Svenskt Näringsliv vill permanenta lönedumpningen!

Sverker Rudeberg, EU-expert hos Svenskt Näringsliv vill permanenta lönedumpningen inom EU och framförallt inom Sverige!
Det som upprör denne Rudeberg är EU:s bemanningsdirektiv som reglerar lönerna inom hela bemanningsbranschen. Svenskt Näringsliv anser det upprörande att EU i sitt direktiv vill införa en likabehandlingsprincip som innebär att utländska bemanningsföretag därmed skall jobba under samma villkor som exempelvis svenskar om det är i Sverige de skall arbeta.
För mig låter det som en självklarhet att så skall vara fallet om vi vill bevara vår svenska modell, men enl. Rudeberg är detta att underminera lönebildningen och att man därmed gräver de självständiga parternas grav. Mer felaktigt kan man knappast tolka detta direktiv annat än att man har för avsikt att permanenta lönedumpningen!
Det är fortsatt de svenska parterna som kommer överens om lönebildningen i Sverige. Först därefter kan man sätta lönenivåerna för bemanningsföretagen och då gäller samma villkor oavsett om bemanningsföretaget är från Sverige eller Polen. Som förhållandena är idag så kan företag anlita Polska bemanningsföretag till Polska förhållanden att verka i Sverige och varför skall vi vilja ha det så?
Det är sådana förhållanden som leder till lönedumpning med därtill ihållande arbetslöshet och fortsatt press nedåt på lönenivåerna i Sverige. Säg det land som blivit rikare av att befolkningen blivit fattigare? Naturligtvis är detta inget som Svenskt Näringsliv bryr sig om. På deras agenda handlar det enbart om att maximera vinsterna till varje pris. Att enskilda individer och i förlängningen hela nationen Sverige drabbas negativt bryr de sig inte om överhuvudtaget.
Så nu är det upp till bevis hos Reinfeldt o co om man även i praktiken vill försvara den svenska modellen eller om det även denna gång enbart är tomma ord?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0