1:a majdemonstration i Lidköping.

Gemensam 1:a majdemonstration S, V, MP
Samling torget kl. 13,30
Avmarsch kl. 14,00


Alliansen hedrar pedofilorganisation 1:a maj!

KD's Stefan Attefall åker som regeringens sändebud för att närvara vid saligförklaring för förre Påven Johannes Paulus II.
"- Det ska bli oerhört spännande och lärorikt. Jag tror få i Sverige förstår vilken betydelse Johannes Paulus haft för människor runt om i hela världen." Säger Attefall.
Jodå vi har både sett och hört vad hans och katolska kyrkans betydelse runt om i världen betytt när de systematiskt utnyttjat småpojkar sexuellt.
Att hedra en sån organisation är inget annat än att kränka dessa offer en gång till!
"- För mig är det också viktigt, utifrån det uppdrag jag har som minister, att lära känna Katolska kyrkan bättre." Säger Attefall (KD) vidare.
Varför vill man lära känna en organisation bättre, som systematiskt begått pedofili genom årtioneden (ännu troligare århundraden)?
Ja det är väl bara Stefan Attefall (KD) och Alliansregeringen som kan svara på det, men det lär de troligen aldrig göra.
Du och regeringen borde ta avstånd istället Attefall! Skäms!
Politikerbloggen
Katolska kyrkan, pedofilernas paradis.

Fortsatt kyligt i Allianssverige!

Arbetsplatsolyckorna har ökat med 30% under föregående år. Ett tydligt resultat av Alliansregeringens arbetarfientliga politik. Detta kommer att uppmärksammas i första maj-demonstrationerna bland alla övriga orättvisor som inrättats i landet de senaste åren.
Fas3, utförsäkringar, ökade inkomstklyftor etc. etc........ Så gå ut och demonstrera mot den cyniska Alliansregeringen i morgon!


Moderaterna backar?

Nu backar Moderaterna från sin odemokratiska hållning i frågan om att redovisa vem som skänkt pengar till partierna och hur mycket. Men de backar inte helt. De vill tydligen inte ha lagstiftning i frågan utan enbart en överenskommelse mellan partierna. Varför frågar jag mig? Kan det vara för att det inte anses lika allvarligt att bryta mot en partiöverenskommelse som det är att bryta mot en lag? Med andra ord så ser de egentligen inte så allvarligt på korruption och antidemokrati! Att en droppe sprider sig som ringar på vattnet borde faktiskt även de "nya" Moderaterna känna till, hur "nya" de sen än må vara.


Rekordlångt fullmäktige i Götene.

Efter en intensiv påskhelg med enbart arbete så blev det nästan lika intensivt i fullmäktige på tisdagskvällen. 00,30 avslutades mötet och det sades vara rekord för Götene.
Från V hade vi två motioner. Bl.a att kommunens fonder skulle ses över för att vara etiskt hållbara. Vi har ett uttalat mål att bli fossilbränslefria men äger samtidigt fondandelar i oljeindustrin. Dubbelmoral naturligtvis.

Sen hade vi en motion om att göra 14 maj till en kommunal flaggdag i demokratins namn. Bakgrunden är naturligtvis de arabiska folkens kamp för demokratiska rättigheter och även för att komma ihåg vår egen historia med dödsskjutningarna i Ådalen i minne.
Även en interpellation till våra båda kommunalråd hade vi på agendan. Här frågade vi efter motivet till att den nya majoriteten tagit bort oppositionsrådsposten och istället lagt och utökat den arvoderade tiden inom den egna majoriteten. Ann-Marie Widegren (M) var dock inte närvarande på fulmäktige så kommunalrådet Kent Selmosson (S) skulle svara istället. Dock hade han inget svar på vad motivet varit utan konstaterade bara att: "– Vi har beslutat detta, så enkelt är det."
Ja vilken diktator som helst hade kunnat uttrycka sig så. Men att behöva höra detta från en som skall vara demokratiskt vald arbetarrörelserepresentant är ju enbart tragiskt. Demokratiska beslut skall väl vara väl motiverade om inte jag är helt felinformerad om vad demokrati går ut på?

Medeltidens Värld var också på agendan i och med att årsredovisningarna skulle fastställas. Nu blev det enbart en notering och våra och Götene Framtids yrkanden negligerades helt. Enligt gällande lag måste frågan om ansvarsfrihet idag motiveras efter den lagskärpning som skett. De anmärkningar vi ville skicka med negligerades också. Det var allvarliga anmärkningar, bl.a. har ägaren (kommunen) gått förbi styrelsen och tagit beslut överhuvudet på styrelsen. Ministerstyre kallas detta på riksplanet, men i Götene tyckte både Selmosson (S) och Bergsten (KD) att man inte skulle dra kritiken i långbänk utan lägga den bakom sig och istället blicka framåt. Evalena Öman (V) påpekade att frågan om ansvarsfrihet och revisionsberättelsen just handlar om att blicka bakåt.
Bergsten (KD) tyckte att det var bättre att komma till beslut och så får juridiken verka i efterhand. Med den inställningen är det inte så konstigt att det gått som det gått i fallet med Medeltidens Värld. Det framstod mest i fullmäktige som att Selmosson till varje pris skulle driva igenom frågan om ansvarsfrihet för att skydda tidigare kommunalrådet Bo Bergsten (KD) som varit ansvarig under huvuddelen av verksamhetsåret. Ryggdunkarklubb med andra ord. Sen har de mage att hävda att vi inte skall kritisera för då kanske inte folk vill flytta till Götene. Att folk redan flyttat härifrån p.g.a. just denna orsak reflekterar de inte ens över.

Nej min personliga uppfattning är att det aldrig kommer att råda något positivt politiskt klimat i Götene så länge dessa båda herrar tillåts missbruka demokratin. Låt oss hoppas att min uppfattning är felaktig men det är inte konstigt att politikerföraktet ökar med sådana representanter för "folkstyret".Mopedväder men varierande underlag.

Sommaren kom ju verkligen med raketfart i år. Idag var det därför årspremiär med moped till jobbet. Ja det blir till att arbeta hela påskhelgen, men ngn måste ju göra det.
Något man tydligt märkte idag var kommungränsen mellan Götene och Lidköping. Det kan ni se på bilderna nedan. Det är synd att inte två grannkommuner kan synkronisera sina arbeten lite bättre än vad som nu är fallet.
Vad man inte kan se, är däremot temperaturen. Genom Lidköping och ut till Filsbäck var fartvinden riktigt kylig, men efter Filsbäck var det som att köra in i en ljummen vägg. Skönt nog höll sig denna temperatur hela vägen hem.

Från Filsbäck mot Lidköping var underlaget perfekt.

 

Men från Filsbäck mot Källby var det annorlunda som ni kan se.


Dessa förbannade utredningar!

Sånt här skall bara inte behöva inträffa! Och det som gör mig förbannad såhär i efterhand är att inte SOS alarm ställs till ansvar.
Samma sak inträffade när det gällde olyckan med X2000 och traktorn som kanat av spåret. Trots att det besvisligen är entrepenören som brustit i ansvar så ställs de inte till svars för händelsen. Varför? Varför går inte dessa händelser till åklagare så att entrepenörena ställs till svars? Det är helt obegripligt och jag hoppas verkligen att ngn Vänsterpartist i riksdagen lyfter frågan till justitieministern. Att pressa priser så att enskilda människor kommer till skada skall inte gå att göra ostraffat! Agera!!!!!!!!
Uppdrag Granskning


Glad Påsk!


Givande medlemsmöte med Sören Kviberg.

Medlemsmöte och regioninfo ang. det förestående omvalet i regionen 15 maj. Sören Kviberg och Claes Göran Borg informerade och svarade på frågor. Mycket givande! Och Sören Kviberg var väldigt lätt att lyssna på, det var premiär för min del. Bra svar på frågorna fick vi också och det var med en väldigt positiv känsla mötet avslutades.
Ett ljus i mörkret för grisbönderna!

Färgelanda kommun i Dalsland har lyckats formulera kraven i upphandlingsreglerna så att de kan köpa svenska råvaror igen. Ett ljus i mörkret för alla hårt ansatta grisbönder i landet. Tänk att det enkla måste göras så komplicerat.
Läs mer hos Kommunalarbetaren.


Fidel har lämnat makten.

Det skall bli intressant att följa denna utveckling framöver. Är övertygad om att det kommer att bombarderas demokratikrav genom manipulationer utifrån mot Cuba framgent. USA kommer garanterat att försöka få till stånd en inre splittring i landet.
SVT
Ingen rädder för vargen här?

Frågetecknen blir alltfler och fler i den stackars vargdebatten. Trovärdighet nolla, med andra ord. När man hör de s.k. experterna uttala sig så är det den ena motsägelsen efter den andra.
Jag är ju personligen övertygad om att vargarna är inplanterade i landet. Detta är också anledningen till att debatten blivit som den blivit. Trots att det för de allra flesta är uppenbart så fortsätter man från vargvännernas sida att förneka detta. Ganska naturligt eftersom den som planterat ut dem begått en olaglig handling.
Från början så påstods det att vargarna kom från den norska sidan, nu påstår man att man enbart kan ha varg i södra Sverige eftersom det är omöjligt i renbetesområdet. Och i Norge är det totalt omöjligt p.g.a. deras många fårfarmare.
Från början påstods det att vargarna troligen "obemärkt" tagit sig ner i Norge och över till Sverige från Finland. Nu påstår man att det är helt omöjligt för någon varg att kunna vandra ner från Finland. Ja man vill t.o.m. erbjuda samerna 100 000 kronor per varg de släpper igenom. Varför skulle de i så fall ha släppt igenom de första värmlandsvargarna överhuvudtaget?
Jag har en länk i högerspalten till Naturskyddsföreningens "Projekt varg". Den beskriver precis hur man skall få en svensk vargstam. Problemet är bara att beskrivningen gjordes innan vi hade någon stam och att den trots detta överensstämmer exakt med hur stammen sedan utvecklats. En slump? Nej så otroligt naiv är inte ens den mest envisa dåre.
För mig får det gärna finnas varg! Men då skall beslutet om att bygga upp en vargstam ske på demokratisk väg. Inte genom att några få entusiaster bestämmer sig för att göra det i smyg p.g.a. att allmänheten troligen ställer sig negativ när de blir medvetna om de begränsningar i friluftslivet det innebär mot vad de är vana vid. Odemokrati skall aldrig accepteras oavsett vad det sen än gäller för fråga.


Apropå datalagringsdirektivet.

Ur regeringsformen.
6 §
Var och en är gentemot det allmänna skyddad mot påtvingat kroppsligt ingrepp även i andra fall än som avses i 4 och 5 §§. Var och en är dessutom skyddad mot kroppsvisitation, husrannsakan och liknande intrång samt mot undersökning av brev eller annan förtrolig försändelse och mot hemlig avlyssning eller upptagning av telefonsamtal eller annat förtroligt meddelande.

Nu blev det ju tack vare V och MP så att beslutet sköts upp ett år. Men hur skall Alliansen kunna genomföra detta utan att först ändra grundlagen? Struntar man i det?


Borta bra men hemma bäst.


Kvinna matade vargar i Norrtälje!

En naturälskande småbarnsmamma i Norrtälje gav sin lilla dotter en äkta naturupplevelse genom att mata två vargar med familjens hund. De skygga djuren vågade sig dock inte fram förrän mamman släppt sin hund och den befann sig på det för vargarna betryggande avståndet av 10 meter. Den ena vargen tog då hunden och sprang in i skogen medan den andra av tacksamhet mot familjen ville springa fram till barnvagnen för att tacka för vänligheten.
Antagligen kommer Norrtälje nu att bli invaderat av stockholmare med hundar som i tvåhundra år längtat efter att få se dessa skygga djur, om än det bara råkar bli på så långt avstånd som 10 meter då. Men det är väl bättre än inget. Bara att gratulera Norrtäljeborna för att de nu kommer att få enorma turistinkomster. Grattis!
SVT, AftonbladetHos ridklubben händer det grejor nu.

Inte nog med att bygget framskrider med bra fart, denna helg är det också nationella dressyrtävlingar med tidigare OS deltagare bl.a. Ett bra startfält alltså och i den högsta klassen fick man stänga anmälningarna annars hade deltagarantalet blivit för stort. Angenäma problem.
I början på denna vecka var det också rekordvärme för denna vår. 17 C i skuggan men ändå fanns det en del snö kvar vid uteridbanan hos ridklubben. Även hemmavid exploderade våren. Fjärilarna virvlade i gamla elljusspåret när jag tog en promenad med vovven. Härligt.


Norrsken över Vänern.

I lördags natt följde jag med sonen när han skulle ta några bilder på vintergatan tillsammans med en domarring strax utanför samhället. Var även ett svagt norrsken så bilden blev ganska snygg.


 


Dagsvers om vårbudgeten

Sign. Poet publicerade idag på Lidköpingsnytt en alldeles lysande och träffsäker dikt om Alliansregeringens vårbudget. Håll tillgodo!

Dagsvers om vårbudgeten

I nyhetsmedierna alla nu surra
och dom som har jobb de börjar att hurra.
Fram med bubbel och fram med glas.
För femte gången vi ordnar kalas.

Sjuka de göre sej inte besvär.
Och skyll dej själv om du arbetslös är.
Och pensionärerna - dom blir väl vrånga?
”Vi ger dem en hundring – dom är så många”.

PoetEn "dåres" försvarstal av Borg.

Det var närmast genant att höra Anders Borg ge replik på Ulla Anderssons (V) utmärkta föredragning i budgetdebatten. Rättvisa för Anders Borg idag, är att det fanns orättvisor när Vänsterpartiet hade inflytande på regeringspolitiken. Hur stort eller litet detta inflytande varit nämnde han däremot inte.
Inte hade han någon kommentar till alla de orättvisor han själv har orsakat och som eskalerat våldsamt sedan 2006, dem ser han naturligtvis inte denne tunnelseende egoismens förste företrädare. Det skall bli riktigt skönt att slippa denne pajas i svensk politik inom en inte alltför avlägsen framtid! Helt klart är att han varit enormt kostsam för alla de som verkligen skulle behövt välfärdsstatens stöd! Men kapitalmarknadens företrädare är väl nöjda, de som orsakade krisen ni vet. De har haft Borgs stöd hela tiden. Då har det aldrig saknats statliga medel.


V syns i regionen!

Vänsterpartiets motion ang. modernisering och elektrifiering av Kinnekullebanan antogs idag i regionfullmäktige. V gör skillnad!

Lidköpingsnytt 1

Lidköpingsnytt 2
Lars Ohlys inledning på regional valupptakt i Skövde.


VA får betala MV.

Göteneborna blir nog lyckliga nu när de inte enbart behöver betala äventyret Medeltidens Värld via skattsedeln. Nu får man även betala via VA taxan, 875 000 närmare bestämt. Man har även beslutat att de som bor i Götenebostäders bestånd får bidra med en summa mellan 100 och 200 000 kronor. Undra om alla som inte bor i Götenebostäder får bidra med motsvarande/capita eller om de (vi) slipper undan? Den "nya" majoriteten kräver sina tribut av invånarna! Men huvudsaken är väl att de får som de vill?


Gärna varg, men inte hos mig?

Stor uppståndelse idag p.g.a. en varg som råkade befinna sig i Helsingborgs utkanter. Ja den hade varit synlig vid djursjukhuset och personal därifrån hade fått klartecken att skjuta vargen med bedövningspilar. Varför frågar jag mig? Och inte blir jag klokare när jag läser förklaringen till att man ville söva den.
"-Beslutet om sövning fattades när den var i staden och på grund av att den kunde utgöra en trafikfara."
Det var nog det löjligaste jag hört! De borde besöka Hällekis (på Kinnekulle) där dovhjortarna springer kors och tvärs över gator och vägar, där kan man tala om trafikfara. Har aldrig hört talas om någon veterinär som yttrat att de skulle skjuta dovhjortar med bedövningspilar p.g.a. att de utgör en trafikfara, eller att länsstyrelsen skulle ge tillstånd för detta. Då skulle de inte få hålla på med annat än att bedöva dovhjortar.
Sanningen är väl som vanligt att alla vill ha varg men bara så länge den finns hos någon annan. Kommer den till "mig" så gäller det att hitta på någon lämplig ursäkt för att få den flyttad.
Läs mer hos SVT

.

Vad är politik?

Tror inte det är så väldigt många av oss som på ett enkelt sätt direkt kan sättafingret på en specifik sak eller fråga och säga att: -det här är politik!
Här tror jag en del av det vi också kallar politikerförakt döljer sig. Politiken är helt enkelt för otydlig. Det diskuteras och fattas så många beslut över huvudet på människorna att de helt enkelt inte orkar att engagera sig. Kanske det är dags att försöka införa lite mer direktdemokrati att blanda upp med den representativa demokrati vi sägs ha idag. Tekniken gör ju faktiskt detta möjligt. Demokrati skall ju vara makt åt folket!
Ett annat exempel är det som Juholt sa idag att han tycker att vi bör höja bensinskatten. Detta vore ett beslut som idag definitivt skulle göra levnadssituationen besvärligare för folk i gemen. Alltså knappast ett beslut som enligt mig gör livet enklare och rikare för folket som helhet. Därmed är det inte heller ett bra beslut. Det vore mycket bättre att lägga pressen på biltillverkarana att de inte får sälja fossilbränsledrivna bilar efter ex. 2020 eller 2025. Då skulle garanterat alternativen tvingas fram!
Det är så jag tycker att politiken skall fungera. Att göra livet så enkelt och rikt som möjligt att leva, men då för hela folket och inte som nu under Alliansens ledning, enbart för ett litet fåtal redan välbärgade. Riv upp gör om gör rätt, som det skanderades i FRA debatten!


Desto roligare med Ohly i Skövde!

Lars Ohly var i lördags i Skövde för att dra igång valrörelsen i omvalet i Västra Götalandsregionen. Detta kan ni läsa och höra mer om hos Radio Skaraborg.


Juholt betyder ingenting!

Ja han säger ju så själv i intervjun, Håkan Juholt. Annars tycker jag nog att han faktiskt lever upp till sitt installationstal, trots Tommy Waidelich! Men det där med bensinskatten lär han ha förlorat en hel del potensiella röster på. Det räcker med den turbulens på världsmarknaden som höjer priserna ändå.


Det kanske vore bättre att börja med politikerkulturen?

Konsten att ljuga "trovärdigt"?

Gröna näsor ingen hit för Centern!

Nu börjar kraven resas i Centerpartiet på Maud Olofssons omedelbara avgång. Att hon skall avgå har hon ju själv tidigare deklarerat men nu vill tydligen inte Centerpartisterna att det skall dra ut på tiden utan ske i god tid före nästa val.
Centern gjorde det sämsta valet av alla riksdagspartier och kanske är det därför Maud inte syns så mycket i TV-rutan längre (tack och lov)? Det är ändå något märkligt att inte Centerpartisterna (eller FP och KD också för den delen) ser den egentliga orsaken till deras kräftgång. Den kan stavas med ett ord som lyder Moderaterna! Fredrik Reinfeldt gjorde ju tidigt klart att "nya" Moderaterna skulle växa på de andra borgerliga partiernas bekostnad. Ganska smart, för i sin iver över att detta inte skulle ske så hängde alla tre övriga småpartier inom borgerligheten med på den Moderata högerpolitiken och det blev ett fullkomligt rally om vem som var mest höger. Ironiskt nog (eller kanske fullt naturligt) så var det ju naurligtvis Moderaterna som tjänade på detta och Reinfeldt hade fått dem precis dit han ville, rakt in i fällan! Det är självklart att det är svårt, eller rättare sagt en omöjlighet för de nuvarande borgerliga partiledarna att offentligt kunna framföra detta. Då tar de ju per automatik på sig var sin dumstrut.
Så det lär nog inte bli några större förändringar i det politiska landskapet eller utvecklingen (avvecklingen) av detsamma förrän samtliga tre borgerliga småpartier har bytt sina partiledare. Det är nog detta som Centern nu kallar ny energi men som egentligen innebär att öppna fönstren och vädra ut den unkenhet som Reinfeldts agenda skapat inom Centern, KD och FP. De har alla tre ordentligt målat in sig i ett hörn samtidigt som Reinfeldt står vid dörren och ler åt dem!

 
Jag har en plan!

Så hade säkert Sickan uttryckt sig i Jönssonligan. Plan kanske inte jag har men väl en idé som jag haft lite svårt att få ur skallen. Har även dryftat det med en del partikamrater som varit  positiva. Så igår fick jag det äntligen nedskrivet i ett mail som jag skickade till vår ekonomiska talesperson Ulla Andersson. Jag hoppas jag får anledning att återkomma i ärendet med positiva besked!


Götenes elever bäst i väst.

Positivt besked för Götenes Skolverksamhet där numera Lidköpingslegendaren Olle "träsket" Isaksson är chef i kommunen. Götene-eleverna var bäst i Västra Götaland på matematik enl. en rapport baserad på det nationella provet i årskurs nio. Man rankades som sjunde bäst i hela landet. Hoppas kommunen uppmärksammar detta med tårtfirande i kommunens alla skolor. Alla delaktiga bör verkligen få känna att de gör ett bra jobb och sådana här saker kan man rida på ett bra tag framöver. Bra jobbat!


Maud, ett oansvarigt fegt kräk!

Idiotavgångsvederlagen inom Vattenfall Tyskland där bl.a. en direktör fick 20,9 miljoner efter enbart fem månaders anställning och som fick media att intressera sig för Maud Olofssons åsikter kring detta då hon var ansvarigt statsråd när avtalen skrevs och som då redan sa sig ha skärpt ägardirektiven till företaget. Men Maud hon ställde inte upp! Hon hänvisade till nuvarande ansvarigt statsråd att svara för de åtgärder Maud sagt sig ha satt in men verkligheten nu visat att hon inte gjort. Arma fega Maud Olofsson! Lön vill de ha för sina stora ansvarstaganden men ansvaret tar de aldrig! Dagens Centerpartister (Alliansare) i ett nötskal.

Kvinnan som oroade sig för ozonhålet sex år innan Nobelpristagarna ens upptäckt det. Ja herregud som Hägglund borde sagt. Skärpta ägardirektiv, ja till kärnkraft och ändå propagerar Centern för att det är motsatsen som avses. Hur kan någon överhuvudtaget ha tillstymmelse till förtroende för ett sånt skämt?


Facit av fiaskot som kallar sig Alliansen!


Lidköping får Kinesisk vänort?

Lidköpingsnytt


Alliansen och "skärpta" ägardirektiv.

20 miljoner i avgångsvederlag efter 5 månaders anställning. Så fungerar det i Vattenfall efter Alliansens skärpning av ägardirektiven. Jag undrar hur Alliansen tolkar ordet skärpning? Kanske på samma sätt som när de sa ja till mer kärnkraft men hävdar att det är ett nej? Jag undrar om Wanja och Juholt kommer att ha några synpunkter på hanteringen? Waidelich är väl troligen positiv. Det luktar bara mer och mer skit om detta samhällsbygge!


En härlig vårpromenad!

I helgen blev det en riktigt skön lång vårpromenad. Snödroppar i full blom, tranor som cirklade och trumpetade, tofsvipor och även blåsippor i full blom. Riktigt skönt att känna hur våren äntligen är här på allvar.

Blåsippan ute i backarna står ...............

Tranan gör sig inte så bra med mobilen men ni får lita på mitt ord :-)

Äventyrsgården har även den kommit fram ur snön.

Ett gulligt sätt att be om förståelse. Funkar säkert bättre än skrämselpropaganda.


Mer sjukförsäkring!


KD och sjukförsäkringen!

KD försöker ju i takt med de vikande opinionssiffrorna nu spela de goda samariterna genom allehanda utspel säga sig vilja ha förändringar i den inhumana sjukförsäkring de själva berett och röstat igenom i riksdagen trots alla varningar för vad som komma skulle med utförsäkringar och annat skit. Makten har varit viktigare för KD än några enskilda utförsäkrade. Jag skrev i en kommentar på Lidköpingsnytt att det vore enkelt för KD att lägga fram ett förslag i riksdagen så skulle oppositionen rösta med om så vore. Men återigen är makten viktigare för KD. Hursomhelst så fick jag en motfråga om inte oppositionen lagt något förslag.
Så jag presenterar här Vänsterpartiets motion i riksdagen. KD:s Annika Eclund hade också motionerat en del såg jag i listan, dock ej angående utförsäkringarna och sjukförsäkringen.


Här nedan är motionen i sin helhet. Mycket läsvärd för alla som är intresserade av att även våra medmänniskor skall kunna ha ett drägligt liv.

Motion till riksdagen
2010/11:Sf367
av Lars Ohly m.fl. (V)

En ny sjukförsäkring


1 Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen bör återkomma med förslag om att avskaffa den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att en individuell bedömning av den sjukskrivnes arbetsförmåga ska göras av Försäkringskassan senast sex veckor efter den första sjukskrivningsdagen.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att varje individ ska ha rätt till en individuell rehabiliteringsplan under sin sjukskrivningsperiod.

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen bör återkomma med förslag om att avskaffa de absoluta tidsgränserna i sjukförsäkringen.

  5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen att regeringen bör återkomma med förslag om att avskaffa den stelbenta prövningen mot en fiktiv arbetsmarknad.

  6. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen bör återkomma med förslag som innebär förbättrade möjligheter för den som får nedsatt arbetsförmåga att kunna studera på deltid.

  7. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att samla statens resurser i en rehabiliteringsfond.

  8. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen bör återkomma med förslag om möjlighet till sjukpenning även under längre tid.

  9. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att ge dem som utförsäkrats möjlighet att ta sig tillbaka till arbete.

  10. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen bör ta initiativ till en överenskommelse med arbetsmarknadens parter.

2 Inledning

Vår utgångspunkt är att alla människor vill och kan vara med och bidra i samhället. Alla vill ha möjlighet att försörja sig själva. Det är grunden för att skapa en förutsägbar och modern sjukförsäkring.

Arbetets betydelse är för oss central, inte bara som grund för den egna försörjningen, utan också för att det bidrar till delaktighet i samhället och ett bra liv. Därför ingår också rätten till aktiva insatser och i förlängningen också rätten till ett arbete. Det är det vi menar med en fungerande arbetslinje.

I dagsläget trängs dock många människor ut från arbetsmarknaden eller ges aldrig någon chans. Detta gäller inte minst många av dem som drabbats av ohälsa. Bra arbetsvillkor och ett arbetsliv som tar vara på individers kreativitet och delaktighet är viktiga förutsättningar för att människor ska kunna och vilja bidra efter förmåga. Lika viktigt är att hitta nya lösningar till arbete för personer som inte kan arbeta heltid, eller bara klarar av en viss typ av arbete. Det måste bli lättare att bidra efter förmåga, oberoende av hur många timmar eller vilket jobb det handlar om.

Regeringen har skapat ett högst otryggt system för att få människor att lämna sjukförsäkringen, minska statens utgifter och möjliggöra skattesänkningar. Skillnaden i människosyn är tydlig. Regeringen utgår ifrån att människor måsta jagas för att vilja arbeta. Fokus ligger nu på att räkna antalet ersättningsdagar – inte på att ge aktiv medicinsk och arbetsinriktad rehabilitering.

Det är ett cyniskt system som har ett högt pris. Det skapar stor oro hos sjuka kvinnor och män och deras familjer, men även hos alla andra som i dag befinner sig i arbete finns en berättigad oro för vad som händer om man blir sjuk eller skadad. Många människor ser hur rigida regler drabbar och riskerar att drabba människor. Försäkringskassans personal är hårt pressad och fråntagen möjligheten till individuella bedömningar av vad som är bäst för enskilda.

3 Utgångspunkter för en generell sjukförsäkring

Alla människor löper risk att drabbas av långvarig sjukdom, skada och funktionsnedsättning. De flesta av oss blir gamla, men ingen vet i förväg hur gammal. Vissa har förmånen att vara och få förbli friska och ha ett arbete under i princip hela sin aktiva ålder, medan andra råkar ut för ohälsa som leder till svårigheter med att arbeta och försörja sig.

Ingen kan dock på förhand veta huruvida hon eller han kommer att drabbas. Sjukdom och arbetsskada är omständigheter som dessutom ofta ligger utanför vår egen kontroll. Ena dagen är man frisk och stark; nästa dag kan man ha råkat ut för en olycka som gör att det tar flera månader innan man kan komma tillbaka i arbete.

En solidariskt finansierad sjukförsäkring måste omfatta alla de sjukdomar och skador människor kan råka ut för. Sjukförsäkringen ska fungera för den som drabbas av en övergående infektion, den som blivit sjuk på grund av sitt arbete, den som brutit benet, den som har mycket komplexa problem och behöver stöd från många håll, den som tvingas genomgå en tuff och långvarig cancerbehandling och den som är kronisk sjuk och vars arbetsförmåga varierar över tid.

I Sverige har vi valt att ha ett försäkringsskydd som omfattar alla, ersätter inkomstbortfall och finansieras solidariskt. Alla försäkringar omfördelar mellan dem som inte drabbas och dem som drabbas. Det är själva idén med försäkring. Var och en kan då leva i tryggheten att vara fullt försäkrad till en bråkdel av den kostnad det skulle innebära att själv behöva sätta av pengar till en riskbuffert som verkligen skulle räcka till om det värsta inträffar. Dessutom skulle en del människor inte ens kunna teckna någon försäkring om vi inte delade på riskerna. Det gäller till exempel personer med vissa sjukdomar och funktionsnedsättning, men också personer som jobbar i vissa arbetsmiljöer eller i branscher där risken för skador eller sjukdomar är hög. För att öka legitimiteten i sjukförsäkringen måste taket höjas så att människor känner att de verkligen får ersättning för sitt inkomstbortfall vid sjukdom.

När välfärden och tryggheten omfattar alla, då vågar människor mer: byta jobb, starta företag, flytta eller börja studera. Det skapar ett positivt förändringsklimat, vilket i sin tur gynnar den ekonomiska och sociala utvecklingen och en hög rörlighet på arbetsmarknaden. Detta är viktigt i en modern globaliserad ekonomi med ett högt förändringstryck.

Människor måste i tid erbjudas ett stöd som är individuellt anpassat och som förmår öka förutsättningarna för den enskilde att återgå till arbete, i en eller annan form. En väl fungerande arbetslinje förutsätter inte bara insatser från den enskildes sida utan också från samhällets. Krav på individen att vara aktiv ska alltid balanseras av motsvarande rätt till aktiva insatser. Broarna tillbaka till arbetslivet måste bli bredare och mer stabila.

Vi som värnar om socialförsäkringarna är också de som har störst anledning att uppröras över felaktiga utbetalningar. Enbart själva misstanken om att bedrägerier förekommer bidrar till att förtroendet för sjukförsäkringen urholkas. Lika viktigt är att människor får de utbetalningar de är berättigade till i tid. Försäkringskassan måste ges förutsättningar att utföra sitt uppdrag. Därför menar vi att det är viktigt att arbeta för att öka förtroendet och legitimiteten för sjukförsäkringen.

Vi behöver ge tillgång till aktiv medicinsk och arbetsinriktad rehabilitering. Alla ska ha rätt till vård och rehabilitering i syfte att komma tillbaka i arbete och kunna leva ett bättre liv.

Alla ska ha rätt till vård och rehabilitering för att kunna leva ett bättre liv och för att kunna arbeta efter egen förmåga. Ingen ska – som i dag – bli försäkringslös bara för att en administrativ gräns passeras. Hittills i år har knappt 38 000 personer utförsäkrats. Under helåret 2010 räknar Försäkringskassan med att cirka 43 000 personer kommer att utförsäkras. Det är helt oacceptabelt.

Många kan återvända till arbete om de får rätt stöd och om arbetsvillkoren utformas utifrån människors olika förutsättningar. Även de som inte kan återvända till arbetsmarknaden har rätt till trygghet, rehabilitering och ett värdigt liv.

Vi föreslår en förutsägbar och modern sjukförsäkring. Stelbenta tidsgränser ska ersättas med individuella rehabiliteringsplaner. Stupstocken ska avskaffas. Den som har utförsäkrats av regeringens regeländringar och som behöver det ska återförsäkras. Sjukförsäkringen ska ge verklig inkomsttrygghet.

3.1 Avskaffa stupstocken

Alla ska ha rätt till vård och rehabilitering för att kunna leva ett bättre liv och för att kunna arbeta efter egen förmåga. Ingen ska som i dag bli försäkringslös bara för att en administrativ gräns passeras. Regeringen bör därför återkomma med förslag om att avskaffa den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen tillkänna.

3.2 Rätt till snabb individuell bedömning

Ju tidigare insatser planeras desto bättre. I många fall kommer det endast att handla om okomplicerade sjukdomstillstånd där mer tid behövs för läkning/återhämtning. I andra fall kommer det att finnas behov av särskilt stöd eller rehabiliteringsåtgärder, vilka är viktiga att uppmärksamma tidigt. En individuell bedömning av den sjukskrivnes arbetsförmåga ska göras av Försäkringskassan senast sex veckor efter första sjukskrivningsdag. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen tillkänna.

3.3 Rätt till individuell rehabiliteringsplan

Försäkringskassan ska inom tre månader i samarbete med den enskilde, arbetsgivare, läkarkontakt, och då det är aktuellt även annan kontakt, utforma en individuell plan. Planen ska innehålla en beskrivning av de insatser som behövs för att den enskilde ska kunna återgå i arbete, beslut om resurser, vem som ansvarar för att insatserna utförs samt inom vilken tidsram dessa ska vara påbörjade. Det ska finnas en lagstadgad skyldighet för arbetsgivare att vara med i utformningen av den individuella planen. Planen ska löpande följas upp och stämmas av vid de tidpunkter som finns angivna i planen. Varje individ ska under sin sjukskriningsperiod ha rätt till en individuell rehabiliteringsplan i enlighet med det ovan angivna. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen tillkänna.

3.4 Avskaffa de stelbenta tidsgränserna

Dessa ska ersättas med tydliggöranden om när individen ska ha rätt att få aktiva insatser. Sjukförsäkringen ska täcka många olika sjukdomstillstånd. Människor reagerar dessutom olika på samma diagnos och arbetsförmågan varierar på grund av typ av arbete. Detta måste sjukförsäkringen ta hänsyn till samtidigt som besluten ska vara likvärdiga och rättssäkra. Regeringen bör därför återkomma med förslag om att avskaffa de absoluta tidsgränserna i sjukförsäkringen. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen tillkänna.

3.5 Avskaffa den stelbenta prövningen efter 180 dagar

I dag görs efter 180 dagar en bedömning av den enskildes arbetsförmåga i förhållande till hela arbetsmarknaden. I många fall innebär detta att individen prövas mot en fiktiv arbetsmarknad. Vi avvisar en sådan prövning som medför att människors arbetsförmåga ställs i relation till en icke befintlig arbetsmarknad. Detta medför konsekvenser som inte är rimliga utifrån krav på omställning och chanserna att faktiskt kunna återgå till ett arbete. Ingen hänsyn tas till individuella förutsättningar och möjligheterna till anpassning. Vi anser i stället att det senast efter sex månader ska göras en fördjupad utredning om möjligheterna till att återgå i arbete. Regeringen bör därför återkomma med förslag om att avskaffa den stelbenta prövningen mot en fiktiv arbetsmarknad i enlighet med det ovan angivna. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen tillkänna.

3.6 Gör det möjligt att kombinera studier och sjukskrivning

Vi vill göra det möjligt att bedriva deltidsstudier och få sjukpenning på deltid, i ett första skede på halvtid. Regeringen bör återkomma till riksdagen med förslag som innebär förbättrade möjligheter för den som får nedsatt arbetsförmåga att kunna studera på deltid. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen tillkänna.

3.7 Skapa en rehabiliteringsfond

För att säkerställa att människor verkligen får tillgång till rehabiliterande insatser bör statliga resurser samlas i en ny rehabiliteringsfond. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen tillkänna.

3.8 Den som behöver ska kunna få sjukpenning även under längre tid

Där så är nödvändigt ska individen kunna få sjukpenning även under längre tid. Det finns sjukdomstillstånd, t.ex. vissa psykiska sjukdomstillstånd men även andra, där människor under längre perioder kan behöva få sjukskrivning när återkommande prövning kan påverka sjukdomstillståndet negativt. Tidigare har tidsbegränsad sjukersättning funnits för bland annat dessa grupper. Regeringen bör återkomma till riksdagen med förslag om möjlighet till sjukpenning även under längre tid i enlighet med det ovan angivna. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen tillkänna.

3.9 Ge möjligheter för dem som utförsäkrats att ta sig tillbaka

De människor som utförsäkrats och lämnats i sticket av regeringen bör erbjudas en rehabiliteringspenning, aktiv rehabilitering eller andra insatser från Arbetsförmedlingen så att de ges reella möjligheter att komma tillbaka till arbetsmarknaden och till ett värdigt liv. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen tillkänna.

3.10 Central roll för arbetsmarknadens parter

En överenskommelse mellan parterna och staten bör aktivt sökas, där rehabilitering och aktiva insatser för långtidssjukskrivna som är anställda sker i arbetslivet. Regeringen bör ta ett sådant initiativ. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen tillkänna.

Stockholm den 27 oktober 2010


Lars Ohly (V)


Ulla Andersson (V)

Hans Linde (V)

Lena Olsson (V)

Jonas Sjöstedt (V)

Mia Sydow Mölleby (V)

Wiwi-Anne Johansson (V)


Det började i dur, men nu är det moll.

Juholts linjetal tyckte jag som sagt var riktigt lovande. Det var många år sedan man hörde en sosse på riksplanet säga sig stå för de värderingar Juholt vädrade där.
Nu är han redan nere i moll i mina ögon. Det som för mig fick bägaren att rinna över var avtackningen av de som nu sparkats ut ur deras VU och allt vad det heter.
"-Vi som står i solen måste kunna hålla ett paraply över den broder som står i kallt ösregn" sa ju Juholt i linjetalet. Sen ser man i Aftonladet en bild där Juholt avtackar Ibrahim Baylan med en jättebukett rosor och några meter därifrån står en förnedrad Thomas Östros som också han avtackats men med en enda lös ros. Juholt stod i solen men paraplyet han talade så vackert om i sitt linjetal det hade han tydligen glömt hemma! Vuxenmobbing på hög nivå skulle jag vilja kalla det och jag hoppas att det inte är alltför många barn eller ungdomar som uppmärksammat denna händelse med tanke på vilka signaler det sänder.
Inte höll Juholt något paraply över Östros inte! Men som de säger, svinhugg går igen.
Måste säga att jag kände mig faktiskt illa till mods när jag såg denna artikel och idag på morgonen så kom det åter över mig när de på TV visade det nu berömda Youtube-klippet på grabben som mobbas men till slut ger igen. Du är en dålig förebild Juholt, ja faktiskt en riktig (S)kam!


RSS 2.0