Oj!

Vet inte om man på NLT läser min blogg men idag var min kommentar plötsligt med som jag skickade in och vilket jag skrev om här igår. Man upphör aldrig att förvånas ;-)
 
 

Titel eller arvode! Vad är viktigast i Götene?

Alliansen i Götene presenterade på onsdagen Centerns Susanne Andersson som efterträdare till Moderaternas Ann-Marie Widegren.
Denna post (oppositionsråd) har majoriteten allvarligt missbrukat hela mandatperioden, alltsedan S bröt med V och GF p.g.a fiaskot Medeltidens Värld.
När S och Alliansen tillsammans med MP bildade majoritet så borde Anders Månsson (GF) som ledare av det största kvarvarande oppositionspartiet också utsetts till oppositionsråd. Men då skulle den oheliga majoriteten istället ta bort oppositionsrådet för att istället ha 2,25 kommunalråd (Kent Selmosson (S),  Ann-Marie Widegren (M) och Susanne Andersson (C). Huvudsaken för dem var tydligen att behålla arvoderingarna och att Månsson inte skulle få varken arvode eller insyn.
Men så kom då de olagliga valen emellan då majoriteten försökte utestänga den kvarvarande oppositionen från all politisk insyn.
Utan någon som helst information från majoriteten om vilka förhållande som rådde så ställde jag lite frågor om detta i fullmäktige. Då fanns det helt plötsligt inte två kommunalråd längre trots att Moderaterna på sin hemsida ändå presenterade Widegren som kommunalråd. Detta ändrade man sen till att presentera henne som oppositionsråd på Kinnekullemoderaternas hemsida. Så hastigt och lustigt befann sig oppositionsrådsposten inom den sittande majoriteten. Efter att ha ställt frågor även om detta, så blev svaret att Widegren var inte oppositionsråd utan enbart kommunstyrelsens andre vice ordförande. Något som för övrigt åter ändrades före sommaren då alliansen bröt samarbetet med S och även MP (tror jag). Någon officiell information om vilket egentligt parlamentariskt läge som råder har inte lämnats denna gång heller.
Och nu skall alltså Centerns Susanne Andersson "ärva" denna arvoderade titel av Moderaternas Ann-Marie Widegren. Det nya Moderata "stjärnskottet" från Skara, Marcus Källander ansågs tydligen för "färsk".
Detta missbruk av demokratin är alltså vad de självutnämnda "riktiga" politikerna i Götene ägnar sig åt för att behålla arvodena inom den egna lilla intressesfären. Vissa gör tydligen vad som helst för pengar.
Tydligen var också detta missbruk av de demokratiska spelreglerna för mycket även för lokaldraken NLT att våga släppa fram i en kommentar jag skrev, för den censurerades bort.
En lyckönskning till Susanne från Marcus Källander släppte man dock igenom. Sanningen får väl inte presenteras för väljarna så här nära valet gissar jag?
Jag hoppas dock att väljarnas minne är gott när vi kommer fram till valdagen i september 2014!
Det demokratiska underskottet i Götene är en total katastrof idag. Kommunen borde tvångsförvaltas av någon statlig myndighet!
 
 
 

Skänkes, en kommuns inventarier!

Fullmäktigemötet i går kväll blev långt. Klockan var en bit efter 23 innan klubban gick i bordet för avslutat möte.
Stora frågor behandlades såsom köp av värmeverket, byggande av ett vindkraftverk och naturligtvis köp av den berömda borgen på fd Medeltidens Världs område.
 
Frågan om värmeverket var okontroversiell.
 
Byggandet av vindkraftverket orsakade däremot mer vånda, iaf hos Socialdemokraterna. De var som yra höns i frågan trots att det ingick i ett gemensamt valmanifest att kommunen skulle bygga vindkraft för att vara självförsörjande på el. Detta har man ju också varit överens om i alla planarbeten som tagits fram i kommunen.
Bolagsledningen gjorde dock en imponerande genomgång av ärendet med kalkyler som innebar en väldigt liten risk.
Detta hjälpte nu inte utan frågan avgjordes med en rösts marginal.
Moderaterna var emot också, men de tycks ju enbart rösta för när kommunen gör dåliga affärer. Bara någon privat entrepenör får möjlighet att berika sig på kommunens bekostnad. De tycks verkligen lida av någon ideologisk blockering mot att något offentligt (Götene kommun och dess invånare) får göra en bra affär.
 
Ironiskt nog så var det ju också fallet i ärendet med den berömda borgen. Här betalar kommunen 5,8 miljoner plus en bidragsdel som skall återbetalas till länsstyrelsen eftersom villkoret var att det finns verksamhet i borgen. Sen tillkommer ju naturligtvis eventuellt underhåll framgent, alternativt rivningskostnader om man inte lyckas sälja den på rot vilket man tydligen hade talat om.
På en direkt fråga då om varför inte nuvarande ägarna kunde sälja på rot direkt, gavs inte ens något svar.
Man påstod också att de sk AFA-pengarna som kommunen fått tillbaka skulle frysa inne om man inte köpte borgen. En direkt lögn för de pengarna kunde man använt till annat istället. 
Alternativet att omförhandla arrendeavtalet pga de kraftigt förändrade förutsättningarna när Äventyrslandet lade ner sin verksamhet svarade man heller inte på.
Det är ju samma huvudman bakom alla bolagen även om det är olika aktiebolag. Dessutom har ju inte bolaget bakom Äventyrslandet betalat mer än en månads arrende totalt.
Men inte tar stolligheterna slut med detta. Man påstod t.o.m att kommunen kunde bli ålagda att återställa området (med de nu försålda medeltidshusen) om arrendatorn (som bara betalat en månads arrende) krävde det. Precis som om han skulle kunna ställa några krav på kommunen i det läget. Rent nonsens!
Men men, inte var det slut på tokerierna i.o.m detta. I uppgörelsen så skänker kommunen nu bort grejor för miljontals kronor. Jag försökte före fullmäktige få svar på inköpspriserna på dessa grejor, men det klarade (ville) man inte av att ta fram. Kanske man av denna anledning skulle kunna överklaga detta fullmäktigebeslut till förvaltningsrätten? Fullmäktige kunde ju omöjligt sätta sig in i hela innebörden av det nu fattade beslutet med tanke på detta.
Till detta kom att man heller inte visste vart de elbilar tagit vägen som skulle finnas till den sk bilstaden. Dock fann vi under pågående fullmäktige en tidigare uppgörelse som inte slutförts men där kommunen ändå efterskänkt en massa grejor, att dessa bilar ingick i den. Det var en lång lista som då skänktes utan att kommunen fått någonting alls tillbaka. Varför krävde man inte tillbaka detta innan den senaste uppgörelsen ens började diskuteras??????
Nåväl här är listan. Jag börjar med de fem från senaste avtalet och avslutar med allt från det tidigare.
 
Piratleken
Lilla lekplatsen med linbana
Restaurangtält
Trafikstaden
Två stycken gummidäck
 
Paketerad golvbeläggning (sex pallar)
1st container
Verktyg i container
10 st lyktor
20 st sköldar i stallet
1st pall Lego
1 personalbod, utemöbler samt cyklar
250 kvm konstgräs
2st rollups
Ställning för Big Jump
4 st hinder till "mästarnas mästare"
2 st båtar
och till sist, samtliga elbilar (som kommunen nu inte visste var de fanns, av förklarliga skäl då)
 
Ja man kan verkligen undra om dessa fullmäktigeledamöter hade röstat likadant om det gällt deras egna privata pengar?
 
 
 

Ett "blåst" fullmäktige på måndag.

På måndag 11/11 är det fullmäktige i Götene. Det är det inställda fullmäktigemötet till följd av stormen som aldrig blev av.
Återigen samlas den nu spruckna majoriteten (S, Alliansen och MP) för att vräka ut ytterligare av skattebetalarnas pengar helt i onödan, och för att köpa sig fria inför valåret ang arrendeavtalet för den "berömda" borgen. Att det finns betydligt billigare lösningar för kommunen än den nu liggande uppgörelsen vägrar man att bry sig om. Man skall prompt köpa sig fria inför valet med medborgarnas pengar som annars är ämnade att gå till välfärden.
 
 

Valkonferens i Skövde!

På lördagens valkonferens i Skövde spikades listorna för Vänsterpartiet Skaraborg till valet för riksdag och region. Valberedningen fick mycket beröm för sitt arbete och undertecknad kan bara hålla med.
Etta på riksdagslistan är mycket välförtjänt Evalena Öman, Götene med Martin Johansson, Skara, Ann-Carin Landström, Lidköping och Egon Frid, Vara följande i nämnd ordning.
På regionlistan toppar Egon Frid, Vara före Inger Lilja, Falköping, Ove Nordström, Götene och Åsa Olsson, Mariestad i nämnd ordning.
Nu laddar vi och kör på inför "supervalåret" 2014.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0