Vänsterpartiet, socialdemokraterna och miljöpartiet överens om bostadspolitiken

2008-12-19

Gemensam motion om social bostadspolitik om besittningsskydd, bostadsbyggande, rättvis beskattning och nytt mål för bostadspolitiken. Knäckfrågan ägarlägenheter är löst. De tre partierna avslår regeringens förslag om ägarlägenheter.

-  Regeringen vill att ägarlägenheter ska kunna hyras ut med sämre villkor än vanliga hyresgäster har. Det ökar otryggheten på bostadsmarknaden. Om det finns behov av en ny upplåtelseform menar vi att det går att utforma ett regelverk till skydd för eventuella hyresgäster. Här har regeringen misslyckats, menar de rödgrönas riksdagsledamöter i civilutskottet.

- Regeringens bostadspolitik bygger på marknadslösningar och det är lätt att se vad det lett till. Vi står för en social bostadspolitik med den självklara inriktningen att alla ska kunna bo bra och till rimlig kostnad. Vi vill också ha en grön och energibesparande bostadspolitik. Här finns mycket att vinna när det byggs nytt eller när det byggs om exempelvis i miljonprogrammets bostadsområden, säger Jan Lindholm, Miljöpartiet.

Egon Frid, Vänsterpartiet, lyfter fram besittningsskyddet som viktigt:
 - Den nuvarande regeringen har visat att den inte förstår hur viktigt besittningsskyddet är för den som hyr sin bostad. Man ska bo tryggt oavsett boendeform. En annan viktig fråga är att staten inte favoriserar någon boendeform utan ger alla boende jämbördiga villkor. I förslaget till ägarlägenheter vill regeringen ge ägarlägenheter stora skattefördelar. Vi ska inte ha en bostadspolitik som främjar orättvisor. 

De tre partierna är överens om att återinföra det tidigare bostadspolitiska målet efter en valseger 2010.

- Enbart marknadslösningar räcker inte för allas bostadsbehov. Regeringens passivitet och brist på bostadspolitk har förvärrat bostadskrisen. Vi måste ha en politik som tar ansvar för att alla ska kunna bo bra, säger Carina Moberg, Socialdemokraterna.

Källa: www.vansterpartiet.se

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0