En trevlig hjulaftonskväll i strålande väder!

Hjulafton i allra bästa sommarväder lockade mängder av folk till stan. Folkfest när det är som allra bäst. Självklart fanns det ett uppdämt sug efter två års uppehåll och det visade sig verkligen. Vill ni se ett reportage så kolla in Lidköpingsnytt, där finns även rörligt material.
För egen del blev det en trevlig kväll på stadts uteservering. Sällskap var Jörgen Larsson (oberoende liberal) och Kjell Hedvall (S).
När detta skrivs är det drygt 10 min kvar tills Kjell fyller år så jag säger väl grattis lite i förskott!

Jörgen och Kjell sken ikapp med solen denna kväll!

 

Mr hjulafton himself, Thomas Kjellström med fru kom i egen "limo" inglidandes efter arrangemangets avslutning.

 

Och så var åter en fantastisk sommardag till ända.


Tyskland gör vad vi bara vågar prata om!

All kärnkraft stängd till 2022 i Tyskland. Panikreaktion eller en föregångare? Jag tror inte det finns någon som kan ge ett säkert svar idag men helt klart är ju att om ingen vågar prova så får vi heller aldrig något riktigt svar. En spännande framtid väntar och förhoppningsvis en mindre farlig sådan.
SVTMisslyckade i allt de företar sig=Alliansen!

Varför går folk på deras lögner? De enda som gynnas är ju kapitalägarna. 2014 måste detta elände vara över, senast!


Ytterligare en Greklandsaspekt.

Vad händer den dag Kina ställer samma krav på USA som EU nu ställt på Grekland????????????? World war three? Då kanske Reinfeldt byter skepnad till "Nyaste nya Moderaterna"!
Konsten att slakta ett land utan krig!

Kan inte sammanfatta Greklandskrisen på något annat sätt. Grekiska folket får betala profitörernas vinster! Statliga företag skall säljas ut, flygplatser, järnvägar m.m. och den offentliga sektorn skall minskas med 150 000 personer. Känner ni igen det? Ja visst låter det precis som Alliansens politiska förslag här i Sverige. Jag frågar mig direkt hur de 150 00 personerna skall försörja sig eller försörjas i Grekland? Blir de en vinst för den Grekiska staten om de inte uträttar något? Nej bort med den borgerliga utsugarpolitiken innan det är för sent även för oss här i Sverige! Vilken dj...a tur att vi inte gick med i EMU. Tack svenska folket!!!!!!!!!!!
Hjulafton i Lidköping!

I morgon kväll är det dags för det omåttligt populära Hjulafton i Lidköping. Mc, bilar och uppvisningar av alla slag vad det gäller motorfordon. Skall verkligen bli kul!Äventyrslandet Kinnekulle i Götene!

På lördag den 2:a juli slår Äventyrslandet Kinnekulle upp portarna för årets säsong. Bert K. och hans bolag har investerat en hel del i nyheter för att locka fler äventyrslystna besökare. Annonsen i tidningarna såg faktiskt lockande ut och Berts artistkontakter är ju svårslagna när det nu återigen blir populära allsångsarrangemang. Det är nog några nervösa kommunpolitiker som hoppas att det skall bli ett genombrott denna säsong och för alla kommuninnevånares skull så hoppas jag det också. Lycka till får jag väl säga och hoppas att vädret fortsätter i samma goda stil som det nu varit de senaste dagarna.


Bra eller anu(s)?

De uttryckte ju sig så Filip o Fredrik. Frågan kom upp i skallen när jag läste en artikel i Mål o Medel om Lena Sommestad (S). Lena är definitivt en av de sossar jag tycker bra om. Hon pekar också på många fakta och brister inom den nuvarande socialdemokratin som behöver rättas till. Det var synd att frågan om partiledarskapet inom S löstes på ett så kuppartat sätt. Jag tror att S hade stigit som en raket med Lena Sommestad vid rodret. Framförallt så tror jag att hon med sina faktakunskaper hade gjort mos av Reinfeldt i debatterna, något som Juholt aldrig kommer att lyckas med.
Det räcker nästan att läsa rubriken på artikeln för att förstå andemeningen, "Miljöpolitik och välfärd går hand i hand."
Tyvärr så lär väl inte Lena heller kunna efterträda Juholt om han blir kvar ett antal år som partiordförande. Men hon är ju aktuell som ordförande för det socialdemokratiska kvinnoförbundet och jag hoppas verkligen de inser värdet av att få in äkta kunskap för att plocka ner borgarna med och inte faller till föga för ytterligare en kuppartad valprocedur där populismen får företräde framför kunskapsbaserad faktapolitik! Låt oss sen hoppas att även Juholt inser värdet av denna kunskap och ger Lena en framträdande roll i deras parti!
Detta är ju också något som visar på vilka brister Miljöpartiet har idag. De bygger ju helt på ett miljöförtroende men tappar allt som oftast bort sig i välfärdspolitiken och därmed går ju en del av miljöpolitiken också förlorad. Slutsatsen blir ju kort och gott att milöpolitik inte är förenlig med borgerlig orättvisepolitik på något sätt. Eller omvänt, det krävs en riktig vänsterpolitik för att lyckas även med miljöpolitiken!
Därför är det också bra att V har kvar sin ståndpunkt ang. EU som ju är ett marknadsekonomiskt experiment där marknaden alltid sätts före individen. Något som definitivt hämmar miljöpolitiken. Vill man att de med lägre inkomster skall ha råd med miljöskatter så måste också fördelningspolitiken ändras till deras förmån. Annars får man aldrig någon acceptans för politiken.
Detta har även jag hävdat tidigare och jag lade en motion om bränsleskatterna till den förra partikongressen. Tyvärr vann den inget gehör då, så även vi Vänsterpartister har nog en del att tänka till om! Det vore ju skam om en sosse förekommer oss på vår egen hemmaplan.


Kommunen förlorade igen i Förvaltningsrätten!

Götene kommun har återigen förlorat ett mål i Förvaltningsrätten som en följd av de olagliga omval som gjordes tidigare i år.
Denna gång var det Anders Månsson (GF) som överklagade valet av en socialdemokrat till tredje vice ordförande i utförarstyrelsen. En post som enligt reglementet skall gå till oppositionen.
Skönt att Förvaltningsdomstolen finns och att demokratisk diktatur på så vis kan förhindras. Men man undrar ju i sitt stilla sinne hur de ser på demokratin och de demokratiska spelreglerna i majoriteten när man så uppenbart struntar i dem? Att försöka utestänga en opposition från allt vad insyn heter i det politiska arbetet borde bara det väcka alarmsignaler. Har folk verkligen förtroende för dem som agerar på detta sätt?
Måste till slut lägga med några passande citat som sign. Coyote använt i media. Träffsäkerheten i dessa är slående vad det gäller Götenes kommunala styre!

"Det värsta med politiska skämt, är att de så ofta blir valda!"

"I politik är enfaldighet inget handikapp"

"De som inte intresserar sig för politiken låter sig styras av dårar"


Ungdomarnas (o)tur att utförsäkras!

Folkpartiet vill nu avskaffa aktivitetsersättningen för unga. Troligen kommer detta att leda till att även ungdomar fortsättningsvis kommer att utförsäkras och ställas helt utan ersättning. Det är för många som går utan aktivitet säger Johan Pehrsson (FP) men får ersättning ändå.
Föga förvånande så är då Alliansens recept att man skall ta ifrån dessa ersättningen. Något som faller väl ut med deras strävan att sänka lönenivåerna i Sverige.
Varför ställer de inte krav på sig själva istället och att myndigheterna skall vara skyldiga att ordna en aktivitet till de som av en eller annan anledning uppbär denna ersättning? Det är ju faktiskt vad som står i vår grundlag, nämligen regeringsformen. Där står det i 1kap 2§ att: Särskilt ska det allmänna trygga rätten till arbete, bostad och utbildning samt verka för social omsorg och trygghet och för goda förutsättningar för hälsa.
På vilket sätt uppfyller Folkpartiets förslag vad som sägs i grundlagen?
På inget sätt svarar jag, precis som med alla övriga förslag som denna cyniska Allians genodrivit i sin rasering av trygghetssystemen.
Jag undrar när folk skall inse detta och ställa krav på att grundlagens villkor skall uppfyllas!

Skönt iaf att sommarvädret kom tillbaka idag, om än tre dagar för sent. En så fantastiskt fin kväll som det var i kväll är precis vad man längtat efter ett tag nu. Sjön låg blank och luften var ljummen, men jag blev utan nöjet att få ta en kall öl att njuta med i skymningen.
Anledning, Måndagsklubben! Så det blir istället att agera chaufför åt dottern som är ute och svänger sina "lurviga". Fast det är ju förstås en anledning som är väl så bra som någon annan.
Frågade faktiskt lite fint idag om det var ok om jag dök upp med ett par vänner för att ta en öl. Det var det inte!
Senare fick jag se att andras barn är betydligt mer toleranta än vad min dotter är mot mig, det kom det bildbevis på av.....? Ja just det, min dotter.

Ja som ni säkert förstår så är ju detta andra stycke skrivet med glimten i ögat, så det får ni ta med en nypa salt. Men en underbar sommarkväll har det varit och man får hoppas för alla arbetskamraters skull som nu gått på semester att detta väder håller i sig.
Jonas Sjöstedt till Götene!

Boka in den 31 oktober i era almanackor för då kommer Jonas Sjöstedt att besöka Götene. Efter en rundvandring på Paroc så blir det ett öppet möte i Hällekis Folkets Hus! Väl mött alla!

Jonas Sjöstedt (V)

 


Flytta nationaldagen!

Av någon outgrundlig ej folkligt förankrad anledning så bestämde våra riksdagspolitiker åt oss för ett antal år sedan att vi skulle ha en nationaldag den 6 juni.

Härav bestämdes också att man skulle slopa annandag pingst som s.k. röd dag, för man kunde ju inte låta folk få ytterligare en ledig dag så där hur som helst. Viktigare var det inte med en nationaldag tydligen. Legitimitet?

Nu är det midsommarafton, ja eller i alla fall nästan midsommarafton. Även denna dag har ju fått ge vika för att vi skall kunna effektivisera arbetet i landet och höja BNP. Men i almanackan så är det idag midsommarafton trots att det inte är årets längsta (ljusaste) dag.

Midsommarafton är en dag som i stort sett alla på ett eller annat sätt vill fira. Det är en traditionsdag utöver det vanliga och detta borde våra riksdagspolitiker ha insett när de ”skapade” nationaldagen.

Så slopa denna skapade nationaldag, strunta i annandag pingst och låt midsommarafton återigen hamna på sin rätta dag, nämligen årets längsta dag och låt midsommarafton samtidigt bli Sveriges nationaldag!

 


Götene fortsätter spendera på MV.

Tydligen har kommunen stora planer fortfarande för det redan misslyckade projektet Medeltidens Värld. Nu planerar man tydligen för att investera stora belopp i dels en detaljplan för camping, parkeringar m.m plus gång och cykeltunnel under "stora vägen".
Samtidigt vill man spara på kärnverksamheterna såsom skola och övrig omsorg. Ja även musikskolan verkar man vilja lägga ner.
Jag undrar om det är möjligt att ansöka om tvångsförvaltning av en kommun? Politiskt verkar det inte gå att stoppa vansinnet!

Götene, gycklarnas marknad!


Trevlig midsommar till er alla!


Dina sanningar är inget annat än just dina sanningar, Kenth Selmosson (S)!

Kommunalrådet (det enda kvarvarande) Kenth Selmosson (S) vill påstå att Vänsterpartiet var med på besparingar på skolan i den budget som togs fram då det fortfarande fanns en majoritet i kommunen (S, V, GF).
Den budget som då presenterades för oss av S sades av just S vara en ren tjänstemannabudget. Budgeten presenterades också i "elfte" timmen p.g.a. den turbulens som rått efter valet.
Vad som gjordes då var att de värsta "avarterna" skalades bort under förevändning från S att vi hinner inte ta fram något eget budgetförslag nu så vi får ta denna budget och göra egna justeringar efterhand. Det var under de förutsättningarna som denna budget lades fram. Vilka justeringar som sedan skulle göras stod alltså inte på pränt. Dessutom hade vi helt olika syn på hur problemet med Medeltidens Värld skulle tacklas. Ett problem som växte från beräknade 6 miljoner kronor i förlust i augusti (före valet) till det slutliga resultatet av minus 17 miljoner kronor när året var slut och som fick S att istället hoppa över till Alliansen.

Beträffande Dafgårds utbyggnad och vem som skall bekosta ledningsarbetena där så har Vänsterpartiet, från första stund detta ärende kom upp på dagordningen ifrågasatt riktigheten i att kommunen skulle stå för dessa kostnader. Dock har man talat för "döva" öron.
Men vi är långt ifrån ensamma om vår kritik i detta då bl.a. småföretagare hört av sig och varit minst sagt upprörda (för att uttala sig lindrigt) över kommunens sätt att agera i detta ärende. Vem som har rätt och vem som har fel får väl tyvärr återigen Förvaltningsrätten avgöra. Detta förfarande verkar ju ha blivit en följetång p.g.a. den kommunala ledningens totala ohörsamhet av andras synpunkter och även av vilka lagar och regler en kommun faktiskt har att följa. Något som också redan visat sig i vår kommunala verklighet där vi nu gått från 2,2 kommunalråd och en sexpartimajoritet till endast ett kommunalråd och ett minoritetsstyre. Någon information om dessa ändrade förhållanden har dock aldrig kommit ut till medborgarna i vare sig media eller på kommunens egen hemsida.

"Det är viktigt att sanningen kommer fram, och det gör den alltid förr eller senare", skriver Selmosson också. Ett uttalande som onekligen får en att höja på ögonbrynen även med tanke på ovanstående.
Alla som dessutom följt Götenes kommunfullmäktige och ärendet Medeltidens Värld vet ju att i det fallet har Selmosson gjort sitt absolut yttersta för att sanningen aldrig skall komma fram.
Otaliga gånger har vi hört Selmosson stå i talarstolen och framföra att "vi skall inte titta bakåt, låt oss titta framåt istället".
I det ärendet har oviljan att få fram sanningen varit total! Det har utlovats oberoende utredningar, som naturligtvis aldrig blivit av och flera gånger har man äskat mer pengar "för absolut sista gången". Men några sanningar har aldrig presenterats.
T.o.m revisorn ansåg att kommunens förehavanden var så märkliga att han tog fram ett särskilt revisions-PM ang. kommunens agerande i detta. Ett PM som innehöll mycket allvarlig kritik mot kommunen (inte styrelsen). När undertecknad ställde en interpellation med anledning av detta så ville inte Selmosson "leta efter någon syndabock" som han uttryckte det. Och på frågan om han kunde tänka sig att starta en utredning i ärendet så kunde han inte svara på det.

Men är du nu så mån om att sanningen skall komma fram som du säger Kenth Selmosson så visa då det även i Medeltidens Världs fall! Jag tror oddsen är väldigt låga på sanningen i det fallet! Dina sanningar är inget annat än just dina sanningar Kenth Selmosson, tyvärr!Kenth (S)elmosson-Götenes Mona Sahlin!


Inget paraply hos S i Götene!!!!!!!

Håkan Juholts installationstal har uppenbarligen inte nått fram till S-medlemmarna i Götene, med ett undantag. Undantaget heter Björn Cavalli Björkman och jag lyfter på hatten för honom idag. Han har paraply att sträcka ut!
Minns ni Håkan Juholts installationstal? Han sa bl.a. följande:
"- Vi tror nämligen på ett samhälle, där den som står i solsken har ett ansvar att resa ett paraply över den syster eller bror som står i ösregn. Vi kallar det social demokrati."

Idag behandlade kommunfullmäktige i Götene vår motion ang. nödlån till de som drabbats av utförsäkring eller som får vänta månadsvis på sina utbetalningar från A-kassan eller sjukförsäkringen. Alla socialdemokrater utom en (som jag nämnde ovan) röstade emot detta. Jag undrar hur mycket social och demokrat det är i var och en av dessa? Paraply har de definitivt inte.
Att borgarna skulle rösta emot är ju inte så förvånande. Deras politik går ju ut på att bespotta dem som redan har det svårt. Och man kan ju undra vart KDs allt prat om att "värna den lilla människan" tagit vägen? En samling egoister hela högen!
Men att sossarna i Götene sällar sig till denna egoistiska samling gör mig faktiskt besviken. Var finns det sociala för dessa, förutom i namnet då? Det är märkligt att det är så stor skillnad mellan partiledarens bejublade tal ner till gräsrötternas totala ignorans i de verkliga politiska besluten. Pengar finns det ju i kommunen. Åtminstone till sånt som inte skall bekostas av kommunala medel. 4 miljoner till Dafgårds och 4 miljoner till Medeltidens Värld är tydligen viktigare än att hjälpa medmänniskor som oförskyllt hamnat i svårigheter, att hålla näsan över vattenytan.
Jag tror att sådana här yttringar ytterligare spär på politikerföraktet! Eller var har ni paraplyerna hos S i Götene?
Folkpartiet - Censurpartiet!

Pär Johnsson (fp), Lidköpings lokale folkpartihöjdare hade ett blogginlägg där han hoppade på V för att bidra till att sänka kunskapsnivån i skolan. Jag skrev en kommentar till honom om att han borde ta reda på fakta innan han uttalade sig och så påtalade jag en del av alla brister som fp,s s.k. skolpolitik har. Tror ni att "frihetens företrädare" publicerade min kommentar? Nej då blev det censur. Så fungerar de i praktiken dessa självutnämnda "frihetsförespråkare". Men jag tar det som ett fint kvitto på deras eget misslyckande som ju är ganska fatalt!
Läraryrkets statushöjning blev mindre än 1,7% i borgerliga Stockholm. Björklund vill lämplighetstesta de som söker in till lärarlinjen trots att det går en sökande på varje plats redan idag. Vill han ha lärarbrist och därmed en lärare per 50 elever? Är det folkpartiets väg för att "nå framgång" i skolan? Nej de är totalt misslyckade med sin s.k. skolpolitik. Kadaverdiciplin hör hemma i en svunnen tid. Synd att inte Tyrannosaurus-Björklund har vett att förstå detta också!
Nu vet vi var biblioteket skall vara.

En lång och onödigt segdragen fråga har nu nått sitt slutliga mål. Biblioteket i Lidköping kommer att landa i gamla försäkringskassans lokaler, eller gamla EPA varuhuset för oss som kommer ihåg det. Hoppas att käbblet är över nu och att Moderaterna denna gång klarar att acceptera ett demokratiskt beslut. Det är ju Moderaterna som drivit denna fråga in absurdum istället för att kommunen som den ville fått förlägga biblioteket till egna utvecklingsbara lokaler i Sockerbruket. Men känner man Moderaterna rätt så lär väl gnällandet fortsätta ända tills dess att nyöppningen sker.


Alliansen (utförsäkringarna) bryter mot grundlagen!!!!!

Regeringsformen
1 kap
.

2 § Den offentliga makten ska utövas med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans frihet och värdighet.

Den enskildes personliga, ekonomiska och kulturella välfärd ska vara grundläggande mål för den offentliga verksamheten. Särskilt ska det allmänna trygga rätten till arbete, bostad och utbildning samt verka för social omsorg och trygghet och för goda förutsättningar för hälsa.

Det allmänna ska främja en hållbar utveckling som leder till en god miljö för nuvarande och kommande generationer.

Det allmänna ska verka för att demokratins idéer blir vägledande inom samhällets alla områden samt värna den enskildes privatliv och familjeliv.

Det allmänna ska verka för att alla människor ska kunna uppnå delaktighet och jämlikhet i samhället och för att barns rätt tas till vara. Det allmänna ska motverka diskriminering av människor på grund av kön, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, språklig eller religiös tillhörighet, funktionshinder, sexuell läggning, ålder eller andra omständigheter som gäller den enskilde som person.

Samiska folkets och etniska, språkliga och religiösa minoriteters möjligheter att behålla och utveckla ett eget kultur- och samfundsliv ska främjas. Lag (2010:1408).

 

Så står det alltså i Sveriges grundlag, Regeringsformen. Grundlagen står över alla andra lagar. I Götene har vi lagt en motion om nödlån till utförsäkrade, arbetslösa och sjukskrivna. Den motionen kommer upp på nästa fullmäktige som är nu på tisdag.

Men jag tycker att detta är något som borde lyftas till riksdagen. Inte ens Reinfeldt kan väl hävda att utförsäkringarna innebär att det offentligas grundläggande mål leder till den enskildes personliga och ekonomiska välfärd i och med dessa utförsäkringar?

Ej heller att det särskilt tryggar rätten till social omsorg och trygghet och för goda förutsättningar för hälsa?

Är det någon som kan påstå det med gott samvete? Mitt svar är otvetydigt nej och härmed anser jag också att regeringen Reinfeldt bryter mot grundlagen! Jag skickade dessa synpunkter till Lars Ohly och Hans Linde och jag hoppas jag får ett svar från dem hur de (eller partistyrelsen) ser på saken. Det måste bli ett slut på denna cyniska Allianspolitik och för varje minut som går så blir det bara fler och fler som råkar illa ut. Så agera och agera nu! Alla möjliga och omöjliga vägar måste prövas.

 

Renfeldt tycker väl att folket skall leva på enbart drömmar, det tycker inte jag!


Greklandskris eller Eurokris?

Lena Sommestad (S) har skrivit en mycket bra artikel ang. vad som i dagligt tal kallas Greklandskrisen. Lena kallar det istället Eurokris, vilket även för mig verkar vara en mer korrekt aspekt på denna kris. Läs Lenas utmärkta artikel i ämnet.

Även vår egen Eva-Britt Svensson (V) är inne på samma linje ang. denna kris. Läs även hennes utmärkta artikel i ämnet.

Svartepetter, Grekland eller Euron?


Studenternas bal-afton.

Efter dagens regnskurar så måste man ändå vara nöjd med vädret under senare eftermiddagen och kvällen. Allt blir ju så mycket enklare och roligare bara det inte regnar. Och det gjorde det inte längre när studenterna började minglet innan kortegen till stadt.
Många festklädda och vackra ungdomar förgyllde älvbrinken i Lidköping. Sen är detta studentfirande över för gott.
I sedvanlig god stil närvarade även kommunalrådet Kjell Hedvall (S). Alltid populärt när Kjell dyker upp allt som oftast i folkvimlet.
Ställde upp direkt för ett foto tillsammans med undertecknads dotter.

Bal-minglets favoritpar, med undertecknads något partiska ögon sett.  ;-)Äntligen!!!!!!!!!!

Maud Olofsson tillkännagav idag sin avgång. Detta "högerspöke" som fört Centerpartiet från ett folkrörelseparti till ett centralstyrt parti till höger även om Moderaterna. Stureplanscentern har ju blivit ett begrepp under Mauds styre.
Återstår att se vem som blir efterträdare? Hörde att Andreas Carlgren omnämndes i dessa diskussioner, men det är väl kanske ett önsketänkande från min sida att han skulle bli vald? Då skulle troligen Centern bli helt utraderat från den svenska politiska kartan. Men hoppas kan man ju alltid!


Trafikilska och studenten.

Vid ett ärende in till staden vid middagstid så var det två trafikanter som inte tyckte så väldigt mycket om varann.
Det hela startade med en kommentar från mannen i den större mörka bilen till mannen i cabrioleten som löd: - Hur parkerar du egentligen? Mannen i caben skulle precis åka och stannade vid sidan av den andra bilen och frågade: - Hur kör du själv gubbdjävel?
Därefter körde han in framför den mörka bilen och klev ur, gick fram till den mörka och slog handen i motorhuven innan han fortsatte till förardörren. Min första tanke var att nu blir det slagsmål. Som tur var nöjde de sig med en ordväxling vid dörren och sen åkte han med caben. Jag var dock beredd med kameran om det hettat till mer. Vuxna föredömen????

 

 

Desto gladare miner var det då på alla studenter som idag sprang ut från skolan för sista gången. Ja åtminstone gymnasieskolan. Bra väder gjorde tillställningen perfekt och många många kantade studenternas väg från skolan till stadsparken. Sen blev det kortege, hem för firande och nu håller de på med den traditionella stadsrundan som håller föräldrarna vakna denna natt. Grattis får jag önska er alla nybakade studenter och all lycka och välgång i det fortsatta livet!

 

 

 


Smartness a la FP!

Major Björklund vill lämplighetstesta sökande till lärarutbildningen. Måhända han nu skall använda denna vinkling att vara en statushöjning när verkligheten visat att lönehöjningar enbart var tomt prat?
Det är också så att det är en sökande till varje plats på lärarutbildningen som det är idag. Vill han skapa lärarbrist? Obehöriga skall ju inte få vara lärare heller enligt Björklund, så vad har han tänkt sig? 50 elever i varje klass? Är det så "majoren" räknat ut att vi får ett kunskapslyft?
Undra vad han skulle tycka om liknande lämplighetstest för att bli riksdagspolitiker? Och undra vad Björklund skulle gjort idag om så varit fallet? Är Björklund månne något som katten släpat in?


Utförsäkringarna fortsätter.

SD ställer inte upp på oppositionens krav om slopade tidsgränser i sjukförsäkringen. Tråkigt och jag måste säga att det visar på en verklig brist på kreativitet när man likt borgarna förespråkar piskan för att nå målet.
Självklart skall ingen gå sjukskriven år ut och år in utan sysselsättning. Men lägg ansvaret på läkarna istälet att de skall rekommendera vilka sysselsättningar som kan lämpa sig för en individ som lider av en viss åkomma. Därefter kan man utföra detta inom det offentliga så länge man lyfter sjukersättning eller tills dess ett lämligt arbete infinner sig. Huvudsaken är att det som Alliansen kallar utanförskapet bryts och det gör det då utan att människor hamnar i ett nedåtgående ekorrhjul ekonomiskt sett.


Varför får inte Syriens folk samma hjälp som Libyens????????


Almega vill återinföra fastighetsskatten.

Vet inte vad deras skatteutspel är värt men bara det faktum att de tycks inse att det behövs en viss storlek på skattebasen för att kunna behålla välfärden är ju ett fall framåt i sig. Tidigare har de alltid diskuterat i termer av dynamiska effekter p.g.a. skattesänkningar.

"-Men givet att vi ska ha kvar den välfärd vi är överens om måste vi titta på någon typ av skatteväxling. Då är det viktigt att man gör någonting åt skatten på arbetade timmar så att tillväxten kan fortgå. Då måste vi titta på andra skattebaser, oavsett om man tycker om det eller ej." säger man från Almega.

SVT


Kungliga medelmåttor!

Folkpartiet vill ju göra sig gällande som det parti som är det enda som begriper vad som behöver göras för att höja kunskapsnivån i den svenska skolan.
De är nu inne på sitt femte år i regeringsställning och fortfarande lyser de positiva effekterna med sin frånvaro. Varför?
De säger att de vill höja statusen på läraryrket, vilket i folkmun uppfattas som att lärarlönerna skall höjas. Samtidigt får lärarna nu i borgerligt styrda Stockholm minsta möjliga lönepåslag, 1,7 % i snitt blev det. Varför går inte Alliansen före och visar vägen ens i de kommuner där de har möjligheten? Sanningen torde vara att verkligheten skiljer sig markant från major Björklunds enbart tomma ord!
Friskolorna är ett annat fenomen som hyllas i de borgerliga partierna. Konkurrensen skulle ge fördelar och bidra till en positiv utveckling. Har det blivit så?
Återigen så kan man ta lärarna som exempel. Har friskolorna höjt statusen (lönerna) på läraryrket? Svaret är nej även här. SCB har i en undersökning nu presenterat att lärarlönerna i gymnasiefriskolorna ligger lägre än i de kommunala. Detta är svart på vitt ett resultat som inte ens major Björklund kan "flumma" bort. Något konkret kan han ju aldrig presentera!

Som kronan på verket kan man i en av dagens kvällstidningar nu läsa om vårt senaste tillskott till den kungliga familjen. Prinsen från Ockelbo var så medelmåttig i gymnasiet (3,1) att hovet nu för 200 000:- av apanaget får köpa honom en plats på fysologiutbildningen hos Karolinska Institutet. Inte heller högskoleprovet var någon positiv reklam för honom. 0,1 poäng var hans lysande prestation där. Så det är väl tur att vi skattebetalare kan bidra till denna kompetenshöjning (om det nu blir någon?) med våra surt förvärvade medel.
Detta kanske visar borgerlighetens rätta ansikte? Har du bara pengar så kan du alltid köpa dig fram till framgång. Om du egentligen är en medelmåtta är utan betydelse så länge du har en sedelbunt att lägga fram..
Det man kan konstatera är väl att prinsen iaf hamnat i gott sällskap i och med sitt inträde i den kungliga familjen. Knugen verkar ju inte vara någon större begåvning heller när man ser till hans agerande. Kanske Edsväras (by i Vara kommun) senaste tillskott i nöjesbranschen rent av kan se fram mot kungliga besök i framtiden av Carl-Gustav och Daniel?


Karneval i "strålande" väder.

Studentyran pågår för fullt med "bonnarundor",  karnevaler och Bellmanfrukost m.m m.m. Man blir förvånad varje år att ungdomarna orkar med att hålla tempot.
Oturligt nog så kom det en åskskur (om än av det lindrigare slaget) precis när karnevalen gick av stapeln detta år. Men det tog inte bort glädjen hos deltagarna som ändå verkade trivas som fiskar i vattnet.


Moderatretorik=konsten att inte stå för sin politik!

I samband med att SVT lyft fram hur många fd risdagsledamöter som utnyttjar inkomstgarantin så fick Moderaternas Anna Kinberg-Batra frågan hur detta rimmar med arbetslinjen. Jag citerar svaret från SVT.

"Anna Kinberg-Batra (M), gruppledare, vad säger du om att drygt hälften av era ledamöter lyfter pengar från den här inkomstgarantin? Hur rimmar det med arbetslinjen?

-Jag tycker det är bra att hälften har jobb. I Vänsterpartiets fall levde ju allihopa på inkomstgarantin.

Men om du håller dig till era tidigare ledamöter, hur ser du på att så pass många fortfarande försörjs av riksdagen?

-Jag tycker det är bra att hälften har jobb och det är dubbelt så många socialdemokrater som moderater som lever av garantin."

Förstod hon överhuvudtaget frågan????????

Vad hon inte sa, var att det var 8 Vänsterpartister, 15 Moderater och 33 Socialdemokrater det handlade om sedan valet.

Det var för övrigt Anna Kinberg-Batra som gjorde uttalandet att Stockholmare är "smartare" än lantisar. En bra företrädare för regeringspartiet?

 


Lagstifta mot maktfullkomligheten!

Man blir lindrigt sagt upprörd efter att ha sett Uppdrag Gransknings reportage ang. myglet i de kommunala förvaltningarna i Göteborg. Bara det faktum att man enbart kallar det för mygel när det är fråga om stöld och bedrägeri talar väl sitt tydliga språk.
Mygel hade det enl. min definition varit fråga om om en kommunal tjänsteman fått ett jobb utfört privat av ngn byggherre till rabatterat pris som han dock själv betalt och som tack för hjälpen sett till att denne byggherre sen fått kontrakt på jobb i kommunen.
Men att som Uppdrag Granskning visat få jobb utförda som sedan faktureras på kommunen genom saltade fakturor och liknande är ju grov stöld och bedrägeri. Att sedan cheferna som begått felaktiga handlingar och försökt mörka de faktiska förhållandena som rått ändå fått lämna sina jobb kan man ju tycka vara ett sundhetstecken, men när det framkommer att de trots att de inte skött sina jobb ändå får avgångsvederlag på miljoner då finns det fog för att vara verkligt oroad över hela det sk samhällsbygget.
Den politiska färgen på bedragarna verkar ju inte heller ha någon betydelse, vilket fallet med nationalarenan i Stockholm nu visat. Här var det Moderater som ledde svindleriet och i Göteborg var det Socialdemokrater. Det visar verkligen att samtliga regelverk kring anställningsformer inom det offentliga måste stramas upp ordentligt. Att kunna bidra till svindlerier av mångmiljonbelopp av skattemedel och samtidigt kunna kvittera ut mångmiljonbelopp i avgångsvederlag skall inte kunna vara möjligt. Det är ett rent hån mot hela folket och undergräver förtroendet för hela skattepolitiken. Gör något innan det är försent!
Ni som känner till målet i Lidköping där två sopåkare fick "säga upp sig själva" istället för att bli uppsagda visar hur förbannat fel samhället är. De straffades direkt innan de ens dömts för något brott och får hela sin tillvaro spolierad. Jag undrar hur rent mjöl i påsen deras chefer har om någon skulle börja gräva i deras byk. Men här skulle det statueras exempel så att "packet" håller sig på mattan i fortsättningen. Som vanligt är det skillnad på skit o pannkaka! Så vad har egentligen uppnåtts de senaste 100 åren?


Tomhylsan skjuter över målet.

I en debattartikel 3/6 skrävlar "tomhylsan" Tolgfors (M) över Försvarsmaktens nya rekrytering. Landets största ungdomsarbetsgivare, lyder rubriken och i artikeln tror han att man kommer att anställa 16000 ungdomar på hel eller deltid de närmaste åren.
Detta är väl Alliansens sätt att dölja ungdomsarbetslösheten precis som man gör med vuxna i Fas3.
I Danmark hade man mycket svårt att rekrytera till försvaret för några år sedan, men sen kom ungdomsarbetslösheten och vips hade problemet att rekrytera försvunnit för Danskarna. Hur väl motiverade dessa ungdomar är att verka som soldater när det sedan blir skarpt läge det kan man ju fråga sig?
Detta är troligtvis inget som bekymrar tomhylsan o co. Bara rekryteringen ser lätt ut och ungdomsarbetslösheten samtidigt kan döljas så är nog Moderaterna nöjda. 19000/mån för att riskera livet i Afghanistan är vad Alliansen tycker de är värda.
S=sola sig i glansen?

På lördag är det officiell invigning av Lidköpings motorstadion, en suverän anläggning som verkligen var efterlängtad efter att motorsporten tidigare alltid fått leva ett liv i skymundan.
Kommunalrådet inviger naturligtvis som sig bör och det var ju tur att V röstade för anläggningen tillsammans med borgarna (som aldrig gjort detta om de suttit i majoriteten) för annars hade det troligen inte funnits någon motorstadion än idag. Förstår inte att S var emot detta men kanske de lade sig för miljökämparna som tydligen inte hört talas om miljöbränsle i samband med motorsport.

Hur som helst så kan man konstatera att det nu är S som trots allt får sola sig i glansen av denna satsning när det gäller media. Ungefär som Reinfeldt fått sola sig i glansen efter tidigare S regerings välfyllda kassakista (som han dock gör sitt bästa för att tömma nu).

Dagen till ära.


Vackra Kinnekulle!

Idag har sonen gått vandringsleden på Kinnekulle i det vackra sommarvädret. Drygt 4,5 mil avverkade han tillsammans med en kompis på lite drygt 12 timmar, inkl. raster. Det är otroligt vackert vid denna årstid.
Själv fick jag åka in till LRK och bygga bana inför morgondagens hästhoppning på gräsbanan, Vädret verkar ju hålla i sig så det blir nog fint på morgondagens hoppning.
På kvällskvisten åkte vi till Blombergs fina badplats för att gå ut på gamla piren där vovven fick bada. Vattentempen kändes inte alltför avskräckande och flera var det som badade. Underbart att det blivit ett sånt sommarväder.
Arvet efter Bo Bergsten (KD)?

I Götene skall det nu sparas. Som vanligt är det kärnverksamheterna som drabbas, såsom skolor o förskolor. Dock anser man sig ha pengar för att bekosta VA ledningar till Dafgårds. Då har man pengar, miljoner dessutom. Om det är lagligt eller inte får väl bli en senare fråga men visst luktar det otillbörligt främjande av enskild näringsidkare.
Samma sak gäller väl ang. Bergstens arv, det sk Medeltidens Värld. Tydligen hade man prutat ner en miljon även där. Från tidigare budgeterat 4 miljoner ner till 3 miljoner. Om det är en verklig besparing eller enbart bokföringstekniska åtgärder får väl framtiden utvisa. Men visst är det ett snyggt arv de lämnade efter sig Bo Bergsten (KD) och Alliansen. Det går bra för Sverige som Borg o Reinfeldt brukar skrodera!


Är demokratin på väg att dö ut?

Frågan känns synnerligen mer och mer berättigad för varje år. Nu kom det också en undersökning som omtalades av TV där ungdomar bl.a. kunde tänka sig att sälja sin röst och var fjärde t.om. förordade diktatur. Det är verkligen illa och jag hoppas att det finns någon som verkligen vill gå till botten med VARFÖR de tycker så?

Personligen tror jag att ungdomar ser demokratin som alldeles för långsam och seg. Dagens unga vill utföra saker i realtid för att det skall vara tilltalande. Två ytterligheter som ställs mot varandra. Detta tror jag även är fackföreningsrörelsens dilemma. Ungdomar är mer obenägna att ansluta sig eftersom de inte direkt kan se att de har något att vinna på det, snarare tvärtom så ser de att det kostar ca 500:- per månad. Varför skall jag vara med där när jag ändå inte kan påverka är en fråga man ofta hör. Och där kan jag hålla med dem till viss del. Facket av idag tar inte striden för sina medlemmar, de agerar enbart utifrån ett samhällsansvar som för övrigt inte delas av arbetsgivarna.

När man sedan hör en sån som Göran Persson som idag medverkade i TV ang. det europeiska samarbetet stå och tala sig varm för att kommisionen bör ha mer makt än parlamentet så är det kanske inte så konstigt att folk blir vilsna. Han förespråkar alltså mer makt till organ vi inte har möjlighet att välja själva. Demokrati?

Samtidigt så är det ju så som även fackföreningarna fungerar. Vi väljer en styrelse och representanter lokalt som sedan i sin tur väljer uppåt o.s.v. och den enskilde medlemmen har inget eget inflytande på vem som kommer att representera honom som förbundsorförande. Ni vet ju den klassiska leken där man ställer upp ett led och förste man viskar ett budskap till andre o.s.v., ett budskap som när det kommer till sista man oftast har fått en helt annan innebörd än ursprunget.

Ja man kanske kan säga att EU närmar sig både facket och Kina ur ett (o)demokratiskt perspektiv. En utveckling i helt fel riktning.
Alla västländer firade Sovjetunionens sönderfall och förespråkade de mindre ländernas rätt till eget demokratiskt styre. Nu förespråkar samma länder en Europeisk Union med mindre egen makt till de små länderna och som skall styras alltmer av ej demokratiskt valda strukturer. Hur får de ihop det?

Finns det någon lösning på dessa problem då?
Ja jag tror faktiskt det. Om vi inför mer av direktdemokrati i samhället där medborgarna i realtid kan vara med och påverka frågor och beslut så tror jag att demokratin återigen kommer att vinna mark. Samtidigt blir ju detta ett hot mot de redan etablerade partistrukturerna som skulle få mindre betydelse då. Samtidigt tror jag trots detta att partierna om de tappar en del politisk makt skulle få ett utökat ansvar som demokratiövervakare. Kort och gott se till att de demokratiska spelreglerna efterlevs och åtföljs. Idag förekommer det ju faktiskt ganska ofta att beslutsfattarna själva helt enkelt struntar i dessa regler när de fattar beslut.

Två frågor som kunde varit väldigt aktuella att låta medborgarna få fatta beslut om via direktdemokrati är ju Medeltiden Värld i Götene och även frågan om Stadsbiblioteket i Lidköping. Då hade det även varit enkelt för politikerna att agera när man fått direkta direktiv om hur medborgarna vill ha det. Då hade säkerligen fler ungdomar också fattat intresse för de politiska frågorna.
SVT


Biblioteket till Stenportsgatan!

Idag har kommunstyrelsen i Lidköping fattat beslut om att flytta biblioteket till Stenportsgatan. En fråga som blivit onödigt infekterad tack vare Moderata medlemmars ekonomiska egenintressen. Detta har iaf hävdats vara fallet av andra Allianspartiers företrädare, jag har ingen anledning att misstro dem.
Synd bara att Moderaterna lyckades förstöra frågan genom sitt agerande då avsikten från början var att biblioteket skulle flyttas till Sockerbruket, en fastighet kommunen själva äger. Där skulle ett modernt funktionellt bibliotek skapas och utveckla Sockerbruket till ett kulturhus endast 200 m från resecentrum. Dock så tvingades kommunen ta till folkomröstningsredskapet p.g.a. Moderaternas ovilja att acceptera demokratiskt fattade beslut.
Nu är det bara fullmäktige som skall ta det avgörande beslutet så får man väl hoppas att denna fråga till slut skall vara utagerad en gång för alla. Jag tror dock att Moderaterna kommer fortsätta att göra allt som står i deras makt för att sätta käppar i hjulen för kommunen, tyvärr! Egen härd är guld värd?
"Statchef"?

Knugen tycks ju ständigt hamna i blåsväder.


Tillägnar honom därför denna sång.


RSS 2.0