UPPROP!

TRYGGA JOBBEN OCH VÄLFÄRDEN!

SATSA PÅ KOMMUNER OCH LANDSTING!


Varsel och arbetslöshet skapar i dag en djup oro hos många människor, om inte staten tar ett tydligt ansvar kan det även bli vårdpersonal och lärare som spär på arbetslösheten. Situationen i landets kommuner och landsting har drastiskts förändrats under de senaste månadernas finanskris och lågkonjunktur. De skatteintäkter som förväntades när budgetarna lades beräknas nu vara 10-11 miljarder lägre för 2009.


Prognoserna för kommunernas viktigaste inkomster, skatterna, har räknats neråt flera gånger. De uteblivna pengarna motsvarar 48 000 heltidstjänster i år och nästa år. Till detta kommer regeringens beslut om frysta statsbidrag som motsvarar 14 000 heltidsjobb.

Den här situationen tycks inte olika regeringsföreträdare ha förstått när de säger att det inte finns utrymme för höjda statsbidrag. Regeringen menar att det är ansvarsfullt att satsa på sänkta skatter på i storleksordningen 80 miljarder men säger när det kommer till att rädda de basala välfärdstjänsterna att man inte får slösa med skattepengarna.


Till skillnad från industrin är efterfrågan på landstingens och kommunernas tjänster lika stor om inte större än för ett år sedan. Det behövs tillskott på drygt 10 miljarder för 2009 och uppemot 20 miljarder för 2010 till kommun- och landstingssektorn.

Vi i kommuner och landsting har i uppdrag ett erbjuda befolkningen en bra skola, äldreomsorg och sjukvård. För att vi ska klara det och inte tvingas spä på krisen ytterligare så säger vi till regeringen:


-Ta ansvar för jobb och välfärd genom att trygga ekonomin i kommuner och landsting redan för 2009!

- Ge ett statsbidrag som täcker de uteblivna skatteintäkterna!
Uppropet är i första hand riktat till våra kolleger i kommuner och landsting,

men alla kan visa sitt stöd genom att maila till:


[email protected] eller [email protected]Vilhelmina 09 03 30KG Abramsson Margaretha Löfgren

Distriktsordförande Socialdemokraterna Distriktsordförande Vänsterpartiet

Västerbotten Västerbotten

                                                   


Alliansen börjar sin jakt på ungarna!

Onsdagen den 1 April startar Reinfeldt o co sin jakt på svenska ungar när deras IPRED lag träder ikraft. En lag som endast är en rekommendation från EU men som alliansen lögnaktigt påstår att de är tvingade av EU att införa. Alliansens fria öppna samhälle består alltså av avlyssning och överlämnande av polisiärt arbete till privat industri. Rättssäkerhet, vad är det enl. alliansen? Och "hundögonens" Reinfeldt som deklarerade i valrörelsen att de inte skulle jaga några ungar. Nej det överlämnar de åt film och musik industrin att göra istället. Man kan undra om denna industri enbart lyckats med sin lobbyverksamhet eller om man delat ut en och annan gratifikation också för att få sin vilja igenom? Det har ju hänt förr menar jag. En industri som nu i åratal gråtit ut om hur fattiga de blivit på internets bekostnad trots att de har både STIM pengar och skatt från CD försäljning på sitt pluskonto. Såg förresten igår att denna "fattigindustri" nu erbjudit Jonny Depp 492 miljoner kronor för att spela in ytterligare en sjörövarfilm. 492 miljoner, nästan en halv miljard till en enda skådespelare! Ja fy fan vad jag tycker synd om dem !!!!!!!

Tala om falsk marknadsföring!

Vinnare i sportquiz!

Ikväll var det sportquiz på Harrys och glädjande nog fick man vara del i det vinnande laget, lag Staropramen. Laget bestod av 6 personer, två LIS:are, tre Vänsterpartister och 5 från Rexam Petainer AB. En trevlig och givande kväll.

Lag Staropramen: fr. v. Ove Nordström, Håkan Albinsson, Emil Andersson, Björn Gustavsson, Erik Gustafsson och Fredrik Pettersson (Team manager)Överdomare och tävlingsledare Henry H.

Le, så man ser den sociala tillhörigheten.

Kostnad vanligt skäl att inte gå till tandläkare

I den senaste undersökningen av levnadsförhållanden svarar 11 procent att de inte sökt tandläkarvård de senaste 12 månaderna trots behov. Ungefär hälften av dessa svarar att det beror på att de inte anser sig ha haft råd.

Det är framför allt förtidspensionärer, ensamstående med barn och långtidsarbetslösa som avstått från att gå till tandläkare på grund av privatekonomiska skäl.

Det vanligaste skälet till att inte gå till tandläkare trots upplevt behov är just att man inte anser sig ha råd. De näst vanligaste skälen, som 12 procent uppgav, är att de ville vänta ett tag alternativt att de inte ansåg sig ha tid. För en av tio handlade det istället om tandläkarskräck.

Minst två år sedan senaste tandläkarbesöket för var sjunde

I 2007 års undersökning svarar 14 procent av befolkningen i åldrarna 16-84 att det var två år eller längre tid sedan det senaste besöket hos tandläkare eller tandhygienist. Bland långtidsarbetslösa, förtidspensionerade, utrikes födda och dem mellan 25 och 34 år är det för mer än 20 procent minst två år sedan de senast gick till tandläkaren.

Källa SCB


Konsten att inte vilja förstå! (Wanja-gate)

Skulle vi betala 1/3 i lön mot alla andra då skulle vi inte få de bästa!
Wanja Lundby-Wedin.

Så sade hon i nyhetsmorgon idag angående "Wanja-gate". Ja då kan man undra på vilket sätt hon bekämpar orimligt höga löner? Uppenbarligen förstår hon inte sin fartblindhet själv. Hon kämpar också mot orimligt höga bonusar och pensionsvederlag, påstår hon. Jag tycker att bara det faktum att hon godtar bonusar och pensionsvederlag (om än på ngt lägre nivå då) ovanpå redan orimligt höga löner diskvalificerar henne som LO.s ordförande och gör att förtroendet för henne är som bortblåst. Antingen jobbar hon mot fenomenen eller också skall hon slåss stenhårt så att alla inom LO kollektivet får samma förmåner (en utopi i vårt samhälle). Nej Wanja, lämna in och gör det så snabbt som möjligt. Nu är du faktiskt borgarnas bästa valfläsk.
Att sedan försöka vända focus från detta genom att gå till angrepp på förre VD,n är en helt annan fråga som inte har med Wanjas bristande förtroendekapital att göra överhuvudtaget.


Två udda betraktelser.

På Framnäs köpcentrum stog det här för platsen ngt udda fordonet parkerat, trots ruskvädret. Ett merca märke satt på fronten men på växellådan stod det allt Volvo.En annan lite udda betraktelse är ju evanemangshallen som verkligen börjar likna en hall nu. Skall bli underbart att kunna njuta av bandy under perfekta förhållanden nästa säsong. 

Wanja och Strindberg.

Wanja Lundby-Wedin försvarar sig i en intervju i LO tidningen. Dagens Arbete har också publicerat artikeln som jag skulle vilja kalla "En dåres försvarstal" efter det kända verket. Wanja är säkert en jättesnäll och jättetrevlig kvinna men det är ju ändå inget som hjälper om man inte klarar att sköta en förtroendepost. Att hon sedan vägrar att inse hur långt från verkligheten hon är jämfört med de hon representerar underlättar ju knappast. Att man blir upprörd är lindrigt sagt. Publicerar artikeln här och även kommentaren jag skickade in efter att ha läst eländet.


LO-ordföranden: Jag tänker inte avgå

I en intervju i LO-Tidningen ångrar LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin att hon inte stod på sig tillräckligt mycket när styrelsen diskuterade den förre vd:ns pension. Men hon tänker inte avgå.

Wanja Lundby-Wedin hamnade i blåsväder i början av veckan då det blev känt att hon i sin egenskap av styrelseledamot i AMF Pension godkänt extra avsättningar till en redan hög pension till den förre vd:n Christer Elmehagen.

Många, även inom de egna LO-leden, har kritiserat henne och krävt hennes avgång.

I en intervju i LO-Tidningen tycker hon att hon inte stod på sig tillräckligt i AMF-styrelsen när avsättningarna på 770 000 kronor i månaden till Christer Elmehagens pension var uppe.

- Jag frågade hur det kunde bli så mycket pengar och fick förklaringen att det hänförde sig till gamla avtal, säger hon till LO-Tidningen. Jag accepterade den förklaring jag fick och ingen annan i styrelsen ställde några frågor.

Wanja Lundby-Wedin berättar också att hon inte tänker avgå och att ordförandena i LO-förbunden gett henne fortsatt stöd.

- Jag har fått ett förtroende från medlemmarna. Jag kan inte svika det förtroendet. Sen kan tv-kanaler och andra göra undersökningar och säga att det inte finns något förtroende för mig längre. Men det är LO-medlemmarna och deras valda representanter som ska säga det, säger hon till LO-Tidningen.

Hon berättar att hon sitter i fyra bolags styrelser:

- AFA Försäkring, Aftonbladet, Folksam och AMF Pension. Det är de enda uppdrag jag får arvode för. Sedan sitter jag i LO:s styrelse, nordiska, europeiska och internationella fackets styrelser.

- Jag har lämnat sex mindre betungande uppdrag. I övrigt sitter jag med i styrelser som möts en gång om året, ett par vilande styrelser samt Anna Lindhs minnesfond och Olof Palmes minnesfond.

Läs hela intervjun i LO-Tidningen.

JEANETTE HERULF 2009-03-27 © Dagens Arbete. Citera gärna, men ange källan.

Kommentarer

Postad av: Oven, 2009-03-27 18:35:19
Har hon ingen självinsikt? Missbrukar man en förtroendepost så kan man knappast hävda att man har förtroende från medlemmarna hela mandatperioden för att den sträcker sig till 2012. Det gäller att förvalta förtroendet, under hela mandatperioden. Dessutom skall hon aktivt arbeta mot för höga löner, pensionsvederlag och bonusar. Det kan man knappast säga att varken hon eller Erland Olausson gjort genom att bara acceptera en enkel förklaring. Inser ni inte detta? Att ordförandena i LO-förbunden ger henne fortsatt förtroende är väl för att ingen vågar kasta första stenen eftersom de är lika goda kålsupare allihop. Att tro att det faktumet innebär att hon då också har medlemmarnas förtroende är att missbruka både förtroendeställningen och den demokratiska processen. Det kokar på arbetsplatserna och har gjort i många år pga fackets och sossetoppens flathet i dessa frågor och det var säkert detta som också gav utslag i förra valet. Ska LO nu vinna valet åt borgarna nästa gång också genom detta strutsbeteende att bara stoppa ner huvudet i sanden och låtsas som ingenting har hänt? Det behöver rensas ordentligt inom LO verkar det som. LO har blivit borgarnas bästa vapen. Står det i stadgarna att detta är syftet?

Vad är det för fel i huvudet på Maud?

Nu står kärringen och anklagar oppositionen för att vara för bonusar. Något hon själv talade sig varm för förra veckan samtidigt som Borg var emot men regeringen ändå tagit bort spärrarna mot. Är hon så totalt väck så är det väl snart dags för tvångströja!
Att sossarna har problem med LO och dess tvetydighet är ju en sak, men att anklaga oppositionen, där går gränsen.
Bra, Lars Ohly som klart och tydligt redovisade för Vänsterpartiets ståndpunkt mot bonusar, pensionsvederlag och orimligt höga löner. Tur att det finns ETT parti med trovärdighet i riksdagen i.a.f.


Konkurrera ihjäl landsbygden?

Nu är det tågresandets tur att konkurrensutsättas i allianssverige. Då är det nog fara och färde IGEN för Kinekullebanan. Utländska statliga järnvägar är nog knappast intresserade av svenska glesbygdslinjer. Man kan ju enkelt se hur landsbygden utarmats inom alla andra områden i vår globaliserade värld. Posten, bensinstationer m.m m.m
I England blev det fullständigt kaos med alla privata entrepenörer som skulle driva privata linjer. Biljettsystem och överlappningar var ett enda kaos. Men varför lära av andras erfarenheter? Ideologin är viktigare just nu för alliansen. Det gäller tydligen att rasera så mycket som möjligt av vad som byggts upp av det svenska folket efter borgarnas tidigare vanstyre under 1900 talets första 30 år.
Nästa steg blir dyrare mediciner (marknadsanpassat pris) när apoteksmonopolet skall skrotas. Jag undrar om sjuka och pensionärer är de stora vinnarna även i den härvan. Vad tror ni?


Urspårad allians!

Alliansens sjuka politik!

Regeringen har gjort mycket stora försämringar i sjukförsäkringen. En av alla dem som har drabbats är Ann Sievers. I januari 2009 blev hon utförsäkrad. Hon klarar av att arbeta knappt 50 % men inte mer än så. På grund av de nya reglerna räknas hon nu som helt arbetsför och har blivit av med sin sjukpenning.

Läs mer om Vänsterpartiets syn på jakten av sjukskrivna och om de drabbade i Rapporten "Ett sjukt system", som du kan ladda ner här.


I alliansens spår .......

så kommer nu rapporteringen allt tätare om utslagningen och de ökade kostnader som drabbar kommunerna genom ökade utgifter för socialbidrag. Att man skulle behöva se detta i Sverige på 2000 talet.


Med sorg i hjärtat,

ser jag i dagens tidning att Tony "gitarr" Pettersson har avlidit. Ytterligare en profil som lämnat oss. Det är en hel del minnen som passerar revy när man tänker tillbaka på framförallt högstadietiden då jag blev bekant med Tony. Tony var Mr Musik himself då han så gott som alltid satt och spelade när man kom hem till honom. Tack Tony, och vila i frid.


Till landsorganisationen LO.

Skandalen sväller kring Wanja, men inte enbart henne utan hela LO som verkar ha blivit en slags intim krets där de kliar varann på ryggen och skor varandra. Så har det varit i alldeles för många år och det visade ju Stig Malm nyligen när han erkände att de redan på hans tid gjorde upp avtalsrörelsen bakom stängda dörrar men ljög rörelsen rakt upp i ansiktet genom TV rutan och bedyrade att så inte var fallet.
Nu sväller som sagt bonus och pensionsskandalen kring LO topparna (även om det är Wanja som får ta det mesta av smällen) mer och mer för varje dag. Avgå nu, ni lär väl ha förmåner så ni klarar er ändå!


Antagligen ett lyckat reultat,

om man ser det med alliansögon då förstås.

Nedanstående uppräkning gjordes av Magnus Broman på en debattsida och jag tycker den är så läsvärd så den bör publiceras så mycket som möjligt. Särskilt slutklämmen där han efterfrågar en liknande lista från sin opponent men med bra saker som alliansen åstadkommit (om han kan). Skall bli spännande att se om han får ngt svar. Skulle det vara så att ngn alliansfrände irrat sig hit för att läsa så kan ju även den personen få chansen att komma med ett sådant svar.

Ett axplock av vad alliansen gjort som är direkt arbetarfientligt:

¤ Studenter förlorade möjligheten till a-kassa
¤ Sänkt ersättning i a-kassan
¤ Genomfört ett flernivåsystem i a-kassan som trappar ned ersättning på ett sätt som särskilt drabbar låginkomstagare
¤ Höjt medlemsavgiften i a-kassan
¤ Slopat möjligheten att göra avdrag för medlemsavgiften i båda a-kassan och fackförening
¤ Ökat antalet karensdagar i a-kassan från 5 till 7
¤ Höjt gränsen för antalet timmar man måste jobba för att ha rätt till ersättning från 17 till 20. Det drabbar alla dem som jobbar 17-20 timmar
¤ Infört regler som medför lägre ersättning från a-kassan om närvaron på jobbet ej varit prickfri.
¤ Ökat kraven på de arbetssökande
¤ Infört samhällsnyttig tjänst som inom ett år kommer att bidra till högre "arbetslöshet"
¤ Försvårat för sjuka att få ut rättmätig ersättning
¤ Lurat studenterna på löftet att höja studiemedlet
¤ Lurat bilägare på löftet att sänka bensinskatten
¤ (Här i Skåne höjt kollektivtrafiktaxan två gånger)
¤ Höjt gränsen för när en arbetare kan dra av för jobbpendlingen från 7 000 til 8 000
¤ Här i Skåne införs patientavgifter redan från 12 års ålder, vilket antingen försämrar föräldrarnas ekonomi eller samlas på hög hos fogden i väntan på 18-årsdagen
¤ Genom sin politik minskat konsumtionen (egentligen något positivt) så att småföretagare tvingas bomma igen verksamheten
¤ Dragit ned på verksamheter som håller koll på arbetsmiljön
¤ Infört begränsningar som krafigt förämrat möjligheterna att gå från inget arbete alls till deltid eller ha kvar ett deltidsjobb i brist på bättre.
¤ Lagt extra skatt på trafikförsäkringen

Nu väntar jag på din minst lika långa lista över vad de gjort som är positivt för vanliga arbetare.


www.fotoakuten.se

Vindflöjlarna!

Långsiktig politik kan man knappast beskylla alliansregeringen att föra. Det visar de återigen och nu i fallet med bonuslönerna. Häromveckan stog Maud och talade sig varm för dem samtidigt som Borg avslöjats med byxorna nere när han talade mot bonusarna trots att regeringen i somras släppte reglerna mot bonusar i statliga företag.
Det vore intressant att se hur alliansens regeringssammanträde ser ut i praktiken. Har de kanske anammat TV4:s lördagsmorgon med en tidningshög på bordet att gå igenom för att veta vad man skall vara för eller emot denna dag?
Kappvändare, vindflöjlar eller vad man nu vill kalla dem, det minsta de gör det är regerar!


Avgå gärna, och ta med er Wanja. Hon skulle säkert passa in i gänget.

De so(M) tror att de vet bäst, men bara i andra hand.

Läste en artikel på politikerbloggen av sossen Ameer Sachet där han bl.a. tog upp allt som moderaterna varit emot genom tiderna. Det är i stort sett allt vad sociala reformer heter, och han gjorde en uppräkning lite snabbt.

Högern(gamla/nya moderater) har röstat mot allmän och lika rösträtt 1918/21, mot 8 timmars arbetsdag 1919, mot folkskola för alla barn 1927, mot statlig sjukpenning 1931, mot moderskapsunderstöd 1931, mot två veckors semester 1938, mot allmänna barnbidrag 1948, mot allmänna tjänstepension 1960. mot fyra veckors semester 1963, mot lag om anställningstrygghet 1974.

Efter att ha läst denna lista kan man lätt konstatera att moderat politik tydligen går ut på att vara emot allt som kan gagna den enskilda människan socialt, för att sedan när detta ändå blivit verklighet, ja då är det moderaterna som vet bäst (tror de) hur dessa sociala reformer skall användas och utformas. Eller skall man kanske beskriva det som att de vet bäst hur felaktigt alla andra använder dessa resurser som moderaterna inte velat ha. Besserwissrar! "Nya" arbetarpartiet?
Hur vore det med lite självinsikt Reinfeldt?

- De flesta kommuner har haft väldigt goda år och har haft ett stort ansvar för att inte göra av med alla dom pengarna,vi har varnat för att inte göra sig av med alla resurser under goda tider, en del har lyssnat andra inte, säger Fredrik Reinfelt.
Detta säger han idag under sitt besök i länet uppger Radio Skaraborg.

Samtidigt lånar regeringen till sina skattesänkningar. Varför leva som man lär?????


Priset för alliansens s.k. "valfrihet".

Alliansens ständiga tjat om valfrihet och frihet för individen att själv kunna välja har nu visat sig (på det område det hittills fått verklig genomslagskraft) ha ett pris. Det är pensionerna och alliansens krav gällande PPM. Här visar det sig verkligen vad allianspolitiken leder till i praktisk verklighet. Lägre pensioner för massan men några få insatta som ändå kan sko sig på detta. Här har banker och fondförvaltare skott sig tillsammans med ledningarna för fondbolagen. Vanligt folk är förlorarna som sig bör i alliansens Sverige.
Hur skall det sluta om man lyckas genomdriva denna s.k. valfrihet fullt ut även inom vård, skola och omsorg? Ja facit blir antagligen detsamma som inom pensionssystemet, ett litet antal som skor sig på den stora massans bekostnad.
Inse detta i tid, svenska folk och tro inte att alla kan vara potensiella "vinnare". Eller ställ er frågan om ni vill att vård, skola och omsorg skall ha samma funktion som V75, Lotto eller liknande. Är alla vinnare där? Om inte så ställ er frågan varför? Allianspolitiken är ett stort lotteri men med förutbestämda vinnare, i vilka andra spel är det acceptabelt?


"Bra eller anus?"

Bra är definitivt energiöverenskommelsen mellan oppositionspartierna. En överenskommelse som speglar Lars Ohlys tidigare uttalanden och Vänsterpartiets uttalade uppfattning i frågan. Bra också så tillvida att miljöpartiet verkar ha förstått att det är skillnad på att verka i ett regeringsalternativ jämfört med en ren oppositionsposition. Kanske detta är rivstarten mot valsegern 2010, en förmodad valseger jag brukar kalla för "tillbaka till framtiden!"

Anus får man väl kalla Lundby Wedin och de övriga "styrelseproffsen" inom fackföreningsrörelsen som talar mot bonusar och orimliga pensionsförmåner officiellt, men agerar rakt motsatt bakom styrelserummets stängda dörr. Wanjas dagar som LO ordförande måste vara lätträknade nu, och jag tror personligen att det är facktopparnas horeri med kapitalet och lögnerna till dem de säger sig representera som är vänsteroppositionens största gissel. Vågar man hoppas på en ordentlig "utrensning" inom det närmaste? LO är nog tyvärr idag det största hotet mot en ev. valseger 2010. En bra start vore att sälja ut sitt aktieinnehav, till att börja med.


Stureplanscentern, sieg ....!

att ställa sig bakom platt skatt genom ett borttagande av den statliga inkomstskatten.
med förkrossande majoritet att ställa sig bakom den nya hållningen i energipolitiken.
att ställa sig positiva till ett medlemskap i NATO.
att med förkrossande majoritet verka för att helt skrota LAS.
att verka för synliggörande av skatter genom att bland annat göra arbetsgivaravgiften synlig på lönebeskeden.

Detta redogör politikerbloggen för idag.

Detta har beslutats av centerpartiets Stockholmsdistrikt (stureplanscentern) som väl är de som sätter agendan för detta parti idag, som utvecklats allt mer till ett rent ultrahögerparti. Långt borta är det centerparti som hade sin grogrund i de svenska småjordbruken.
Den i FRA debatten krokodiltårsdrypande Fegerley jublar av glädje. Antagligen Maudan också. Det är närmast frapperande att se hur centern i rikspolitiken i snart sagt varje fråga står för en linje där de lokala partiföreträdarna tycker tvärt emot. Hur länge skall denna toppstyrning fungera? Kanske är det så att det inte finns några starka politiker i centerns lokala distrikt. Då fungerar det med en sådan ultratoppstyrning, fårskocken följer blint. Kanske är det också därför man ser de populistiska utspelen på lokal nivå, man har varken mod eller politik.

                                   

Byta plats?

Debatten fortsätter ang. nedläggningen av Gösslunda skola. Framförallt är det C som med populistiska utspel försöker vinna poäng. I en intetsägande men i allmänna ordalag bra formulerad artikel som kunde kommit från vilket parti som helst och i vilken fråga som helst så skriver man bl.a.,
"Att styra en kommun i ekonomisk medvind är inga större bekymmer, men det är när det börjar gå motigt som man sätts på prov och jag måste säga att de styrande inte klarar den pressen speciellt bra."
Tala om att kasta sten i glashus! Här sitter vi i landet med en borgarregering som gjorde slut på allt vad överskott hette på 2 år och nu lånar för att få ihop till de välbärgades skattesänkningar. Tala om att inte klara pressen speciellt bra.
Eller är det rentav så att Allianspolitikerna i Lidköping vida överträffar sina kollegor i regeringen? Då borde de byta plats tycker jag.


Till Eskils nivå tror jag ändå inte de sänker sig iallafall.

Cesiumcentern utmärker sig igen!

Alliansstyrda kommuner runt Billingen som ex. Skövde och Skara meddelar nu att de tänker lägga in sitt veto mot en ev. uranbrytning i bygden. Detta för att det Canadensiska bolaget som fått tillstånd för provborrningar helst skall låta bli även detta. Så mycket var alltså alliansens energiöverenskommelse värd. Skall man bygga kärnkraftverk som skall stå utan bränsle? Eller har man tänkt sig köpa bränslet utomlands? I så fall varför? Är det hälsorisker med uranbrytning enligt alliansens politiker lokalt, men ofarligt enligt allianspolitiker i riksdagen?
Ja varje gång allianspolitiken ställs på sin spets så kommer dubbelmoralen osanningarna och oenigheten fram. Vad säger man från centern i riket nu då? Ingenting kanske, det brukar man inte göra när det drar ihop sig.


Arbetslinjen?

 • Relativt arbetslöshetstal 8,0  %
  (Februari 2009)
 • Folkmängd 9 259 828 
  (31 Januari 2009)
 • Konsumentpriser 0,9  %
  (Februari 2009 jämfört med februari 2008)
 • Nationalräkenskaper, BNP -4,9  %
  (Kvartal 4 2008 jämfört med kvartal 4 2007)

 • Källa: SCB


  Istället för Maud - lite komik, nä inte ko-mik. Komik!

  Ja man måste väl efter all uppståndelse ta med melodifestivalens "bästa" stycke. Tingeling tingeling.

  Virrpannan, eller lögnaren Maud O.

  Nu vet hon inte ens vad hon varit med och beslutat, katastrofen Maud Olofsson! Stå och blåljuga rakt in i TV kameran utan att blinka när det gällde bonusprogrammen i de statliga företagen. Ja är det det som inger förtroende bland alliansväljarna?
  Man kan bli mörkrädd för mindre.
  Såg ni inte uppdrag granskning i kväll så missa inte någon av repriserna.
   
  Vad får man om man korsar en sköldpadda med en åsna? Jo, Maud Olofsson med hjälm!

  Maud Tha... ehh Olofsson


  Populistiska "Centerfjollor".

  Centern i Lidköping satsar hårt på populistiska utspel nu i samband med att skatteintäkterna minskar. När majoriteten vill spara 40 miljoner så är Centern där och hugger direkt när Gösslunda skola skall läggas ner. Centern vill inte vara med på denna besparing säger de, men utan att de presenterar några som helst egna förslag om vad och var de tänkt göra sina besparingar. Ändå har de tänkt sig spara dubbelt så mycket som majoriteten, 80 miljoner!
  Det är lättsinnet som råder i detta parti tydligen eller möjligen maktbegäret som tagit överhanden över det sunda förnuftet. Alla chanser till populism för att komma till makten istället för att tydliggöra för väljarna vad deras egen politik och besparingar skulle bestå av. Ungefär som i riksdagsvalet 2006. Det är ju inte särskilt svårt att se vad som har hänt med alla uteblivna löften om arbetslinje, utanförskap, den svenska modellen med kollektivavtal etc etc. Ja man gick till och med emot sin egen regeringsförklaring ang. kärnkraften i ett försök att splittra oppositionen istället för att tala om för folk att vi faktiskt har elöverskott i landet. Varför gör man då inte det? Nej det ser ju illa ut att vi har överskott men ändå stigande priser på en "avreglerad" marknad. Nej då blev det populism i stället. I långa loppet tror jag ändå att folk är såpass kloka att de inser och genomskådar detta, även i Lidköping. Även om jag förstår och känner sympati med de som nu har sina barn i Gösslunda. Men när känslorna väl lagt sig så kanske det trots allt visar sig att barnen är jättenöjda med Stenhammarskolan, ingen vet ju det idag faktiskt. Men igen, jag tycker nog att beslutsunderlaget i sin helhet kunde redovisas för de drabbade, om det inte redan är gjort.


  Överskattad K-G Bergström?

  Avslutade kvällen (efter jobbet) med att titta på K-G Bergströms Rakt på. Tycker det är frapperande att efter två och ett halvt år av borgerligt regeringsinnehav (inte styre, för styr gör de ju inte överhuvudtaget) och med den valrörelse som föregick detta ställdes inte en enda fråga om Reinfeldts sk arbetslinje, vart den tagit vägen eller om Reinfeldt upplever att han kan levt upp till de vallöften som alliansen utlovade om utanförskapet och arbetslinjen. Riktigt dåligt av K-G!
  Helt klart verkar det vara att Reinfeldt sålt smöret och tappat pengarna. Från att ha hört Borgs alla predikningar om att de samlar pengar i ladorna under högkonjunkturen så finns det tydligen inte pengar till någonting längre om man lyssnar på Reinfeldt. Vart har de pengar tagit vägen då som de samlade i ladorna? Ja det mesta har gått till rika storstadsbor som egentligen inte hade något behov av dem och de som hade och kommer att få behov av dem i alliansarbetslöshetens Sverige kommer inte att se röken av någon som helst hjälp från staten. Helt i linje med Reinfeldts tidigare uttalanden, som t.ex:
  ""Vi vill inte se ett samhälle där människor svälter, men i övrigt ska inga standardkrav skattefinansieras."
  Vem har förtroende för någon med en sådan människosyn?
   
  Sverige, nästa?


  Fredrik Reinfeldt!

  Politik, eller mer korrekt ideologier, är till för att påverka vårt tänkande och att förändra människors beteende.

  (Sieg ....) min kommentar.

  Överge den generella välfärdspolitiken och sluta att uttala löften om att välfärden kan garanteras politiskt.
   
  (Låt folk sköta sig själva och skit i om det leder till slumområden) min kommentar.

  De som lever på bidrag eller är ovilliga att acceptera erbjudna arbeten skall göra detta väl medvetna om att det kan leda till att ingen standard garanteras.

  (Även om det nu inte finns några arbeten) min kommentar.

  Citaten är hämtade från Fredrik Reinfeldts bok "det sovande folket"


  Debatten om Gösslunda skola går vidare.

  Majoritetens förslag till besparing genom att stänga Gösslunda skola och flytta över barnen till Stenhammar rasar vidare på Lidköpingsnytt. En fråga som är svår att lösa tror jag utan att de inblandade träffas och tar diskussionen öga mot öga. Finns nog inget som väcker så starka känslor som när man känner att barnen på ngt sätt blir drabbade, och känslor och rationellt tänkande brukar sällan gå ihop. Måste säga att jag har full förståelse för föräldrarnas upprördhet men samtidigt även har full förståelse för majoritetens argument. Att flytta barnen 2,5km är ju ingen större katastrof och det kan ju faktiskt vara så att de då är närmare sina föräldrar under skoldagen då de flesta troligen arbetar inne i stan och inte i Gösslunda. Att centern med hjälp av LRF försöker vinna populistiska poäng genom att vara för ett bevarande av skolan utan att redovisa sina egna ev besparingar är också något som knappast underlättar diskussionsklimatet mellan de inblandade parterna.
  Själv får man också en liten tagg i hjärtat då man har historiskt personliga relationer till skolan, men som sagt, det var det där med känslor och rationellt tänkande igen.  Skämtet Borg!

  Reglering av höga chefers bonusar och löner nödvändigt för att uppnå finansiell stabilitet!
  Detta säger Anders Borg i Ekots lördagsintervju. Jag håller med, men jag tror inte för ett ord på att han egentligen menar vad han säger. Han säger det enbart för att någonting annat är omöjligt att säga i dagens situation. Varför tog alliansregeringen annars bort bonusbegränsningarna i statliga företag?
  Lyssna och hör själva på skämtet Borg genom att klicka på länken till intervjun.
  Ekots lördagsintervju. 

  Han vill inte öka några utgifter nu, men hade väldigt lätt att minska inkomsterna till staten!

  Vad är det för skillnad, egentligen?

  Vår i luften.

  06:45 klev jag ut för att åka till Lidköpings ridklubb där dottern idag har stalltjänst. En stilla morgon med vår i luften. En flock tranor passerade över mig med sitt karakteristiska trumpetande, dock så högt att jag aldrig såg dem genom morgondiset. Årets morgon så här långt i.a.f.
  Hos ridklubben är det idag regionala dressyrtävlingar med många hemmaekipage i startlistorna. Som krona på verket deltar Anette Christensson som för övrigt lyckades så fantastiskt bra i Göteborg under Gothenburg horse show. Sevärt, så ta er söndagspromenad förbi LRK och passa på att ta en titt. Eller varför inte rentav avnjuta lunchen där samtidigt? På menyn är det kycklingfilé med potatisgratäng, mycket välsmakande kan jag intyga.
     Lite Lidköping i melodifestivalvinnaren.

  Genom moderaten Christoffer Järkeborn blev det trots allt lite Lidköpingsanknytning till melodifestivalsvinnaren La Voix, även om man från början hoppats att det skulle bli final för Scotts. Nu blev inte anknytningen mer än att Järkeborn är pojkvän med låtskrivaren Fredrik Kempe, men det är inte så illa det heller. Bra låt i.a.f. och nu får man hålla tummarna för Ernman i Moskva.


  Hallen växer så det knakar!

  Det är härligt att se evanemangshallen växa fram. Vilket otroligt fint arbete de gör byggarna. Nu börjar väggarna komma upp och takstolarna på plats. Skall bli underbart att gå på bandyfest på annandagen. Det är nästan så man redan längtar till Julen igen. Klicka på bilden.


  Junesjö dömer helt ut Metall-avtalet!

  Kurt Junesjö, tidigare förbundsjurist och krönikör i arbetarpressen sågar fullständigt IF Metalls krisavtal. Det strider mot kollektivavtalets huvudprincip, att inte konkurrera med lön skriver han bl.a.
  Även det faktum att det enbart är IF Metalls medlemmar som skall gå ner i arbetstid och lön är han kritisk mot (med all rätt).
  Läs hans utvärdering av avtalet här eller genom att klicka på bilden.
  Så här skriver Kurt själv: "Genom krisavtalet säljer IF Metall ut kollektivavtalets huvudprincip att inte sänka lönen och att inte konkurrera med lön. Dessutom övrerlämnas till de lokala parterna att disponera över stora delar av arbetsskyldigheten och ersätttningsbestämmelserna i det centrala lönekollektivavtalet. Att lönesänkningsavtalet dessutom endast binder medlemmar i IF Metall är en udda men säkerligen inte avsedd effekt. Avtalstext och analys här.


  Gå med i facket, annars missar du din lönesänkning! (Kurt Junesjö)

  Falkengren ger ynkligheten ett ansikte!

  Falkengren var långt borta från den självsäkra ego attityden i TV 4 nu på morgonen. Såg nästan ut som hon försökte kopiera Reinfeldts hundögon som han lägger upp i blåsväder. Tror hur som helst att hon är lite sent ute, det krävs nog en upprensning i den banken om förtroendet skall återvända. Hon verkade vara medveten om detta också. Kanske har hon börjat nedräkningen?
  Samtidigt kan man undra om kritiken mot henne enbart beror på lönediskussionerna eller om det faktum att hon är kvinna också spelar in. Så mycket (berättigad) skit som hon får utstå för 2 miljoner bör ju rimligtvis sättas i proportion till de 150 miljoner i avgångsvederlag och pensionsförmåner som Nordeas VD roffade åt sig efter 1,5 års tjänst. Detta rann förbi som en "smygfjärt" i jämförelse. Tänkvärt!
  Talade idag på morgonen med en man med mycket bestämda åsikter om SE bankens agerande sista veckan. Och att säga att han var topp tunnor rasande är att uttrycka sig lindrigt.
  - Ska det behöva gå så långt som att några av de där skall bli skjutna för att de skall fatta, frågade han sig. -Det kommer att hända, sa han vidare om folk får det tillräckligt dåligt.
  Så långt får vi väl hoppas att det inte skall gå trots allt men man undrar ju vad det skall till för att folk skall fatta ibland.

                


  Björklunds kluvna tunga!

  Nedläggningen av arméförband ska stoppas och markstridskrafterna förstärkas med en så kallad mobiliseringsreserv. Detta hyllar idag Björklund eftersom situationen i Ryssland är som den är. Ett Ryssland som Björklund samtidigt vill låta patrullera SVENSKA vatten för att bevaka sin Ryska gasledning. Ja konsekvent har han ju aldrig varit denna pajas till folkpartiledare. Såg också att i de fem kommuner i landet som styrs av FP så ligger fyra under riksgenomsnittet vad gäller behörigheten till gymnasiekompetens. Lärarna tjänar i snitt 1200:- mindre per månad o.s.v. Var det inte Björklund och hans parti som var världsmästare i att veta vad som behövs för att göra den svenska skolan bättre?


  Global uppvärmning?

  Inte kan man tro att den globala uppvärmningen är så allvarlig en sån här morgon. Tala om bakslag! Men det var vackert.
  Osolidarisk bilindustri.

  IF Metalls omstridda avtal börjar nu tillämpas inom den krisande bilindustrin. Lönedumpande avtal säger de som kritiserar det och det håller jag med om. Men om ni läste Josefin Brinks inlägg om det hela så har hon ju rätt i sin bedömning att detta avtal inte hade varit möjligt om det inte varit för att borgarregeringen urholkat a-kassan så till den milda grad som de gjort. Det är en långsiktig strategi för att sänka lönerna för arbetarna i Sverige.
  Hade IF Metall krävt att alla på företaget omfattats av avtalet så kunde man haft något uns av lokal förståelse för det. Men att det ensidigt skall drabba de "närande" i företagen medan de "tärande" skall kunna gå kvar på full tid och med full lön det är jag helt oförstående till. Särskilt som de högsta cheferna inom näringslivet fortsätter sin "huggsexa" för att roffa åt sig så mycket som möjligt. Nu är det bankcheferna (som orsakat krisen) som skall höja sina löner kraftigt, förra veckan var det Volvo, även om nu de tillfälligt fick krypa till korset. Men de lär nog ta till sig så fort focus riktas åt ett annat håll.
  Det visar i.a.f. att det finns pengar i samhället, men det finns ingen idag som är det minsta intresserad att få en någorlunda rättvis fördelning. Åtminstone inte i beslutande position. Ändra på detta nästa val, för så här kan vi inte ha det!


  Kärnkraftsförhandlingar var i gång redan innan alliansutspelet.

  Industrikraft planerar för en ny reaktor redan 2023. Förhandlingar om detta reaktorbygge var igång redan innan alliansens utspel i energipolitiken. Regerar regeringen eller springer man andras ärende? Jag vet ju vad jag tror och jag hoppas att andra också genomskådar denna fatalt usla regering. GP har en artikel idag.  Klassiska skattehöjningar av de s.k. skattesänkarna.

  Höjd dieselskatt och höjd skatt på koldioxidutsläpp, klassiska skattehöjningar som enbart drabbar den enskilde och framförallt den enskilde utan medel. Klassisk borgarpolitik och klassisk politikerpolitik från dem som helt verkar sakna allt vad verklighetsförankring är. Något mer fantasilöst än denna alliansregering får man nog leta efter. Vad är det för folk som fortfarande har förtroende för dem?

  För konungen och fosterlandet! Visst, men vem, och vad, är det som skall försvaras?

  Dagen till ära.

  Börsen lyfte med 5,4% idag. Ett glädjebesked för alla som inte varit oförståndiga nog att ha sålt under raset, inte minst Lidköping. Kan det fortsätta att lyfta ett tag till så ser nog ekonomin i kommunen ganska bra ut helt plötsligt. Och så säger de att "luft" inte är värt något ;-)


  Kloka ord av Josefin.

  Josefin Brink (v) uttalar sig på Vänsterpartiets hemsida ang. IF Metalls kritiserade avtal med arbetsgivarna. Kloka ord tycker jag.

  "IF Metalls uppgörelse om kortad arbetstid med reducerad lön har väckt starka känslor. Det är inte konstigt - avtalet är exceptionellt i sitt slag och många fackförbund fruktar att arbetsgivare i fler branscher kommer att vilja följa efter. Men kritiken mot avtalet måste breddas till den situation den borgerliga regeringen försatt facket i, menar Josefin Brink, arbetsmarkandspolitisk talesperson i Vänsterpartiet. "

  Läs hela inlägget här.


  Kontrastrikt!

  För ett år sedan, 28/2-08 var sonen ute och fotograferade på Kinnekulle i det då varma och vackra vädret. Det är en viss kontrast till hur vädret är detta år, nästan lika kyligt som ekonomin i stort. Fina bilder blev det då iallafall.


  KD-politiker bidragsfuskade!

  En KD politiker i Stockholm lyfte A-kassa samtidigt som han arbetade i regeringskansliet. Ja det går an att kasta skit omkring sig på andra, men att leva efter reglerna själv, det är en annan femma det.
  Hur var det Jesus sade? Den som själv är utan skuld kastar första stenen. Kanske KD skulle läsa sin bibel lite bättre?
  Politikerbloggen skriver om fallet idag.

  Hägglund, ta din stol och gå!

  Lögnaren(na)!

  Anders Borg har ondgjort sig över bonussystemen inom det privata näringslivet hela hösten samtidigt som regeringen i somras tillät höjning av de rörliga lönerna för storfräsarna inom statliga företag. Vem litar på honom?

  Mats Odell har berikat sig själv genom att sälja sitt vårdbolag och detta köp finansierades med pengar från AP-fonderna. Vem är högsta hönset över dem tror ni? Ja just det, Mats Odell. Vem litar på honom?


  Två som lever gott på våra skattepengar.


  Gösslunda skola,

  ett offer p.g.a. alliansens oförmåga att regera. Se Ulla Anderssons (V) inlägg i riksdagen.  Gösslunda skola vid tiden runt 1940.

  Tack Birro!

  Marcus Birro skriver idag precis vad man själv känner ang. IF Metalls totala kapitulation. "Arbetare, ni blir lurade" är rubriken på hans krönika i Expressen o GT idag. Mycket bra skrivet! Läs krönikan!


  Saxat från Birros inlägg.
  "Vilken skamlig ynkedom det här landet har blivit när arbetarna och deras egna representanter är så fega att de frivilligt går med på att klassa ner sitt eget arbete och sänka lönen medan herrarna med pengarna nickar i samförstånd bakom sina slipsar och garvar arslet av sig när ni inte ser."


  Internationella kvinnodagen!

  Man hör inte så värst mycket om att det är internationella kvinnodagen. Pressen verkar helt ignorera denna dag, tyvärr. Kan det bero på att vi har högerstyre i landet? Högern som inte ens ville ha rösträtt för kvinnorna en gång i tiden.
  Tur att det är andra tider nu, även om det fortfarande finns många orättvisor som drabbar kvinnor. Håll kampen levande!
  Är du sjuk? Då blir du frisk med mer sjukdom!

  Ja på något annat sätt kan man väl knappast tolka Timbros VD,s synnerligen idiotiska kommentar till hur krisen i ekonomin skall lösas.

  "Vi behöver mer marknadsliberalism och mindre "nånannanism". Det skriver Maria Rankka, VD Tankesmedjan Timbro."
   
  HUR DUM KAN MAN BLI?


  "Knugen" håller blaskorna vid liv.

  Förra veckan var det förlovning med blivande giftermål  under valåret för att alla royalister skall få lite alliansömkan att lättare "ta fel" valsedel med.
  Denna vecka är det prinsen som skall separera från sin blivande hälft.
  Viktiga nyheter om man ser till de f.d. kvällstidningarnas löpsedlar och innehåll. Vem bryr sig om vad socialbidragstagarna i kungahuset har för sig egentligen? Och till de som bryr sig, har ni inget liv?
  Får väl lägga upp ett par bilder från invigningen av Vänermuseet när det begav sig. Då var ju både knugen med fru här och detta föll även en annan till föga för eftersom det var lite kul för ungarna att se en sagofigur livs levande.

  Ungarna ville ju se kommunalrådet under invigningen ;-), ihop med sagofiguren.


  Mitt i "nian", innan operationerna gjorde sig påminda.

  En blivande miljöbomb!

  EU har bestämt att vi enbart skall ha lågenergilampor framöver. Vi något äldre kommer väl ihåg miljöproblemen på 60 talet då det kvicksilverbetade utsädet slog ut så gott som samtliga rovfågelstammar. Det kommer säkerligen inte att ta många år innan mängder av kvicksilver återigen flyter ut i naturen, denna gång från lågenergilampor som inte lämnats till återvinningscentraler. Lågenergilampor innehåller ju kvicksilver och råkar man göra sönder en sån i hemmet så skall man visst vädra och undvika att vistas i rummet på en halvtimma. Så för att spara på miljön genom att spara el så kommer vi troligen att få andra miljöproblem istället. Jag som trodde att kvicksilverskämten typ, behöver du en ny termometer? Fiska upp en gädda och sätt på väggen, aldrig mer skulle återkomma.


  IF Metall viker ner sig fullständigt.

  Att IF Metall med Stefan Löfvén i spetsen kan gå med på ett avtal där man sänker lönen till 80% (även arbetstiden) för att undvika varsel är inget annat än en katastrof. Det står också lite luddigt att det kan bli så att det arbetas fyra dagar i veckan och är ledigt en om ingen utbildning kan erbjudas. Betyder detta att utbildningen skall ske idéellt av arbetstagarna eller? Vi har ju redan avtal där arbetsgivarna skall stå för vidareutbildning. Gäller inte huvudavtalet längre? Och om den som gått ner till 80% av lönen ändå blir arbetslös, vad blir då ersättningen från a-kassan?
  80% av 15000:-/månad = 12000:- som sedan blir 65% som då blir 7800:-
  Samtidigt vräker företagen ut pengar till aktieägarna, höjer bonuslöner för ledningarna o.s.v.. Men den som arbetar är den som ständigt får betala.
  Hur blir det med beräkning av föräldraförsäkring, semesterlön o.s.v., ja frågorna hopar sig. Jag undrar hur många företag som tänker passa på att utnyttja tillfället för att få arbetsstyrkan gratisutbildad även om man egentligen inte tänkt varsla?
  Det blir allt svårare för facket att sitta på två stolar samtidigt. Vem tjänar man mest på, kollektivet eller aktieportföljen?
  Min personliga åsikt är att facket (lika lite som pensionsfonderna) skall äga aktier p.g.a. den intressekonflikt som uppstår. Trovärdigheten försvinner.


  Apropå de (av)lyssnande moderaterna.

  Gemensamt uttalande från Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet med anledning av energisamtalen

  2009-02-26

  s_v_mp_295x100

  Istället för att få det bud som vi var utlovade till idag så fick vi ett villkor för fortsatta samtal. Att oppositionen ska acceptera att bygga ny kärnkraft och att vi ska fatta det beslutet nu. Beskedet från regeringen var att detta inte var förhandlingsbart.

  Vi hade gärna velat fortsätta samtalen för att kunna nå en bred överenskommelse om energi- och klimatpolitiken. I förhandlingar måste man ge och ta. Vi har varit eniga i oppositionen om att vara beredda att kompromissa ifall helheten blir bra. Villkoret idag visar att detta bara varit ett politiskt spel, men vi är fortfarande öppna för samtal med samtliga sju partiledare. Regeringen försitter nu chansen att nå en blocköverskridande överenskommelse och därmed också möjligheten att ge långsiktiga besked till svensk industri och villkor för omställningen av energisystemet.


  När guldet blir till sand.

  Emil Sundberg LAS (Lidköpings atletsällskap) tog silver i SM i grekisk romersk stil efter att ha förlorat finalen mot en kubansk medborgare. Grattis Emil.
  Men jag tycker nog att det är lite underligt att Sveriges bäste svensk inte blir guldmedaljör i ett Svenskt mästerskap för att han förlorat finalen mot en kubansk medborgare. Kanske han kan få revansch om han ställer upp i de Kubanska mästerskapen?

  Melodifestivalen i Malmö skulle avgöras utan några skaraborgska förtecken läste jag tidigare i veckan. Detta stämde inte riktigt kunde jag konstatera när jag kollade politikerbloggen idag. Moderaten Christoffer Järkeborn från Lidköping fick all anledning att jubla när pojkvännen Fredrik Kempe vann deltävlingen med sitt bidrag La Voix. Så Lidköping och skaraborg fanns allt med på ett hörn även i Malmö, trots allt.


  En helg i arbetets tecken.

  Regional hopptävling hos LRK med mellan 500 och 1000 starter har upptagit dagarna två i helgen. Denna gång som parkeringsfunktionär för egen del. Viket engagemang det finns bland eldsjälarna som håller ihop det hela, och även bland alla andra funkionärer som hjälper till efter bästa förmåga (som undertecknad t.ex.). Sedan får man hoppas att även ryttarna lämnar arrangemanget med ett positivt intryck på näthinnan och återkommer vid nästa.
  Kul har det varit men man känner att tröttheten kommer krypande nu så här på söndagskvällen.
  En liten smolk i glädjebägaren som dock inte hade med tävlingen att göra, var att ridklubben p.g.a. kommunens besparingspaket får en extra utgift om ca 100 000:- per år. Det blir kostnaden för att kommunen tar emot gödseln fortsättningsvis, hur nu det kan vara en besparing för kommunen? Jag tycker mer det verkar som en ny intäkt. Man får väl hoppas att inte detta rykte är riktigt sant och skulle det vara det så hoppas jag att man ändå tar sitt förnuft till fånga. Inte särskilt kul för alla dem som redan lägger så mycket ideéll tid för att kommunen skall kunna innehålla en bra ridverksamhet.

   

  RSS 2.0