En eftermiddagspromenad,

på Kinnekulle i det vackra vintervädret. Vintern har sin tjusning när temperaturen är strax under 0 och det är vindstilla.
Ingo!

10 minuter före midnatt somnade "vår" Champ in. Ingo har fått frid. Mitt minne av Ingo, förutom via media, är när min morbror berättade för mig att de var på Ullevi för att se Ingo mot Eddie Machen. Han berättade att de inte hann in och sätta sig innan matchen redan var över. Boxningshysterin varade ju sedan under hela sextiotalet och jag minns som liten ett gäng amerikanska proffsboxare vid stadshotellet i Lidköping där vi unga trängdes för att få autografer. Jag tror att Floyd var med i det gänget. Själv fick jag en autograf av en annan boxare dock (vilken jag tyvärr inte minns namnet på) skriven på armen vilken inte tvättades på ett bra tag därefter, allt för att hålla bläcket synligt så länge som möjligt.

Fakta: Ingemar Johansson

Född: Den 22 september 1932 i Göteborg, som barn nummer två till byggnadsarbetaren Jens Johansson och hans hustru Ebba. Avled fredagen den 30 januari 2009 vid 76 års ålder.

Smeknamn: "Ingo".

En av de stora: När förra århundradets bästa svenska idrottsman röstades fram i samband med millennieskiftet kom han trea efter Björn Borg och Ingemar Stenmark.

Övrigt: Johansson diskades för passivitet i OS-finalen i Helsingfors 1952 och fråntogs sin silvermedalj. Det tog 30 år innan det upptäcktes att OS-reglerna inte tillåter att en idrottare berövas sin medalj på det sättet.

Som amatör: "Ingo" var bara 15 år när han gjorde sin första boxningsmatch och vann som amatör 60 av 71 matcher.

Proffskarriären: "Ingo" gick sin första match som proffs i december 1952 och hann med 28 matcher fram till 1963. Han vann 26 matcher och förlorade två. Johansson blev Europamästare 1956 och 1962 och vann VM-titeln 26 juni 1959 sedan han knockat Floyd Patterson i tredje ronden på Yankee Stadium i New York. Patterson tog dock tillbaka titeln 1960 och vann även den tredje matchen 1961.

Källa: GP


Villa - Saik och en guldhjälte!

Fredagskväll, bandy och den underbara Sambaorkestern som ger en alldeles extra härlig stämning. Ett snöfall men härligt vindstilla och bra temperatur gav också en fin inramning även om jag kan tänka mig att spelarna önskat att de slapp snön. 1-2 i halvtid och ett utmärkt läge för Villa att kvittera i inledningen av den andra halvleken väckte trots den hittills tunga säsongen ett visst hopp. Två egna misstag som Saik effektivt utnyttjade grusade emellertid de förhoppningarna. 1-5 till slut och då var det med lite mersmak för Villa. Bergren höll nere siffrorna och blev tillsammans med Muhrén utsedd till matchens lirare. Man kan ju tycka att man skulle resignera lite efter alla förluster men Villa har ju ett lag för framtiden nu. Unga spelare under stark utveckling vilket de visade under försäsongen och som jag tror de kommer att visa under serien nästa år. Det är nog flera av årets unga som kommer att ta för sig betydligt nästa säsong. Kanske är det dessa förhoppningar som gör att det trots tröga resultat är väldigt kul att se laget spela i år också?

En guldhjälte (Daniel Mossberg) i stan, två pytsar denna kväll.


Härlig stämning med lite extra brandfarliga ångor denna kväll?


Matchboll, i min ungdom var det lackade nystan.


Bollkallen gjorde sitt.


Hörna Saik. Inget önskeläge för Villa.


Spelsekvens med Berggrenräddning.

Allas lika värde?

Arbetskraftskostnaderna ökade med 3,4 procent för arbetare och 4,1 procent för tjänstemän

Det preliminära arbetskostnadsindexet för den privata sektorn har för november 2008 beräknats till 166,0 för arbetare och 187,7 för tjänstemän. Sedan november 2007 har arbetskraftskostnaden ökat med 3,4 procent för arbetare och med 4,1 procent för tjänstemän.

Källa: SCB


Gasledningen inofficiellt beslutad?

Rysk gasledning på svenskt vatten bevakad av rysk militär. Har inte svensken ryss-skräck? Tydligen inte längre, iallafall verkar Bildt snabbt ha kommit över sin så fort det fanns en möjlighet att profitera lite i landet.
Miljöministern å sin sida hänvisar till miljökonsekvensutredningen, allt för att slippa ta något politiskt ansvar.
Men samtidigt visar nyheterna på tv hur hamnar redan byggs på Gotland för att kunna ta hand om fartygen som kommer med rören.
Egentligen skulle man slå vad med någon, för jag tror garanterat att denna gasledning byggs på våra vatten oavsett om vi vill det eller ej. De svenska marionetterna, alliansen!


Vila i frid Gunnar.

Partikamraten och Lidköpingsprofilen Gunnar Sundberg avled hastigt i slutet av förra veckan. Gunnar som uträttat ett oerhört stort arbete för ett mindre våldsbenäget samhälle genom att oförtrutet samla in namnunderskrifter på listor vilket sedermera också ledde till en stor manifestation mot våldet. Det blir ett tomrum i medlemsleden efter Gunnars engagerade arbete som blir svårt att fylla.
På 1:a Maj i stadsträdgården sörjde Gunnar sin trogne kompis Nicke som lämnat honom, låt oss hoppas att de nu kan återses.
Tack Gunnar och vila i frid.Släpp fångarne loss det är vår!

Så hette en film med Hasse o Tage gänget om jag inte helt missminner mig. Ja att det är vår är väl att ta i men båtmässan i Gbg är väl ett första tecken på att vi går åt rätt håll och snart även kan börja planera för semesterescapaderna så smått. 31 Januari slås portarna upp på Svenska mässan och ca 300 utställare visar sina flytetyg och tillbehör.


SAAB väljer att "spara" tid!

Arbetarna på Saab drabbas nu av besparingarna i företaget uppger Metro idag. Det är trotjänarna, de som arbetat 25 år som nu blir utan den tilltänkta guldklockan. Även den tillhörande festen dras in. Undra hur man tänker inom företagsledningen där egentligen? Några guldklockor hit eller dit kunde väl VD:n bekosta ur egen ficka som felräkningspengar. (Det är tanken som räknas.) Han taxerade visst för 2,8 miljoner 2007, och den egna uppoffringen i besparingstiderna är att inte höja lönen ytterligare 2009. Det är verkligen storsint (ironi) av honom. Hur många arbetarlönehöjningar kan han tänkas ha fått av alliansen i skattesänkningar?

Nej en gång Saab aldrig mer Saab för min del!

www.fotoakuten.se

Bergheden (m) fälld i kammarrätten.

Då kanske äntligen historien om riksdagsledamoten Sten Berghedens (m) vanskötsel av två hästar fått sitt slut. En sorglustig historia som troligen sett helt annorlunda ut om Sten Bergheden varit småbrukare Karlsson istället. Efter att djurskyddsinspektörerna (okunniga dåligt utbildade nyanställda enl. S.B.) anmält Bergheden för vanvården gick politikerna i Mariestad in och övertog inspektörernas bemyndigande, ett slags kommunalt ministerstyre?
Därefter friades han i länsrätten för att nu alltså ha fått en fällande dom i kammarrätten som innebär att han inte får ha hästar på gården.
Bergheden själv anser ju att han är oskyldig (hur många gör inte det av alla anklagade) men det han är mest upprörd över är ju att barnen drabbas eftersom de nu måste göra sig av med den häst de skaffat efter länsrättens friande dom.
Där måste jag säga att jag håller med honom. Det måste vara fruktansvärt tråkigt för barnen att råka ut för detta. Men, ansvaret för att barnen drabbas kan ju inte vara någon annans än Sten Berghedens. Som riksdagsledamot bör han väl ha så pass omdöme att han inte införskaffar någon ny häst INNAN domen vunnit laga kraft. Att försöka skuldbelägga kammarrätten och samhället blir ju enbart löjligt. Men det verkar som det är ett genomgående drag hos moderaterna. Deras fel och lagbrott är bagateller och rena felaktigheter men när det gäller vanligt folk då är det annat ljud i skällan. Då skall foten sättas ned och exempel statueras.
En lycklig och välskött häst.

Common sense, again!

Återigen har det hänt. Min trettioåriga arbetskamrat blev nekad att köpa snus och i samma butik som för några dagar sedan. (Har nu fått reda på att han tappat sin legitimation.)
Denna gång sade kassörskan att hon såg att han var ca 25 år (han är 30) men frågar ändå efter legitimation och den kan han då inte visa av naturliga skäl.
Men om man ser att en person är klart äldre än den lagstadgade minimiåldern så varför frågar man då efter legitimation? För mig som lekman förefaller det vara mot allt sunt förnuft, annat än att man vill reta sina kunder och få dem att gå till grannbutiken vilket skedde i detta fall. Grannbutiken fick då sälja både snus och cigaretter. Får nog drista mig till att fråga i butiken nästa gång vilka direktiv de har att följa och om det verkligen är meningen att man skall följa dem trots att det sunda förnuftet borde säga något annat.


Chef eller ...........?

En god vän såg ikväll på ett tv program som handlade om psykopater. Följande nämndes i det programmet:

"De saknar förmågan att känna empati.
Ofta trevliga men manipulativa.
Tror sig vara bättre än andra.
Hackar på andra för att må bra själva.
Har ingen förmåga att lyssna på andra.
Får raseriutbrott när man har en annan åsikt än dom.
I regel mycket otäcka människor och lika ofta är de HÖGA CHEFER!"


 Personen på bilden har inget med programmet att göra.

Siktgator och ..............?

Äntligen skall de de så omskrivna och av moderaterna så uttjatade fråga ang. siktgatorna bli verklighet. Fullmäktige tog beslut om detta redan 2005 och nu blir det då verklighet. Det tidigare så fula området där jordhögarna fanns har ju faktiskt förvandlats till ett parkliknande område idag. Det som saknas är väl en sådd välskött gräsmatta sen är det nästan att likna vid en liten oas. När nu siktgatorna skall bli verklighet så hoppas jag att man ser till så det blir en välskött gräsyta på området och då kan man faktiskt sätta upp ett antal permanenta grillplatser också. Idealiskt att kunna ta cykeln med familjen på en grillutflykt en skön sommareftermiddag. Kunna njuta av skönt väder god mat och sjön på en och samma gång. Det vore väl inte fel, eller vad tycker ni? 

"Lögnaren" Odell!

-INGEN kommer att undgå att drabbas av krisen. Dessa ord kommer från Mats Odell idag. Jag håller inte med honom.
L. Johansson (Volvo), C H Svanberg (Sony-Ericsson), riksdagsledamöter, landstingsråd, Danderydsbor som tjänat 10 000 tals kronor om och om igen på fastighetsskatten m.fl. m.fl.
De som verkligen drabbas är som vanligt, vanligt folk som blir utan arbete och de som är gamla eller sjuka. De får betala priset för alliansens vettlösa skattesänkarpolitik till de redan välbesuttna. TYVÄRR är det många som får känna på detta nu, men jag tror inte att de vuxna lider så mycket över sin egen situation, de kan nog hantera inskränkningar i det ekonomiska utrymmet. Däremot tror jag de lider om de måste inskränka på barnens aktiviteter.
Det är nog något av det mest katastrofala som hänt landet i modern tid, att vi först fick en alliansregering och dessutom en lågkonjunktur. Att de slog sig för bröstet över sin förträfflighet när de tog över ett självspelande piano, det må vara hänt. Men att ha dem vid makten under en lågkonjunktur återigen är en ren katastrof som det svenska fotfolket kommer att få känna av under många år framåt, tyvärr (igen)!

Det går utför.

www.fotoakuten.se

Det började i dur ..........

Ja det var verkligen en trevlig start när 7 eleven öppnade i Lidköping och under en timma sålde bensin för några ören över 7 kr/l. Dock tog glädjen slut efter mörkrets inbrott när de utsattes för rån och biträdet blev misshandlat. Vi får hoppas att det inte upprepas iaf de närmaste trettio åren. Hoppas också att biträdet klarat sig väl, det är väl det viktiga i sådana här sammanhang.


No Busch!

En ny president har tillträtt i USA. Kan någon ha missat detta? Finansiellt har han nog närmast oövervinnliga problem, men "over here" får vi väl hoppas på att respekten för mänskliga rättigheter, empati och rättvisa kan återupprättas igen så sakteliga efter Busch-smittan som dragit över oss tidernas värsta högerpolitik med allt vad utnyttjande och brist på dessa rättigheter inneburit. Vad högervågen lett till ekonomiskt behöver väl knappast heller kommenteras idag.
Tack till folket i USA som sade nej till cynismen. Äntligen kan de få de politik igen efter åtta års vaccum.


Nära ögat.

Idag var det nära ögat, att man blev överkörd på ett övergångsställe vid Framnäs köpcentrum. På väg över gatan kom ett fruntimmer i en röd Renault herrgårdsvagn och bara blåste på. Tur att man har kvar de ungdomliga reflexerna annars vet man inte hur det gått.
Nära ögat var det också att Sverige förlorat bandymatchen i VM mot Ryssland. Efter Rysslands överlägsna start verkade de gå ner ngt i tempo och Sverige kom in i matchen. Oavgjort efter 90 min. varpå straffläggning följde och som för mig kändes som att Ryssarna gav bort segern avsiktligt.
Nassarna verkar ta religionen till hjälp kan man tro efter att ha sett kvällens avsnitt av uppdrag granskning. Ja ska det någonsin bli fredligare i världen så är det nog snart dags att förbjuda allt offentligt utövande av religion. Inget fel om folk vill ha sin tro, men efter all död och elände som skett i religionens namn under årtusenden så är det nog dags att tänka ett steg längre. De som vill tro kan väl göra det hemma. Varför gå till något samfund för att påverkas negativt av en religiös extremist? Sätt stopp innan vi behöver säga att det var nära ögat att det blev ett nytt krig.
Fp vill ju nu satsa på det svenska försvaret. Tvärtemot vad resten av allianspartierna vill. Är det detta de kallar enighet?
Eller är det enigheten inom alliansen som kommer till uttryck nu i äktenskapsfrågan? Knappt 4% partiet (det religiösa) kd mot resten av riksdagen.
Patetiskt!
En svärmorsdröm eller ett falsarium?

Höjningen blev en sänkning, för pensionärerna.

För endast en kort tid sedan slog sig ett antal alliansanhängare för bröstet och talade om att nu skulle pensionärerna få höjd pension av alliansregeringen. Höjningen skulle bli hela 250 kronor.
Idag kan man läsa i GP att pensionerna kommer att sänkas 4 % enl. försäkringskassan. För en som har en pension på 12 000 kr innebär detta en sänkning med 450 kr. före skatt.


Common sence?

En lite kul historia från den gångna helgen. Tre arbetskamrater besökte en av Lidköpings större livsmedelsaffärer på väg till arbetet. Den "yngste" i sällskapet var 30 år. Han skulle köpa snus och stod sist i kön av de tre. När han skulle betala frågade expediten efter legitimation. Naturligtvis förhöll det sig så att han inte hade med sig det denna kväll, han skulle ju ändå jobba. Ja då får du inte köpa snus sade expediten men tillade att: - ja jag ser ju att du är äldre än arton men jag måste följa reglerna.
Då erbjöd sig en av de andra i sällskapet att köpa snuset eftersom denna person hade sin leg. med sig. Men se så fick man inte göra, det var också mot reglerna. Så det blev ett snusfritt 12 timmars arbetspass istället där cigaretterna fick lösa problemet för denne arbetskamrat.
Butikerna får nog instruera sin personal att om de klart och tydligt kan se att en person är betydligt äldre än 18 år så behöver man inte nödvändigtvis fråga efter legitimation. Nu gick affären miste om en försäljning, fick en missnöjd kund som dessutom fick lösa sitt problem med ett ännu hälsofarligare alternativ. 1+1=1 iallafall om det är grushögar det handlar om.


Lite fler bilder (vimmel) från lörd. demonstration.

Samling vid "pumpen"
Barnbrott?-sutredningen!

För inte så länge sedan var det en kristdemokrat som gick ut i media och ville förhindra att unga blev kriminella genom att kriminalisera dem i ännu yngre ålder.
Nu fyller "frihetens förespråkare" Johan Persson (fp) på genom en fullständigt idiotisk insändare som verkar skriven av en skarpt tunnelseende med ständigt enkelriktad färdriktning. Bl.a. är det dags att sätta ner foten anser han, apropå frihet.
Vidare konstaterar han att allför många växer upp i trasiga familjer och det gäller att se till att arbeta förebyggande så att familjen aldrig hamnar i det läget att den trasas sönder.
??????? Men alliansen vill ju splittra familjer i "arbetslinjens" namn genom att tvinga dem söka jobb i andra änden av riket. Logik?
Så fortsätter han sitt dravel genom hela insändaren och som krona på verket avslutar han med, att stoppa huvudet i sanden är den största björntjänsten vi kan göra.
Inte med en enda rad nämner han att stora sociala skillnader och klyftor är det som leder till ökad kriminalitet. Det kanske inte är så konstigt när man driver en politik som gör allt för att maximera dessa klyftor. Vem är det då som står med huvudet i sanden? Empati, medmänsklighet och solidaritet kan han tydligen inte stava till, då är det enklare att sätta ner foten. Sieg ....!Skånemeteoren.

Det var trots allt en meteor som skapade det mystiska ljusskenet i lördagskväll. Kul att jämföra med den från Canada.
http://se.youtube.com/watch?v=XD9D2WrX5HI


Meteornedslaget?

Lägger ut länken till ett nedslag som filmades från en polisbil i Edmonton Canada. Klicka och njut. Kan ha varit något liknande nu. http://se.youtube.com/watch?v=e_2aX-784sw


Stoppa folkmordet i Gaza-demonstrationen i Lidköping!En sommaroas som vinteridyll.

Åkte förbi Järpås badsjö och såg att belysningen var tänd. Nyfikenheten fick mig att gå ner och titta. Tyvärr hade jag ingen riktig kamera med så ni får hålla tillgodo med mobilbilder som inte alls kan återge det idylliska intrycket av en nyplogad fin isyta. Två alerta tjejer var i full gång med att snöra på sig "rören" för att ta tillvara på den fina vinterkvällen. 
Ros o Ris!

Lidköping är snart fossilbränslefritt kan man läsa i dagens NLT. Lokala biobränslen och lokal förädling skapar sysselsättning och pengarna "stannar hemma". Samtidigt är nog Naturskyddsföreningen och andra miljöorganisationer väldigt nöjda med hur Lidköpings majoritet sköter sig. Praktisk miljöpolitik i verkligheten och inte bara som "valfläsk". Skall bli intressant att följa fortsättningsvis med tanke på den planerade biogasanläggningen o.s.v. Läste förresten i en vetenskapstidning om Island och deras arbete med att bli världens första fossilbränslefria nation. Där satsar de väldigt mycket på vätgas och bränslecellsteknik. De är på god väg att driva hela sin fiskeflotta med denna teknik. Kanske kan vara något att följa för Lidköping. Varför inte ett miljöarbetesutbyte med Island?

Motsatsen till Lidköping är väl vår alliansregering. Naturskyddsföreningen är i alla fall inte direkt nöjda med deras förslag till förändringar i strandskyddsreglerna. Miljöminister Andreas Carlgren vill göra det lättare att bygga sjönära bostäder i områden på landsbygden, där tillgången till stränder är god.
Med tanke på den utveckling man sett de senaste åren så verkar det inte ha varit så svårt att bygga strandnära, så varför förenkla ytterligare? Något förvånande är det också att man trots de senaste årens debatter om klimatförändringar och översvämningshot vill göra det enklare att bygga strandnära. Men det kanske är symptomatiskt för alliansen. Allians mot strömmen?
Om 20 år kanske det kommer ett nytt förslag igen, men då för att återigen försvåra att bygga sjönära på landsbygden eftersom tillgången på stränder där blivit obefintlig?

En omöjlighet i framtiden?

What a wonderful world?

Ja nu skall vi få elitklasser i skolan. Enligt alliansen motverkar detta tydligen segregation och utslagning. Liksom sänkta ersättningar i trygghetssystemen också sägs motverka segregation. Säga vad man vill men de är konsekventa iallafall.

Varför vill människor hela tiden roffa åt sig mer än vad de egentligen behöver? Finns det ngn inbyggd "hamster-gen? 
Ja personligen kan jag inte förstå varför människor agerar som de gör. Bara "jag" har mat, och gärna mer än jag klarar att äta så är det bra. Om "jag" tvingas slänga mat när andra svälter är ju deras eget fel, de har ju själva valt sitt liv som det så fint heter i allianskretsar. Förutsättningarna innan är det ingen som talar om. 
Vad tänker ni på? Folk i Sverige! VAKNA!Ja ni ser, här sitter jag och klagar samtidigt som vuxna och barn lemlästas och dödas i kriget i Gaza. Vi kanske alla borde tänka ett steg längre?


Lidköping: Stoppa folkmordet i Gaza!

Lördag 17/1 kl 11, samling Stadsträdgården.

Efter demonstrationen hålls möte på Nya Stadens Torg med tal av

kommunalrådet Kjell Hedvall (s) och riksdagsledamot Egon Frid (v)  


Du kan bidra!

Palestinainsamlingen Pg: 90 11 57 - 8

Palestinagruppernas politiska arbete i Sverige

Pg: 55 57 17 - 1Ett litet tips till alliansen.

Efter att ha sett delar av dagens riksdagsdebatt och som alla andra kunnat konstatera att regeringen står handfallna i krisen p.g.a. sina skattesänkningar vill jag gärna ge dem ett litet tips.
Kalla in Friggebo igen (som tillsammans med Bildt "löste" integrationsproblemen) och lös problemen med lågkonjunktur och finanskris på samma sätt. Genom att sjunga: We shall overcome! 

Vilket gäng, bildtligt talat. Klicka på bilden och se sekvensen.

Allianssjuk vård?

Läser i Kommunalarbetaren att Karolinska universitetssjukhuset varslar 900 personer. 600 riskerar att bli uppsagda. Ja det är väl alliansens sätt att "korta" köerna i vården kan man tänka. De anser väl att det är enklare för färre att utföra betydligt mer. Alliansen har ju trots allt bemödat sig om att dela ut morötter på olika torgmöten runt om i riket.


Gaza Reinfeldt!

Ja det är verkligen skillnad på skit o pannkaka för denna alliansregering, även internationellt, det visade Reinfeldt med eftertryck i Riksdagen angående den nu pågående konflikten (folkmordet) i Gaza.
Han uppgav att det inte tjänar något till att ta ställning i bara en riktning.
Nej varför skall man bry sig om brott mot internationella konventioner,mänskliga rättigheter, FN stadga m.m m.m.
Annat ljud var det i skällan när det gällde Georgienkonflikten. Som sagt, det är tydligt att alliansen gör skillnad på vad de anser är skit o pannkaka!

Tråkig Knut-dag för många arbetare.

Inte bara granen dansas ut dagen till ära, nu kom det också nya stora varsel från Volvo lastvagnar som tydligen vill dansa ut ytterligare ett stort antal anställda.
Detta Volvo lastvagnar som nu i många år gått ofattbart bra och således gjort stora vinster har tydligen ingen buffert alls trots detta. Vad har de gjort med alla pengar? Är alla vinster "putz väck" så snart bokslutet är klart? Marknadens sätt att "klara kriser" är inget acceptabelt sätt. Vad vi skulle behöva i Sverige är en stor statlig bank som klarar att stå emot marknadskrafterna när de börjar skena som de gjort de senaste åren. Resultatet av detta upplever vi tyvärr alltför tydligt nu. Marknadskrafterna måste tyglas, för allas vårt bästa.

Nog om dessa tråkigheter och vidare till nästa? Villas något prekära tabelläge. Viktig match för Villa mot Gripen ikväll. Nu får vi verkligen hoppas att det blir vinst. Stenhårt arbete i minst 90 minuter på alla positioner lär nog krävas. Hoppas att spänningen kan locka folket till isstadion för att bära fram de sina.

I Entos Cup blev det 8-2 till Villa mot Gripen. Så lätt går det kanske inte ikväll men en uddamålssger är bra nog.

Knut dagen!

Knut stog vid en knut och knöt en knut,
då kom Knut och frågade Knut, vad gör du Knut?
Jag knyter en knut sa Knut och så knöt Knut knuten och så var knuten knôten!


Surt sa Knut när nu granen kastas ut!

Bildt, en part i målet.

Under Georgien konflikten var Carl Bildt aktiv när det gällde att försvara västvärldens olje och gas intressen för att kunna använda Georgiens territorium till transporter. Han gick t.o.m. så långt att han jämförde den ryske presidenten Putin med Hitler varpå han ej tilläts besöka Ryssland. Då förekom han dagligen på löpsedlarna med sitt partiska ställningstagande för Georgien och dess demokratiskt valda regim.
Annat är det nu i den pågående konflikten i Gaza. Hamas som av Israel och USA är stämplade som en terrororganisation (eftersom de kämpar mot ockupationen av sitt land) vann ju som alla vet det demokratiska valet i Palestina. Dock accepterades då inte utslaget av dessa demokratiska val av västvärldens länder som säger sig förespråka demokrati. Återigen ett val med "fel" valresultat enligt västvärldens regimer och då ogillas det, precis som i fallet med folkomröstningen på Irland gällande Lissabonfördraget som skall göras om för att få "rätt" utslag så att det kan accepteras av våra styrande politiker. Folkets vilja är tydligen odemokratisk enl. politikerna som förespråkar demokrati. Varför?
En kuriosa i sammanhanget är att i min ungdom så rekommenderades svenska folket att i händelse av okupation bedriva motstånd mot densamma. Detta stod att läsa i våra stora telefonkataloger. Uppmanades vi alltså av staten då till terroristhandlingar?
Att Carl Bildt är en katastrof för den svenska alliansfriheten och Sverige överhuvudtaget, därom råder väl inga som helst tvivel. Men det är klart, han måste  väl vara sån för att passa in i resten av detta katastrofala alliansgäng.


Kliniskt??????

Israelerna bombade ett svenskt sjukhus i Gaza. Är det detta de menar är "klinisk" krigföring när de visar "intelligenta" bomber och deras utmärkta precision? Hur var det Palme uttryckte sig ang. Vietnamkriget? SATANS MÖRDARE!

Här hemma har alliansen återigen höjt bensinskatten men man talar inte särskilt högt om det. Dessutom har reseavdraget återigen försämrats. Gränsen har höjts från 8 - 9000:- innan man får börja dra av. Inte heller detta hör man särskilt mycket om, eller rättare sagt ingenting. Ingick dessa försämringar också i alliansens vallöften?

Såg på Trottens blogg att alliansen vill censurera en lokal TV-station. Moderaterna tycker att han är för kritisk i sin granskning så de vill tvinga honom att skriva på ett kontrakt för att få stopp. Det är frihetens företrädare som de vill kalla sig. Snart vill de nog byta namn på tjänsten från Kommunalråd till Obersturmbandführer. Ingen blir förvånad.
Hade han farit med uppenbar osanning så hade det väl annars räckt med en anmälan mot stationen, vi har ju faktiskt redan regler och lagar som sköter detta.

Och Villa förlorade tyvärr dagens drabbning i Motala så nu gäller det att alla som kan tar sig till Isstadion på tisd. för att heja fram dem till en seger mot Gripen.


Vänsterpartiet, socialdemokraterna och miljöpartiet överens om bostadspolitiken

2008-12-19

Gemensam motion om social bostadspolitik om besittningsskydd, bostadsbyggande, rättvis beskattning och nytt mål för bostadspolitiken. Knäckfrågan ägarlägenheter är löst. De tre partierna avslår regeringens förslag om ägarlägenheter.

-  Regeringen vill att ägarlägenheter ska kunna hyras ut med sämre villkor än vanliga hyresgäster har. Det ökar otryggheten på bostadsmarknaden. Om det finns behov av en ny upplåtelseform menar vi att det går att utforma ett regelverk till skydd för eventuella hyresgäster. Här har regeringen misslyckats, menar de rödgrönas riksdagsledamöter i civilutskottet.

- Regeringens bostadspolitik bygger på marknadslösningar och det är lätt att se vad det lett till. Vi står för en social bostadspolitik med den självklara inriktningen att alla ska kunna bo bra och till rimlig kostnad. Vi vill också ha en grön och energibesparande bostadspolitik. Här finns mycket att vinna när det byggs nytt eller när det byggs om exempelvis i miljonprogrammets bostadsområden, säger Jan Lindholm, Miljöpartiet.

Egon Frid, Vänsterpartiet, lyfter fram besittningsskyddet som viktigt:
 - Den nuvarande regeringen har visat att den inte förstår hur viktigt besittningsskyddet är för den som hyr sin bostad. Man ska bo tryggt oavsett boendeform. En annan viktig fråga är att staten inte favoriserar någon boendeform utan ger alla boende jämbördiga villkor. I förslaget till ägarlägenheter vill regeringen ge ägarlägenheter stora skattefördelar. Vi ska inte ha en bostadspolitik som främjar orättvisor. 

De tre partierna är överens om att återinföra det tidigare bostadspolitiska målet efter en valseger 2010.

- Enbart marknadslösningar räcker inte för allas bostadsbehov. Regeringens passivitet och brist på bostadspolitk har förvärrat bostadskrisen. Vi måste ha en politik som tar ansvar för att alla ska kunna bo bra, säger Carina Moberg, Socialdemokraterna.

Källa: www.vansterpartiet.se

Val till EU!

I Juni är det dags att välja vilka politiker som skall representera oss i EU. Att det blir viktigare och viktigare att vi har politiker som kritiskt kan (och VILL) granska denna jätteorganisation blir allt tydligare för varje dag som går. Detta visar inte minst EU:s bristande respekt för demokratin (folkstyret) i frågan om Lissabonfördraget. Här sades det från EU:s sida att fördraget skulle falla om inte alla länder godtog det. Som bekant röstade folket i Irland nej till fördraget (vilket därmed enligt EU:s egna direktiv då fallit) och efter detta har borgerligheten och socialdemokraterna visat sitt förakt för folket genom att ändå rösta ja i riksdagen till detta fördrag som då egentligen inte finns. Varför kan man undra? Jo genom att alla andra EU länder trots Irländska folkets nej fortsätter att godkänna fördraget har man tvingat Irland till en ny folkomröstning för att få det resultat som politikerna själva vill ha. DEMOKRATI? Nu har ju även mp omprövat sitt ställningstagande till EU vilket innebär att det finns bara ett parti kvar i Sverige som är intresserat av att ta tillvara SVENSKARNAS demokratiska intressen och inte flytta än mer beslutanderätt ner till Bryssel. Tänk på detta när ni gottar er i solskenet på väg till valurnan i Juni.


"Kling o Klang" ryter till!

De båda debattörerna Larsson (ober. lib) o Klang (fp) har tydligen fått nog av alliansens alla orättvisor nu. I en debattartikel på Lidköpingsnytt kräver de svar av riksdagsledamot Winbäck (fp) om detta är liberalism, med hänvisning till dagens löpsedel med tillhörande artikel hos en av de stora kvällstidningarna ang. utförsäkringarna från F-kassan. Denna artikel har tydligen fått bägaren att rinna över. Detta skall de ha all heder för tycker jag, bättre sent än aldrig. Måste erkänna att jag tidigare varit lite konfunderad när Klang ställt sig bakom allianspolitiken. Det har rimmat lite illa för mig att koppla ihop honom med alliansens orättvisor. Ryktet har sagt mig annat om honom.
Tyvärr så tror jag nu inte att en sån som major Björklund lär ändra inriktning på den liberala politiken, därtill verkar han vara alltför media o makt-kåt. Gemenskapen bland allianstopparna och ansiktet utåt har tydligen också lett till en prestigefylld toppstyrning där en sprucken allians (återigen) är det absolut sista som får hända. Då säljer man hellre skinnet innan björnen är skjuten. Och vis av erfarenheterna från tidigare borgerliga regeringar så har man alltid flörtat vänsterut innan valen för att sedan ge fullt genomslag för sin cyniska orättvisa högerpolitik som enbart gynnar storfinansen. Brödet åt herrarna och smulorna till folket. Hursomhelst så lyfter jag iallafall idag på hatten för herrar Larsson o Klang och deras uppvaknande ur sin törnrosasömn. Hoppas det inte är tillfälligt bara.


Låga löner orsakade krisen!

Det var finansmannen Robert Weil, ägare av Proventus, som i Ekonomiekot special i P1 menade att det som ytterst orsakat krisen är att vanligt folks löner inte har följt den årliga tillväxten.
Läs hela artikeln hos Dagens Arena.


A-kassan!

Varför det är så otroligt viktigt att vi har en fungerande a-kassa är det många som bittert får erfara nu i alliansens Sverige. Debatt om och kring a-kassan och hur den skall fungera och utformas har förekommit i ganska många år nu, mycket tack vare moderaternas ständiga svartmålning av den. Att moderaterna ständigt försöker trasa sönder a-kassan eftersom den "hindrar" ett fåtals möjlighet till ohämmad förmögenhetstillväxt (på andras bekostnad) talas det inte så ofta om, man vill ju inte att det skall komma fram i debatten. Då är det enklare att spela ut människor mot varann och försöka påskina utbrett fusk och människors ovilja till arbete, som högern uttrycker det. Läste en alldeles lysande kommentar om a-kassan och dess berättigande och hur EU-regler förstört grundtryggheten med densamma vilket inte är oviktigt ett EU-valår som detta. Kommentaren är skriven av Fred Torssander och mycket läsvärd.

"Arbetslöshetsförsäkringen är - eller rättare sagt har tidigare varit - en metod att försäkra arbetarklassen mot den nöd och det elände som de kapitalistiska kriserna annars utsatt dem för.

Att ansvaret för kriserna är det kapitalistiska ekonomiska systemet och att det därmed måste åligga det allmänna att försäkra de oskyldigt drabbade var under i stort sett hela 1900-talet en självklarhet. Det som kallades Ghentmodellen innebar att fackföreningsrörelsens egna arbetslöshetskassor fick ansvaret för att administrera utbetalningarna, medan det allmänna stod för nödvändiga tillskott i tider av kapitalistisk kris.

Eftersom både arbetslöshets- och de ekonomiska kriserna är kapitalistismens är det synnerligen olämpligt att organisera försäkringen enligt någon privatkapitalistisk modell. Till exempel skulle sådana arbetslöshetsförsäkringsbolag som sparat de inbetalade försäkringspremierna i aktier i bolåneinstitut vara totalt oförmögna att betala ut när nu finansmarknaden kraschade.

Att Ghentmodellen avskaffats även här i Sverige beror på EU-direktiv. Och att EU utfärdat sådana direktiv beror i sin tur på att Ghentsystemet faktiskt fungerade och medförde att arbetslösheten inte gav den av kapitalistklassen önskade effekten - utrymme för realönesänkningar.

Ghentsystemet motverkade alltså det som blivit den reella grundlagen i det sköna nya Sverige. Förmögenhetstillväxten. Att ohämmad förmöghenhetstillväxt skapar sådana efterfråge/överproduktionskriser som medför massarbetslöshet är något som dagens så kallade nationalekonomer länge försörjt sig på att låtsas vara okunniga om."


Tänk på detta när röstsedeln skall läggas ner i urnan i EU-valet!

ABS bromsar!

Allians Borgerlig Stagnation!

www.fotoakuten.se

76 000 utförsäkrade.

Alliansens "nya" orättvisor får nu snabbt genomslag i praktiken. 76 000 utförsäkrade hos f-kassan enligt alliansens nya  begränsningsregler och dessa går idag i ovisshet om de kommer att få ngn ersättning eller inte, eller om de skall flyttas över till a-kassan för att de bedöms som arbetsföra av kassan. Att göra folk otrygga genom att försätta dem i ovisshet är ett signum för alliansen. Otrygga vågar inte hävda sina rättigheter eftersom de p.g.a. försörjningssvårigheter inte kan ta ngn som helst risk att få det ännu värre. Jag kallar det cynism! Kommunalarbetaren har ett flertal artiklar i ärendet som är läsvärda.
Genomskinlig politik a la alliansen!

Missförstånd, vilseledande eller olika uppfattning?

Debattens vågor har gått höga på LN efter min årskrönika och till slut handlade de flesta kommentarer om procentsatser ang. namnbytet på fastighetsskatten till kommunal avgift. Jag ironiserade något över detta i förra inlägget och tänker inte fördjupa mig mer i det nu heller mer än att konstatera att på Holger Gustavssons blogg kan man läsa att ingen bör betala mer än 2800:- i fastighetsskatt (avgift) och då är det väl närmast så att 100% har fått en höjning utifrån hans löften till väljarna. Rätta mig om jag har fel. Som kuriosa kan jag ju nämna för de som inte läst min årskrönika att jag där inte berörde fastighetsskatten (avgiften) med ett enda ord. Det rinner iväg ibland ;-)


Rätten till ett arbete!

Har återigen haft lite minidebatt (eller pajkastning för den som vill) på LN angående alliansorättvisorna. Det senaste gällde arbete. Skall man ha rätten till ett arbete vilket jag hävdar eller skall man vara skyldig att arbeta vilket allianssympatisörerna tycker? För mig är det ganska självklart att man skall ha rätt till ett arbete som man kan ta ansvar för och på detta sätt då även klara sin försörjning på.
Allianssympatisörerna tycker att man är skyldig att arbeta, och frågan blir ju då genast hur man skall kunna kräva att någon skall arbeta när man som nu räknar med att arbetslösheten kommer att öka till 9-10% de närmaste två åren?
Hur kan man ställa krav om inte möjligheten ges? Men det är ju detta som är så symptomatiskt med allianspolitiken, försök piska folk till något som man vet inte är möjligt och använd sedan detta emot dem för att sänka ersättningarna och skapa en låglönemarknad. Cynism på hög nivå! Skapa ett omöjligt system och lägg sedan ansvaret på den enskilde med hänvisning till eget ansvar och frihet för individen. Det är så patetiskt så man kan spy på det! Empati och rättvisa kan man antagligen inte stava till inom allianskretsarna, inte om man stavar som man räknar i.a.f. Det visade en av dessa kommenterande herrar med eftertryck när han kommenterade fastighetsskatten (som ju faktiskt ombildats till en avgift nu, han måste missat det). Då menade han att 58% hade fått höjd eller oförändrad skatt men det var 80% som fått en sänkning. Ja kan man annat än le :-) ?Så kom då markoffensiven.

Ja Israel fortsätter att "våldta" och mörda palestinierna som de stängt in i Gaza. Det är tuffa grabbar, ungefär som att Ryssland skulle bomba Gotland sönder och samman. Allt detta skapat av "våra" frihetsälskande demokratier i västvärlden för att de tyckte synd om (med all rätt) Judarna efter andra världskriget. Man försökte lösa ett problem och skapade ett annat istället, eller ska man kanske säga att man försökte lösa en oförrätt genom att begå en ny. Undan med Palestinierna från deras land för att ge plats åt staten Israel som alltsedan dess backats upp till etthundra procent. Inte ens deras demokratiskt valda regering accepterades av demokratierna i väst, varför? Jag trodde i min enfald att folkets demokratiska utslag var just demokrati. Men så är det tydligen inte. Är de inte accepterade av de som kallar sig demokratiska från andra länder så är de tydligen inte demokratiska. Är det ngn mer än jag som blir förundrad?
Och vad gör vår "store starke" utrikesminister nu då? Han som var så "tuff" (när han hade USA bakom sig) i Georgienkonflikten, han märks knappast överhuvudtaget. Och de gånger han är synlig så är det det vanliga "korrekta" dravlet man får höra som inte finns ett uns av politisk vilja bakom. Israel får göra färdigt sitt först, sedan kommer "statsmännen" till undsättning för att kunna ge varandra ordentliga ryggdunkningar om sin egen förträfflighet i sina "herrklubbar". Kanske kan det i slutändan t.o.m. bli ett fredspris till någon av dem?
Ja det här är ju förstås min uppfattning av saken, men jag tror inte att jag är helt ensam.


Så här har Palestinierna förlorat sitt land alltsedan 1946, undra hur vi skulle reagerat själva om det hänt oss här i Sverige?


En intressant kommentar!

Har ett "litet tjôt" med några alliansanhängare på Lidköpingsnytts debattsida. Fick en intressant kommentar från en av dem.

 Per

ARBETSLINJEN !

Arbetslinjen är ett politiskt begrepp som infattar åtgärder ämnade att göra det mer "lönsamt" att lönearbeta än att avstå från det.

Arbetslinjen skulle inte "skapa jobb" !


Nu vet jag ju förstås inte vad det är för en "tok" som står bakom denna signatur men det är iallafall en kommentar som står i stark kontrast till alla allianspolitiker som slog sig för bröstet (så länge högkonjunkturen varade) och påstod motsatsen, nämligen hur många jobb arbetslinjen skapat. Och detta skall då också ställas mot det faktum att alliansen påstår att politiker inte skapar några jobb. Ja herregud (förlåt uttrycket KD) vilken sörja denna allians är.


En dag hann det gå!

Ja en dag hann det gå på det nya året så kom alliansens senaste orättvisor i ropet. Nu är det 75 dagars regeln som drabbar deltidsarbetslösa som uppmärksammas.
Deltidsarbetslösa tvingas säga upp sig för att klara sin försörjning som då blir heltidsarbetslöshet.
Vilken fingertoppskänsla de visar inom högern. Och detta kallar de arbetslinjen!
Tur att nästa år är 2010!


Felaktig löneglidning!

Arbetskraftskostnaderna ökade med 2,9 procent för arbetare och 4,1 procent för tjänstemän.

Det preliminära arbetskostnadsindexet för den privata sektorn har för oktober 2008 beräknats till 164,9 för arbetare och 186,8 för tjänstemän. Sedan oktober 2007 har arbetskraftskostnaden ökat med 2,9 procent för arbetare och med 4,1 procent för tjänstemän.

Källa: SCB


Saxat från Dagens Arena:

Förra veckan kom en rapport från paraplyorganisationen EAPN där de utvärderar hur det går med EU:s - eller mer exakt, medlemsländernas - utlovade ambition att fram till 2010 pressa tillbaka fattigdomen. Det är deppig läsning. Med några få undantag har egentligen inga framsteg gjorts. Några länder verkar helt enkelt strunta i ambitionen och Sverige tillhör tydligen sällskapet. Redan i första stycket läser jag att organisationernas tilltro till EU fått en allvarlig knäck.

I Europa räknar man fattigdom i relativa tal. Fattig är den som har 40 procent av ett lands medianinkomst. De blir inte färre i unionen. I tre länder har deras andel i stället ökat. Ett av dem är Sverige. De andra är Finland och Ungern.

Och god fortsättning!

En bild från Lidköping kl. 23,45 31/12. Vackert eller hur?

RSS 2.0