngt helt annat!
Hon missade tydligen att det var just det man hade gjort. Bla, bla, bla bla utan ngn som helst substans är nog det enda Maud är riktigt bra på. "Rävatänk" kallade en gammal jobbarkompis sådana grodor, jag håller med.


1931-05-14, en dag att minnas på flera sätt.

Minns Ådalen och arbetarna som sköts ihjäl av den svenska militären för att de demonstrerade. Detta datum blir alltmer påtagligt för mig personligen även idag. Först och främst föddes min far denna dag då arbetarna fick sätta livet till för bättre levnadsvillkor. 51 år senare på samma dag föddes min andra syster och idag är vår senaste familjemedlem (hunden) Sune 6 månader gammal.
Även i arbetslivet tycker jag att vi i denna globaliseringens tidevarv återigen närmar oss händelserna i Ådalen. Där satte arbetsgivarna in strejkbrytare för att kringgå effekterna av arbetarnas strejk. Idag behövs inte ens strejk för att arbetsgivarna skall kringå de regler vi tidigare varit överens om. Nu heter verktyget bemanningsföretag och senast ut att missbruka detta var tydligen Volvo i Köping. Där fick 400 anställda sluta under krisen och de som var kvar fick massor med övertidsarbete. Två dagar efter att återanställningsrätten gick ut för de uppsagda anlitades ett bemanningsföretag.
Även i fallet med salladsbaren i Göteborg så kan man ju klart och tydligt se vad som händer. När man tycker att det är rätt och riktigt att ett företag skall konkurrera på olika villkor så har det skett en markant positionsförskjutning i synen på våra kollektivavtal. Orsaken tror jag ligger betydligt högre upp i hierarkierna än vad som har framskymtat i medierna, något som också Vaxholmsdomen tydligt visade. Den svenska modellen skall fortsatt gälla hävdades t.o.m. från fackföreningsrörelsen och sossarna i samband med den bedrägliga medlemsskapsomröstningen till EU. Och Littorin följde upp som det "nya" arbetarpartiets förste talesman och påstod samma lögnaktiga sak. Alltihop bottnar i EU och den därtillhörande globaliseringen. Nu vill inte arbetsgivarna längre ha några svenska kollektivavtal.
Hur skall man då kunna nå ut och få dagens löntagare att förstå vart det är på väg? Ja det är nog den svåraste frågan arbetarrörelsen har att göra med idag. När folk inte ens tycks förstå hur fel det är att när landet blir fattigare så ökar ändå de rikas förmögenheter samtidigt som vanliga löntagare utförsäkras med 223 SEK/ dag att dra runt familjen på. Varför skallar inte ropen högre?Trots kylan, sommaren kryper närmare.

Idag hörde jag göken för första gången i år och jag såg den första luftballongen för i år också så visst kryper sommaren närmare om än sakta. Oroligt är det bland djuren också nu när älgkorna kör iväg sina fjolingar. I Örslösa blev en kvinna attackerad och skadad av en älg som sen inte ville lämna platsen utan ambulansmännen och poliserna fick tillkalla jägare och avliva älgen. Tyvärr så var det en älgko med nyfödd kalv och nu kommer även kalven att avlivas.
Det är gott om älg därute, en jobbarkompis hade räknat till 18 älgar förra veckan på ena sidan vägen och sex st på andra sidan. Men även vid klôvet utanför Filsbäck brukar det stå älg och beta. Häromdagen var det fyra stycken och idag två, en liten tjur och en kviga. Sevärt helt klart.
Lidköpingsnytt.
Art. 2


Gamla sanningar lever än!

Intressant att höra intervjun med Russel Crowe ang. premiären av Robin Hood. Kan detta vara en del i vändningen mot ett rättvisare samhälle? Notabelt vad han säger om mediakoncentrationen som vi verkligen känner av även här i Sverige. Borgarpressen vinklar allt till Alliansens fördel hur fel det än är.


Diktaturfasoner även i Sverige.

Högsta Domstolen har nu kommit fram till att de domare som medverkat i Pirate Bay rättegången inte var jäviga. Hur man kan komma fram till detta när det visat sig att de varit medlemmar i föreningar som verkar i upphovsrättens tjänst är iaf för mig en gåta? Rättsröta, statuering av exempel, kalla det vad ni vill men jag tycker det är rena rama diktaturfasonerna! Vad innebär demokrati och mänskliga rättigheter för herr Reinfeldt?
SR, Metro.


Slingerman-logiken är skrattretande!

Ytterligare en opinionsundersökning presenterades idag och det skiljer enl. denna endast en procent mellan blocken till de Rödgrönas fördel. Detta får Slingman till att väljarna nu "straffar" de Rödgröna??????????????????????
Noterbart i sammanhanget är väl att förra veckans undersökning visade på ett övertag för Alliansen. Allianslogik?
"Kort" o gott från helgen och början av veckan.

Prisad hästhoppning i Vartofta. Ett mycket bra arrangemang av Vartofta Rid o Körsällskap.

 

En oas i storstaden, naturreservatet vid Botaniska i Gbg.

 

Vackra påskliljor (gammeldagsmodellen)

 


"Bidrag om du har förmåga, utförsäkrad om du har behov!

Denna valparoll kan jag bjuda Moderaterna på utan ersättning. Medge att den passar bra på deras politik?


Har ni hört om "kejsarens nya kläder"?

Reinfeldt kom in som den "nye" kejsaren efter Göran Persson. Nu skulle den Svenska modellen bort och rikedomarna överföras från massan till fåtalet igen men naturligtvis under förespegling av det omvända förhållandet. I takt med att Reinfeldts gäng nu omdanat Sverige och verkligheten redan innan mandatperiodens utgång kommit ifatt dem så var det helt plötsligt tomt på politiska idéer från Fredrik. Nu är det enbart attacker på oppositionens (enl. honom) helt horribla förslag som skall lasta den arbetande klassen med det tunga skatte-oket, samt försök att försvara det egna misslyckandet genom att ständigt hänvisa till krisen. Ungdomsarbetslösheten är krisens fel trots att den ökat mer proportionerligt i förhållande till den övriga arbetslösheten som väl troligtvis borde orsakats av samma kris? Då skall man också ha i åtanke Alliansens "alla" revolutionerande åtgärder för att motverka ungdomsarbetslösheten.
Utanförskapet skulle minska, sa man 2006 men så kom, ja just det krisen.
Det skulle löna sig att arbeta, sa man också men man sa inte att det skulle bli socialbidrag för de som var sjuka eller arbetslösa.
Man skulle inte kriminalisera ungar genom att införa datalagar, sa Reinfeldt och menade sedan att man heller inte gjorde det eftersom marknadens privata aktörer själva fick tillåtelse att agera polis.
Bensinskatten skulle inte höjas, sa Reinfeldt före valet, men efter kom höjningen som ett brev på posten.
Skattesänkningarna bestod bl.a. av en ny skatt på trafikförsäkringen (alltså ingen höjning eller?)
Kraftigt höjd A-kassa, särskilt i låglönebranscher.
Försämrad semesterlagstiftning som man kallar förenklad.
Lagförslag som genomförts i rakt motsatsförhållande till remissinstansernas yttranden, för att sedan göras om och göras om igen.
Och när krisen kom till bilindustrin så tog man sitt "ansvar" för statsfinanserna genom att inte göra någonting!
Detta fick till följd att: 24 000 jobb försvann och 21 företag gick i konkurs.
Det är Reinfeldts sätt att ta ansvar det! Endast 4 av de avsatta 28 miljarderna kom bilindustrin till del. Resten ligger kvar eftersom de användes av regeringen som, vad industrin själv kallar "omöjliga lån".

Men nu är det åter valrörelse och det enda Reinfeldt har att komma med är mer av samma politik som han redan misslyckats med, han märker det inte själv bara! Han spatserar på som Kejsaren i sina "nya" kläder!

Allians"humanism".


Skaplig Sahlin men långt ifrån bra!

Kan inte upphöra att förvånas över hur Reinfeldt tillåts komma undan i debatten i elementära frågor, bl.a. undomsarbetslösheten. När Reinfeldt pressades lite i denna fråga så kom generalsvaret som ett brev på posten. Vi har drabbats av den värsta krisen sedan 30 talet kved han då, och Mona konfronterade honom inte vidare.
Varför Fredrik Reinfeldt har ungdomsarbetslösheten propertionerligt ökat mer än annan arbetslöshet under krisen trots att ni påstår er ha satt in extra åtgärder för att råda bot på den?
Låt inte denne hala ål komma undan i så viktiga frågor! Hoppas Ohly kan "nita" honom i debatterna framöver!


Privat vårdcentral gick upp i rök.

Att gå till en privat vårdcentral kan vara som att ta en lott. Detta fick patienter i Göteborg erfara. När de kom till vårdcentralen var den borta. Området var helt tomt. Som hämtat ur en dålig film men det är faktiskt Allianssverige i verkligheten idag!
Läs mer hos Dagens Medicin.


Piratpartiväljare? Tänk efter före!!!!!!!!


Ostabilt läge i England.

Ingen egen majoritet för något parti i England men en framgång för Tory's. Ser med spänning fram emot fortsättningen. Hörde Reinfeldt i radion i morse och likt ett barn så talade han hela tiden om Englands Moderater resp. Englands Socialdemokrater och att det var Moderater som segrat, dock ej tillräckligt stort. Han tar alla tillfällen i akt denne imbecille man, men om han ngn gång tänkte lite längre än näsan räcker och istället för att enbart försöka vinna lite billiga poäng ser till det politiska så har han inte så mycket att glädjas över. Englands Moderater är motståndare till både EMU (Euron) och EU:s överstatlighet, så vad är det egentligen han gläds över???????????
Tycker faktiskt själv att det var synd att inte Tory fick egen majoritet för i takt med att EMU gungar pga Greklandskrisen så kanske en Toryseger kunde varit ett ordentligt steg på vägen mot ett kraftigt reformerat EU.
Men det är förstås bara en del av det hela, alla andra nackdelar politiskt lär väl Englands folk bli varse i verkliga livet med utslagning och fattigdom som följd.

Ser man kanske EU som ett hot mot Storbrittannien?
Bra avtal för lärarna.

Det är de definitivt värda! Ständiga påhopp i debatten och främst då från major Björklund kan inte vara så kul. Grattis säger jag!

Lärarnas Riksförbund.


Ingen bra start på en arbetsdag.

Motorhaveri verkade denna långtradare ha drabbats av 08.20 idag på morgonen. Moln av ogenomskådlig rök vällde ut ur avgasröret men trots detta tog den sig från den lilla vägen upp till den större där han fick stanna och antagligen tillkalla reparatör. Roligare start på dagen kan man nog tänka sig.


Volvo gjorde en Skoda!!!!!!!!

Nej, man har naturligtvis inte tillverkat en Skoda men man gjorde om Skodas groda från 80-talet då Trafikmagasinet visat Skodas undermåliga vägegenskaper genom att välta vid ett simpelt undanmanöverprov. Skodas generalagent som då fanns i Helsingborg skulle visa hur fel Trafikmagasinet haft och bjöd in pressen till ring Knutstorp för en uppvisning. Vad som hände? Jo det har ni nog redan räknat ut. Till allas förtjusning så välte även de med bilen.

Nu var det alltså Volvos tur (eller otur) att kopiera denna fadäs, även om det nu gällde ett annat test. Helt otroligt att man inte har bättre koll på grejorna och speciellt nu i detta känsliga läge då Kineserna tar över ägandet i bolaget. Kan tänka mig hur rubrikerna ser ut i resten av västvärlden och man behöver ju inte gå längre än till sig själv och alla ironiska historier som drogs ang. Skoda då. Skadeglädjen är den sanna glädjen sägs det ju.
Nåväl, Skoda har ju kommit tillbaka med buller o bång och idag är det ingen som nämner deras fadäs längre så Volvo kan nog se framtiden an med tillförsikt trots allt.

 

 


Graviditet är ingen sjukdom.

En kvinna i Grästorp nekades ersättning från FK trots att läkaren förbjudit henne att röra sig de sista veckorna under graviditeten pga risk för förtidig födsel. Hon arbetade med städning på nätterna.
Klokt nog så ansåg hon att kassan resonerade fel och stämde dem i förvaltningsdomstolen. Hon fick rätt och nu backar FK och betalar ut ersättningen.
Det får bara inte gå till på detta sätt. Vad hade hänt om hon helt enkelt inte orkat eller haft kunskap för att driva ärendet vidare? Skäms Försäkringskassan!!!!
Läs och lyssna hos SR Skaraborg.


Resultatet av Alliansens stödpaket till bilindustrin!

"Det fanns ett stöd som hade kunnat rädda tusentals biljobb. Men i stället erbjöd regeringen omöjliga lån. Bara 4 av 28 miljarder har hittills använts. Samtidigt har 24 000 anställda sagts upp från underleverantörerna. Där växer vreden över det omöjliga bilstödet."

"24 000 anställda har sagts upp från underleverantörerna inom fordonsindustrin. 21 företag har gått i konkurs, åtta har rekonstruerats och tre har lämnat landet sedan krisen tog fart hösten 2008."

Citat från Dagens Arbetes artikel.

Inte så svårt att se vilka som fått betala det som Borg kallar "ansvar".


Faran från höger!

Denna smärre incident inträffade strax efter kl. 18 igårkväll. Varför skall det vara fritt fram från höger?????
Det leder ju bara till en massa elände ;-)
Som tur var verkade ingen ha blivit skadad iallafall.


Full fart i Sparbanken Lidköping Arena.

Temadag, eller framtidsdag i evanemangshallen för Lidköpings alla gymnasieelever. Benny Haag och Christer Fuglesang bl.a. talade inför eleverna. Benny Haag är numera även partiledare för Spritpartiet som verkar mot alkoholkonsumtionen. Benny är numera nykter alkoholist och man kan ju undra vad han gjort idag om det aldrig funnits ngn alkohol?
Christer Fuglesang berättade om rymden och sina erfarenheter därifrån och naturvetandet. Christer har ju klart uttalat att han är borgerlig och jag undrar då om han tänkt på att det är offentlig sektor som gjort det möligt för honom att överhuvudtaget komma ut i rymden? Självinsikt kanske inte ingår i naturvetandets konst.
Fullt drag var det utanför hallen iaf på morgonen.
Läs mer på Lidköpingsnytt.


EU utarmar Sverige!

Det är ganska märkligt att det skall till ett TV program som Uppdrag Granskning för att visa folket hur lurad man blir av den sk marknaden. Trots att vi har all tänkbar expertis i olika myndigheter så finns det tydligen ingen som längre är intresserad av att ta tillvara folkets och landets intressen. Som Uppdrag Granskning visade angående elpriserna så är det EU och dess regler som slår undan benen på svensk basindustri. Vår basindustri har tack vare att Sverige kunnat producera billig el haft en konkurrensfördel. Denna konkurrensfördel försvinner när priserna sätts med hela EU som bas. Det har ingen som helst betydelse om vi bygger hundra kärnkraftverk eller nya vattenkraftverk så länge priset sätts med den dyraste tillverkningsmetoden som grund. Det enda som skulle kunna rädda vår basindustri är om de själva äger kraftproduktionen. Då skulle övervinsterna från elproduktionen kunna gå tillbaka till dessa. Men hur kommer man dit? Nej det enda rätta vore att gå ur EU och betala dem för ett frihandelsavtal ungefär som Norge.
Några nya konkurrensfördelar som ersättning till de vi förlorar får vi naturligtvis inte. Vi är ett långt land med långa transporter långt från den centrala EU marknaden. Men betala skall vi, både med pengar och i form av arbetslöshet.
Ett alternativ som skulle kunna fungera vore att kraftigt öka beskattningen på elen för att sedan ge konsumenterna skatteavdrag på hur mycket man förbrukat. Då kommer plötsligt allt skattebetalarna och basindustrin tillgodo.

Marknadens förespråkare!


Lukrativt med avknoppade förskolor, iaf för ägarna.

Stockholms stad avknoppade förskolor för mellan 50 000 - 850 000 kr. Ett underpris som kan betraktas som reornas rea! En förskola som såldes för 175 000 kr gjorde det tiodubbla i vinst första året! Vart tog det marknadsmässiga vägen???????? Detta kallar borgarna att ta ansvar för skattebetalarnas pengar. På vilket sätt undrar jag? Förskolan i exemplet ovan gjorde vinst i kommunal regi på 1000 000 kr/år, en vinst som gick direkt tillbaka till verksamheten, så är det inte längre. Nu går vinsterna rakt ner i fickorna på ägarna. Ansvar var det?

Läs och lyssna mer hos SR.


Alliansen i Götene har gjort sitt!

Pengarna fortsätter att pumpas in av kommunen i Medeltidens lekvärld. Kommunen står för allt risktagande och de privata entrepenörerna gnuggar naturligtvis händerna. Tänk vad mycket man kunde gjort för inte minst idrotten och ungdomarna för alla dessa miljoner.
Men anrika Folkets Park hade minsann ingen hjälp att hämta. Det blev kk.
Det är mycket märkliga prioriteringar som görs av Allianspartierna. Ansvar för statens finanser brukar Anders Borg hävda, kanske han skulle tala några ord med sina gelikar på kommunal nivå?
Vänsterpartiet reserverade sig mot de senaste miljonerna också och det minsta man kan begära är väl en offentlig redovisning från kommunledningens sida om hur affärsplanen ser ut och hur långtgående planerna är för kommunens engagemang i detta elände det nu utvecklats till.
En röst på Vänsterpartiet i höstens val är en röst för att få slut på denna ekonomiska lekstuga.


Orättvis kritik mot Ohly!

Jonas Sjöstedt m.fl. kritiserar partiledningen för att man inte lyckats ta tillbaka mer av jobbskatteavdraget. Orättfärdigt tycker jag och jag tycker Ohly ser väldigt sunt på uppgörelsen. Rom byggdes inte på en dag och man måste väl ändå se inriktningen och kursändringen i stort som det viktiga första steget. Det går ju naturligtvis inte att sänka och höja skatten för folk vart fjärde år p.g.a. att man byter majoritet. Det vore en orimlig situation. Folk måste ha långsiktiga spelregler för sin privatekonomi. Nästa steg måste vara att stärka ekonomin för de som är sjuka och även sjukpensionärer. De har det nog betydligt sämre än många av de grupper som nu stärks i den Rödgröna budgeten. Men som sagt, Rom byggdes inte på en dag!

SVT.


Fiffel o båg inom elbranschen!

Elbolagen fiiflar till sig pengar genom elcertifikaten. Se Uppdrag Granskning ikväll. Det genererar antagligen fina bonusar till några få i "ledningen".


Alliansen lovar att inte göra något!

Att Alliansen politiskt spårat ur vet vi ju med all önskvärd tydlighet. Bra då att de tar det säkra före det osäkra och väljer tåget som bas för starten på sin valrörelse idag. Politiskt verkar det dock ej ha hjälpt för de tycks tydligen ha lyckats med konststycket att även spåra ur inne i tågvagnen. Det första de presenterar är nio punkter där de lovar att inte göra någonting. Bra start? Nej de är naturligtvis fullständigt utmanövrerade av både oppositionen och sin egen miserabla politik som ju alla sett resultatet av vid det här laget. Man kan säga att Alliansen går från klarhet till klarhet i sitt mörker.
Läs mer hos Politikerbloggen.

1. Vi lovar att inte höja skatten för vanliga löntagare.

2. Vi lovar att inte riskera statsfinanserna genom ofinansierade utgifter.

3. Vi lovar att inte göra det dyrare att anställa unga.

4. Vi lovar att inte avskaffa RUT och ROT.

5. Vi lovar att inte återinföra fastighetsskatt och förmögenhetsskatt.

6. Vi lovar att inte förtidsavveckla kärnkraften.

7. Vi lovar att inte införa kilometerskatt.

8. Vi lovar att inte kvotera föräldraförsäkringen.

9. Vi lovar att inte skjuta upp Förbifart Stockholm.

 

 


Egon kommenterar budgeten.

Lyssna på Egon Frid när han kommenterar budgeten för Radio Skaraborg. Egon verkar vara riktigt på hugget nu!

Radio Skaraborg.


Bidragslinje eller bidragslinje?

"-Detta är en återgång till bidragslinjen", säger Fredrik Reinfeldt i sina kommentarer till den Rödgröna budgeten. Han säger också att valet kommer att handla bidragslinjen kontra arbetslinjen. Han har alldeles fel!
Det handlar om vilken "bidragslinje" vi vill ha, om man nu skall kalla sjukförsäkring och A-kassa för bidrag vilket han felaktigt envisas med att göra.
Valet kommer i mångt och mycket att handla om de Rödgrönas högre ersättningar till sjuka och arbetslösa kontra Alliansens väg där sjuka och arbetslösa istället skall slussas över till kommunernas underhållsstöd (socialbidrag).
Alla känner säkert ngn som någon gång råkat ut för detta och med allt vad det innebär.
Det är Alliansens bidragslinje det, även om man väljer att aldrig tala om den. Likväl finns den där!
Jag tycker det är hög tid för oppositionen att lyfta fram detta i debatten! Nu kommer Alliansen alldeles för lätt undan i denna viktiga fråga.Alliansen prioriterar företagsfusk!

I nyheterna idag (100504) redovisas ett omfattande fusk från privata vårdutförare i Stockholmsregionen. Bolagen debiterar landstingen för mer komplicerade behandlingar än vad som utförts. Kontroll existerar inte. Alliansens system bygger helt och hållet på att utförarna är ärliga.
Vad kommer sig denna oerhörda naivitet av?
Här har man vitt och brett anklagat enskilda människor för fusk inom sjukförsäkringssystemen och så inför man ett eget system för utförarna som helt saknar kontroll. Tror man att människor som driver företag är mindre fuskbenägna än andra?
Ansvar för finanserna brukar man hävda från Alliansens sida. På vilket sätt har man tagit ansvar i denna fråga?
Sanningen verkar vara att man inte bryr sig om fusket i denna fråga eftersom det är ideologiskt viktigare för Alliansen att genomföra sina privatiseringar. Då gör det inget att "våra" skattemedel helt plötsligt rinner mellan fingrarna på dem. Det är viktigare att utförarna går med vinst som sedan kan beskattas i något skatteparadis.
Ansvar för finanserna var det ja?
Dags att rösta bort den "sjuka" politiken.

2/3 delssamhället.

Jag skrev om detta för ett antal månader sedan i samband med en artikel ang Folkpartisten Pär Johnssons falska marknadsföring på sin blogg i förhållande till vad hans parti bedriver i praktisk politik. Därför var det lite smått roande idag när NLT frågat de lokala politiska företrädarna om vad de tror skall avgöra valet i höst. Kommunalrådet Kjell Hedvall (S) svarade då: " - Viktigast i riksdagsvalet blir att avskaffa två-tredjedelssamhället där två tredjedelar får jobb, skattesänkningar och andra förmåner medan en tredjedel lämnas utanför till ett tuffare liv."

Pär Johnssons kommentar på mitt inlägg var som följer:
"Svarte petter
Vad intressant att läsa att en V företrädare kommenterat min blogg i sin. Men det riktigt intressanta är att FP skulle stå för 2/3 samhället. Med lite matematik undrar jag då vad övriga och framförallt V står för? Jag förstår att det (förhoppningvis) inte var så man skulle tolka det, men jag tackar ändå för publicitet samt de stora sifforna. ;) Nåja det är inte sifforna som är det intressanta när jag nu tog mig tiden att läsa i denna persons blogg utan skräms över vilken svart värld han tycks leva i. Undrar om det inte är FP och alliansens fel att det regnar och fy tusan om det är en solig dag."

Det skall bli väldigt intressant att se om och i så fall vilka kommentarer han ämnar ge på Hedvalls uttalande nu då?
För mig kan det ju ändå kännas skönt att slippa vara ensam i min mörka värld nu då, när tydligen Hedvall också tycks leva i samma mörker ;-) Välkommen i gänget Kell!
Skämt åsido så säger det nog mer om Pär Johnsson och hans analysförmåga än om något annat.
Anmärkningsvärt nog så var Johnsson det enda förstanamnet som inte fanns med bland de tillfrågade. Det hålet fick tandläkare Glans fylla. Kanske var tur det, för FP.


Tillbaka till framtiden!

Så kom då oppositionens gemensamma budget. En budget med framtidstro, visioner och åtgärder som skapar jobb, hållbar utveckling och sammanhållning i landet, inte minst socialt.

Att man kan ha avvikande åsikter om vissa detaljer i denna budget är ju ganska naturligt men helheten, ambitionerna och målsättningarna är alldeles utmärkta.

Äntligen presenteras en politik som vill hålla ihop landet istället för som Alliansen, splittra och ställa olika grupper mot varandra med ständigt ökande klyftor och orättvisor som resultat.
Nu har vi möjligheten att bygga Sverige gemensamt med rättvisan och gemenskapen som ledstjärna.
Hur vi vill ha det avgör vi själva i september, men för mig är valet självklart.


Allianspolitiker stekheta? eller, Allianspolitiker brända?

Allianspolitiker stekheta. Denna rubrik kan man se hos Lidköpingsnytt idag. Jag föreslog redaktör'n i en kommentar att byta ut stekheta mot brända så skulle rubriken varit mer passande. Det tyckte tydligen inte redaktör'n så min kommentar publicerades aldrig.


Gyllenhammar, profitören!

Lyssnade på Ekots Lördagsintervju med P.G. Gyllenhammar och häpnade faktiskt över självgodheten han visade upp. Av någon underlig anledning så har väl även jag lurats av den uppblåsta mediabilden av denne man som vissa också vill kalla "levande legend". Den legendglorian lär vi nog inte höra talas om mer efter denna intervju. Det visade sig att han fortfarande uppbär pension från Volvo på 4 miljoner om året. De första åren efter att han slutat var pensionen 8 miljoner men har alltså nu sjunkt till 4 miljoner. Detta var inget som han behövde skämmas över tyckte han. Han hade ju vigt 23 år av sitt liv till detta företag och då var det minsann berättigat med denna pension. (För jobbet han gjorde fick han 10 miljoner om året. Då!) Vanliga löntagare brukar få nöja sig med en klocka i bästa fall.
Efter detta svarade han även på en del politiska frågor och han ville själv kalla sig liberal. Sossarna var för långt åt vänster och Moderaterna de var för långt åt höger så man kan anta att självinsikten kanske inte är den allra bästa hos denne skojare heller. Märkligt att liberalerna idag talar så mycket om att alla måste bidra annars skall ersättningsnivåerna sänkas drastiskt samtidigt som denne liberalguru utan att bidra med någonting i Volvo ändå har mage att lyfta en ersättning från bolaget på 4 miljoner efter 17 år i overksamhet???????????????? Och hur många andra chefer har inte passerat revy och skall ha pension under dessa 17 år?
Men det är så de fungerar inom borgarpatrasket. Själva är de oförvitliga och upphöjda näst intill gudar medans andra bara skall lyssna utan att ifrågasätta. Tack P.G för att du verkligen hjälpt oss inom oppositionen inför valet genom att visa folk hur cyniska girigliberaler fungerar i praktisk handling! Bidrag låter fult men pension klingar fint, vari består skillnaden i P.G:s fall?


Vacker kisse.

En arbetskamrat visade mig en bild på sin senaste katt. Gepardkatt eller leopardkatt heter rasen och jag måste säga att det var nog ngt av det finaste jag sett i kattväg. Så håll tillgodo.


Lars Ohlys 1:a maj tal!

Kamrater, första maj-firare,
År 2010 har alla förutsättningar att bli ett historiskt år. Detta är året då högerregeringen ska avsättas. Men framför allt: Detta är året då vi bryter med högerpolitiken och startar arbetet med att bygga ett mer jämlikt, jämställt, solidariskt och rättvist Sverige. 2010 är året då vi för första gången röstar fram en rödgrön flerpartiregering i Sverige!
Det rödgröna samarbetet har ibland ifrågasatts. Politiska motståndare har förutspått att det skulle vara omöjligt att komma överens mellan de rödgröna partierna. Andra har varit oroliga för att Vänsterpartiet inte skulle lyckas vrida politiken åt vänster.
Nu har vi snart gjort ett tjugotal överenskommelser och farhågorna – eller förhoppningarna från politiska motståndare och en del ledarskribenter – har tydligt kommit på skam. För vi rödgröna håller ihop! Ett förändringsprojekt växer fram som tydligt pekar ut problemen med minskad jämlikhet, ökade klasskillnader och än större skillnader mellan män och kvinnor. Ett rödgrönt projekt som tar miljöfrågorna på allvar och som även kommer att leda till en radikalisering av utrikespolitiken. Det blir allt svårare att hävda att Vänsterpartiet inte får genomslag för vår politik i samarbetet.
Idag demonstrerar vi tillsammans under parollen Håll ihop! När högern är på frammarsch, när ojämlikheten ökar och när egoismen brer ut sig är det viktigare än någonsin att vi håller ihop. När högerregeringen drar isär landet och ökar orättvisor mellan män och kvinnor, mellan arbetande och arbetslösa, mellan friska och sjuka då måste vi visa att det finna en annan väg att gå. Om vi håller ihop och arbetar för förändring är ingenting omöjligt.
Regeringen lyssnar på varje lobbygrupp som vill ha sänkt skatt och genomför skattesänkningar för de redan rikaste med lånade pengar. Den procentenhet som tjänar mest har fått lika mycket som de 25 procent av svenska folket som tjänar minst. Den rikaste tiondelen har fått lika mycket som 60 % av befolkningen. Män har fått 1 000 kronor mer i månaden jämfört med kvinnor. Men skattesänkningarna ger inga nya jobb.
Och det är vår viktigaste uppgift just nu: Att utforma en politik för fler jobb.
Idag står transporterna för cirka 40 procent av de svenska utsläppen av växthusgaser. För att klara klimatet måste vi investera i järnväg och kollektivtrafik. Järnvägstransporter hör till det mest miljövänliga sättet att resa och frakta gods på. Tåget måste vara det självklara valet för många fler än idag.
Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet är överens om den största satsningen på järnvägsnätet någonsin. Totalt vill vi öka investeringarna med 120 miljarder kronor fram till år 2021 – en fördubbling jämfört med regeringens järnvägsplaner.
Vi gör Sverige mer modernt, mer konkurrenskraftigt och mer klimatsmart samtidigt som nya jobb skapas! Det känns naturligtvis bra för en tjänstledig tågmästare som jag.
Mötesdeltagare,
Under de närmaste tio åren kommer 630 000 ungdomar flytta hemifrån. Bostadsbristen är ett växande problem i alla stora städer och större kommuner i landet. För att fler ska få tak över huvudet måste det byggas fler tak. Framför allt måste det byggas fler hyresrätter. För oss i Vänsterpartiets har detta varit oerhört viktigt. Ungdomar ska ha rätt att flytta hemifrån.
Nu inför vi ett nytt investeringsstöd till nya bostäder. Det omfattar 500 miljoner kronor 2011 och 900 miljoner kronor 2012. Därefter ska det öka ytterligare. Om några år ska vi bygga 40 000 bostäder om året, mest hyresrätter. Vi ska försvara hyresrätten och allmännyttan, vi ska försvåra ombildandet av hyresrätter till bostadsrätter och vi ska göra allt för att hålla nere hyrorna. Det är inslag i en social bostadspolitik värd namnet. Med rödgrön politik ska alla ha möjlighet att få en bostad!
ROT-avdraget som gör det billigare att renovera och bygga om hus är ett bra sätt att använda den överkapacitet som finns i dåliga tider när arbetslösheten är hög. Det ska användas för att modernisera Sverige och minska miljöpåverkan från boendet. Men det är orättvist att hyresgästerna inte får del av det här avdraget. Vi är överens inom de rödgröna att utöka avdraget till att också omfatta hyresbostäder. Därför avsätter vi två miljarder per år till ett utvidgat ROT-avdrag.
Också skolorna behöver rustas upp. Många av oss vet hur det kan se ut i skolorna – med klotter, slitna lokaler och stora renoveringsbehov. Därför vill vi satsa 400 miljoner kronor till att rusta upp skolbyggnader. Det skapar nya jobb, leder till bättre arbetsmiljö för lärare och elever och minskar energianvändningen i skolorna.
Svenska gymnasieelever har de senaste 15 åren halkat efter jämfört med andra länder. Men det beror knappast på att skolan blivit ”flummigare” under den här tiden, som Jan Björklund verkar tro. Istället handlar det om två stora förändringar som genomförts; kommunaliseringen och etableringen av privata skolor. Andelen elever på privata gymnasieskolor har sedan 1995 ökat kraftigt. Dessa skolor har bara 7,1 lärare per 100 elever, medan de kommunala har 8,4. Dessutom saknar fler lärare lärarutbildning i privata skolor. För de privata skolorna är det viktigare att tjäna pengar än att ge sina elever en bra utbildning. Samtidigt har också sorteringen av elever ökat vilket innebär att man duktiga elever koncentreras till vissa skolor och mindre duktiga till andra. Det ger sämre resultat för båda grupperna. Sveriges gymnasieelever förtjänar världens bästa skola, inte hårdare tag och mer av sortering.
Vänsterns uppgift är att motverka vinstintresset i skolan, förhindra att skattepengar går till aktieutdelningar i stället för till fler lärare och stoppa de religiöst grundade skolorna. Skolan ska vara en fristad från religiös påverkan och ge likvärdiga möjligheter till kunskap för alla!
40 000 anställda har försvunnit i kommunerna de senaste åren. En del av dem har ersatts av privata företag men vi räknar ändå med att 25 000 färre arbetar i den gemensamma sektorn idag jämfört med för två år sedan. Den här krisen i välfärden måste mötas med en offensiv politik som ger utrymme till att anställa fler för att möta behoven. Vi behöver färre elever i varje klass, fler undersköterskor i äldreomsorgen och mindre barngrupper på dagis.
Vänsterpartiet vill skapa världens bästa välfärd utan vinstintresse, Då måste kvaliteten i den gemensamma sektorn förbättras. Det kan bara ske om fler anställs och om anställda får möjlighet till fortbildning och kompetensutveckling.
En av Vänsterpartiets viktigaste uppgifter i det rödgröna samarbetet är att arbeta för skolan, förskolan, vården och omsorgen. Nu föreslår vi tillsammans att kommunernas resurser stärks med nio miljarder kronor mer än i regeringens budget i breda satsningar över en tvåårsperiod. Dessutom föreslår vi över tre miljarder i riktade satsningar över en tvåårsperiod. Vi gör särskilda satsningar på skolan och sjukvården. Det betyder att kommunerna får mer än 12 miljarder kronor i förstärkningar av oss rödgröna sammantaget under år 2011 och 2012. Vi ska dessutom inflationssäkra statsbidragen och se till att de värdesäkras. Vår satsning på välfärden möjliggör en tryggare vård och omsorg för äldre, mindre barngrupper i barnomsorgen och fler utbildade lärare kring barnen i skolan.
Men vi inom Vänstern måste också ta kampen mot vinstintresset. När Stockholms stad sålde fyra förskolor i Årsta till förskolechefen Lena Ström för 635 000 kronor gjorde hon sitt livs klipp. Efter bara åtta månader var bolaget skuldfritt, hon kunde ta ut 3,2 miljoner i vinst och 900 000 kronor i styrelsearvoden och pensionsavsättningar till sig och sina familjemedlemmar. Endast 28 000 kronor av vinsten återinvesterades i förskolan. Detta är en ren förskingring av skattebetalarnas pengar! Så slösaktigt och ansvarslöst får inte folkvalda politiker bete sig.
Men det är inte bara slöseri med pengar. Ytterst är det barnen som får betala priset. Vissa avdelningar har en mycket låg bemanning, och endast 27 procent av personalen har en förskollärarutbildning. Vinstintresset försämrar välfärden!
En gång i tiden var Sverige känt över hela världen för sin välfärd. Men det börjar kännas som länge sen. Min vision är Världens bästa välfärd. Om det ska lyckas måste vinstintresset trängas tillbaka.
Första maj-demonstranter,
Vi har en politik mot arbetslösheten. Regeringen har ägnat sig åt att bekämpa de arbetslösa. Ersättningsnivåer har sänkts och avgifter höjts. Efter fyra år med Littorin har bara en tiondel av alla arbetslösa 80 procent av sin tidigare inkomst i arbetslöshetsersättning.
A-kassan är inget bidrag. Det är en försäkring som ska underlätta för arbetslösa att söka och få nytt jobb. Lägre ersättning ger inte lägre arbetslöshet, bara större fattigdom. Därför har vi i Vänsterpartiet gjort allt vi har kunnat för att vårt regeringsalternativ ska stå för en bra A-kassa. Och nu har vi kommit överens om att höja dagpenningens högsta ersättning till 930 kronor 2011 och 950 kronor 2012. Ingen ska behöva betala mer än 80 kronor i månaden i avgift. Målet är att minst 80 procent av löntagarna ska få 80 procent av sin tidigare lön i A-kassa.
Om det är något den här regeringen varit bra på så är det att öka orättvisor. Sjukförsäkringen har förvandlats till ett högst otryggt system för att snygga till statistiken, minska statens utgifter och möjliggöra skattesänkningar.
Skillnaden i människosyn är tydlig. Högern utgår från att människor måsta jagas för att vilja arbeta. Fokus ligger nu på att räkna antalet ersättningsdagar – inte på att ge aktiv medicinsk och arbetsinriktad rehabilitering. Det är ett cyniskt system som har ett högt pris. Det skapar stor oro hos många för vad som händer om man blir sjuk eller skadad. Administrativa tidsgränser har införts i stället för individuell bedömning av arbetsförmågan.
I stället borde vi stärka rättigheten för den som blivit sjuk att få behandling, rehabilitering och hjälp att komma tillbaka till arbetslivet. Människor måste också ha rätt att vara sjuka. De som utförsäkrats med regeringens stelbenta regler ska få komma tillbaka till sjukförsäkringen.
Ersättningen för sjuka och föräldralediga ska vara 80 procent av tidigare lön under hela perioden. Vi kommer därför att höja taken i sjukförsäkringen och föräldraförsäkringen 2011 och 2012. I ett välfärdssamhälle betalar vi alla för att den som är sjuk ska få möjligheter till rehabilitering och kunna bli frisk. Den som är sjuk ska inte tvingas arbeta.
Regeringen har upphävt rättvisan i beskattningen. Arbetslösa, sjuka, föräldralediga och pensionärer idag betalar en straffskatt. En normalpensionär betalar 700 idag kronor mer i skatt än en löntagare i månaden. Vi vill ha rättvisa skatter och tar redan nästa år stora steg för att minska skillnaden i skatt mellan pensionärer och löntagare.
Vårt rödgröna förslag innebär skattesänkningar för pensionärer med 2,5 miljarder kronor mer än regeringens förslag. Det innebär att vi halverar klyftan för en normalpensionär 2011.
Men för oss i Vänsterpartiet har det varit minst lika viktigt att upphäva skillnaden i skatt mellan löntagare och arbetslösa, föräldralediga, sjukskrivna. Nu är en miljard avsatt för detta i den rödgröna budgetmotionen. Det innebär ett första, litet steg mot större rättvisa i skattesystemet.
Vi är också överens om att ta fortsatta steg för att nå en mer rättvis beskattning nästa mandatperiod. Det innebär att skillnaden i beskattning mellan löntagare och andra grupper, exempelvis föräldralediga, arbetslösa och sjuka, ska minska. Vänsterpartiet har visat att vi gör skillnad.
Dessutom avsätter vi 250 miljoner kronor till att förbättra ekonomin för de pensionärer som har minst, varav cirka 80 procent är kvinnor. Pengarna används till att höja det särskilda bostadstillägget för pensionärer.
Sänkta ersättningar till arbetslösa och sjuka är en av anledningarna till att allt fler blivit fattiga i Sverige. Rädda barnen räknar med att 250 000 barn lever i fattigdom i vårt land. Av ensamstående föräldrar är en fjärdedel fattiga idag, och det är flest kvinnor som lever med dessa minsta marginaler.
Välfärd är mer än det som en del kallar ”välfärdens kärna”. Välfärd måste också innebära att fattigdom utrotas. Därför har vi rödgröna enats om att stärka rätten till trygga anställningar på heltid. Heltid ska vara en rättighet, deltid en möjlighet! Och för den som är deltidsarbetslös ska rätten att stämpla upp till heltid garanteras.
Vi rödgröna skjuter till pengar till kommunerna för att stimulera utbyggnaden av barnomsorg på obekväm tid. Idag tvingas ensamstående föräldrar säga upp sig från sina arbeten eftersom de inte har barnomsorg när de arbetar skift. Vi vill att alla ska erbjudas barnomsorg när man behöver det, även om det är på kvällar, nätter eller helger. För att det ska bli verklighet är jag övertygad om att det kommer att krävas en lagstiftning.
Dessutom måste vi särskilt förbättra möjligheterna för de ensamstående föräldrar, oftast kvinnor, som har de minsta marginalerna. Det är barn i dessa familjer som inte har råd att någonstans på sommarlovet, som aldrig har råd att köpa nya kläder och som sjukskriver sig när klassen ska åka på en utflykt som kostar pengar. Vi rödgröna har därför kommit överens om att höja bostadsbidraget för ensamstående med 130 kronor per månad och att höja underhållsstödet för första gången sedan 2005.
Inget barn ska tvingas leva i fattigdom i Sverige. Det måste vara den självklara målsättningen när vi bygger världens bästa välfärd utan vinstintresse.
Vi inom vänstern vet att jämlikhet är bra för ett samhälles utveckling. Minskade skillnader är inte bara bra för dem som har minst utan för alla. Men idag är vi inte jämlikar. Hör hur träffande Jenny Wrangborg beskriver det i sin dikt Jämlikar:
Den största tröttheten
kommer inte från
kroppsarbetet,
drickabackarna lyfta uppför trånga gångar,
musklerna som skriker i
belastningen under
omöjlig balansgång
med disken
genom
serveringen

Det är inte
ångan från bageriugnen,
de slöa knivarna
eller de hala golven som gör ondast

Arbetet består inte i
att laga maten eller servera gästerna

Men det är
chefens ord
efter veckor av obetald övertid

Det är blickarna
från de välbeställda
tanterna

och oräkneliga leenden
som döljer
det faktum att det inte
finns något hopp
om att vi någonsin kommer
mötas som jämlikar
Så ser klassamhället ut. Och det är detta klassamhälle vi vägrar att acceptera. Ingen ska behöva stå med mössan i hand och kröka rygg inför makthavare.
Euromaint Rail i Malmö, Urban Outfitters i Stockholm, Ålö i Umeå, Lagena – Systembolagets lager i Jordbro, Coops lager i Stockholm, Akademibokhandeln i Norrköping, Marabou i Upplands Väsby, Göteborgs-Posten och Abu Garcia i Svängsta.
Den gemensamma nämnaren för dessa företag är att de har gjort sig av med egen anställd personal för att i stället hyra in bemanningsföretag. I en del fall har samma personer som tidigare haft fasta jobb erbjudits att komma tillbaka till samma arbetsuppgifter med sämre lön och sämre villkor.
Det är helt orimligt att företag ska kunna kringgå lagen om anställningsskydd på det här sättet. Det skapar rädsla och tystnad på arbetsplatserna. Det försvårar facklig organisering och förstärker arbetsgivarnas makt. Lyssna noga nu Urban Outfitters, Marabou och alla ni andra: Den luckan i anställningslagen ska vi täppa till när vi vinner valet i höst! Anställningsskyddet och återanställningsrätten ska stärkas med en rödgrön regering!
Kamrater,
Rasismen sticker fram sitt fula tryne i Sverige 2010. Vi är många som tycker det blåst kyliga vindar på senare tid. För att bekämpa rasism och främlingsfientlighet blir höstens val särskilt viktigt.
Dels handlar det naturligtvis om att förhindra att den öppna rasismen får plats i ännu fler demokratiskt valda församlingar. Men det handlar också om att förhindra att etablerade partier tar över extremhögerns politik.
Vi har sett oroväckande tecken till detta. Socialdemokratiska regeringar har ibland verkat tro att det bästa sättet att bekämpa främlingsfientligheten är att gå den till mötes. Det var bland annat detta som låg bakom den vidriga behandlingen av apatiska flyktingbarn under åren 2004 till 2006.
Men vi har också sett det i förslag om språktester, försvårandet för familjer att återförenas och beskrivningen av invandring som ett problem. Svensk asylpolitik måste förändras och respekten för mänskliga rättigheter förstärkas. En ny rödgrön regering måste bryta med den tidigare inhumana politiken och förstärka rättssäkerheten. Mänskliga rättigheter är inte förhandlingsbara, vare sig i Sverige eller i övriga världen!
Israel är en ockupationsmakt som vare sig respekterar folkrätten eller de mänskliga rättigheterna. Sverige har ofta påtalat att framsteg i fredsprocessen förutsätter en förbättrad humanitär situation i de ockuperade palestinska områdena, ett stopp för de illegala bosättningarna och för byggandet av muren på ockuperad mark.

Men regeringen Reinfeldt vägrar att sätta någon press på Israel. I stället har Israel fått fördelar genom ökad handel. Detta har inte lett till några som helst framsteg för en verklig fredsprocess eller större rättvisa för palestinier, tvärtom. Gaza blockeras fortfarande av Israel, israelisk militär kränker dagligen palestiniers mänskliga rättigheter.

Nu är Israel på väg in i handelsorganisationen OECD. Israels ansökan till OECD inkluderar de israeliska bosättarna på ockuperat palestinskt territorium sedan 1967 men ignorerar totalt den palestinska befolkningen som bor där. En israelisk anslutning till OECD skulle tolkas som ett erkännande av ockupationen.

Tyvärr sker detta i så fall helt i linje med den svenska regeringens politik. Svensk export till Israel har ökat med 39 procent jämfört med 2007 och Sveriges import från Israel har ökat med 8 procent.

Israel är den stat som bryter mot flest FN-resolutioner och som mest konsekvent sätter sig över folkrätt och internationell lag. Detta ska inte belönas! Vi kräver sanktioner mot den israeliska regeringen och att Sverige förhindrar ett israeliskt inträde i OECD så länge ockupationen och förtrycket fortgår.
Just nu pågår ett krig i Afghanistan, ett land som genom historien utgjort slagfält för andra länders maktambitioner. De som fått, och fortfarande får betala det högsta priset är det afghanska folket. Det krig som USA leder och Sverige medverkar i kan inte vinnas. Det motverkar sitt syfte genom att driva afghaner i armarna på talibanerna. Det förhindrar den politiska lösning som är en förutsättning för en stabil fred.
Vänsterpartiet vill att Sverige ska vara berett att under lång tid fram över finnas på plats i Afghanistan för att ge stöd till återuppbyggnaden och fredsprocessen. Vi vill öka de civila insatserna och biståndet. Men vi kräver också att Sverige drar tillbaka de militära trupperna och slutar delta i kriget.
Årets 1 maj insamling går till det västsahariska folkets kamp för frihet. Västsahara har sedan slutet av 1970-talet varit ockuperat av Marocko. Bakom Marocko står starka, rika bundsförvanter som EU och USA.
Många västsaharier flydde landet efter den marockanska invasionen och bor nu i mer eller mindre permanenta flyktingläger i Algeriet. För de västsaharier som valt att stanna kvar i det ockuperade Västsahara, består vardagen av kränkningar och övergrepp. Vänsterpartiet kräver att Sverige erkänner Västsahara. Och med en rödgrön valseger i september blir detta också verklighet.
Hör här Lina Ekdahls fantastiska dikt, Konflikten är löst:
Nu säger jag det för allra sista gången
Sluta nu
Om jag ser någon av er skjuta en gång till
då blir det ingen efterrätt

Hör ni inte vad jag säger!

Då tar jag pistolerna
och gevären och granaterna och kanonerna.
Då kan ni inte ha dom
om ni bara håller på och skjuter på varandra hela tiden

Nu får det vara slut.

Jag bryr mig inte om vem det var som började.
Det spelar ingen roll.
Sluta döda nu.

Sluta kriga.
Nu räcker det.
Nu får det vara slut.

Titta här vad tråkigt det ser ut,
trasiga hus, ensamma barn, döda människor överallt.
Ingen mat finns det, allt är förstört.
Nu får det vara nog. Nu får ni säga förlåt.
Gör det.
Säg förlåt till varandra.
Ja gärna.
Jag förlåter dig gärna säger man när någon säger förlåt.

Nu får vi hjälpas åt att bygga upp städerna,
ta hand om dom övergivna människorna.
läka såren
och aldrig, aldrig göra om sådana här dumheter igen.

Nu äter vi risalamalta.

Vänner,
Jordens resurser är begränsade och ojämnt fördelade. I de rika länderna förbrukas så stor del att det begränsar utrymmet för andra människor och kommande generationer. De fattiga är de som drabbas hårdast av den rika världens överkonsumtion. Det är varken rättvist eller hållbart.
Därför anser vi i vänstern att det är tid för klimaträttvisa. Den rika världen måste kraftigt minska våra utsläpp för att ge alla länder möjlighet till minskad fattigdom och ökad välfärd.
Även i Sverige nyttjas resurserna ojämlikt. Höginkomsttagarens livsstil ger högre utsläpp än låginkomsttagarens. Män belastar klimatet i högre grad än kvinnor. Därför är det helt nödvändigt att rättviseperspektivet får större genomslag i klimat- och miljöpolitiken. Och ingen kan vara bättre på att hävda detta än vi inom vänstern. Det behövs en röd politik för en grön omställning!
Men en sådan grön omställning går inte att kombinera med fler motorvägar och en stor ökning av biltrafiken. Det är därför nya stora vägprojekt som Förbifart Stockholm är så feltänkta. Vi behöver i stället stora investeringar i mindre miljöbelastande trafiklösningar, kollektiva transportmedel och mer spårburen trafik.
Och det ska vi arbeta hårt för i den folkomröstning som kommer att hållas om vi rödgröna vinner valet. Vi står för ett modernt och framtidsinriktat alternativ med stora satsningar på kollektivtrafik och vi ska göra allt för att vinna den folkomröstningen!
Första maj-firare,
Det viktigaste arbetet för förändring sker aldrig i de fina salongerna och parlamenten. Det viktigaste förändringsarbetet sker på arbetsplatser, i bostadsområden, på gator och torg, bland människor. Nu måste vi mobilisera för att skapa hopp och framtidstro efter högerregeringens nyliberala härjningar. Vi behöver ett brett folkligt stöd för en rödgrön framtid. En valseger ska inte bara innebära ett regeringsskifte, det ska också bana väg för en ny politik – där välfärden, rättvisan och miljön står i centrum.
Vårt arbete för en ny regering och en ny politik är steg på vägen mot den samhällsförändring som vi ser som nödvändig. Vi behöver minska orättvisorna, demokratisera samhället, bryta kapitalets makt och skapa ett samhälle där kvinnor och män är jämlikar. Vi behöver en socialistisk och feministisk politik,
Leve första maj! Leve socialismen!

 


Vårens intåg.

I samband med 1:a maj så gjorde definitivt våren sitt intåg och nu har björkarna spruckit ut i tidig grönska. Även när det gäller idrottsaktiviteter så märks det. LIS anordnar idag terräng DM uppe i det vackra Råda. Häromveckan så fick ju klubben för övrigt två SM guld i just denna diciplin genom Britt Hellmark (K60) och den mycket lovande och duktiga Johanna Nissén Karlsson (F17). En tjej med ambitioner! Bara att önska lycka till framöver och kanske man får boka biljett till Finnkampen om Johanna når sitt mål att slå sig in i ungdomstruppen. Kapacitén har hon definitivt.
Den vackra Rådaåsgården.

 

Även vid kanotklubben var det full aktivitet i den härliga vårsolen.250 tågade i Lidköping.

Det blev en kylslagen men stor manifestation i Lidköping under parollen "Byt politik - Byt regering"! 250 personer marscherade mot orättvisorna i Alliansens Sverige och fler mötte upp i stadsträdgården. Nu är det bara att hålla ångan uppe ända till valdagen då dessa mörkrets och cynismens högermän åter är förpassade till historiens soptipp.
RSS 2.0