Le, så man ser den sociala tillhörigheten.

Kostnad vanligt skäl att inte gå till tandläkare

I den senaste undersökningen av levnadsförhållanden svarar 11 procent att de inte sökt tandläkarvård de senaste 12 månaderna trots behov. Ungefär hälften av dessa svarar att det beror på att de inte anser sig ha haft råd.

Det är framför allt förtidspensionärer, ensamstående med barn och långtidsarbetslösa som avstått från att gå till tandläkare på grund av privatekonomiska skäl.

Det vanligaste skälet till att inte gå till tandläkare trots upplevt behov är just att man inte anser sig ha råd. De näst vanligaste skälen, som 12 procent uppgav, är att de ville vänta ett tag alternativt att de inte ansåg sig ha tid. För en av tio handlade det istället om tandläkarskräck.

Minst två år sedan senaste tandläkarbesöket för var sjunde

I 2007 års undersökning svarar 14 procent av befolkningen i åldrarna 16-84 att det var två år eller längre tid sedan det senaste besöket hos tandläkare eller tandhygienist. Bland långtidsarbetslösa, förtidspensionerade, utrikes födda och dem mellan 25 och 34 år är det för mer än 20 procent minst två år sedan de senast gick till tandläkaren.

Källa SCB


Kommentarer
Postat av: Britt-Marie

Jag undviker att le...

2009-03-30 @ 19:41:33
URL: http://brittmariep.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0