Borde vi införa tjänstemanna-ansvar igen?

Med tanke på gårdagens beslut angående psykiatrin och vad som idag framkom i Skaraborgs läns tidning att Västfastigheter redan före beslutet planerat för ett bygge i Skövde så ställer jag mig frågan om vi borde införa tjänstemannaansvaret igen? Vem tusan har gett Västfastigheter uppdrag att planera för en nybyggnation i Skövde innan ett beslut ens är fattat och med ett beslut fattat om att bygga nytt i Falköping? Detta tål att ställas frågor om! Och vad är det för ynkliga politiker som låter tjänstemän skyffla dem framför sig som en lydig liten fårskock? Vilka politiska målsättningar har sådana ynkryggar?
Läs en vettig sosses inlägg om att återinföra tjänstemannaansvaret. Det är sannerligen hög tid!
Björn Alvebrands blogginlägg
 
"När tjänstemannaansvaret togs bort innebar det i praktiken att politiker och tjänstemän blev  immuna vid missbruk av sina åligganden. Det är därför rimligt att återinföra "
 
 

Nästa centralisering akuten?

Föga överraskande så röstades förslaget om ny psykiatribyggnad i Skövde idag igenom istället för det beslut om Falköping som togs 2013. Men inte utan att allianspiskan först vinit över Gunilla Druve Jansson (C).
Att det var detta beslut som ändå skulle röstas igenom har man förstått alltsedan utredningen aktualiserades.
Nåväl, nu är det som det är så nu blir det upp till den i frågan aggresiva proffesionen att leva upp till det de uttalat.
Detta kommer vi att följa noggrant framledes.
 
Ett annat problem med det nu tagna beslutet är att man öppnat upp för ytterligare centraliseringar framöver är jag rädd. Då lär väl snart frågan om nedläggning av akuten i Lidköping återigen bli aktuell. Argumenten har man ju redan fått av alliansen och MP nu.
Tråkigt att två Lidköpingspolitiker bidragit till detta i.o.m dagens beslut, både Pär Johnson (FP) och Annica Håkansson (M). Men Lidköpings väljare lär inte se genom fingrarna om förslaget kommer. Och vi kommer att påminna dem!
 
 

Stackars Kenth! :-(

På dagens fullmäktige behandlades vår motion om en tydlig policy för att komma tillrätta med pensionsskulden som bara stigit mellan 2006-2014.
Kommunstyrelsens förslag var avslag därför att detta kan skötas inom ramen för befintliga regler.
Man skulle ju kunna tro att vi inte hade några regler mellan 2006-2014 då?
Nåväl, Evalena sa att vi accepterar kommunstyrelsens förslag till beslut och att vi noga kommer att bevaka frågan framledes.
Då var det Kenth Selmossons (S) tur (eller otur, hur man nu ser det) att begära ordet.
Att pensionsskulden stigit i takt med utgifterna till Medeltidens Värld var ju fel enl. honom. Sen började han yra om kommentarer från tidningarnas kommentarsfält där han påstod att jag skulle skrivit att det var 144 miljoner det handlade om. Inget jag kan minnas mig ha skrivit iaf men jag vet att en annan person använde den siffran.
Enl. Kenth var det 64 miljoner det handlade om i ökad pensionsskuld. (64 plus alla AFA pengar o.s.v stämmer ganska bra med kostnaderna för MV). Och anledningen till att pensionsskulden hade ökat berodde på förändrad ränta m.m m.m. Att vi sedan inte klarade av att minska pensionsskulden under dessa år (som MV äventyret höll på) var bara så att vi inte kunde det då??????????
Nej just det och varför, kanske han borde lagt till och ställt iaf sig själv frågan. Pengarna gick ju till MV istället för att det blev överskott i kommunens finanser som kunde betalas av på pensionsskulden!!!!!!!!
Ja den nivån är det på fullmäktige tyvärr. Kommentarsfälten i tidningarna är tydligen en viktig kommunal fråga?
Nästan så jag tycker synd om honom faktiskt. Han verkar lida av "Ove-fobi" eller liknande :-) Får väl hoppas att det är av övergående natur. Något sådant önskar man ju inte ens sin värste ovän att drabbas av, eller hur?
 
Är det inte besynnerligt att det bara tycks vara Götene som drabbats så hårt av externa förutsättningar som inte kommuner själva råder över? Undra hur de andra burit sig åt??????
 
 
 

Kvinnofientliga KD (alliansen+mp?) vill ha samvetsklausul ?

En mycket intressant, viktig och angelägen debatt för alla kvinnor utspelade sig under gårdagens regionfullmäktigemöte.
Det var Karin Engdahl (S) som på ett mycket bra sätt lyfte frågan om samvetsklausul inom vården vilket skulle innebära att man kringgår och urholkar den svenska abortlagstiftningen.
Än allvarligare blir det när när man ser den irritation frågan väckte hos både FP och KD. Att sedan MP går upp till försvar för KD i debatten gör ingenting bättre. Det är tydligt att denna interpellation väcktes i rätt tid.
Jonas Andersson (FP) gjorde klart att FP står bakom den svenska abortlagstiftningen.
Monica Selin (KD) gjorde också klart att KD står bakom den svenska abortlagstiftningen.
Grundproblemet med samvetsklausul nämndes dock inte!
Monika Selin visade sig dock vara för samvetsklausul när debatten fortskred, vilket ni kan se nedan. Det bör vara en sak som regleras mellan arbetsgivaren och arbetstagaren vid anställningstillfället, sa hon.
Ingen från alliansen eller MP tog avstånd från detta och det är detta som är högst oroande. Jag ställde även frågan om samvetsklausulen till Göran Larsson (MP) på fb i går kväll. Svaret uteblev också från honom. Han upprepade bara precis som FP och KD, att MP står bakom den svenska abortlagstiftningen. Varför svarar de inte hur de ser på problemet med samvetsklausulen? Har även MP blivit ett parti som vill förtrycka kvinnor återigen?
 
 
 

RSS 2.0