Högersosse ersätter Östros. Ur askan i elden?

Juholts linjetal bådade gott för sossarna tyckte jag faktiskt då, men nu? Han petar alltså Östros och ersätter honom med högersossen Tommy Waidelich. Nu försvann återigen hoppet att sossarna skulle kunna närma sig sina rötter och väljare igen. Är väl bara att gratulera Moderaterna, för denna utnämning lär enbart gynna dem och deras skitalliansbygge. Varför inte helt enkelt låta Tommy Waidelich efterträda Anders Borg nu när han ändå har aviserat sin avgång?Man kan bara le åt Moderatvalpen :-)

Av någon anledning i samband med ett sök så fick jag se en rubrik som sa att "Kommunister skall leda Götene". Av ren nyfikenhet var jag ju tvungen att klicka på länken och den visade sig då leda till Moderatvalpen Joachim Grundin i Skara. Tala om snedvriden världsbild! Som jag skrev i rubriken, man kan bara le åt det. Vänsterpartiet har två mandat i Götenes fullmäktige. Här har ni Grundins noja:

"Kommunister skall leda Götene! 05 okt 2010
Det är en obehaglig sanning men den är likväl sann. Götene kommun ska ledas av Götene Framtid (en spillra av Ny Demokrati), Socialdemokraterna (en spillra av Per Albin Hansson) och Vänsterpartiet (en stor spillra av kommunism).

Jag har inte sällan försökt debattera med vänsterpartister. Många av dem är kloka och resonabla och står trots allt för modernare tankegångar än politiken i sitt program gör gällande. Men usch, motsatsen finns och förhoppningen är att dessa motsatser inte får för stort inflytande i Götene ty det är inte kommunmedborgarna värda.

Förutsättningen för att kunna driva politik är att lyssna. Och läsa. Och att dra slutsatser av lyssnandet och läsandet. Förhoppningsvis får rätt vänsterpartister med rätt förutsättningar så litet inflytande att de inte hinner sänka Götene i Vänern innan de är klara."

 

Sök hjälp Grundin, fobier kan faktiskt botas!


Cecilia Widegren (M), tom och innehållslös!

I  dagens upplaga av den lokala papperstidningen har denna Moderatkvinna bemödat sig svara på en insändare ang. ungdomsarbetslösheten. Som vanligt så fanns det ingen substans i det Widegren skrev, enbart en massa intetsägande floskler.
Hon nämner rehabilitering, arbetsträning, vård, att de jobbar med att förbättra enskildas situation, att fler skall ta sig ur bidragsberoende osv, osv bla, bla, bla .............
Det enda konkreta hon nämner är väl just att fler skall ta sig ur bidragsberoende. Där har ju Alliansen lyckats genom att utförsäkra folk så att de inte har något överhuvudtaget. Å andra sidan så ger de ju istället företag bidrag på 5000:-/ fas3 arbetslös, så det kanske går på ett ut.
Notabelt är också att trots att de nu är inne på sitt femte regeringsår så nämner hon inte orden riktiga jobb någonstans i sitt patetiska svar. Vad har hänt sedan 2006 med "Nya" Moderaterna? I den valrörelsen var detta ett flitigt använt argument mot den då sittande regeringen.

Denna misslyckade "fröken E20"-Moderat hade för övrigt en artikel ang. just denna väg i allehanda medier den 17 mars. Bl.a hos Lidköpingsnytt. Där löd rubriken "Alliansen satsar på E20!" Detta har Widegren skanderat i så många år nu utan att något hänt så nu förnedrar hon även andra Moderater genom att få dem att också skriva om denna väg och Alliansens "satsningar". I det senaste exemplet var ju självaste Infrastrukturminister Elmsäter-Svärd med och förnedrade sig. Läser ni artikeln så ser ni att de skriver att Alliansen gör en historisk infrastruktursatsning på 500 miljarder fram till 2021. Av denna "historiska" satsning så går det "historiska" beloppet av 2 miljarder till just E20, som de i sin rubrik påstod sig satsa på. Skrattretande!
Jag tog mig nöjet att läsa i den nationella handlingsplanen och då visade det sig att Widegrens "historiska" E 20 satsning denna gång renderar i 30 km väg, fram till 2021. Ja nog är det historiskt, men historiskt lite! Dessutom skriver de i artikeln att: "Oppositionens påståenden om att alliansregeringen gett upp tanken att på lång sikt bygga ut E 20 genom Skaraborg till fyrfältsväg eller motorväg saknar täckning i verkligheten."
Ett helt felaktigt påstående eller rättare sagt en ren lögn, för i nationella handlingsplanen visar det sig att av dessa "historiska" 30 km E20 väg så är det bara 20 km som är fyrfältsväg. Resterande 10 km är 2+1 väg. Varför i herrans namn skulle man bygga 2+1 väg i en så "historisk" satsning om man tänkt sig bygga ut hela E20 till fyrfältsväg? Och om det blir 20 km fyrfältsväg fram till 2021, när hade då Widegren tänkt sig att hela E20 skulle vara utbyggd till fyrfältsväg? En fråga som Widegren verkligen bör besvara offentligt. Svaret blir nog "historiskt" i så fall!

"Körs i röva", bidde det inte mer!


Utförsäkrad!

Nu rapporterar Radio Skaraborg om en utförsäkrad mamma i Hällekis, Götene. Cynismen rullar vidare i Allianssverige!
Vi i Vänsterpartiet lade in en motion i fullmäktige om att införa kommunala nödlån till de personer som drabbas av dessa utförsäkringar. Kanske är det dags att ställa en interpellation i nästa fullmäktige om vad som hänt i detta ärende. Detta måste ju få ett slut!
En sista Juholtare!

Vill bara göra en liten återkoppling till Juholts s.k. linjetal. Det var när han tog upp den horibla avregleringen av elmarknaden och att politiken inte bara kan sätta sig på läktaren och se på. Politiken måste reagera och agera och åtrereglera om så behövs.
Anledningen till att jag vill återkoppla till detta är med anledning av min egen debattartikel i ämnet häromveckan som jag rubricerade "H(el)sjukt!". Läs den gärna.


Juholt lär ha en del att jobba med!

En ny femrummare i centrala Stockholm till en kostnad av minst fem miljoner kronor för Kommunals och Byggnads fastighetsbolag står i sommar klar för Kommunals förste vice ordförande. Där gäller inga bostadsköer precis, annars skulle det tagit ca 22 år om det gått via bostadsförmedlingen. Detta är saker som retar och retat gallfeber på allmänheten i åtskilliga år nu. Kommer Juholt att få till någon attitydförändring hos de fackliga ledarna? Får han för många fiender om han försöker? Eller kan han rentav klara att få bort översittarfasonerna även inom den fackliga rörelsen? Ja skall han lyckas med sitt uppdrag så lär det behövas åtskilliga åtgärder för att återställa förtroendet. Personligen tror jag att det är den tyngsta uppgiften för honom, att återupprätta förtroendet för den fackliga delen av arbetarrörelsen.
Läs mer hos Kommunalarbetaren

Det kanske kräver en "Super-Juholt" för att lyckas?

!

S mot 40%?

Måste säga att jag blev imponerad av Håkan Juholts tal på S-kongressen. Inte just för det han sa, men att det han sa lät äkta och att han sa det på ett sätt som var lätt att förstå. Klarar han nu att få med sig sitt parti på detta och på så vis leva upp till sitt tal så är jag inte förvånad om S i nästa val hamnar i närheten av 40%.
Juholt representerar ju allt som Mona Sahlin inte gjorde. Mona var ju sedan länge körd hos folket redan när hon valdes.

Kan vi i Vänsterpartiet lära oss något av detta då? Ja det tror jag faktiskt och jag har skrivit det tidigare också. Vi måste ha en ny partiledare! Oavsett hur skicklig Lars Ohly än är så är han i folks ögon bränd av sitt kommunistdebacle. Något som alltid kommer igen i kommentarstrådarna i olika debattforum. Ta nu chansen på nästa kongress och tillsätt en partiledare som folk i allmänhet inte dömer ut på förhand, annars lär aldrig opinionssiffrorna vända. Visst skulle det smaka fint med 10% i valet 2014 om samtidigt S hamnar på 40%, eller hur?


Det är mycket de inte fattar sossarna!

Ägnade en stund på förmiddagen åt att lyssna på S-kongressen och en del talare där. Man förvånas över resonemanget de för. De talar om att de som har det sämst ställt i samhället inte skall spelas ut mot varandra genom jobbskatteavdrag o.s.v., men de verkar aldrig ställa sig frågan varför vi efter alla år med S vid makten fortfarande har grupper i samhället som har det så dåligt ställt? Där tror jag själva grunden till hela problemet finns. Om sossarna inte självmant klarar att inse detta så är det än viktigare att V verkar som en blåslampa i baken på dem. I välfärdssverige skall vi inte ha några "svaga" grupper. Så länge det finns en enda som behöver gå till socialen för att få hjälp att klara sin vardag så är det ett misslyckande för arbetarrörelsens politik. Välfärd skall innefatta alla!


Äntligen!

Han skrek ju så Gert Fylking vid Nobelprisets offentliggörande. Äntligen skriker väl jag då att Sahlin är borta och att S äntligen tycks ha hittat en ledare. Bara att hoppas att han infriar arbetarrörelsens förväntningar, annars lär väl krisen fördjupas ytterligare framöver. Men magkänslan säger ändå att S nu tagit ett stort steg framåt och förhoppningsvis åt vänster så att de hittar hem igen.

Farsen är över. Jag skrev redan när hon valdes att nu skänkte sossarna bort valsegern 2010. Låt oss nu hoppas på en riktig politik med Juholt för hela arbetarrörelsens skull!


Tack Anders Borg!

För att du idag lovat att lämna svensk politik. Säga vad man vill men du har ju faktiskt varit skicklig på att dupera delar av det svenska folket. Innerst inne tror jag att det verkliga skälet till detta avhopp är att du nu inser att dina få idéer redan är slut och att du också insett att sänkt skatt inte är universallösningen på alla problem.Svenskt Näringsliv vill permanenta lönedumpningen!

Sverker Rudeberg, EU-expert hos Svenskt Näringsliv vill permanenta lönedumpningen inom EU och framförallt inom Sverige!
Det som upprör denne Rudeberg är EU:s bemanningsdirektiv som reglerar lönerna inom hela bemanningsbranschen. Svenskt Näringsliv anser det upprörande att EU i sitt direktiv vill införa en likabehandlingsprincip som innebär att utländska bemanningsföretag därmed skall jobba under samma villkor som exempelvis svenskar om det är i Sverige de skall arbeta.
För mig låter det som en självklarhet att så skall vara fallet om vi vill bevara vår svenska modell, men enl. Rudeberg är detta att underminera lönebildningen och att man därmed gräver de självständiga parternas grav. Mer felaktigt kan man knappast tolka detta direktiv annat än att man har för avsikt att permanenta lönedumpningen!
Det är fortsatt de svenska parterna som kommer överens om lönebildningen i Sverige. Först därefter kan man sätta lönenivåerna för bemanningsföretagen och då gäller samma villkor oavsett om bemanningsföretaget är från Sverige eller Polen. Som förhållandena är idag så kan företag anlita Polska bemanningsföretag till Polska förhållanden att verka i Sverige och varför skall vi vilja ha det så?
Det är sådana förhållanden som leder till lönedumpning med därtill ihållande arbetslöshet och fortsatt press nedåt på lönenivåerna i Sverige. Säg det land som blivit rikare av att befolkningen blivit fattigare? Naturligtvis är detta inget som Svenskt Näringsliv bryr sig om. På deras agenda handlar det enbart om att maximera vinsterna till varje pris. Att enskilda individer och i förlängningen hela nationen Sverige drabbas negativt bryr de sig inte om överhuvudtaget.
Så nu är det upp till bevis hos Reinfeldt o co om man även i praktiken vill försvara den svenska modellen eller om det även denna gång enbart är tomma ord?


Härlig nyhet för Lidköping!

Det megapopulära evanemnget "Hjulafton" återuppstår i Tomas Kjellströms regi. Bara att gratulera!

Lidköpingsnytt.


Vart tog Piratpartiet vägen?

En liten insändare hade de faktiskt i förra veckan lokalt här på Lidköpingsnytt med anledning av omvalet som skall ske i regionen. De hade lånat ett gammalt epitet från Socialdemokraterna och kallade sin linje för den tredje vägen.
Nästan samtidigt så röstade riksdagen om EU:s datalagringsdirektiv, men om detta såg jag inte en rad från Piratpartisterna. Märkligt tycker jag, men tack vare Vänsterpartiet så får de ju en chans att revanschera sig om ett år eftersom Vänsterns förslag att skjuta upp beslutet ett år vann gehör i riksdagen.

???????????????????????????????


Vårsolen 2011-03-16

Foto: Jimmy Nordström


Moderat dubbelspel i Götene!

S med Kent Selmosson i spetsen fick dra tillbaka Ks förslaget att delegera tre detaljplaner till miljö o bygglovsnämnden. Så långt är ju allt bra, sådana viktiga beslut skall tas och debatteras i fullmäktige vilket Evalena Öman (V) också tidigare klarlagt i Ks och där reserverat sig mot förslaget.
Märkligare är det då att Ann-Marie Widegren (M) ställde sig bakom Vänsterns krav på att besluten skall tas i fullmäktige. Hon är ju inte enbart ledamot i Ks, hon är ju dessutom nu kommunalråd tillsammans med Kent Selmosson (S) och ingående i den nya oheliga majoritet som sägs styra kommunen. Hur kan hon i fullmäktige gå emot sitt eget och majoritetens förslag? Hon reserverade sig heller inte mot beslutet i Ks. Ja sanningen lär väl vara att detta är "taskspeleri på Moderatnivå i något banalt försök att svartmåla och förlöjliga S. Som jag ser det så förlöjligar hon enbart sig själv och Moderaterna. Och än viktigare för Götenes kommuninnevånare, hur stabil är denna "nya" oheliga majoritet om man inte ens är överens i fullmäktige om förslag som man innan gemensamt arbetat fram?

Jag tycker mig redan ana en spricka i detta oheliga förbund!


Götenes kommunala ekonomiplanering?

De kommunala kostnaderna för politiken ökar i Götene. 2,20 kommunalråd har det redan växt till istället för som tidigare 1 kommunalråd och ett oppositionsråd.
Nu utökar man också Ksfu med ytterligare en ledamot för att den borgare som valdes in enl. det val som förvaltningsrätten förklarat olagligt annars skulle mist sin plats där. Så elak kan man ju inte vara. Kostnaden är inget problem enligt kommunalrådet Kent Selmosson (S) eftersom man ännu inget vet om denna. Detta kommer en redovisning på i maj månad och då får man svart på vitt om kostnaderna ökat eller minskat sa Kent på måndagskvällens fullmäktige. Hade han tänkt efter lite så kunde han vänt på diskussionen och istället frågat sig om det är klokt att öka kostnaderna innan man vet vad utfallet för första delen av året blivit. Men så tänker man inte i Götene, där har man tydligen obegränsat med resurser. Men varför resonerar man inte så när det gäller de kommunala verksamheterna i övrigt? Då kanske plogningen varit mindre katastrofal den gångna vintern än vad som nu var fallet?


Apropå arabvärlden!

Varför är det bara folket i vissa länder som skall åtnjuta FN-beskydd? Nu är det Libyens befolkning som skall skyddas samtidigt som befolkningarna i Jemen och Bahrain massakreras med andra arabländers soldater till hjälp. Någon som har svaret på frågan?

Dubbelmoralen igen?


Efter sol kommer regn!

Efter en trevlig avslutning på torsdagen då det var 75 års kalas med levande dragspelsmusik så gick det över till en riktig helvetesfredag.
Det började redan på morgonen då jag tänkte prova vår fina kollektivtrafik när jag skulle till arbetet. 06,03 skulle tåget komma och vi var flera som stod där i snöfallet och väntade. Javisst ja, det snöade och då har det ju varit problem hela vintern med dessa tåg. Men nu var det ju inte ens fruset. Tror ni tåget kom? Nej ni tror helt rätt. När klockan började bli för mycket så fick jag lomma hem igen för att ta bilen och på så vis undvika en sen ankomst till arbetsplatsen. Snopet, men knappast förvånande!

Men det var det lilla helvetet det. Senare på dagen fick jag telefon att en god bekants son blivit knivhuggen under natten och var väldigt allvarligt skadad. Fick ikväll beskedet att läget fortfarande var allvarligt men dock stabilt. Så ikväll går mina tankar till deras familj och med många önskningar om att detta skall sluta på för dem bästa sätt. Jag ryser verkligen vid blotta tanken på att vara i deras situation.
Varför allt detta meningslösa våld?


Svenska folket segrade i riksdagen idag!

Saxat från riksdagen.se:

"Riksdagen har beslutat att regeringens förslag om hur Sverige ska genomföra EU:s så kallade datalagringsdirektiv ska vila i ett år. Direktivet gäller lagring av trafikuppgifter för brottsbekämpande ändamål. Enligt grundlagen kan en minoritet som består av mer än 1/6 av de röstande ledamöterna driva igenom en ettårig bordläggning av ett förslag som gäller människors fri- och rättigheter.

Riksdagen beslutade också att stoppa försäljningen av vissa statligt ägda bolag. De bolag som berörs är Sveriges Bostadsfinansieringsaktiebolag SBAB, Posten Norden och Telia Sonera. Riksdagen hade tidigare gett regeringen rätt att sälja aktier i bolagen, men tog nu tillbaka den rätten. Riksdagen talade också om för regeringen att Vattenfall ska fortsätta vara ett helägt statligt bolag."

 


Reinfeldt, lakejen!

I morgon vill Alliansen rösta igenom datalagringsdirektivet för att kunna övervaka och lagra hela befolkningens elektroniska och mobila korrespondens och samtal i 6 månader. Vems ärenden springer egentligen Reinfeldt?
Läs Jens Holms utmärkta blogginlägg.


G8 motarbetar demokratin!

Arabländerna ställer sig bakom ett flygförbud över Libyen för att hjälpa de demokratiska krafterna där. Frankrike och Storbritannien ställer sig också bakom detta, men övriga G8 länder (Italien, Kanada, Ryssland, Tyskland, Japan och USA) sätter sig emot. De föredrar tydligen fortsatt diktatur framför demokrati. En något märklig kontrast i jämförelse med Afghanistan. Varför?
Naturligtvis är det väl oljan. Kadhaffi har väl lovat fortsatta oljeleveranser och detta ses väl då som viktigare än demokratin. Demokrati är tydligen enbart viktigt om man kan tjäna pengar på den, det får i alla fall inte kosta något! Satans hycklare!
Läs mer på SVT"Strålande" väder idag!

Kärnkraften är i focus igen liksom den är varje gång det sker ett utsläpp eller en mer eller mindre allvarlig "incident". Nu efter det Japanska haveriet, som vi fortfarande inte vet hur det kommer att sluta så tar regeringar redan, runt om i Europa sin hand från tidigare beslut om utbyggnad. Men inte Sverige. Här anses ju beslutet om nya reaktorer vara en garanti för att detta inte sker, iallafall av Centerpartiet.
Hursomhelst så måste vi ju ha el! Hur skall vi då klara vår elförsörjning om vi inte tilåter kärnkraft? Ser man sig omkring lite, så är det inte så svårt att se vilket oändligt slöseri det är med energi idag. Och visst görs det saker för att spara lite här och lite där men detta är ändå långt ifrån tillräckligt. En av orsakerna till detta är naturligtvis de fria marknadskrafterna. Så länge den ständiga konkurrensen med priset som avgörande kortsiktig faktor är dominerande så lär det inte bli några avgörande förändringar. Försöker politiker styra upp det här hemma så flyttar företagen någonannanstans istället. Det finns alltid de som har det sämre och som välkomnar några nya arbetstillfällen och bortser från de ev. problem det kan innebära på lång sikt. Precis som med kärnkraften. Bygg så att vi kan tjäna pengar nu och så får någon annan lösa de andra problemen som kommer. Problemet med just kärnkraften är ju att dessa problem består 100 000 tals år framåt. Skall framtida generationer kanske arbeta med denna övervakning idéellt? Man kanske anser att det kommer att ligga i deras intresse?
Varför tillåter vi fortfarande t.ex. att det byggs hus som kräver uppvärmning? Idag finns ju kunskapen om att bygga passiv eller plusenergihus. Varför tas inte sådana avgörande beslut?
Varför har vi inte lagar som tvingar stat och kommun att köpa spillvärmen från våra industrier och likaså tvingar industrin att sälja? Nej istället så ventilerar man (i bästa fall) bort denna överskottsenergi rakt ut i luften. Så länge det står ett plustecken i bokföringen så gör det ingenting.
Marknadsekonomin är en alldeles för mycket fördröjande faktor i dessa sammanhang för att få vara en så dominerande faktor den är idag. Det måste till politisk styrning och beslut. Inte en massa korrigerande och puttenuttande hit och dit för att bara vinna röster. Ta tag i problemen innan det är försent. Detta är väl den viktigaste lärdom vi kan ta nu efter haveriet även i Japan.
Det finns en källa som vi lär ha så länge mänskligheten består. Det är solen, ta vara på den!En begravningsannons till Reinfeldt!

Att vissa saker berör och upprör en mer än vanligt kan nog de flesta skriva under på. Idag när jag öppnade papperstidningen så råkade jag ut för just ett sådant tillfälle. Det var en begravningsannons som borde få varenda medborgare i landet att verkligen sätta sig ned och begrunda vart vi egentligen är på väg i vårt en gång så fina Sverige. Lite ironiskt är det att i skrivande stund samtidigt höra morgonsoffans debatt i TV som handlar om Glenn Hysens son och andra homosexuella som "kommit ut". Hur många spaltmeter har det i veckan inte skrivits om grabben Hysen? Inte för att detta är ett oviktigt ämne och man skall inte sätta det ena mot det andra men i allvarets stund så är det sannerligen berättigat att iaf undra över prioriteringarna.
Varför reagerade jag då så kraftigt på denna dödsannons undrar ni säkert. Jo den innehöll en text skriven av pappan till sin nu omkomne son. Texten var som följer:

"Min älskade Marcus
De senaste 10 åren har du fört en kamp
emot det "trygga svenska" sociala systemet.
Trots din järnvilja och till skillnad från fega
ynkryggar, kämpade du till det bittra slutet.
Men striden för ditt adelsmärke,
rättvisa är  inte över. Jag kommer som din sista
önskan var,föra det kriget vidare
i ditt och din älskade dotter Elviras namn.
Rättvisan skall till slut stå som segrare."
Pappa

Nu vet jag ju inte vad det var han råkat ut för eller hur han slutade sina dagar men man kan definitivt inte ta miste på att adressen riktar sig till vårt sociala "trygghetssystem". Ett system som redan på Göran Perssons tid började naggas i kanten och som nu under Reinfeldts ledning håller på att raseras totalt. Bryr sig Reinfeldt? Bryr sig någon inom Alliansen överhuvudtaget? Och bryr sig någon av alla de som röstat fram dem att få möjligheten att föra denna inhumana politik?
Det är sannerligen dags för ett folkuppror mot hela samhällsutvecklingen! Ju förr desto bättre. Här har alltså en far och en dotter helt klart berövats sin son och far på grund av ett icke fungerande socialt trygghetssystem och i TV debatteras "hjältemodet" att som fotbollsspelare "komma ut" med sin homosexualitet. Vi bör nog börja prioritera om lite i vårt kära Sverige nu, innan det är försent! Reinfeldt blundar väl åt detta antar jag, det är väl roligare att berätta att men är bäst i klassen tack vare besparingar som berövar fäder och barn sina nära och kära! Alla mynt har en baksida herr Reinfeldt, men man får göra uppoffringen att vända på det för att kunna se det.


Det är så man kan spy!

Privatiseringen av apoteken fortsätter och till ingen nytta naturligtvis. Här i trakternna har det inte blivit ett enda nytt apotek, enbart fler ägare til dem som redan fanns.
I fredagens NLT var det ett reportage om att nya ägarna tar över apoteket i Skara. Ägarna är tidningsmannen Hörling, industrimannen Fröjd och "adelsmannen" Klingspor. Ställ er frågan om ni tror att de går in i denna bransch p.g.a. sitt stora intresse för medicin eller om det enbart är luckrativa vinstintressen. För mig är svaret glasklart och det enda som händer med denna privatisering är att det blir mer krångel för kunderna och att vi alla som medborgare blivit ytterligare ett uns fattigare.


"Super" Juholt!

Borgarna har tydligen redan respekt för den nu föreslagne S-ordföranden. Ironiska bilder har redan börjat cirkulera och då är han inte ens vald än. Nedanstående bild fick jag via mail häromdagen, tydligen som ett försök att lägga ett löjets skimmer över Juholt. Det är intressant, för visst är det skillnad mellan en Toblerone och Super Mario. Som vanligt har väl inte borgarna tänkt innan de agerar, men att göra Juholt till TV spelshjälte är nog knappast något som gynnar borgarna själva precis. Däremot så ger det naturligtvis alla som växt upp med denne TV-spelshjälte en positiv syn på den nya ev. S-ledaren!


Världen står i brand!

Framtiden ser minst sagt något osäker ut, kanske inte så mycket på grund av katastrofen i Japan, men däremot på vad som skall hända i arabvärlden. Vad kommer efter?

Bollnäs tog en välförtjänt finalplats. Grattis!

Villa-Lidköpings säsong tog i går kväll slut i och med förlusten i Bollnäs med 3-5. Bara att gratulera Bollnäs till den välförtjänta finalplatsen. Bollnäs var ett nummer större än Villa i denna semifinalserie. Tack ändå till Villa för denna säsong som gett många "guldstunder" under den tunga vintern. Ser redan fram mot nästa säsong men först hoppas jag på en riktigt skön sommar förstås.


Vem är egentligen Håkan Juholt?

Ett för den oinvigde ngt överraskande namn presenterades av S valberedningen idag, nämligen Håkan Juholt. "Experterna" säger att S nu kommer att gå hemåt (vänsterut) igen och det får man väl säga känns glädjande och framförallt nödvändigt. Samtidigt har jag hört att han var för EU medlemsskapet, men var han står i den frågan idag vet jag inte. Förhoppningsvis kan han bli den som verkligen tar strid mot EU för den svenska modellen och allt annat skit EU fört med sig och som Vänsterpartiet redan då varnade för. Förhoppningsvis kan han i så fall också fungera som en blåslampa i baken på de otroligt lama fackföreningsledare som idag enbart sitter på sina poster för sitt eget välbefinnandes skull. Att Juholt sen också har humor ser iaf jag som väldigt positivt. Han gjorde ju en kul liten film och lade ut på Youtube, det väckte intresse för hans person. Tur att det inte blev högermannen Damberg som blev föreslagen, då hade Reinfeldt redan kunnat räkna in ytterligare en mandatperiod är jag tämligen övertygad om.

"En vänstersväng är det enda raka", som Alf Norberg brukar uttrycka det.
Med sådana här "vänner" behöver man inga fiender!

Och ingen inom facket tycks förstå varför fotfolket är kritiska!


Nu har familjen Myrberg flyttat från kommunen!

Kåre Myrberg som varit minst sagt irriterad på hur politikerna i Götene misskött skattemedlen i samband med alla idiotiska beslut angående Medletidens Värld har nu flyttat från kommunen. De fick helt enkelt nog i samband med det extra fullmäktige (som Bert Karlsson beställt?) som sossarna tillsammans med borgarna sjösatte för att få det beslut de önskade innan kommunstyrelsen bytte majoritet efter valresultatet. Att också S sen drog sig ur denna majoritet för att bilda "ny" majoritet tillsammans med borgarna och MP får väl ses som en naturlig fortsättning på denna fars. Man försökte ju t.o.m. stänga ute hela oppositionen från insyn i de politiska besluten p.g.a. just detta. Man hade dock inte räknat med Förvaltningsrätten och att de till skillnad från denna oheliga Götene Allians följer de lagar och regler som är meningen att de skall följas.
Träkigt att mista en god granne av denna orsak men Kåre har ju nu till skillnad från Götenes "nya" oheliga allians visat att han är en man som står vid sitt ord!


En chans kvar för Villa!

Torsk igen för Villa-Lidköping mot Bollnäs. Inte så överraskande för Bollnäs är ett väldigt stabilt lag, men man lever ju trots allt på hoppet och nu blir det till att hålla tummarna nästa match så att det åtminstone blir en match till i Sparbanken Lidköping Arena. Det är både arenan och Villa väl värda!


Internationella kvinnodagen!

Visst känns det ibland som att det gått inflation i att uppkalla dagar för ett ändamål, men denna dag är väl synnerligen värd att uppmärksammas. I Alliansens Sverige ökar ju orättvisorna där vi män återigen drar ifrån vad det gäller inkomsterna om inte annat. Jag tror inte vi någonsin kommer att komma bort från detta problem så länge det är männen som sitter på själva makten, tyvärr. Vad man skulle kunna börja med är att göra om i trygghetssystemen till kvinnornas fördel och männens nackdel vad det gäller föräldrapeng o.s.v. Sluta räkna på vad man får i ersättning och titta istället på vad hushållet förlorar och se till att förlusten blir densamma oavsett vem som väljer att vara hemma. Pengar verkar vara det enda som män reagerar på (nästan), även om det är ett orationellt beteende.
Första tranan har anlänt till Hornborgasjön!

Ett riktigt säkert och i år tidigt vårtecken är att den första tranan nu anlänt till Hornborgasjön rapporterar Radio Skaraborg idag. Den lär nog inte vara ensam så länge till misstänker jag. Kul!


H(el) - sjukt!

Sverige har Europas billigaste produktionskostnader på el. (6 öre/kwh på vattenkraften och 10 öre/kwh på kärnkraften) Kolkraft i Europa ligger på 36 öre/kwh.

Sverige har Europas högsta konsumenstpriser på el, 2010 var priset 30% högre än i övriga Europa.

Industrin får idag stänga ner sin produktion periodvis på grund av att elpriserna är för höga. Vem gagnar detta?

Naturligtvis gagnar det varken industrin eller sysselsättningen. Frågan är väl då varför görs det inget?

Maud Olofsson säger nu att hon vill ”skatteväxla” genom att sänka skatten på el och istället lägga motsvarande som en kostnad på producenterna. På vad sätt skulle detta hjälpa? Producenterna tar ju ut sina kostnader av konsumenterna så får de högre kostnader lär de väl föra över dessa omedelbart på kundernas räkningar iaf.

Maud Olofsson kunde lika gärna ändra ägardirektiven till Vattenfall så att de sade att Vattenfall skall drivas med en rimlig vinstnivå och en prissättning som gynnar både producent som konsument!

Att som nu ha lägst produktionskostnad men samtidigt högst pris är ju raka motsatsen till detta och man ställer sig frågan om vad som är att anse som ocker enligt gällande lagstiftning.

Sanningen är väl att elpriset idag är en riktig kassako för staten och att den politiska viljan saknas för att ändra på detta faktum.

Varför får en sådan totalt misslyckad s.k. avreglering bara fortsätta år ut och år in? Varför är det så svårt att ställa något tillrätta som blivit så uppenbart fel när det alltid är så enkelt när man går åt det motsatta hållet?

Se till att staten tar kontroll och styr upp prisbilden på elen innan hela industrin väljer att investera utomlands istället just på grund av denna skeva och ickefungerande marknadsekonomi.

Jan Johansson VD hos SCA säger att på en marknad som fungerar så har man som kund alltid möjligheten att inte köpa, så är inte fallet när det gäller elmarknaden. Dessutom säger han att på en normalt fungerande marknad är det den som är bäst som sätter priset men på elmarknaden är det den som är sämst.

Så det är nog i allra högsta grad dags att staten tar tillbaka kontrollen från denna ickefungerande elmarknad innan det leder till totalt kaos för både industrin och privatkonsumenterna.

Maud Olofsson har verktygen, frågan är väl om hon har det politiska (m)odet?

(Faktauppgifter hämtade från Jan Johansson VD SCA, i programmet Sverker rakt på)

Sverker, rakt på

 

 

 

 


Fusk leder inte till högre kunskapsnivå.

Fiffel o båg men väldigt goda förtjänster för entrepenörerna tycks vara ledorden i major Björklunds plan gällande den svenska skolan. Som det ser ut idag så skiter han fullständigt i eleverna som kollektiv bara det kommer fram en liten elittrupp som han kan använda som förebild för den borgerliga orättvisepolitiken.
Nu har även detta fusk kommit till Lidköpings frigymnasium Portalen. Här har tydligen ett antal elever fått betyg i en kurs de aldrig har gått. Ja inte blir jag förvånad, enbart förbannad på alla som utan faktabakgrund enbart tycker och tror att allting kommer att bli bättre med friskolor!
NLT


"Kådisarna" är sig lika!

Följande skrev Tommy Larsson (KD) på sin lokala blogg hos Lidköpingsnytt den ................ 16 okt 2010. "Det är lång tid sedan jag skrev här på min blogg. För detta har jag fått en del kritik. Detta är med rätta. Jag har varit borta en vecka på semester och en hel del att ta igen på jobbet efter valrörelsen. Men jag lovar skärpning."
Efter detta har han inte skrivit en rad.
Ja inte kan han kalla sig skärpt precis idag då antar jag? Eller var nästa semester vääälidigt lång? Sanningen är väl att väljarna inte är lika intressanta längre för KD när det nu är ganska långt till nästa val, undantaget regionen då förstås. Återstår väl att se om han lyckas skrapa ur sig ngn rad innan detta?


Medlemsmöte med Hans Linde!

Medlemsmöte i Lidköping med vår riksdagspolitiker i utrikesutskottet, Hans Linde. Mycket trevlig tillställning där främst då utrikespolitiska frågor avhandlades såsom fattigdom och oroshärdar, något som oftast går hand i hand tyvärr.
1,4 miljarder människor runt om på jorden lever på under en tia om dagen och mängder med barn svälter ihjäl trots att det finns mat så det räcker. Men fördelningen är inte den "bästa".
Visste ni förresten att för varje bidragskrona som går till de fattiga länderna tar vi tio tillbaka genom vårt sätt att suga ut dessa länder genom våra företag. Ja det finns sannerligen mycket att fundera över. Stort tack till Hans för ett väl informerande föredrag.


Borgarpressen.

Dagens ledarsida i Sveriges största (och enda) varannandagstidning NLT ägnar sig helt åt att såga Vänsterpartiet och avslutar med att partiets problem är att ingen gillar politiken. Detta skulle då vara anledningen till att partiet harvar på 4 - 5 %.
Då finns det ju även ett antal borgerliga partier vars politik ogillas lika mycket isf. Än märkligare är det väl att en borgerlig ledarsida använder hela sitt utrymme till vad man anser vara en så obetydlig sak i svensk politik? Måhända kommer det en hyllningsledare i denna tidning till SD i morgon? De har ju ngn procent mer av väljarkåren.

Måhända är detta nutidens borgerliga idealman?
Bollnäs betvingade Villa!

Ett stabilt Bollnäs vann över Villa med 4 - 1 i den första semifinalfighten. En match som var betydligt jämnare än vad siffrorna visar. Har nog aldrig sett ett lag ha sånt oflyt genom en hel match som Villa hade idag, Tror inte denna semifinalserie på långa håll är över p.g.a. dagens match. Villa har definitivt chansen att slå tillbaka Bollnäs på Sävstaås. Men då gäller det att de vågar (får) köra full fart framåt!

 


Från stafettfiasko till Vasaloppshjälte!

Stort grattis till Jörgen Brink för uppvisningen i Vasaloppet. En verkligt välförtjänt segrare.


Sportsöndagen!

Vasaloppet på förmiddagen och bandysemifinal i eftermiddag. Inga problem med sysselsättningen denna klassiska söndag.


Ledig fredag.

Skönt att få uträttat lite vardagssysslor i.o.m. att fredagen var ledig från arbetet. Ja inte bara vardagssysslor utan även ett par möten i kommunala angelägenheter var inbokade på eftermiddagen. Det sista av dessa två var verkligen givande och jag tror att alla deltagare tyckte detsamma. Om inte annat så visade det på hur viktigt det är med ett riktigt faktaunderlag innan det är dags att gå till beslut. Får väl återkomma senare med mer detaljer.
Annars har man väl mest gått och njutit av Villa-Lidköpings fantastiska storseger över Broberg i den femte och avgörande matchen i kvartsfinalserien i bandyn. Aldrig hade jag trott att det skulle bli så stora siffror. Stort tack till Broberg ändå för en underbart fin kvartsfinalserie och inte minst den förra matchen i Sparbanken Lidköping Arena som fick avgöras i sudden. Hade Broberg vunnit den matchen hade också chansen varit stor att de nu sett fram mot söndagens semifinal. Det är inga stora marginaler inom elitidrotten.
Nu blir det till att se fram mot först lördagens TV sända drabbning mellan Sandviken och Hammarby till att själv bevittna söndagens TV sända drabbning på plats i Arenan mellan Villa och Bollnäs. En helt oviss historia där Villa har alla möjligheter att knipa finalplatsen om man bara öser på framåt. Kvalitéer saknas sannerligen inte!


Hägglund (KD) vill sparka ytterligare på pensionärerna!

Högkostnadsskyddet på medicin skall höjas från 1800 kr till 2200 kr vill Göran Hägglund (KD). Motivet skulle vara att det inte uppräknats på många år och då skulle denna höjning "återställa" nivåerna. Synd att han inte resonerar likadant då när det gäller statsbidragen till kommunerna. Det var den första åtgärd som Alliansregeringen genomförde, att frysa den indexerade uppräkningen av statsbidragen till kommunerna.
T.o.m. fd kommunalrådet Bo Bergsten (KD) går idag ut i en debattartikel och kritiserar Alliansen för detta. Antar ändå att Bo Bergsten själv varit med och röstat fram denna Alliansregering så han har själv bidragit till denna utveckling. Men nu tär det ansträngt i kassan hos Götene kommun och det är klart att denna frysning av statsbidragen tillsammans med Bergstens egna mångmiljonrullning i kommunens satsning på Medeltidens Värld någon gång leder till att välfärden urholkas.
Pensionärerna för övrigt har ju redan fått sänkning av pensionerna två år i rad nu och detta bör väl rimligtvis redan ha återställt de nivåer Hägglund talar om till viss del? Fingertoppskänsla? Det är ju trots allt våra pensionärer som är mest beroende av medicinering och därmed även en rimlig nivå på högkostnadsskyddet. Ingenting som Hägglund bryr sig om annat än när han skall tala om det och hur mycket han säger sig "värna" om våra pensionärer.
SVT
I kväll avgörs det för Villas del!

Femte och avgörande kvartsfinal i Sparbanken Lidköping Arena mot Broberg. Bara att hoppas det blir en lika bra match som det var senast. Tyvärr missar jag kvällens fight då plikten kallar på arbetet så jag hoppas verkligen att det blir semi för Villas del. Man vill ju inte missa sista matchen för säsongen.
Ska Villa lyckas lura Broberg så lär det ändå krävas en 100% ig insats, så bra är Broberg. Villa envisas ju med att spela Johan Esplund på vänsterhalven (tyvärr) och Broberg har ju tydligen haft punktmarkering på honom så jag hoppas tränarna inser att det kanske vore smartare att i detta läge flytta upp Johan i anfallet istället. Sätter Broberg punkt på honom där så har ju Villa iaf flyttat ner ytterligare en Brobergsgubbe till försvaret istället och det bör ju rimligtvis innebära att de då blir ngt tunnare framåt.
Tänk efter före!H & H

Idag togs det första spadtaget hos Lidköpings ridklubb. En "potentat" avstod dock och provade istället på ridningens ädla konst själv och det var kommunalrådet Kjell Hedvall. Han besteg hästen Houdini och därav min rubrik H & H.
Det kommer att bli fantastiskt för alla ridintresserade och personal såväl som föräldrar och publik när anläggningen står klar i september.
Lidköpingsnytt.


Inte oväntat!

Förvaltningsrätten gick på Vänsterpartiets linje och olagligförklarade återtagandet av valen som den nya majoriteten i Götene försökte genomföra. Jag är inte överraskad! Tråkigt bara att det skulle behöva gå så långt, trots att vi gav kommunalråden chansen att själva dra tillbaka det i.o.m. att vi presenterade den prejudicerande domen från Sälen - Malung för dem innan. Men nu är det alltså klart.
Man får ju hoppas att de i fortsättningen bemödar sig om att verkligen kontrollera faktaunderlaget och lagligheten innan de tar beslut framöver, det är väl det minsta man kan begära. Den demokratiska processen har ju till syfte att så sker och att folkviljan återspeglas i de beslut som tas.
NLT

Vi får inte ta demokratin för given. Vi måste kämpa för demokratin varje dag!

Alliansen tycks ha missat väldigt mycket av detta?

FN:s allmänna förklaring

Förenta Nationernas generalförsamling antog och kungjorde den 10 december 1948 en allmän förklaring om de mänskliga rättigheterna.

Omedelbart efter denna historiska händelse uppmanade generalförsamlingen alla medlemsstater att offentliggöra förklaringens text och att "göra den spridd, känd, läst och förstådd framför allt i skolor och andra undervisningsinstitutioner utan hänsyn till olika länders eller regioners politiska förhållanden".

FN:s ALLMÄNNA FÖRKLARING OM DE MÄNSKLIGA RÄTTIGHETERNA:

Eftersom erkännandet av det inneboende värdet hos alla som tillhör människosläktet och av deras lika och obestridliga rättigheter är grundvalen för frihet, rättvisa och fred i världen,

Eftersom ringaktning och förakt för de mänskliga rättigheterna har lett till barbariska gärningar som har upprört mänsklighetens samvete, och då skapandet av en värld där människorna åtnjuter yttrandefrihet, trosfrihet och frihet från fruktan och nöd har tillkännagivits som folkens högsta strävan,

Eftersom det är väsentligt för att människorna inte som en sista utväg skall tvingas att tillgripa uppror mot tyranni och förtryck att de mänskliga rättigheterna skyddas genom rättsstatens principer,

Eftersom det är väsentligt att främja utvecklingen av vänskapliga förbindelser mellan nationerna,

Eftersom Förenta nationernas folk i stadgan åter har bekräftat sin tro på de grundläggande mänskliga rättigheterna, den enskilda människans värdighet och värde samt mäns och kvinnors lika rättigheter och har beslutat att främja sociala framsteg och bättre levnadsvillkor under större frihet,

Eftersom medlemsstaterna har åtagit sig att i samverkan med Förenta nationerna säkerställa en allmän och faktisk respekt för och efterlevnad av de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna,

Eftersom en gemensam uppfattning om innebörden av dessa rättigheter och friheter är av största betydelse för att uppfylla detta åtagande,

tillkännager generalförsamlingen denna allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna som en gemensam norm för alla folk och nationer i syfte att alla människor och samhällsorgan med denna förklaring i ständig åtanke skall sträva efter att genom undervisning och utbildning främja respekten för dessa rättigheter och friheter samt genom progressiva åtgärder, både nationellt och internationellt, se till att de erkänns och tillämpas allmänt och effektivt både bland folken i medlemsstaterna och bland folken i områden som står under deras jurisdiktion.

Artikel 1
Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter. De har utrustats med förnuft och samvete och bör handla gentemot varandra i en anda av gemenskap.

Artikel 2
Var och en är berättigad till alla de rättigheter och friheter som uttalas i denna förklaring utan åtskillnad av något slag, såsom på grund av ras, hudfärg, kön, språk, religion, politisk eller annan uppfattning, nationellt eller socialt ursprung, egendom, börd eller ställning i övrigt. Ingen åtskillnad får heller göras på grund av den politiska, rättsliga eller internationella status som råder i det land eller det område som en person tillhör, vare sig detta land eller område är oberoende, står under förvaltarskap, är icke-självstyrande eller är underkastat någon annan begränsning av sin suveränitet.

Artikel 3
Var och en har rätt till liv, frihet och personlig säkerhet.

Artikel 4
Ingen får hållas i slaveri eller träldom; slaveri och slavhandel i alla dess former skall vara förbjudna.

Artikel 5
Ingen får utsättas för tortyr eller grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning.

Artikel 6
Var och en har rätt att överallt erkännas som en person i lagens mening.

Artikel 7
Alla är lika inför lagen och är berättigade till samma skydd av lagen utan diskriminering av något slag. Alla är berättigade till samma skydd mot alla former av diskriminering som strider mot denna förklaring och mot varje anstiftan till sådan diskriminering.

Artikel 8
Var och en har rätt till verksam hjälp från sitt lands nationella domstolar mot handlingar som kränker hans eller hennes grundläggande rättigheter enligt lag eller författning.

Artikel 9
Ingen får godtyckligt anhållas, hållas fängslad eller landsförvisas.

Artikel 10
Var och en är på samma villkor berättigad till en rättvis och offentlig förhandling vid en oberoende och opartisk domstol vid prövningen av hans eller hennes rättigheter och skyldigheter och av varje anklagelse om brott mot honom eller henne.

Artikel 11
1. Var och en som är anklagad för brott har rätt att betraktas som oskyldig till dess att hans eller hennes skuld lagligen har fastställts vid en offentlig rättegång, där personen åtnjuter alla rättssäkerhetsgarantier som behövs för hans eller hennes försvar.

2. Ingen får fällas till ansvar för en gärning eller underlåtenhet som inte utgjorde ett brott enligt nationell eller internationell lag vid den tidpunkt då den begicks. Det får inte heller utmätas strängare straff än vad som var tillämpligt vid den tidpunkt brottet begicks.

Artikel 12
Ingen får utsättas för godtyckligt ingripande i fråga om privatliv, familj, hem eller korrespondens och inte heller för angrepp på sin heder eller sitt anseende. Var och en har rätt till lagens skydd mot sådana ingripanden och angrepp.

Artikel 13
1. Var och en har rätt att fritt förflytta sig och välja bostadsort inom varje stats gränser.

2. Var och en har rätt att lämna varje land, även sitt eget, och att återvända till sitt land.

Artikel 14
1. Var och en har rätt att i andra länder söka och åtnjuta asyl från förföljelse.

2. Denna rätt får inte åberopas vid rättsliga åtgärder som genuint grundas på icke-politiska brott eller på gärningar som strider mot Förenta nationernas ändamål och grundsatser.

Artikel 15
1. Var och en har rätt till en nationalitet.

2. Ingen får godtyckligt fråntas sin nationalitet eller nekas rätten att ändra nationalitet.

Artikel 16
1. Fullvuxna män och kvinnor har rätt att utan någon inskränkning med avseende på ras, nationalitet eller religion ingå äktenskap och bilda familj. Män och kvinnor skall ha samma rättigheter i fråga om äktenskaps ingående, under äktenskapet och vid dess upplösning.

2. Äktenskap får endast ingås med de blivande makarnas fria och fulla samtycke.

3. Familjen är den naturliga och grundläggande enheten i samhället och har rätt till samhällets och statens skydd.

Artikel 17
1. Var och en har rätt att äga egendom, både enskilt och tillsammans med andra.

2. Ingen får godtyckligt fråntas sin egendom.

Artikel 18
Var och en har rätt till tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet. Denna rätt innefattar frihet att byta religion och trosuppfattning och att, ensam eller i gemenskap med andra, offentligen eller enskilt, utöva sin religion eller trosuppfattning genom undervisning, andaktsutövning, gudstjänst och religiösa sedvänjor.

Artikel 19
Var och en har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet att utan ingripande hysa åsikter samt söka, ta emot och sprida information och idéer med hjälp av alla uttrycksmedel och oberoende av gränser.

Artikel 20
1. Var och en har rätt till frihet i fråga om fredliga möten och sammanslutningar.

2. Ingen får tvingas att tillhöra en sammanslutning.

Artikel 21
1. Var och en har rätt att delta i sitt lands styre, direkt eller genom fritt valda ombud.

2. Var och en har rätt till lika tillträde till offentlig tjänst i sitt land.

3. Folkets vilja skall utgöra grundvalen för statsmakternas myndighet. Folkviljan skall uttryckas i periodiska och verkliga val, som skall genomföras med tillämpning av allmän och lika rösträtt och hemlig röstning eller ett likvärdigt fritt röstförfarande.

Artikel 22
Var och en har, i egenskap av samhällsmedlem, rätt till social trygghet, och är berättigad till att de ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter som krävs för hävdandet av hans eller hennes människovärde och utvecklingen av hans eller hennes personlighet, förverkligas genom nationella åtgärder och mellanfolkligt samarbete i enlighet med varje stats organisation och resurser.

Artikel 23
1. Var och en har rätt till arbete, fritt val av sysselsättning, rättvisa och tillfredsställande arbetsförhållanden samt till skydd mot arbetslöshet.

2. Var och en har utan diskriminering rätt till lika lön för lika arbete.

3. Var och en som arbetar har rätt till en rättvis och tillfredsställande ersättning som ger honom eller henne och hans eller hennes familj en människovärdig tillvaro och som vid behov kan kompletteras med andra medel för socialt skydd.

4. Var och en har rätt att bilda och ansluta sig till fackföreningar för att värna sina intressen.

Artikel 24
Var och en har rätt till vila och fritid, innefattande skälig begränsning av arbetstiden samt regelbunden betald ledighet.

Artikel 25
1. Var och en har rätt till en levnadsstandard tillräcklig för den egna och familjens hälsa och välbefinnande, inklusive mat, kläder, bostad, hälsovård och nödvändiga sociala tjänster samt rätt till trygghet i händelse av arbetslöshet, sjukdom, invaliditet, makas eller makes död, ålderdom eller annan förlust av försörjning under omständigheter utanför hans eller hennes kontroll.

2. Mödrar och barn är berättigade till särskild omvårdnad och hjälp. Alla barn skall åtnjuta samma sociala skydd, vare sig de är födda inom eller utom äktenskapet.

Artikel 26
1. Var och en har rätt till utbildning. Utbildningen skall vara kostnadsfri, åtminstone på de elementära och grundläggande stadierna. Den elementära utbildningen skall vara obligatorisk. Yrkesutbildning och teknisk utbildning skall vara tillgänglig för alla. Den högre utbildningen skall vara öppen för alla med hänsyn till deras förmåga.

2. Utbildningen skall syfta till att utveckla personligheten till fullo och till att stärka respekten för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna. Utbildningen skall också främja förståelse, tolerans och vänskap mellan alla nationer, rasgrupper och religiösa grupper samt främja Förenta nationernas verksamhet för fredens bevarande.

3. Rätten att välja utbildning för barnen tillkommer i första hand deras föräldrar.

Artikel 27
1. Var och en har rätt att fritt delta i samhällets kulturella liv, att njuta av konst samt att få ta del av vetenskapens framsteg och dess förmåner.

2. Var och en har rätt till skydd för de ideella och materiella intressen som härrör från vetenskapliga, litterära och konstnärliga verk till vilka han eller hon är upphovsman.

Artikel 28
Var och en har rätt till ett socialt och internationellt system där de rättigheter och friheter som behandlas i denna förklaring till fullo kan förverkligas.

Artikel 29
1. Var och en har plikter mot samhället, i vilket den fria och fullständiga utvecklingen av hans eller hennes personlighet ensamt är möjlig.

2. Vid utövandet av sina rättigheter och friheter får en person endast underkastas sådana inskränkningar som har fastställts i lag och enbart i syfte att trygga tillbörlig hänsyn till och respekt för andras rättigheter och friheter samt för att tillgodose ett demokratiskt samhälles berättigade krav på moral, allmän ordning och allmän välfärd.

3. Dessa rättigheter och friheter får inte utövas på ett sätt som är oförenligt med Förenta nationernas ändamål och grundsatser.

Artikel 30
Ingenting i denna förklaring får tolkas som att det innebär en rätt för en stat, en grupp eller en enskild person att ägna sig åt en verksamhet eller att utföra en handling som syftar till att omintetgöra någon av de rättigheter eller friheter som anges i förklaringen.

Positivt besked!

Idag kom ett positivt besked för alla försvarare av demokratin. Mer info i morgon.


RSS 2.0