Sista dagen i Maj månads tävling,

så passa på att vara med. En tia lott lottas ut bland de rätta svaren.


Skicka svaret till, [email protected]


image125

Alliansens lögner om infriade vallöften.

Med anledning av att alliansens politiker ideligen skryter om hur de infriat näst intill alla sina vallöften roade jag mig i kväll med att läsa deras valmanifest 2006 angående fastighetsskatten. Där står ju mycket riktigt att fastighetsskatten skall avskaffas för att ersättas av en låg kommunal avgift.
Men där står också (viket alliansen aldrig nämner),

Ett slopande av den statliga fastighetsskatten förutsätter en ansvarsfull finansiering och att ingen ska betala mer i avgift än man gör idag i fastighetsskatt.
Jag skickade en insändare till Lidköpingsnytt och ställde frågan på vilket sätt man anser att vallöftet då infriats. Jag ställde frågan till Holger Gustavsson och Christer Vinbäck men jag tvivlar på att de svarar.
Enligt villaägarnas undersökning var det ju 38% som får betala mer med alliansens kommunala avgift.

Vad tänker politiker egentligen när man uppträder på detta sätt? Är det viktigare med pr än väljare i dagens politik? Det verkar kanske ganska barnsligt och naivt men egentligen är det ju allvarligt om man inte tar väljarna på större allvar. Det är ett medvetet bedrägligt förfarande och ett hån mot väljarkåren enligt min mening. Hur ska man kunna respektera och ha förtroende för landets styrelseskick om man där kan vara så vårdslös med sanningen? Ok att de kör med sina tricks och undanhållande av sanningen i sina riksdagsdebatter. Där spelar man på lika villkor. Men att gå ut i pressen och göra detsamma mot välarkåren det är en helt annan sak.


Evanemangshallen och momsen.

Efter Lidköpingsnytts senaste artikel om evanemangshallen skrev jag en liten debattartikel ang. momsärendet. Dock fick jag ej denna publicerad av forumet varför jag publicerar den här.


"Nu närmar sig beslutsdatumet för evanemangshallen.   Överraskande dyr, står det på Lidköpingsnytt men orsaken är något grumligt formulerad. I slutstycket av artikeln står följande: "Främsta orsaken till att hallen blivit dyrare är inte att själva investeringen överstiger beräknad kostnad - utan att man i första översiktliga alternativet hade en momslösning som senare visat sig vara omöjlig att använda." Kan redaktionen göra ett förtydligande av orsaken till att den momslösningen inte gick att använda. Det är nog många läsare som står undrande."


Nu verkar det emellertid som att det var Lidköpingsnytts artiklar som fick skatteverket att reagera och tydligen hade då kommunens ekonomer "självmant gått till skatteverket med en redogörelse för att slippa straffavgifter. Enligt uppgift tyckte Lidköpingsnytt att det var en ful skatteplanering som pågick.

Synd tycker jag, att det inte var till kommunens fördel istället. Kanske kommer en artikel så småningom som säger att: - Lidköpingsnytt tog död på elitbandyn i Lidköping. Den som lever får se.
Nej så illa går det nog inte trots allt. Det är ju en stor enighet hos alla partier och kompetensen är nog betydligt större hos dessa än att de skulle ta livet av elitbandyn, oavsett om de är sportintresserade eller inte.
Det är inget litet pr värde som i så fall skulle behöva ersättas.Flykten från facket.

Agenda tog ikväll upp medlemsraset från fackföreningsrörelsen och det verkar framförallt vara de yngre som går ur eller inte går med. Det är oroande och bör tas på största allvar av alla och framförallt av facket självt. Att något är galet förstår man ju när man ofta hör folk säga att, -varför skall jag vara med jag kan ju inget påverka ändå. Det är nog tyvärr alltför många som känt ungefär så under alltför lång tid och sen kom då detta med de höjda avgifterna till A-kassan som den droppe som fick bägaren att rinna över. Detta var nog alliansen tyvärr alltför medvetna om redan innan de lade förslaget men insåg inte vilka följderna kunde bli för kommunerna den dagen lågkonjunkturen står för dörren. Men de tror sig väl ha nått sitt mål att skapa ytterligare splittring och oreda inom rörelsen iallafall.
Men vad Agenda visade ikväll utan att de nog egentligen var medvetna om det själva, det var att de verkligen visade på själva huvudproblemet. Där satt två fackliga ledare och skulle försöka komma på orsaken och lösningen till problemet och det är ju just DET som är problemet. Toppstyrning. Förändring skall komma från rötterna inte från toppen. Det går inte att med reklamkampanjer "lära" folk att få förtroende för en rörelse. Det får man endast genom att flytta de demokratika besluten inom rörelsen till dem det berör, gräsrötterna på "golvet". Då får man också engagemanget som ett brev på posten. Som alla redan vet betyder ju demokrati - folkstyre, då måste det också vara det. Vill man ha kvar det demokratiska system man nu har kräver det nog en massiv utbildningskampanj inom medlemsleden så att folk får lära sig systemet och hur man kan påverka det, så komplext är det idag tyvärr. Så trots att man har ett demokratiskt system så uppfattas det inte som demokratiskt av medlemmar i gemen. Och skall man "köpa" något för 3-4 hundra per månad så vill man nog också "känna" att man fått något för pengarna.
Men glöm inte att: enade vi stå, söndrade vi falla.

Bra partiförslag.

Bra att partiet tar tag i frågan om sjuklönen för småföretagarna. Det är en fråga jag puschat för själv så det är glädjande att man lyfter fram den. Nu föreslås att företag med mindre än 10 anställda slipper sjuklönen för de första 14 dagarna bl. a. och detta borde innebära att fler små företag vågar anställa till fördel både för dem själva och alla andra. Mycket bra.

image160

Ytterligare lönedumpning a la Laval.

Dagens arbete skriver om ett nytt fall där ett utländskt företag (i detta fall tjeckiskt) är verksamt i Sverige utan kollektivavtal. I detta fall har företaget inget avtal i hemlandet heller varför de ej kan hänvisa till Lavaldomen. Facket överväger en blockad.
Jag skulle inte bli det minsta förvånad om det dyker upp ngn hjälpsam advokat med ett kollektivavtal från Tjeckien i sin hand den dag en blockad ev. startas, eller att Svenskt näringsliv skyndar till för att de skall kunna kringgå reglerna.
Driv kravet i EU att bästa avtal skall gälla vid arbete i andra länder. Är det egna landets avtal bäst skall det gälla och vice versa. Då är problemet med lönedumpning inom Unionen ett minne blott. Men det finns väl "mörka" krafter som gör allt för att förhindra en sådan utveckling. En av dem är väl Littorin som tillsatt en utredning ang. Lavaldomen som skall vara klar i december trots att det nya EU fördraget skall ratificeras innan. Ställ krav på EU för att ratificera fördraget, eller ännu bättre, låt folket få avgöra frågan. Men det vill inte de "mörka" krafterna.

image159

Här har du ju ditt kors Kjell!

Kjell Hedvall fotograferade ju ett mäktigt kors på sin tripp till Sydamerika i våras. Det kanske vore något för Lidköping skrev han om jag inte minns helt fel.
Och här har du ju ditt kors Kjell! Det kallas visst för Hasting kyrkplats och finns nedanför Västerplana storäng. Inte lika pampigt men väl så fint inbäddat i grönskan och med Lidköping som bakgrund. 
Jag var ju ute idag och tittade på Guckusko men hann även med en liten avstickare dit. Kan verkligen rekommendera ett besök vid storängen nu när det blommar i full prakt. Här kommer ett par bilder från dagens tur.


Hastings kyrkplats,
image157


och Västerplana storäng.
image158

Grattis alla motorintresserade och Lidköping.

I kväll var det premiär på nya motorstadion i Lidköping och det var tractorpulling som stod på schemat. Tyvärr kunde jag inte åka och titta själv eftersom arbetet krävde sitt denna kväll men förutsättningarna för premiären kunde knappast varit bättre. Mullret från motorerna hördes till andra sidan stan och det var ett härligt ljud. Denna livligt debatterade satsning kommer säkerligen att bli en veritabel succé! Läs mer om tävlingen på Lidköpingsnytt.
Hoppas man slipper läsa en massa gnäll om störande ljud och miljöförstöring efter det här, utan att klubben och övriga intresserade verkligen får njuta av premiären. Det är de verkligen värda.

Passa på och njut.

Den vackra Guckuskon står i blom på Kinnekulle. Visst är den vacker, bara att njuta. Sonen var där och fotade detta exemplar idag. I morgon åker jag upp och kollar in den live.

image156

Fröjdh cencur.

Socialdemokraten Johnny Fröjdh skrev på sin blogg om 1:a Maj och att V och S kanske borde göra ngt gemensamt och ev. ngt annorlunda av dagen. Jag skrev två kommentarer till honom varav den ena var att frågan ställdes. Detta eftersom jag vet att V frågade S om de skulle fira gemensamt .
Dock har denna min kommentar inte kommit med så jag antar att Fröjdh av någon anledning "cencurerat" bort denna.
"Försent skola syndaren vakna", som ordstävet lyder.

Allianssvek på allianssvek...........

Alliansens företrädare i Skaraborg besökte räddningsskolan i (alliansstyrda) Skövde och bedyrade hur de kämpade för att behålla den i Skövde, men när det kom till omröstning i riksdagen så var det slut på deras kampmoral. Den enda av de skaraborgska allianspolitikerna som inte röstade för en nedläggning var Cecilia Widegren. Anledning, hon var inte närvarande vid omröstningen.
I Vara gör Centern reklam på sin hemsida för att bevara bygdeskolorna i kommunens mindre orter. Men när det kommer till beslut så går man moderaterns väg och driver en politik med rakt motsatt effekt. Bra jobbat!


Kommuner rangordnade efter störst andel miljonärer 2006

2006 årsKommun2005 års
placering placering
   
 Riket 
   
10162  Danderyd1
20160  Täby2
30186  Lidingö3
41233  Vellinge4
51262  Lomma5
61407  Öckerö6
71278  Båstad7
80182  Nacka8
91427  Sotenäs14
100187  Vaxholm10
111419  Tjörn11
120163  Sollentuna9
130125  Ekerö12
141384  Kungsbacka13
150120  Värmdö17
161284  Höganäs15
171435  Tanum16
181291  Simrishamn24
190138  Tyresö22
201230  Staffanstorp19
211401  Härryda20
220180  Stockholm18
230184  Solna25
240123  Järfälla23
251281  Lund26
260885  Borgholm40
271482  Kungälv27
281421  Orust21
290117  Österåker28
301402  Partille29
310115  Vallentuna32
322029  Leksand34
331481  Mölndal31
341286  Ystad35
351441  Lerum30
361261  Kävlinge42
370126  Huddinge41
380188  Norrtälje36
390488  Trosa47
401263  Svedala51
411383  Varberg37
421486  Strömstad45
430980  Gotland43
440380  Uppsala33
450840  Mörbylånga53
461415  Stenungsund54
471292  Ängelholm46
481381  Laholm50
490330  Knivsta38
501484  Lysekil62
511765  Årjäng49
520140  Nykvarn39
531443  Bollebygd52
540763  Tingsryd48
551380  Halmstad55
561264  Skurup61
571382  Falkenberg56
580382  Östhammar64
591489  Alingsås69
600765  Älmhult59
611287  Trelleborg71
622062  Mora70
631265  Sjöbo90
642031  Rättvik76
650780  Växjö66
661266  Hörby67
670128  Salem44
681480  Göteborg58
690781  Ljungby60
700305  Håbo79
711267  Höör91
720461  Gnesta83
731766  Sunne63
740114  Upplands Väsby89
750512  Ydre57
761283  Helsingborg88
771270  Tomelilla86
780862  Emmaboda68
790580  Linköping78
801231  Burlöv75
810486  Strängnäs94
822023  Malung-Sälen74
830764  Alvesta73
840136  Haninge95
850582  Söderköping101
861280  Malmö97
870381  Enköping80
881440  Ale100
892403  Bjurholm72
900683  Värnamo87
910139  Upplands-Bro77
921438  Dals-Ed84
930192  Nynäshamn85
941737  Torsby81
951315  Hylte65
962480  Umeå118
970191  Sigtuna116
980513  Kinda92
990834  Torsås93
1001470  Vara99
1011290  Kristianstad98
1021485  Uddevalla125
1031083  Sölvesborg112
1041761  Hammarö110
1051494  Lidköping105
1060680  Jönköping103
1071285  Eslöv120
1080183  Sundbyberg121
1091463  Mark109
1102321  Åre150
1110684  Sävsjö82
1121430  Munkedal123
1131445  Essunga106
1141444  Grästorp96
1152080  Falun139
1160480  Nyköping128
1170584  Vadstena102
1181465  Svenljunga113
1190563  Valdemarsvik134
1200880  Kalmar135
1211980  Västerås104
1221814  Lekeberg124
1231080  Karlskrona132
1241491  Ulricehamn114
1251293  Hässleholm141
1261257  Örkelljunga133
1271466  Herrljunga119
1280685  Vetlanda115
1291273  Osby111
1300662  Gislaved107
1311442  Vårgårda117
1321460  Bengtsfors126
1331785  Säffle129
1340686  Eksjö142
1350767  Markaryd122
1362026  Gagnef145
1371452  Tranemo108
1381780  Karlstad143
1391214  Svalöv149
1401439  Färgelanda136
1410617  Gnosjö130
1420509  Ödeshög140
1430884  Vimmerby127
1442326  Berg131
1452309  Krokom151
1460760  Uppvidinge137
1471081  Ronneby153
1482380  Östersund165
1492039  Älvdalen169
1501082  Karlshamn147
1510643  Habo144
1521487  Vänersborg161
1530882  Oskarshamn160
1541784  Arvika157
1552580  Luleå152
1562404  Vindeln146
1571461  Mellerud138
1581499  Falköping159
1590881  Nybro162
1602409  Robertsfors158
1612284  Örnsköldsvik180
1620181  Södertälje155
1632034  Orsa154
1640127  Botkyrka174
1651490  Borås166
1661981  Sala156
1670481  Oxelösund209
1680665  Vaggeryd148
1690482  Flen187
1702401  Nordmaling167
1710360  Tierp178
1720682  Nässjö163
1731880  Örebro177
1742082  Säter185
1751282  Landskrona173
1761488  Trollhättan171
1771917  Heby176
1782482  Skellefteå183
1792460  Vännäs172
1801730  Eda170
1810586  Mjölby189
1822521  Pajala182
1831495  Skara181
1842180  Gävle179
1851496  Skövde195
1861060  Olofström168
1870484  Eskilstuna192
1881882  Askersund188
1890883  Västervik196
1901497  Hjo200
1911492  Åmål191
1922184  Hudiksvall206
1930581  Norrköping197
1942181  Sandviken213
1952081  Borlänge194
1961272  Bromölla222
1970604  Aneby164
1982281  Sundsvall214
1991715  Kil204
2001276  Klippan210
2012361  Härjedalen205
2021471  Götene193
2032101  Ockelbo202
2041984  Arboga199
2050821  Högsby175
2060561  Åtvidaberg190
2070860  Hultsfred184
2080687  Tranås203
2091462  Lilla Edet218
2102021  Vansbro186
2110483  Katrineholm211
2121493  Mariestad207
2131447  Gullspång208
2140560  Boxholm201
2151884  Nora233
2162518  Övertorneå220
2170861  Mönsterås212
2181960  Kungsör253
2191275  Perstorp226
2201498  Tidaholm224
2212161  Ljusdal216
2220562  Finspång221
2230428  Vingåker231
2242417  Norsjö198
2250583  Motala227
2262183  Bollnäs238
2272121  Ovanåker225
2282303  Ragunda215
2291885  Lindesberg229
2302581  Piteå232
2311256  Östra Göinge219
2321277  Åstorp248
2332421  Storuman245
2340761  Lessebo236
2352132  Nordanstig239
2361881  Kumla240
2372083  Hedemora237
2381473  Töreboda230
2392305  Bräcke217
2401961  Hallstahammar228
2411260  Bjuv266
2422085  Ludvika242
2432463  Åsele223
2441983  Köping234
2452084  Avesta252
2461861  Hallsberg241
2471472  Tibro235
2481446  Karlsborg255
2491783  Hagfors244
2500642  Mullsjö261
2512422  Sorsele250
2522514  Kalix269
2532313  Strömsund246
2542283  Sollefteå254
2551764  Grums264
2562280  Härnösand260
2572583  Haparanda278
2582260  Ånge243
2592506  Arjeplog265
2601860  Laxå247
2612425  Dorotea259
2621883  Karlskoga249
2632513  Överkalix258
2642061  Smedjebacken262
2652182  Söderhamn268
2661781  Kristinehamn251
2672282  Kramfors256
2682462  Vilhelmina267
2691904  Skinnskatteberg263
2700319  Älvkarleby273
2711907  Surahammar284
2722481  Lycksele270
2732584  Kiruna275
2742582  Boden272
2752418  Malå271
2762262  Timrå283
2771763  Forshaga280
2781862  Degerfors276
2792505  Arvidsjaur285
2802560  Älvsbyn277
2811962  Norberg279
2821982  Fagersta274
2831760  Storfors257
2842523  Gällivare287
2851864  Ljusnarsberg286
2861863  Hällefors282
2871762  Munkfors288
2882104  Hofors289
2891782  Filipstad281
2902510  Jokkmokk290
Källa: SCB:s förmögenhetsstatistik 

Bandyhallen eller "vi hade iallafall tur med vädret".

Nu närmar sig det utsatta datumet för beslut av bandyhallen i Lidköping med stormsteg. Man får verkligen hoppas att det blir den version som redovisats i allehanda medier, alltså den stora ursprungsversionen i en ngt lite bantad version. Att "ngn" som tydligen är väldigt mycket emot detta beslut såg till att ett regeringsbeslut kom till stånd ang. de förmånliga momsavdrag kommuner tidigare kunnat göra men som nu alltså förhindrats efter 1:a Maj är ju bara att beklaga skattebetalarna i Lidköpings kommun samt alla bandyvänner. Troligtvis kommer det att drabba alla kommunala satsningar i framtiden oavsett om det gäller idrott, kultur eller annat. Där kan man verkligen tala om att bita sig själv i svansen eller såga av den gren man sitter på etc etc. Tack för det Alliansen!

image154

Låt ägarna ta ansvaret.

De ökande klyftorna mellan chefslöner och arbetstagarnas löner debatterades livligt i TV i veckan. Som vanligt så jämfördes chefslönerna med väst och arbetarlönerna med låglöneländer österut. Trovärdigt?
Det är märkligt hur Svenskt näringsliv enbart hänvisar till att ägarna betalar vad de anser att de får ut mest av. Problemet är ju, vilket också belystets i programmet att vi har så svaga ägarstrukturer i företagen så att styrelser och chefer är ett antal personer som är kompisar och i stort sett missbrukar och utnyttjar detta faktum. Jag tror att om man någon gång skall komma tillrätta med detta så måste facket lyfta avtalsförhandlingarna från ägarnas representanter till ägarna direkt. Då kan man ställa direkta krav på rättvisa i löneglidningarna inom företagen mellan chefer och kollektivanställda och då kanske man kan få till en broms på de eskalerande klyftorna. Samtidigt blir det ju ett delikat prolem i och med att facken själva är storägare och många gånger sitter med och röstar igenom de skenade direktörslönerna, bonus och pensionssystemen. Men ägarna får då ta sitt ansvar och kanske kan detta leda till lite större krav på styrelsesammansättningarna.

image153

Dags för misstroendevotum!

Nu kommer det bevis på hur alliansen medvetet vilseledde Svenska folket i valrörelsen med siffrorna om utanförskapet. Att 2 dgrs sjukskrivning räknas in och blir en del av deras sk utanförskap måste bemötas med ett misstroendevotum i riksdagen. Vem kommer annars att ha något förtroende kvar för det demokratiska systemet om det kan gå till på detta sätt utan att det beivras. Egentligen borde det bli nyval efter en sådan här historia men tyvärr tror jag inte att systemet har någon möjlighet eller vilja för att så skall bli fallet. Det kanske behövs en konstitutionsdomstol för att stävja politikers medvetna vårdslöshet med sanningen. Men de vill väl så klart inte riskera att bli tvungna att ta ansvar för sina handlingar, det är bara undermänniskorna i massorna som skall tvingas till det för att hållas i schack.
Alliansens beteende äventyrar och undergräver förtroendet för vårt demokratiska system och detta måste tas på fullaste allvar. Får detta passera obemärkt så lär det enbart ge näring åt ännu mörkare krafter (SD) att komma in i de demokratiska finrummen och vägen mot anarki och kaos i samhället närmar sig ytterligare.
När demokratins företrädare missbrukar och inte står upp för demokratins grundvalar är vi verkligen illa ute. Inse detta i tid.

image152

Major Björklund borde läsa

dagens NLT. De har ett stort reportage om Promens VD (fd PLM) i Lidköping. Han fick byta skola i sjätteklass till en katolsk privat skola (fri skola) med järndiciplin.

- Där förändrades jag. Den formen av hård diciplin passade inte mig så jag bråkade och visade ingen respekt för lärarna. Efter ett år fick jag gå tillbaka till min gamla skola igen, vilket nog var bra. Slut citat.

Alla är inte stöpta i samma form hur gärna än Major Björklund skulle vilja det. Björklunds favoritskola är troligen den Stig Järrel representerar som rektor Caligula i filmen HETS!

image151Rövar Reinfeldt

image149

Debatt.

Det är verkligen kul att Janne Josefsson tog över debatt. Lite stelt i de första programmen men sista avsnittet var verkligen en höjdare.
Direktörslönerna var ett av ämnena och naturligtvis så fanns det åsikter åt båda håll och även några mittemellan. Oavsett vad man tycker så finns det alltid de som tycker annorlunda, men vi som bor i Sverige och är vana vid att folk skall ha det något så när bra oavsett vad man har för position i samhället ser ju att det håller på och barka käpprakt åt he......
Behöver vi verkligen ha mer än att ha det bra? Svaret  finner nog var och en hos sig själv. En del är nöjda med att familjen och barnen har mat på bordet och tak över huvudet och att barnen kan hålla på med sina fritidssysselsättningar medans andra aldrig är nöjda. De vill bara samla på hög för framtida generationers behov istället för att nöja sig med sina egna behov. Tycker de kanske att bara för att de var så duktiga i sitt liv så behöver deras framtida generationer inte ta något ansvar för sina liv? Annars brukar ju dessa personer tala sig varma för personligt ansvar.
Hursomhelst så är ju Sverige ändå en ekonomi som vi alla skall dela på och leva av (inte vi och dem), och tar då ett litet fåtal till sig utöver det vanliga så drabbas ju naturligtvis någon annan negativt istället.
Så glöm inte solidariteten, det är det som gör skillnaden om vi skall leva i ett bra eller dåligt Sverige.

image148

Apropå frihet.

 
"I vårt land ställer arbetsgivaren villkoren och passar inte det får man väl söka sig till en annan arbetsgivare." 


image147
Kommunalråd Bengt Germundsson (kd)

"Frihetsförespråkarna" vill ha tvångsförsäkring (om de vågar)

Det skall bli intressant att se om regeringen "vågar" lägga förslaget om tvångsanslutning till A-kassa på riksdagens bord när det blir valår. Det lär väl visa sig då om de är så "handlingskraftiga" som de vill göra gällande eller om de viker sig för rädslan att förlora valet på denna fråga. Jag tror faktiskt att de kan vara så urbota korkade att de lägger fram förslaget. Ingen verkar vara med dem i denna fråga men de har ju satt sig i rävsaxen själva när de gjorde som de gjorde med avgiftshöjningarna till nuvarande kassor. Det kanske inte är så lyckligt att köpa en examen trots allt, även om betygen då blir bra. Ja de har nog en del att grunna på de självgoda besserwissrarna som ingår i denna "oheliga" allians. Det är det ena ogenomtänkta förslaget efter det andra som tas fram. Men vad bryr de sig egentligen, i slutändan är det ju ändå vi som får betala kalaset. Som vanligt!

image146

Då som NU.

1931-05-14 Ådalen. Borgarna kommenderade ut militären mot demonstrerande svenska arbetare. Det slutade som vi vet med döda och skadade kvinnor och män när militären öppnade eld.  
Idag har vi borgarna vid makten igen men nu kallar de sig nya och har ett nytt ord som kallas "arbetslinjen" som mantra, med vilket man jagar sjuka och arbetslösa under förevändning att de är fuskare och lata.
Samma skrot och korn nu som då.  
Minns Fredrik Reinfeldts ord:
Vi vill inte se ett samhälle där människor svälter, men i övrigt skall inga standardkrav skattefinansieras.  
Klyftorna mellan rik och fattig har aldrig tidigare varit större i Sverige än de är nu och vi har nog inte sett slutet än. Socilabidragstagarna ökar och kommer troligen att fortsätta att öka i takt med att arbetslösheten stiger vilket Anders Borg tror kommer att ske under 2008.
Sjukförsäkringen skall fortsatt försämras.
Detta i tidernas högkonjunktur.  
Ägna arbetstagarna från Ådalen en tanke under dagen som tack för det samhälle som växte fram ur denna katastrof.

image145

Katali Jarefjälls fina 1:a Majtal

Det sägs att det går väldigt bra

för den borgerliga alliansens Sverige.

Särskilt bra går det för den som är frisk

och som har ett jobb och en bostad.

Om inte annat så kan man märka det

så här i deklarationstider

när man kan få både jobbavdrag

och avdrag för hushållsnära tjänster

och lägre fastighetsskatt.


Men om man är ett av de 250 000 barn

som räknas till de mest ekonomiskt utsatta

i vårt samhälle. De med föräldrar

som inte kan göra ett enda av de där avdragen.

Då är man kanske inte lika övertygad.

I Lidköping är det 485 barn

som räknas till gruppen extremt fattiga

i Rädda Barnens årliga barnfattigdomsutredning.

De har mammor och pappor som trots att de försöker

faktiskt inte har råd att lägga 100 kronor i en klasskassa.

Än mindre att låta barnen träna hockey

eller gå i ridskolan på fritiden.

Eller att ta ungarna till Liseberg på semestern.


Klyftan mellan de som har och de som är utan

ökar när det borde vara tvärtom.

När kommer vi att få råd

att minska antalet fattiga barn i Sverige,

om inte nu när vi har det så bra?


Det går också bra för borgarnas bostadspolitik.

Det tycker i alla fall den som haft råd och möjlighet

att omvandla sin lägenhet till en bostadsrätt.


Men för Karin och Jakob och för alla 100 000-tals ungdomar

som står och stampar i farstun på väg in i vuxenvärlden.

De är kanske inte lika muntra.

För de vill också flytta hemifrån

och börja det riktiga livet.

Men sedan borgarna slopat både räntebidrag

och investeringsstöd för nyproduktion av hyresrätter

har utbudet krympt till ett skämt.

Och har man inte rika föräldrar

som har råd att köpa en lägenhet

så är man hänvisad till otrygga andrahandsboenden

eller halvskumma värdar som tar hutlöst betalt.


När, om inte nu när det går så bra för Sverige,

har vi råd med en bostadspolitik

som slår vakt om kommunala bostadsföretag

som kan drivas av andra intressen än att maximera en vinst?


Det går bra för borgarnas Sverige.

Och alldeles särskilt bra går det för skogsägare

och skogsbolag som kammar hem stora vinster

nu när priset på trä är högre än någonsin

på världsmarknaden.


Men för oss som tror att biologisk mångfald,

att artrikedom är ett viktigt mål i sig,

är det inte lika skoj när Sveriges skogsarealer

avverkas i en rasande fart.

Samtidigt som statliga reservatsanslag

och andelen skyddad skog krymper,

skär regeringen ner anslaget för biologisk mångfald

med 600 miljoner.

Nästan 3000 arter i Sverige är i fara.

Fjällräv, ål, vitryggig hackspett, fälthumla

och ett par hundra arter till

löper extremt stor risk att dö ut i vilt tillstånd.


När ska vi ha råd att investera i en bra och hållbar miljö

om inte nu, när det går så bra för vårt land?


Det finns värden som inte går att mäta i pengar.

Värden som den borgerliga alliansen

inte kan skyllas eller ska lastas för.

Värden som vi i vänsterpartiet

alltid trott på och kämpat för.

Och som vi kommer att fortsätta göra.

Särskilt nu när det går så bra för Sverige

så att så många av oss blir utan.

Att så många och så mycket lämnas därhän.

För när om inte nu har vi råd med rättvisa och jämlikhet?

Och när om inte nu har vi råd med solidaritet?


1931-05-14

Ja detta är ett datum att komma ihåg för Svenska folket. Den Svenska militären blev beordrad att skjuta mot demonstranterna i Lunde med döda och lemlästade arbetare som resultat.
En sak som förvånar mig lite är varför inte denna dag blivit allmän flaggdag till minne av de arbetare som fick sätta livet till. Det borde vara mer värt att hissa flaggan för än att kungen har namnsdag t.ex. 
Men det är väl inte försent än. Varför inte ställa kravet efter valet 2010, med en förhoppningsvis ny majoritet i Riksdagen.
För min personliga del har dagen också en annan innebörd eftersom min far föddes på denna denna dag detta år.
Min yngsta syster är även hon född på detta datum men 51 år senare. Så det är ett datum med många personliga känslor också.
Länk.
image137

Här vilar en svensk arbetare.
Stupad i fredstid.
Vapenlös, värnlös.
Arkebuserad av okända kulor.
Brottet var hunger.
Glöm honom aldrig. Erik Blomberg

Far i sin ungdoms glans dagar.

image141
Låginkomstutredning.

Dagens arena har en bra artikel om hur sossarna för 40 år sedan tillsatte en låginkomstutredning trots minskande klyftor och skillnader i samhället. Idag är allting precis tvärtom med ökande klyftor och skillnader och vad görs då? Läs artikeln genom att klicka på länken: Dagens Arena.

image143

Stöd för motion A14

Bensinpriserna fortsätter att skjuta i höjden och kommer väl så att fortsätta göra även utan "hjälp" av höjda drivmedelsbeskattningar. Hjälp till att stoppa fortsatta höjningar av dessa skatter genom att yrka bifall för motion A14 på partikongressen. Vänstern måste vara ett skydd för sina väljare som bäst behöver dem när det gäller denna fråga. Sjuka, arbetslösa och pensionärer kan inte göra några avdrag för resor till och från arbetet. Gå inte med på några höjda punktbeskattningar utan verka för att alla utsläppskällor betalar lika mycket, annars är det en orättfärdig politik som slår mot dem som redan har det sämst. Varför subventioneras flyget medan bilisterna straffas.
VÅGA VARA VÄNSTER genom att stödja motion A14 på partikongressen.

image142

Påminnelse om Maj månads tävling.

Denna månad gäller det att kombinera ord med bild, vinsten är som vanligt en tia lott som lottas bland de rätta svaren. Skicka svaret till, [email protected]


image125

Ny trojan.

En ny trojan sprider sig nu enligt Mcafee via fildelningssajter. Den gömmer sig i mp3 eller videoklipp. När man klickar på filen kommer en ruta upp för att installera ett program för att kunna köra den. Då installeras trojanen.
Vem är det som tjänar på att sprida trojaner via fildelningssajter egentligen? Man kan ju hoppas de vet att det är olagligt. Hoppas att inte film och musikbranchen har något med det att göra. Hur är det man säger, i krig o kärlek................
Men alliansen lovade ju att inte jaga några ungar.
AAAAtchoooooo!!!!!!!!!

Centern, det "rotlösa" partiet.

Två centerpartister slår idag ett slag för skatteavdraget till hushållsnära tjänster.
-Att få huset städat eller gräset klippt uppskattas både av människor med höga och låga inkomster skriver de.
Detta är väl det enda uttalande man kan hålla med om.
Problemet är väl bara att de med låga inkomster aldrig har råd att anlita och betala någon. Det inser nog även centerpartisterna men som vanligt skall man med oseriös propaganda försöka lura folk att tro något annat.
43000 har enligt författarna ansökt om att få göra avdrag och av dessa är många låg och medelinkomsttagare. 42% tjänar mindre än 290 000 kronor om året före skatt påstår de vidare.
Jag skulle gärna se en utveckling av deras redovisning för att se hur många lönearbetande (kollektivanställda) som ingår i denna grupp eller om det är ett antal lågtaxerande bönder och andra egna företagare som utnyttjar avdraget. Så nära sanningen vill nog inte dessa centerpartister komma.
Nu vill de också att tjänsterna skall komma ännu fler till del genom att göra om avdraget så att "kunderna" slipper ligga ute med den del av kostnaden som de i dagsläget får tillbaka först i efterhand. Då blir tjänsterna riktigt arbetarklassnära.
Visst men börja då med reseavdragen så att de först och främst blir arbetarklassnära, som de skriver. Det intresset finns nog inte eftersom det inte gynnar höginkomsttagarna som har tjänstebilar. Då är det nog alldeles FÖR arbetarklassnära.
Nej när man läser sådant kvalificerat struntprat så är det inte svårt att förstå att Centerns ledning tappat fotfästet totalt till sina ursprungliga rötter. Man kan ju fråga sig hur mycket en hårt arbetande småbrukare på västgöta slätten har gemensamt med stureplanscenterns media glassande Fredrik Federley.
Sist men inte minst, kan inte Centern fråga alla de Svenska hushållen om det är någon som skulle tacka nej till att få huset städat. Fråga sedan varför de inte anlitar någon till detta.

image138

Är det berättigat med religiösa sekter?

Då och då kommer det information från någon som hoppat av en religiös sekt. En sak som förvånar med dessa sekter är att samhället på något sätt alltid låter dem hållas. Är det verkligen inom lagens ramar som barn tillåts växa upp under mer eller mindre "hjärntvättande" former. Man får på något sätt känslan av att, är det med religiösa förtecken så ses det mellan fingrarna.
Nu är det en bok på gång från en avhoppad Jehovas.
Det hade varit väldigt intressant att höra Göran Hägglunds kommentarer kring det här med sektbildningar och hur han då ser på det här med barnens "bästa" som var ett ständigt inslag i debatten om vårdnadsbidraget. Antagligen är väl tystnaden den enda kommentar som kommer från KD håll.
Fysisk och psykisk hälsa var ju det problem som Eskil Erlandsson brottades med i tidelagsutredningen. De kanske kunde försöka ägna sig åt detta även när det gäller barn inom dessa sektliknande organisationer.
Klicka på länken och se inslagen hos SVT.
http://www.svt.se/svt/road/Classic/shared/mediacenter/index.jsp?&d=92915&a=1140580&lid=puff_1140582&lpos=extra_1

image136

Gratis kollektivtrafikkampanj!

image135

Biogasanläggning i Lidköping.

Det var en mycket glädjande nyhet att man planerar för en biogas anläggning i Lidköping. Hörde mig för ang. konvertering av äldre bilar till biogas för en liten tid sedan och kostnaden låg på ca 15 000:-. Dessutom så är det bra för motorn eftersom det inte blir föroreningar av gasen på samma sätt som av bensin. Tänk om man kunde ge ett miljöbidrag till de som vill konvertera till gasdrift precis som man ger miljöbilspremie vid nybilsförsäljning. Då skulle nog utsläppen minska radikalt, gamla bilar är ju orenare än nya. Det är ju också bra för hushållskassan eftersom gasdriften är ca 50% billigare, iallafall initialt. Ett bra sätt att hålla veteranare i körbart skick också.

image134

Det är mycket med det religiösa nu.

Att se präster och andra religiösa sitta och ljuga inför tv kamerorna i Uppdrag granskning är inte det minsta förvånande, tyvärr. Att de sedan i bästa Allians stil försöker gömma sig bakom sekretess det gör ju att man endast känner avsky. Moralens väktare är inte mer moraliska i sitt leverne än någon annan. Gång efter annan så kommer det fram hur det går till inom olika samfund. Vem minns inte de katolska prästernas övergrepp på småpojkar i USA. Det som förundrar mig mest är att människor fortsätter att höja dessa människor till "skyarna" och litar på deras förkunnelser. De lär nog få det hett om öronen vad det lider om de tror på sig själva.

Och vår käre jordbruksminister Eskil Erlandsson han har fullt upp med "problematiken med tidelag. Han vill inte ha tillbaka lagen som avskaffades 1944. - Det behövs inte säger han eftersom det finns en lag som säger att det är förbjudet att skada djur fysiskt eller psykiskt. Undra om han diskuterat detta med sin alliansvän Sten Bergheden?
Och vem kan förresten uttala sig om det? Nu är det ju t.o.m. tillåtet att skjuta 15 åringar (enl. tingsrätten) och enl. tidningen skulle han t.o.m. få tillbaka vapnet. Det är psykologi på hög nivå det. Utan att vara fördömande i det speciella rättsfallet så reagerade jag iallafall mot just det att han skulle få tillbaka vapnet.

Men för att inte byta ämne så tillbaka till Eskil.
-Ska man få smeka tiken på spenarna? Eller smörja in sitt könsorgan med något som smakar gott och låta hunden slicka i sig det?
Detta är enligt NLT frågor som jordbruksministern brottas med. Vem har överhuvudtaget sådana behov?
Det är väl bara att förbjuda skiten och sen är det bra med det. Eller är det månne KD som spökar igen. Deras representant i Alingsås tyckte ju att bilden med en naken kvinna och en eregerad hästpenis var den mest naturliga på den omstridda fotoutställningen där. Och hur hanterar man denna problematik inom KD i relation till könsneutrala äktenskap? Ja det är sannerligen "stora" frågor och "svår" problematik man brottas med inom denna härliga allians.
Om man försöker använda sunt förnuft så kommer man nog en bra bit på vägen. Jag undrar vad gemene man tycker?

image133

Giftig industrimark i Sverige.

Det finns gott om giftig industrimark i landet uppger DN. Kostnaden för att sanera de mest akuta lär uppgå till 2,7 miljarder och förhoppningen är att det skall vara klart till 2010.
Varför inte skicka räkningen till Svenskt näringsliv så att de får bära sina egna kostnader helt enligt den Moderata agendan. Den som råkar bli sjuk av eländet får ju vara med och betala på sitt sätt.

image132

Lavalmålet alias Waxholmsfallet.

I en kommentar till en alliansfrände kommenterar Mats Larsson de bakomliggande orsakerna till konflikten på politikerbloggen. Det är bra att ha perspektiv på saker.
Här är kommentaren:
I juni 2004 inleddes förhandlingar mellan Byggnads och Laval. Företaget hade haft kollektivavtal med Byggnads tidigare gällande ett annat bygge i stockholmsområdet (2002). Laval var därför väl bekant med Byggnadsavtalets regler. Förhandlingarna upplevdes därför inledningsvis som en rutinartad fortsättning på tidigare goda förhållanden mellan parterna.

Detta förändrades då de två advokaterna Anders Elmér och Martin Agell kommit in i bilden. Den 15 september 2004 bröt förhandlingarna samman. Dessa två advokater betalades av Svenskt Näringsliv för att på så sätt driva frågan till domstol.

Arbetsgivarparten presenterade ett lettiskt avtal, tecknat dagen innan, och Laval vägrade teckna erbjudet hängavtal med Byggnads.

109 kronor per timme var vad Laval sade sig vilja betala de anställda vid förhandlingarna.
145 kronor var Byggnads krav (dåvarande genomsnittslön för byggarbete i stockholmsområdet).
164 kronor är den timförtjänst som NCC:s byggnadsarbetare hade när bygget slutfördes.

När Byggnads frågade de lettiska kollegorna om lönen fick de reda på att cirka 30-35 kronor (4 000 - 6 000 kronor per månad) blev den verkliga timförtjänsten för de lettiska byggnadsarbetarna.

Företaget Laval gick sedermera i konkurs eftersom man förlorade jobbet i Vaxholm. Observera att Laval hade tänkt teckna kollektivavtal med Byggnads innan Svenskt Näringsliv ingrep.

de stora förlorarna i detta är de lettiska kollegorna som ville ha de villkor som gällde på svensk arbetsmarknad.
TÄNKVÄRT.


"Falsariet" Bergheden.

Mariestads Moderata riksdagsman Sten Bergheden går ut i NLT och pratar i "egen" sak angående skogspolitiken. Att ägandet är det viktigaste för moderaterna är väl knappast förvånande för ngn idag. Men jag undrar om han verkligen tänker på innebörden i vad han skriver.

-Den som äger något brukar vårda det på ett helt annat sätt än den som är anställd för att förvalta.

På vilket sätt är själva ägandet ett bevis på detta?
På vilket sätt ger själva ägandet kunskap?
På vilket sämre sätt sköter ex. kommunens skogvaktare om skogen än någon annan?

Om nu själva ägandet är så viktigt varför är inte anställda vid företag delägare istället? Och man kan ju undra vad Bergheden tycker om investmentbolag?
Nej det är ett floskeluttalande utan motstycke som visar vilket förakt moderaterna har för anställda. Att det sedan är Bergheden som gör uttalandet om att ägandet är det som garanterar en god skötsel, efter att själv ha blivit anmäld för vanvård av två hästar det säger väl allt. Men det "Berghedniska" problemet löste alliansen i Mariestad med "kommunalt ministerstyre" genom att ta beslutanderätten från djurskyddsinspektörerna och lägga det hos den politiska nämnden istället. Gissa vilka som har majoritet där? Moderater i ett nötskal!

Efter 12 timmars arbete,

är man lite mör. Så det blir en liten repetion från februari. Dock allvarligt läsvärd. Upp till kamp!

Visste ni att;

- 1% av Sveriges befolkning äger 32% av den totala förmögenheten i landet = 1 800 miljarder

Räknar man med tillgångar de har i utlandet äger de 40% =  2 700 miljarder

- 2 700 miljarder = Sveriges statsbudget under 3 år

- vi inte haft en så ojämn fördelning av förmögenheterna sedan slutet av 1800 talet

- den offentliga sektorns andel av BNP 1980 var 37%

- att den nu är 28%

Arbetslinjen (endast för andra)

Alliansens struntprat om arbetslinjen gäller tydligen enbart för andra (enligt gammal sedvanlig moderatmodell).
Peter Wolodarski på DN debatt sågar fullständigt hur Moderaterna struntar i arbetslinjen när det gäller dem själva. Läs artikeln här så får ni den nakna sanningen om det moderata hyckleriet. DN debatt.


image131

Reinfeldt polisanmäld!

Enl. uppgift på politikerbloggen har Sverige Demokraternas ungdomsförbund polisanmält Fredrik Reinfeldt för att han undertecknat Lissabonfördraget. Anmälaren anser att detta är att betrakta som högförräderi. Troligen kommer detta att rinna ut i sanden på ett eller annat sätt men jag måste tillstå att det är en markering. Förhoppningsvis kan det få Socialdemokraternas EU kritiker att vakna till liv så att detta ohederliga förslag och sättet på vilket man försöker köra över Svenska folket genom att införa det tas upp till en allvarlig och offentlig debatt.
Lite kul i sammanhanget är ju att det presenterades uppgifter häromdagen att det är en stor del inom Moderaterna som har sympatier med SD. Man kan ju undra om det gäller även anmälan om högförräderi?

image128
 

Tillsammans!

Tillsammans! betyder att vi vill äga tillsammans, besluta tillsammans och tillsammans bygga ett samhälle med rättvisa och jämlikhet.

Tillsammans! betyder att vi vill kämpa tillsammans, organisera oss tillsammans, och att vi vet att de mångas röster till slut är viktigare än de få och mäktigas.

Tillsammans! markerar början på en era med konstruktivt och roligt politiskt arbete, där första maj 2008 är startskottet, och en ny regering och en ny politik 2010 är en bra fortsättning.

image127

Maj månads tävling.

Denna månad gäller det att kombinera ord med bild, vinsten är som vanligt en tia lott som lottas bland de rätta svaren. Skicka svaret till, [email protected]


image125

Resultat i April månads tävling.

Rätt svar i April månads finn fem fel tävlingen var: Odell x 5
Vinnare i dragningen bland de rätta svaren blev, Björn Gustavsson Brunåsa. Grattis!Grattis Skövde, äntligen.

Ja äntligen fick Skövdes damer sitt efterlängtade och välförtjänta SM-guld i handboll. Stort stort GRATTIS!
Men det går väl inte att misslyckas klädd i rött på 1:a Maj. Trägen vinner.

image123

1:a maj med Vänstern i Lidköping

Länkar här till Lidköpingsnytts reportage från Vänsterns 1:a Maj firande. Det var bra drag på musik, dans o tal.
Här är reportaget.

image120

RSS 2.0