Dags att tjänstemännen får förklara sig!

Nu bekräftar skolverket precis vad vi hela tiden hävdat ang. musikskolan i Götene. Rektorer eller enskilda tjänstemän kan inte bestämma över musikskolan, det krävs politiska beslut för att detta skall låta sig göras! Kanske dags att de lär sig förstå vad dialog betyder? Tack NLT för bra artiklar!

"

”Kulturskolan regleras inte i skolagstiftningen”

När musikskolan ska ha sin undervisning regleras inte av skollagen, enligt Claes-Göran Aggebo, undervisningsråd och expert på skollagen på Skolverket.
– Kulturskolan regleras inte i skolagstiftningen och beslut om denna är därmed inte lagt på rektorerna från statens sida, konstaterar experten.

Skolverket delar därmed inte uppfattningen med kommunledningen att det är rektorerna som beslutar när på dygnet musikskolan kan bedriva sin verksamhet utifrån skollagen, utan att ha fått den uppgiften på delegation från kommunens politiker. Att kulturskolans organiserande har blivit ett hett ämne i många kommuner har dock framgått för skolverket.
– Vi har fått flera frågor om detta och vårt svar är alltid att kulturskolan inte ingår i skolförfattningen och lyder alltså inte under skollagen, förklarar Claes-Göran Aggebo.

Eftersom kulturskolan inte är en del av skolverkets område har de heller ingen statistik eller riktlinjer för hur kommunerna bör organisera musikskolan, utan det är upp till varje kommun, förklarar Claes-Göran Aggebo.
– Kulturskolan ingår inte i skolväsendet. Den finns inte behandlad överhuvudtaget i skollagen, förtydligar han.

Det som är rektorns ansvar och som regleras av skollagen är huruvida en elev kan få systematiskt ledig för till exempel musikundervisning. Här har rektorerna möjlighet att gå ihop och ta fram gemensamma riktlinjer för ledighet med stöd av skollagen. Detta är dock inte samma sak som att rektorerna kan säga att musikskolan får flytta till efter skoltid.
– Det kan tyckas som spetsfundigheter men det är en otrolig skillnad i sak och rent ansvar, förklarar Claes-Göran Aggebo.

Om kommunens politiker beslutar att musikskolan kan fortsätta under skoltid, men inte på lektionstid, är det inget beslut som skolverket har åsikter om.
– Skolverkets ståndpunk är att det inte finns utrymme för systematiskt ledighet så som det traditionellt varit. Vill eleven spela musik på sin rast ser vi dock inte att det finns något hinder. Det finns heller inget som säger att elever inte kan beviljas ledighet för musikundervisning efter en individuell prövning, poängterar skolverkets skollagsexpert.

Emma Laurén 0510-89787 "

Ytterligare en reflektion ang journalistiken om Selmosson.

På måndagens fullmäktige så blev jag utskälld av Kenth Selmosson som läste det blogginlägg från mig som jag refererade till igår.
Utan att han någonstans personligen är omnämnd där, så blandade han ändå in sig själv och sin familjs tragiska erfarenheter i debatten och skuldbelade mig.
I dagens media, endast ett och ett halvt dygn efter fullmäktigemötet så dristar han sig till att uttala: "Det är mycket allvarligt att man inte kan skilja på sak och person", i målet ang det sk hotet som han anser sig varit utsatt för.
Ja det är inte utan att man undrar var självinsikten finns då?
 
 

"Rätt"egången igång.

Som väntat och efter vad jag hittills kunnat utläsa i medierna så var det enda hotet mot förra kommunalrådet Kenth Selmosson tydligen bara den oseriösa hemsida som jag tidigare skrivit om.
Den vinklade journalistiken till Kenth Selmossons fördel verkar dock okritiskt fortsätta. Där rapporteras om hemsidan som beskrev att Selmosson skulle skjutas med ett automatvapen.
Den verkliga texten som jag minns det sa "ställ den djävla kommunisten mot en vägg och använd en AK4.
Det är en markant skillnad på att beskriva i direkt text att en specifik person skall skjutas jämfört med att det står att man skall använda en AK4. Det säger ju inget om att man tänkt skjuta någon person överhuvudtaget.
Blir intressant att se vad rätten kommer fram till och om det blir några överklaganden eller inte.
 
 
 

Skillnad på kommun och kommun!

I Lidköping är det Melodifestivalyra under hela veckan. Sång musik och smittande glädje, precis som det ska vara.
I Götene vill tjänstemän förstöra den fina musikskolan och politiker svarar inte ens på frågor i saken!
Vad Götene skulle tjäna på detta på lång sikt går ju inte att spå ens i stjärnorna. Men inte bryr man sig om det. Man kör på i samma gamla hjulspår sedan Medeltidens Värld och detta verkar ha satt sig i väggarna ordentligt i Centrumhuset. Undra på att folk flyttar från kommunen med denna otroligt nonchalanta översittarmentalitet i beslutande positioner.
Jag tror dock det finns chans och hopp om att vända Götene från denna negativa trend, men då vill det till en radikal förändring i höstens val. Hoppas väljarna insett detta också? Men det är långtifrån enbart väljarnas ansvar. De måste också erbjudas alternativ och där har de politiska partiernas valberedningar verkligen ett stort ansvar för hur listorna utformas. Vad jag sett hittills så är det samma gamla garde som fortsatt fått förtroende i sina partier. "Här släpps ingen djävel över bron" som kommunens säkerhetsansvarige uttryckte vid presskonferensen efter Uppdrag Gransknings program! Tur att V finns då iaf!
 
Valfrihet?
 
 
 

Ett "labilt" fullmäktige denna kväll!

S vägrade att besvara min interpellation angående musikskolan på kvällens fullmäktige. Riktigt ynkligt! Särskilt som Åsa Karlsson sen visade sig vara väl förberedd att presentera sina och kommunens sanningar i frågan. Varför inte svara på frågorna direkt då?
Det är väl så att det ligger en dold politisk agenda bakom som man inte vågar stå för? Då passar det bra att gömma sig bakom tjänstemannabeslut istället. Undra vad de har på sin dolda agenda fram till slutet av mars?
 
Sen blev jag för andra gången på en vecka utskälld igen. Ironiskt nog var det av Kenth Selmosson denna gång, efter Berts hallicunationer förra veckan. Kenth tar tydligen åt sig allt personligen som jag skriver och denna gång pga den personliga tragedi de drabbats av i familjen tidigare. Kan man inte hålla isär det personliga från det politiska då undrar jag om man inte bör söka professionell hjälp istället? Maken till lågvattenmärke har jag aldrig varit med om. Jag tror inte någon frisk människa seriöst verkligen kan tolka in ett allvar i bloggtexten. Det verkligt allvarliga finns om man öppnar länken. Men jag gissar att Kenth aldrig ens öppnat den, tyvärr.
Jag har själv haft denna sjukdom i min omedelbara närhet så jag vet vad det innebär. Ja det vet väl de flesta idag beklagligt nog.
 
Bakgrunden till alltihop är att man nu skall bekämpa jättebjörnlokan kemiskt istället för mekaniskt som det tidigare beslutats om. Och med tanke på Stefan Jarls film där han lät analysera alla gifter han hade i blodet så tror jag mig veta att man inte åstadkommer någon förbättring på detta genom att tillföra ytterligare mer gift även om det i sammanhanget rör sig om små mängder. Många bäckar små, som man säger.
 
Här är mitt upprörande blogginlägg: http://ovenordstrom.webblogg.se/2014/february/cancer-ar-inget-problem-for-s-och-m-i-gotene.html#trackback
 
 
 
 

En bra fm på torget i Götene!

Förmiddagen tillbringades på torget i Götene där vi träffade kommuninvånare. Vi delade även ut biobiljetter till Stefan Jarls film "Godheten" som helt oförklarligt stoppades av SvT med den mycket grumliga förklaringen att "den kunde påverka valutgången". Jaha, verkligheten kan göra det och ska göra det så att stoppa en dokumentär pga detta är ju verkligen tveksamt från ett "opartiskt" public service företag.
Hursomhelst så gick biljetterna som smör i solsken så det blir en fullsatt biosalong på torsdag 27/2 kl. 18,00.
Extra kul också att så många ville engagera sig politiskt både som medlemmar eller för att medverka aktivt i det politiska arbetet. Ser redan fram mot nästa torglördag! Vi kommer att befinna oss på torget den sista lördagen i varje månad fram till valet i höst. Alla är hjärtligt välkomna för att diskutera politik eller komma med konkreta förslag på vad man vill ska hända eller vad som bör göras i kommunen, oavsett om man är sympatisör eller inte.
 
 

Tack Bert! :-D

Denna veckas podcast på Lisch.se innehöll Bert Karlssons fabulerande version av turerna kring borgen på Medeltidens Värld. Ja och så gav han ju undertecknad en del omdömen också. Det var nästan så jag trodde för en stund att han inte gillade mig riktigt. Men så kom jag ju på att enl Bert har ju jag bara fel så han gillar mig nog trots allt :-)
Jag kan inte inbilla mig att Bert skulle vara så inskränkt så att han inte inser alla faktafel han vräker ur sig. Bl.a så påstår han att kommunen gått i borgen för lånet till Borgenärerna AB. En ren lögn vilket alla vet som läst tidningen. Förvaltningsrätten olagligförklarade helt riktigt detta. Han påstår också att kommunen bara löser lånet som man gått i borgen för, vilket då földaktligen inte är sant.
Han påstår att han sa upp sitt arrende eftersom det inte fanns bygglov. Nej det fanns inget bygglov på den borg som trots detta finansierades och uppfördes av samme Bert Karlsson. Skulle det då vara ett skäl för samme Bert Karlsson att slippa undan sitt ansvar för arrendet? Nej bättre borde du kunna Bert.
Han förstår inte heller att om kommunen ändå löser ett lån, för ett enskilt bolag, att detta då är främjande av enskild näringsidkare. Och om man då inte löser lånet utan köper borgen så köper man en fastighet till överpris vilket heller inte är lagligt. Så hur han än vänder och försöker vrida på det så har han ändå röven bak, trots allt.
Här har ni länken till podcasten, och nedan kan ni läsa alla vackra omdömen och epitet jag fick av Bert. Det bästa av dem måste vara följande: "Tyvärr, tyvärr får vilka idioter som helst bli politiker"
Om jag inte minns helt fel så har Bert själv varit politiker. Månne är det sig själv han syftar på? ;-)
 
*Fullständig katastrof

*Helt ute och cyklar

*Vet inte vad han pratar om

*Att en sån får vara politiker överhuvudtaget är ju ofattbart

*Han har ju inte en siffra rätt

*Han försöker lura invånarna

*Om man inte förstår saker och ting ska man inte gå in i politiken

*Dom som har sänkt det här är ju Ove Nordström och gänget

*Han har ju aldrig respekterat att man haft en omröstning i fullmäktige

*Kört en agenda vid sidan om och jävlats hela tiden

*Ove Nordström är en av dom som försatt kommunen i den här situationen

*Det är ofattbart att han får vara politiker

*Tyvärr, tyvärr, får vilka idioter som helst bli politiker

*Värsta stolpskott

*Han förstår ingenting

*Han är helt ute och cyklar

*Om han inte förstår saker och ting, den där Ove Nordkvist, förstår jag inte att han pratar i det överhuvudtaget

*Att man överhuvudtaget skall diskutera med idioter, det är ju sanslöst, egentligen

*Vad har han själv tillfört samhället genom åren, ingenting

Ny interpellation ang musikskolan!

Nu har jag lämnat in en ny interpellation ang. frågan om musikskolan. Så här skrev NLT om saken.
 

Ger sig inte om musikskolan

Vänsterpartiets Ove Nordström ger sig inte. Nu lämnar han in en ny interpellation med frågor kring musikskolan.
— Jag tycker att vi behöver diskutera detta i fullmäktige, menar han.

Ove Nordström (V) lämnade in en interpellation om rektorsgruppens beslut att stänga ute musikskolan från skoltid tidigare i år.

Denna interpellation underkändes av kommunfullmäktiges presidium då de ansåg att frågan inte har med politiken att göra, utan att beslutet ligger på tjänstemannanivå.
— Jag godkänner inte deras formulering, säger Ove Nordström som nu gör ett nytt försök.

Denna gång har han ställt interpellationen till kommunstyrelsens ordförande Åsa Karlsson (S) och innehåller frågor av en tydlig politisk karaktär.
— Vi får se vad de säger den här gången, säger han och ställer sig frågande till vad det är som är så känsligt att förfarandet kring rektorsgruppens beslut inte kan diskuteras i det offentliga. Personligen anser han att beslutet är över deras befogenheter från början.

— Enligt delegationsordningen i kommunallagen kan inte en nämnd delegera ett beslut som påverkar en kommunal verksamhet, säger han och konstaterar att de beslut som rektorsgruppen tog i allra högsta grad påverkar musikskolans förutsättningar.


Podcastpremiär!

Fick äran att bli intervjuad av Johan Lundberg på Lisch.se för att deltaga i deras podcastutsändning. Handlade om Medeltidens Värld (vad annars) och mina överklaganden ang kommunens köp av borgen på området. Min del är i andra halvan av poden som startar med biorecentioner första hälften.
 
Vill du lyssna så gör det här: Podcast Lisch.se
 
 
 

Politiskt oansvar i Götene!

Efter den senaste tidens turbulens angående musikskolan i Götene där skolchefen och rektorerna bestämt att den enbart ska få bedriva sin verksamhet efter skoltid, så skrev jag en interpellation till fullmäktige och kommunalrådet Åsa Karlsson (S) i frågan.
Döm om min förvåning när handlingarna till fullmäktige kom och utan min interpellation!
Skrev ner till kommunen och frågade varför och fick följande till svar:
 
"Hej Ove

Som du ser har vi valt att inte skicka med din skrivelse ut. Skälet till detta är att kommunfullmäktiges presidium har gjort bedömningen att det inte är en interpellation, i den definition vi har av interpellation. För att en interpellation ska kunna ställas ska ämnet avse något som ryms inom, i detta fall, kommunstyrelsens handläggning. Då detta inte varit uppe inom ramen för den handläggningen, utan beslutats av rektorerna och tjänstemän, med hänvisning till skollagen, ryms frågan inte inom kommunstyrelsens handläggningsområde.
 
För att ändå kunna ta upp denna fråga och informera på kommunfullmäktige har presidiet lagt till punkten om information från kommunstyrelsen. Detta kommer att tas upp i samband med detta och enkla frågor kommer att kunna ställas i samband med detta."
 
Man bemödade sig inte ens om att informera mig om sitt ställningstagande.
Kommunfullmäktiges presidium personifierar verkligen feghetens kranka ansikte!
Man blir inte förvånad i Götene längre tyvärr. Detta är drivet av tjänstemän och tydligen har de, de styrande politikernas samtycke men politikerna vågar inte stå för det utan gömmer sig bakom att detta skulle vara ett beslut på tjänstemannanivå.
Då bryter man återigen mot kommunallagen i Götene, något som börjar likna en vana. Enl. delegationsordningen får inte en nämnd eller styrelse delegera en förändring av en kommunal verksamhet.
Kommer att finnas skäl att återkomma fler ggr i denna fråga gissar jag. Ynkligheten har iaf fått "ett" ansikte med denna fråga i Götene!
 
 
 

Äntligen drar man ner byxorna på SD!

SD vill gärna få väljare från LO kollektivet och spelar också på att de är att arbetarparti. Sanningen är ju att de är precis lika lite arbetarparti som Moderaterna. Detta syns ju om inte annat tydligt på hur de röstar i sakfrågorna.
Jag har själv fört fram att man ska möta SD genom att visa på deras löntagarfientliga politik. Detta verkar glädjande nog vara precis vad som händer just nu. I dagens politik så går det inte att ta ställning genom att enbart lyssna på vad politikerna säger, man måste se till hur de har röstat i de olika sakfrågorna. Hoppas att väljarna försöker sätta sig in i detta och att partierna tar fram och redovisar dessa fakta. Nedan kan ni se på bilden ett axplock av SD:s löntagarfientliga inställning i omröstningarna i riksdagen.
 
 

De obegripliga privatiseringsivrarna MP och S.

Västra Götalandsregionen styrs av S, V, och MP i minoritet. Men när det gäller att privatisera mer av vården så går istället S och MP ihop med Alliansen.
Göran Larsson MP lovordar de nya privatiseringarna (rehabval) som regionpolitiker, samtidigt som han som kommunpolitiker i Lidköping slår sig för bröstet för att de håller privatiseringarna borta från kommunens verksamheter.
Så agerar man om man inte har någon ryggrad eller enbart ser det politiska som en möjlighet att göra personlig karriär! Förstår inte varför Vänsterpartiet sitter kvar i regionstyret? Helt obegripligt!
 
Göran Larsson (MP) talar hela tiden med kluven tunga!
 
 

Ett litet vårtecken!

I går vid lunchtid hittade jag (för min del) årets första tussilago sticka upp i dikeskanten. Ett härligt tecken som visar att våren är i antågande.
 
 

Irritation från Selmossons?

Mitt inlägg från häromdagen (40-årig Götenebo gripen för hoten mot Selmosson (S).) ang. Kenth Selmosson och anhållandet av en 40 årig Götenebo för att ha riktat hot mot honom väckte tydligen lite bittra miner av kommentarerna att döma. Bl.a. fick jag frågan vilket samhälle jag ville ha, av en som tydligen inte har hela bakgrunden klar för sig.
Vårt fd kommunalråd gick ut i media ang dessa hot och blandade in blogginlägg från mig tillsammans med de hot han sade sig fått riktade mot sig. Varför gjorde han det? Det skulle aldrig falla mig in att på något sätt hota någon med annat än rättsliga åtgärder isf. Att jag ironiserat över vad jag och många med mig tycker är korkade beslut är en helt annan sak. Men det finns ingen som helst anledning att blanda ihop detta med ev hot som skulle ha riktats mot honom på någon annan sida med annat än att han avsiktligt försökte smutskasta mig.
När vårt fd kommunalråd tidigare ljugit både mig och andra rakt upp i ansiktet (för att inte tala om fabuleringarna i Uppdrag Granskning) så är det knappast konstigt att man ifrågasätter vad som kommer ut i medierna ensidigt från honom. Tydligen skall han alltid få presentera "sina sanningar" oemotsagt för att ett publicerande överhuvudtaget skall komma till stånd. Bara det är mycket märkligt i sig?
Men som jag skrev senast så är det väl bra att saken blir prövad nu då så att det kan läggas till historien.
Och det skall fortfarande bli intressant att följa om det funnits några reala hotbilder eller om alltihop bygger på den (som jag betraktar det) väldigt oseriösa websidan med fd kommunalrådets namn?
 
?
 

Vänsterpartiets valplattform för EU klar.

"Den nyvalda partistyrelsen har antagit den plattform som Vänsterpartiet går till val på i maj. Fokus ligger på arbetsrätt, EU-kritik och att motverka den ekonomiska politik som förvärrat krisen i Europa.

–    EUs politik har räddat banker men skickat ut miljoner människor i fattigdom. Hundratusentals människor runt om i Europa har tvingats att lämna sina hem för att hitta ett jobb i ett annat land. Tiotusentals barn får växa upp hos mor- eller farföräldrar. Det vill vi ändra på. Vi vill stärka alla löntagares rättigheter och lägga om EU:s politik. Bankerna ska få betala sina egna förluster. Länder måste kunna lämna den misslyckade valutaunionen, säger Jonas Sjöstedt."

Läs mer här: Vänsterpartiet

 

 

40-årig Götenebo gripen för hoten mot Selmosson (S).

Som jag misstänkte så var det enbart den simpla webbsidan "kenthselmosson.se" som var det s.k hotet mot vårt förra kommunalråd. En enkelt gjord sida som avslutades med orden "ställ den djävla kommunisten mot en vägg och använd en ak4".
Hur man kan uppfatta den sidan som ett seriöst hot övergår iaf mitt lilla förstånd. Men har man begått ett stort antal medvetna fel så kanske man uppfattar det så? Vad vet jag.
Men det är väl skönt att detta mysterium fått ett slut nu så slipper kommunen också en massa extrautgifter i form av väktare och annat. Blir intressant att se hur detta förlöper i rätten?
 
K.S.(S)
 
 
 

Tjänstemannastyre?

Musikskolan i Götene skall (enligt tjänstemännen) inte längre få bedrivas på skoltid enligt skolchefen Olle Isaksson m. flera. De hävdar att det är ett myndighetsbeslut (????) som inte politiken skall lägga sig i. Från Vänsterpartiets sida hävdas raka motsatsen vilket också en majoritet av kommunerna i Sverige visar på. Här är inte sista ordet sagt än och jag hoppas att detta kommer att få återverkningar i valet. Nuvarande kommunalrådet Åsa Karlsson (S) verkar ha lagt sig platt för tjänstemännens ounderbyggda argumentation. Varför, kan man fråga sig?
Här skall kämpas ända in i kaklet, det kan jag lova!
 
 

Cancer är inget problem för S och M i Götene!

I Götene har man i många år haft ett förbud mot kemisk bekämpning. Kommunen har i ett par år nu arbetat med att ta fram riktlinjer för att på mekanisk väg bekämpa jättebjörnlokan. Detta har S och M nu övergivit och tycker att det är ok att börja med kemisk bekämpning igen. Att cancerfallen i världen ökar lavinartat är tydligen inget bekymmer för dem. Verkligheten säger något annat! Klicka på bilden eller texten över för att läsa mer.
 
Cancerfallen ökar!
 
 

Den oansvarige "majoren" Björklund (fp)!

Lägg till nedanstående också att samtliga läroplaner för grundskolan sedan 1980 antagits av borgerliga riksdagsmajoriteter. Lgr 80 slopade bl.a betygen i de lägre stadierna och betyg gavs bara i årskurs 8 och 9.
 
 

(S)tollighetslistan?

S presenterade sin kommunlista i onsdags. (Lidköpingsnytt) Tydligen har det lönat sig för dem som troget följt ledningen och röstat ja till alla stolligheter gällande Medeltidens Värld. Kritiker har petats ned eller försvunnit helt.
Säger en del tycker jag om hur tongångarna går i detta "samfund". Devisen en för alla alla för en fungerar helt klart inom partiet (nästan), men i det demokratiska arbetet och att få samma devis hållbart tillsammans med andra demokratiska partier fungerar det helt klart inte. Det är väl bara SD som inte ingått i ngn majoritet ihop med S under denna mandatperiod, än. Allt har spruckit!
Ja att detta valår kan bli intressant står utom allt tvivel. Viket betyg får de som lett kommunen av väljarna, för de fortsatt stora utgifter kommunen åsamkats under denna mandatperiod? Den berömda utarrenderingen som skulle vara "vår" enda chans att kunna få något tillbaka blev sannerligen kostsamt. Här kan man med rätta tala om att "sälja smöret och tappa pengarna"!
 
 

RSS 2.0