Ett riktigt Gott Nytt År tillönskas er alla!

 
 
 

Inget extraval 2015. Demokrati eller demokratiskt underskott?

Alliansen la sig platt inför hotet om extraval och kröp till korset tillbaka till den uppgörelse man var överens om innan valet men som Alliansen frångick i budgetomröstningen i riksdagen.
Hursomhelst så finns det mycket att tycka om dagens uppgörelse.
I det korta perspektivet är det självklart bra för landet att få stabilitet. Man har även flaggat för blocköverskridande långsiktiga uppgörelser inom tre områden, energi, försvar och pensioner. Vad som händer om man inte kommer överens står väl skrivet i stjärnorna.
 
Men hur är det ställt med demokratin i dagens uppgörelse? Hur liten folklig förankring kan man acceptera för en minoritetsregering innan den mister sin legitimitet? 40, 35, 30 eller rentav ända ner till 25% och att de ändå skall få igenom sin politik fullt ut? Är det demokrati (folkstyre)?
Personligen kan jag tycka att med en sån här uppgörelse borde man samtidigt korta mandatperioderna.
>50% = 4 år
40-49% = 3 år
35-40% = 2 år
<34% = 1 år
Tycker det är orimligt om man förutsättningslöst kan få igenom sin politik under lång tid med en låg folklig förankring.
Och hur ställer sig partierna som nu slutit denna överenskommelse till om SD ensamma skulle bli "största block" i nästa val? Står man fast vid denna överenskommelse då? Det vore faktiskt intressant att få svar på. Eller gäller denna överenskommelse enbart mellan Alliansen och S, MP plus V som ingår utan att ingå i uppgörelsen? Utan V kan ju inte Löfven sitta kvar som statsminister enligt uppgörelsen.
 
 
Alla mynt har som sagt en baksida också!
 
 
 
 

En riktigt God Jul tillönskas er alla!

 
 
 
 
 
 
 

Extraval eller inte extraval?

Ser med späning fram mot den 29/12. Helt klart är att politikerföraktet inte lär minska om man nu inte utlyser detta extraval. Det kan man tydligt höra på kommentarerna i väljarkåren!
 
 

Att inte leva (s)om man lär!

Valen till nämnder och bolagsstyrelser i Götene lämnar mycket i övrigt att önska. En fråga som också lyfts av Evalena Öman (V) på de två senaste fullmäktigemötena. 100% män på ordinarie poster i ex GVV (Götene vatten o värme) talar sitt tydliga språk. Detta trots att fullmäktige självt består av nästan 50/50 män resp. kvinnor. S-Götene hade 21 kvinnor av 50 namn på sin valsedel. Man lever inte riktigt upp till alla vackra ord man basunerar ut inför valen precis! Så här sa S-kvinnoförbundets ordförande, Carina Olsson Lidköping till ETC-tidningarna den 14/8:
" Jämlikhet och jämställdhet är helt centralt i socialdemokratisk politik. Det handlar också om att bygga ett starkt och solidariskt samhälle från grunden och det gör man bara om alla räknas. För oss är det allra viktigaste att gå från ord till handling och vi kan se konkreta resultat av ideologi och löften.Socialdemokraterna är fortfarande det parti som har störst förtroende i jämställdhets­politiken."
 
Sen sitter man altså lokalt och röstar emot försök att få till stånd en förbättring på detta område. Hur det kan betecknas som att gå "från ord till handling" är iaf för mig en gåta?
 
 

Drog "kådisarna" ur proppen?

I går gick KD och Göran Hägglund ut med förslag för att minska kostnaderna i flyktingpolitiken. Ett desperat utspel för att klara sig över 4% spärren.
Har KD lagt det kristna budskapet bakom sig igen, liksom de gjort under åtta år tidigare genom alla utförsäkringar av redan utsatta personer?
Nåväl, idag hörde jag SKLs Anders Knape uttala sig ang. många kommuners dåliga ekonomi. Föga förvånande så var nu orsaken det ojämna mottagandet av flyktingar enl. honom. Ett tecken i tiden! Inte med ett ord nämnde han att det är ett resultat av den förda allianspolitiken som ständigt skyfflat över kostnader från staten till kommunerna. En av flera förutsättningar för att de skulle klara av sina skattesänkningar. Ändå har det som vanligt resulterat i budgetunderskott, som nu alltså Hägglund anser är flyktingpolitikens fel. Ja fy fan vad ynkliga de är när de smiter undan sitt eget ansvar!
Innan extravalet (gissar jag) kommer (nästan) alla partier ha synpunkter på och lösningar för att åstadkomma den billigaste men ändå mest humana flyktingpolitiken, framförallt allianspartierna. Då vet de ju att de får stöd av SD för sina eventuella budgetar framöver. Det är ju ny valrörelse nu så då behöver de ju inte bry sig om det tidigare löftet att inte göra sig beroende av stöd från SD. Ja det hade de ju visserligen redan glömt när de sänkte regeringen Löfvens budget.
Det folkliga missnöje som trots allt finns inom migrationsområdet lär dock bestå. Och utan att presentera en fungerande politik så lär SD tjäna på detta. Möjligen kan allianspartiernas lappkast nu sänka SD, men vad gör S, V och MP? Bert Karlssons migrationsimperium är ju ett tydligt bevis för folk hur illa ställt det är. SD lär vi få leva med så länge det folkliga missnöjet består. Tragiskt men sant och ett tydligt bevis på ett politiskt misslyckande sedan årtionden bakåt!
Sen kan man ju fråga sig om migrationspolitiken blir bättre med alliansen och SD, än den skulle bli med S, V, MP och SD? För att inte tala om alla andra politiska frågor?
Vem tänker på de arbetslösas ersättning då, eller de utförsäkrades o.s.v.?
Politik är ju faktiskt väldigt mycket mer än den enda frågan migrationspolitiken!
 
 
 

Vill "nya" M byta namn på landet?

Ja frågan är ju definitivt berättigad efter Moderaternas förslag till ny partiordförande! Anna Kinberg-Batra.
Sverige blir Stockholm och vice versa!
 
 

En röst på SD är en bortkastad röst om…

I kölvattnet efter den turbulens som varit i riksdagen och Stefan Löfvens utlysande av nyval den 29/12 så har det kastats argument fram och tillbaka på rena sandlådenivån i rikspolitiken.

Fredrik Reinfeldt sa före senaste valet att största block skulle bilda regering för alliansen skulle inte regera med SD som stödparti. Här var han också överens med de rödgröna. Med detta i ryggen bildade också Stefan Löfven regering efter valet.

Förvånande nog så fällde sen alliansen med hjälp av SD, S+MP regeringen. Alliansen kunde i detta läge valt att inte lägga fram sin budget eller helt enkelt lägga ner sina röster i och med att SD dagen innan omröstningen klargjort att man skulle rösta på alliansens budget.

Men inte nog med det, nu ville alliansen ändå bilda regering med SD-mandatet som grund. Reinfeldts ord före valet var alltså inget annat än just tomma ord!

Därför var det väldigt bra att Stefan Löfven utlyste extraval istället.

Om situationen efter extra-valet ändå blir densamma som nuvarande, med SD som s.k ”vågmästare” och de agerar som de nu sagt att de skall, genom att fälla alla regeringar som inte minskar flyktingmottagandet (på tal om sandlådenivå), så lär ingen regering bli långvarig om blockpolitiken består. Alltså en helt omöjlig situation. Tar inte något eller några av allianspartierna då sitt förnuft till fånga så är det ju rent samhällsfientligt. Vill verkligen Sveriges centerväljare på landsbygden att landet skall hanteras så? För mig är det ytterst förvånande om centerns folkrörelsefostrade gräsrötter skulle sitta stillatigande och se på i ett sånt läge. (Inte lär det hjälpa Sveriges grisbönder heller.)

Nej ett valresultat liknande det senaste kräver ansvarsfulla politiker som ser landets väl och ve framför egen maktfullkomlighet! Och tar man detta ansvar (vilket vore orimligt om man inte gjorde), så är en röst på SD en i förväg bortkastad röst. Ett ganska bra argument inför ett val som jag ser det.

 

"Kalle Anka partiet" verkar leva i sin egen absurda bubbla!

 

 

 
 

 


Nyval 2015-03-22.

Bara att ladda om batterierna och köra på mot nyvalet som inte helt oväntat ser ut att bli verklighet efter dagens riksdagsbeslut och efterföljande presskonferenser. Finns säkert anledning att återkomma i denna fråga.
 
 

Påhopp på kommunalrådet!

Götenes kommunalråd Åsa Karlsson (S) blev idag offentligt påhoppad av köpmännen i kommunen för att hon på fb lagt ut att hon varit i Ullared och shoppat och samtidigt berättat hur mycket pengar hon sparat på detta.
Klart man kan tycka att det är lite klumpigt att göra reklam för handel i Ullared om man är kommunalråd i Götene, men det är väl ändå hennes ensak vad hon och familjen gör på sin fritid. Och varför skulle det vara annorlunda om just hon tar en shoppingtur dit som så många andra kommuninvånare också gör? Ska ett kommunalråd särbehandlas negativt?
Nej jag tycker det är svagt av köpmännen att gå ut i media och slå på stora trumman för en sån skitsak. Det kunde man löst smidigare genom att påtala de synpunkter man har direkt till Åsa. Att stöta sig med kommunalrådet på detta uthängande sätt lär väl knappast vara till köpmännens fördel. Det skapar ju enbart ett infekterat samtalsklimat. Jag hoppas verkligen att de har förstånd nog att be Åsa om ursäkt och samtidigt istället framföra sina åsikter öga mot öga. Frihet för individen sträcker sig tydligen inte utanför Götenes kommungräns för de Moderater som ingår i köpmannakretsen. Vad är då den fria marknaden värd som man annars ständigt hyllar?
 
 

Sorgen med borgen!

Den beryktade borgen på området Medeltidens Världs område fortsätter att kräva politisk kraft helt i onödan. Har ju skrivit om detta flera gånger tidigare men vid den senaste auktionen så blev högsta bud 21 600 SEK. Detta bud ville tyvärr Socialdemokraterna anta och sälja borgen för. Samma borg som desamma för mindre än ett år sedan köpte för 5,8 miljoner och då tyckte att det priset var "både rimligt och skäligt". Man häpnar.
Som tur är fick de en majoritet emot sig och förhoppningsvis får den lokala riddarföreningen Infensus ett nyttjanderättsavtal mot att de sköter om anläggningen. Varför motarbeta en i kommunen aktiv förening?
 
 

RSS 2.0