Apropå intoleran(s)

Jag hoppas att många socialdemokrater i Götene läser denna artikel om Syrianerna som protesterade i Östersund.
Kanske kan få bort de mest intoleranta kommentarerna som gavs på facebook om inte annat. I en rättsstat skall ingen dömas ohörd!
 
http://www.op.se/jamtland/ostersund/de-offrade-allt-for-att-overleva-mannen-bakom-bussdramat-i-grytan-berattar
 
Har Bert gjort avtryck på mer än ett sätt i Götene?
 
 

Intoleransen har vi alla i oss!

Det hemska terrordådet i Paris är väl det yttersta stadiet i den mänskliga grymhet som växer fram pga den intolerans alla människor har inbyggt i sig på ett eller annat sätt. Intolerans har inget med varken religioner, partpolitiska konstellationer eller andra former av sammanslutningar att göra.
Man behöver inte tänka efter så länge själv eller se sig omkring för att hitta intoleranta beteenden i en eller annan form. Visst, vissa grupperingar uppfostras till att med grymhet och råhet visa sin intolerans, andra grupperingar fostras till en mer human intolerans, men det är ändå i grund och botten samma usla form av intolerans som ligger till grund. Man kan dra detta inom hur många områden som helst.
Paradoxalt nog så kan ju även tolerans (eller självuppfattad tolerans) leda till intolerans. Jag skulle kunna ge hur många exempel som helst och det vore väldigt intressant att få fördjupa sig i en diskussion med ett proffs på mänskliga beteenden i detta ämne. 
Snart sagt alla former av motsättningar som skapas beror ju i regel på intolerans, eller att en gruppering anser sig vara tolerant men samtidigt beter sig intolerant mot en annan gruppering tack vare detta. Man inser det dock inte själv och på så vis skapas en motsättning som kan eskalera i än mer intolerans tillbaka. Bollen är i rullning, som det så klassiskt heter.
Kanske vi borde införa självinsikt och eftertanke som ämnen i våra skolor för att komma till botten med problemen?
De grymheter vi nu sett utspela sig i Paris, är dock inga stora världshändelser som inte skulle kunna hända här också i en eller annan form. Även i lilla Götene finns det intolerans precis som överallt annars. Det ger sig inte uttryck i såna grymheter vi sett i Paris men det är ändå samma intolerans i grund och botten. Jag har ju själv råkat ut för det med min lilla oansenliga blogg, när ledande politiker i Götene försökte få den nedstängd på grund av att jag ironiserat över vad jag upplevt som tokiga beslut. De tyckte säkert att jag var intolerant i mitt skrivande, men därom kan jag ju bara gissa? Men det fria ordet och rätten att få ironisera med ord eller karikatyrer verkar ena iaf vår del av världen nu. Att någon kan känna sig kränkt får faktiskt underkuva sig denna rätt enligt experterna som nu uttalar sig efter Parisdådet. Låt oss iaf hoppas att vi är civiliserade nog att inte möta den grymma intolerans vi nu sett i Paris med ökad intolerans härhemma. Då är vi inte ett uns bättre än de usla mördarna i Paris, i grund och botten!
 
Illustration: Calle Krantz
 
 
En indian satt och pratade med sitt barnbarn. Han sa: -I alla människor bor det två vargar som slåss. Den ene är ond. Det är ilska, fruktan, missunnsamhet, avundsjuka, sorg, arrogans, självömkan, lögn, överlägsenhet och egoism.
Den andra är god. Det är glädje, fred, kärlek, hopp, lugn, ödmjukhet, välvilja, empati, sanning och tillit”.
Vilken varg vinner?”, sa barnet.
-Den du matar”, sa den gamle indianen.
 
 

Hetsjakten på rökare fortgår med oförminskad styrka!

Förra året var det Götene som införde rökfri arbetstid. Nu skall Skaraborgs sjukhus införa rökfritt sjukhusområde.
Argument har man inga seriösa någonstans, utan "dessa av staten försatta i beroende" individer får vackert lida av sin abstinens om de råkar bli inlagda eller kanske arbetar inom vården vare sig den är kommunal eller regional.
Det är både cyniskt och ohederligt att behandla människor på detta sätt!
Feghet inom rikspolitiken för ner frågan till lokal nivå för att bakvägen smyga in förbud.
Ingen rikspolitiker vågar väl stå upp och i riksdagen kräva ett förbud mot försäljning av dessa beroendeframkallande nikotinprodukter. Det är där skon klämmer.
Men är det rätt och riktigt att staten tillåter försäljning som gör människor beroende för att sedan med allehanda lokala förbud peka ut den drabbade gruppen som en pest för sin omgivning? Jaså är du rökare, ja då vill vi inte ha dig på denna arbetsplats. Det är dit dessa utpekanden kommer att leda. Tycker det är osmakligt att bete sig så mot sina medmänniskor. Jag gillar inte heller alla företeelser som finns i samhället, men har vår demokratiska stat tagit dessa beslut så får jag vackert finna mig i det. Detta borde självfallet gälla även rökning! Det är ju helt orimligt att bygga samhället på förbud så fort någon tycker illa om en lukt. Ska bönderna tvingas att sluta gödsla då bara för att stadsborna känner olust över lukten om de lämnar stan?
I kommentarsfälten är det det ena dravelargumentet efter det andra som förs fram baserat på rent tyckande.
Och att någon skulle drabbas av passiv rökning så det skulle leda till att vederbörande blir dödssjuk pga att man under 0,5 sek passerat förbi en rökare vid en sjukhusentre betraktar jag som rent och skärt nonsens.
Men det finns ju seriös information att hämta i frågan. Hittade själv ett hos "fråga doktorn" som är läsvärt.
 
"Passiv rökning skadligt?
 
Hej! Vi bor i en lägenhet där en granne röker väldigt mycket. Det är en kraftig rökdoft i trapphuset och det tränger även in i vår lägenhet. Hur skadligt är detta för hälsan? Kan man se om man har blivit påverkad rent fysiologiskt? Våra ytterkläder luktar rök. Jag har en dotter på 1.5 år och är gravid i vecka 25. Orolig för mina barn!
 
Svar!
 
Du är utsatt för viss grad av passiv rökning och undrar över vilka hälsorisker detta innebär. Det finns en del studier som visar att passiv rökning i sig kan vara en hälsorisk. Med passiv rökning menar man i huvudsak kvantiteter typ bo med någon som röker inomhus samt arbete i rökig miljö, typ restaurangpersonal som arbetar i lokaler där det röks.

I Ditt fall rör det sig om oangenäm lukt där rök tränger ut i trapphuset och även känns inne i lägenheten. Att det blir sådana kvantiteter att även kläderna luktar rök, låter lite uppseendeväckande och säger en del om ventilationen där du bor. Teoretiskt har man visat att rökpartiklar i dåligt ventilerade lokaler kan fästa sig till allergen och göra så att dessa ansamlas och stannar kvar längre innan de försvinner från lokalerna.

Detta skulle i så fall innebära en viss risk för allergiutveckling fram för allt hos barn. Det skall dock betonas att detta mest är teori och det har varit svårt att visa klart i praktiken. Passiv rök av den dignititet som det här kan röra sig om tror jag inte innebär någon signifikant hälsorisk annat än obehaget i sig. Jag förstår Din oro framför allt för Ditt nuvarande och Ditt kommande barn. "
 
 

Tack för 2014!

Tack Alliansen för att ni lämnade över ett land med värre massarbetslöshet än när ni tog över. Vart Borgs utlovade 5% 2014 tog vägen, tja ni behöver ju inte stå för det heller nu.

 

Tack Alliansregeringen för att ni återigen förde oss från budgetöverskott till budgetunderskott, liksom alla tidigare borgerliga regeringar också gjort. Man kan lita på er!

 

Tack för de stabila statsfinanserna, som vi kan tacka vårt nej till EMU-projektet för, trots att ni ville att vi skulle rösta ja.

 

Tack för att ni ändå fortsatt vill ha in oss i detta EMU-projekt. De som sitter på den ekonomiska makten drabbas ju ändå inte. Det kan vi ju tydligt se från Greklands exempel. Folket betalar med arbetslöshet och bankerna får sina pengar av EU.

 

Tack för att ni ändå lyckades i ert uppsåt att fortsätta utförsäkra sjuka och arbetslösa, trots att ni inte sitter i regeringen längre. Vems stöd byggde ni denna er framgång på?

 

Tack för fortsatta skattehöjningar på alkohol o tobak. Folk skall ju jobba (de som kan få jobb), inte supa och röka. Borg bestämde det i valfrihetens namn.

 

Tack för att ni trots allt lovade att inte regera med stöd av SD-mandat.

 

Tack för att ni ändå tänkte er regera med stöd av SD-mandat!

 

Tack för de inskränkningar av demokratin er decemberuppgörelse med S o MP innebär. Egen makt står ju högre än demokrati.

 

Tack för att ni lyckats hindra en höjning av a-kassan. Enbart Moderaterna är ju emot en höjning, av riksdagens partier och vi lever väl i en demokrati (folkstyre) ?

 

Tack för att vi slipper Carl Bildt som utrikesminister. Han utreds visst för folkrättsbrott och då hinner han ju inte längre anklaga andra för detta utan några som helst bevis. För vi är väl en rättsstat?

 

Tack för er tydliga redovisning av partibidragsgivarna. För ni redovisade väl dessa redan 2011? Vi vill ju inte tro att Sverige är korrupt på något sätt. San Marino och Lichtenstein redovisar ju inte, och vi vill väl vara i gott sällskap?

 

Tack för att ni hållit ihop landet så väl under åtta år. Miljardärerna har väl ökat i samma takt som antalet personer i fas3-åtgärder, så det måste väl kunna ses som rättvist och sammanhållande på något sätt?

 

Tack för ert effektiva arbete mot EU så att visstidsanställningarna fortsatt kan missbrukas genom att staplas på varandra. Vem vill ha ett ”fast jobb” innan man fyllt 30? Det önskar väl inte någon andras barn?

 

Tack för att ni också under era 8 år ökat den för er förhatliga löneskatten som ni ville ta bort 2006.

 

Tack för att ni fortsatt värna lönedumpningen under era år vid makten.

 

-------------

 

Tack för att ni iaf inte helt och hållet lyckats göra Sverige till en fullt genomförd ”nattväktarstat” innan folket fick upp ögonen. Vår demokrati är ju trots allt bara skenbar så länge vi inte har den demokratiska makten över ekonomin. Då får folket fortsatt hålla tillgodo med smulorna, medans ”herrarna” tar brödet!

 

(En nattväktarstat är ett statsskick där statens uppgift är begränsad till att upprätthålla inre och yttre säkerhet.

En tänkt nattväktarstat skulle således ansvara för rättsväsende och försvar, medan övrig verksamhet i landet – utbildning, räddningstjänst, socialtjänst, sjukvård, infrastruktur och så vidare – ombesörjs av... medborgarna själva i privat regi.) Källa: DA

 


Nya (S)ocial-(D)emokrater i Götene?

Flyktingprotesten i Östersund verkar ha upprört ett antal SDemokrater i Götene. På Facebook är det ett livligt kommentarsflöde i frågan på en aktiv socialdemokrats sida. Förra kommunalrådet har också kommenterat och nuvarande kommunalråd har gillat. Vad sysslar de med?
Aktiva inom det parti som styr landet så spyr man galla över de människor som sökt sig hit, och man gör det p.g.a en tidningsartikel. På Kenths tid som kommunalråd brukade han ge rådet att inte tro så mycket på det som tidningarna skrev. Tydligen har mediabranschen förändrats helt på den korta tid som gått sedan han frånträdde?
Såg att min gode vän och tillika troligen också den nyaste Socialdemokraten i kommentarsflödet också påpekat det olämpliga att ledande partiföreträdare beter sig såhär istället för att driva frågan i partiet där de kan och bör påverka politiken. All heder till Jörgen som står upp för sina övertygelser. Ibland är den korta sträckan mellan Lidköping och Götene till synes ett oändligt avstånd, iaf med ideologiska mått mätt.
 
Lite axplock från kommentarerna: "Passar det inte i Östersund, så kanske de har det bättre i sitt hemland eller det kanske är dags att ställa krav och regler." (Aktiv S-Demokrat)
 
"Det är bortskämda individer som alltid fått som de velat. de är rika och har alltid kunnat köpt sig det de har velat. De som är fattiga har inte råd att lämna sitt land. Det är dessa människor som skulle behöva komma hit och få skydd tills krigen är slut." (Aktiv S-Demokrat)
 
"Det är ett jävla daltande med dessa människor! Dom ska va jävligt tacksamma att de får komma hit och får tak över huvet!!!! Är man så jävla utsatt, då ska man fan inte klaga!!!!!" (Pedagog verksam i skolan)
 
"Dom får väl rulla runt i snön iklädda kalsongerna tills de tröttnar!" (anhörig till aktiv S-Demokrat)
 
Ja, vad säger man? Är det så här socialdemokraterna går från "ord till handling" (som deras kvinnoordförande skrev) så kan man ju bli mörkrädd för mindre!
 
?
 

RSS 2.0