Tråkigt slut på det gamla året?

Skådespelaren Per Oskarssons hus har brunnit ner till gunden. Inget besked om det fanns några människor i huset har kommit, men anhöriga har tydligen inte lyckats få tag i honom. Polisen skule fortsätta den tekniska undersökingen i morgon. Man får hoppas så länge att han är bortrest. Per är definitivt en av mina stora idoler.Gott Nytt År!

Ett riktigt Gott Nytt År tillönskas er alla.


Bert Karlsson sprider irrläror!

Bert Karlsson i Skara har tyvärr hamnat i sakdebatten om Medeltidens Värld. Det verkar även som om han vill vara där (i debatten) eftersom han ges stort utrymme med en "debattartikel" i den högborgerliga NLT som väljer bort det mesta som inte är undertecknat av någon alliansrepresentant eller sympatisör. Bara rubriken på Berts insändare visar hur långt från verklighetsuppfattning han tycks vara.

"Låt oss slippa oseriösa debatter i fullmäktige" lyder Berts rubrik. Bert sitter ju för det första inte i Götenes fullmäktige så vill han slippa detta så kan han enkelt stänga av radion eller låta bli att besöka detta fullmäktige. Oseriöst är det däremot när en besökare (Bert) inte klarar att åhöra fullmäktigedebatten utan att ställa sig och gapa rakt ut i fullmäktigesalen under pågående möte och debatt. Vad Bert Karsson inte varken förstår eller accepterar är att fullmäktige har en ordf. som sköter mötet och att det är upp till denna valda ordförande att avgöra om debatten  håller sig inom ramarna eller ej. Bert är inte på ngt sätt vald att ha ngt som helst inflytande i Götenes kommunfullmäktige. Men det är så han fungerar tydligen, härskarmentalitet! I mina ögon gör han ju enbart bort sig själv med sitt agerande.

Resten av Berts artikel är knappast ens värd att kommentera. Det är ett påhopp på Anders Månsson och GF där naturligtvis Månsson i Berts ögon har fel i allt och bygger sin argumentation på rena felaktigheter.
Bert vet ju naturligtvis att just han har rätt. Han skriver vidare att han (de) och ett antal företagare garanterar minst 2 miljoner kronor till kommunen i arrende. Kvalificerat struntprat. I arrendekontraktet är kommunen garanterad minst en miljon, inget annat. Till detta kommer borgen som kommunen skall hyra av Bert för 800 000 kr/år. Dessutom kommer inte Bert att debiteras något arrende överhuvudtaget förrän 1/6-11 plus att kommunen åtagit sig att utföra renoveringsarbeten för 300 000 kronor. Vips så står alltså kommunen i en skuldsituation till Bert Karlsson med 600 000 kronor från den 1/1-11. Men enligt Bert är alltså kommunen garanterad 2 miljoner. Så ser Berts "sanning" ut!

Jag vet ju personligen en del om kritiken som riktats mot ärendet Medeltidens Värld och i den har Bert ingenting med sakfrågan att göra överhuvudtaget. Kritiken som riktats är att man inte försökt bjuda ut arrendet till fler och därigenom kunna få bättre villkor för kommunen i en konkurrenssituation. Det är ju närmast ironiskt att Götenes borgerliga partier tillsammans med Bert Karlsson förespråkar planekonomi i just denna fråga. Varför?

Dessutom har det framförts förslag från både GF och V om att likvidera bolaget och slå ut kostnaden på 30-40 år. Detta är fullt möjligt och skälet för detta är ju att man vill ha stopp för risken med ytterligare engagemang och utgifter för kommunen och istället kunna ta en kontrollerad summa utan att det slår mot kommunens kärnverksamheter.
Nu har fullmäktige sagt nej till detta så nu vet alla vad som gäller, oavsett om man tycker om det eller inte. Men man skall ha klart för sig att det är ett fortsatt risktagande för kommunen med det beslut som tagits. Det var också det förslagen i fullmäktige handlade om. Att ta risken för ytterligare förluster för kommunen eller att göra en kontrollerad avslutning för kommunens del, där man har kontroll över den ekonomiska situationen.
Nu blev det risktagandet som vann och då får vi verkligen hoppas att risken visar sig bli en vinstlott. Den möjligheten finns ju faktiskt och vi får verkligen hoppas att det blir så. Sen kan man ju ställa sig frågan om vi verkligen skall använda skattepengarna till lottköp? Är det god ekonomisk hushållning, som Bergsten (KD) sa?Tack för 2010!

Tack Alliansregeringen för fortsatt ”mer än” massarbetslöshet, det var ju massarbetslöshet som rådde redan 2006 enligt er, och nu är den ännu högre. Men ni är ju bara inne på ert femte år.

 

Tack för att ni försvarar er pensionsöverenskommelse men samtidigt frångår den genom att kompensera med sänkt skatt. Konsekventa beslut är alltid populärt.

 

Tack för att ni frångår även arbetslinjen i och med att ni sänker skatten på pensionerna.

 

Tack för att ni genom att erbjuda omöjliga lån (enligt underleverantörerna själva) fick ett stort antal företag att gå i konkurs i samband med SAAB-krisen.

 

Tack för att ni fortsatt utsätter befolkningen för terrorist-hotet genom att samverka med krigförande nation i Afghanistan.

 

Tack för att ni fortsatt inför fler och mer långtgående övervakningslagar när det gäller internet. Ni kan ju alltid skylla på terrorismen som ni själva har dragit över oss, som sagt.


Tack för att ni värnar valfriheten genom att tvinga försvarsanställda till utlandstjänst. Svenska (?) försvaret.

 

Tack för det fortsatta tågkaos som råder även denna vinter trots att infrastrukturministern redan förra vintern sa att: ”Det är ingen som har satsat så mycket pengar ngn gång tidigare än vad vi har gjort” På vad?

 

Tack för att Joachim Posener fick tillbaka sitt pass. Man kan ju inte begära att en sån bedragare skall göra rätt för sig också, han är ju trots allt kapitalist.

 

Tack för att ni fortsätter utförsäkra och ”klämma åt” sjukskrivna. Ni har ju i alla fall sagt att det kan behövas ”smärre” justeringar av regelverket. Att det blir åt ”fel” håll för de sjuka är ju en annan femma.

 

Tack för att ni försämrat semesterlagstiftningen.

 

Tack för att ni inte bryr er om EU:s kritik mot visstidsmissbruket. EU regler som är till gagn för löntagarna är väl inget att bry sig om.

 

Tack för att ni värnar mer om valhemligheten för den enskilde än om demokratin för hela folket. Vem ni får pengar av är väl er ensak, oavsett vad ni kan tänkas ge tillbaka?

 

Tack för att ni stramat åt skatteverkets budget. Skattefelet är ju ”bara” 145 miljarder och då måste det väl vara viktigare att jaga sjuka och få in 350 miljoner istället.

 

Tack för att ni värnar avreglering och den fria konkurrensen som lett till elpriser som får industrin att stänga av sin produktion. Hette det ”arbetslinjen”? Hur får ni ihop det?

 

Tack för avregleringen av läkemedelsmarknaden. Högre priser och överkonsumtion är väl vad folket strävat efter. Att det blir mer byråkratiskt krångel för enskilda kan väl knappast ni rå för. Det är väl upp till oss hur vi väljer.

 

Tack för att ni fortsatt arbetar mot löntagarna inom EU genom att rösta mot förslag som t.ex. Mario Montis att: "– Politikerna måste hitta en balans mellan de ekonomiska friheterna och löntagarnas rättigheter” Den svenska modellen? Är det den ni säger er försvara?

 

Tack för att ni fortsatt ökar den relativa fattigdomen i Sverige.

 

Tack för att ni också fortsätter att öka klyftorna i landet trots att all internationell expertis visar att motsatsen leder till ett bättre samhälle för alla.


Gott Nytt År

Ove Nordström (V)

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bloggrepris från 29/8-2010

"I fedagens NLT kunde man läsa rubriken "Bra år för Äventyrslandet". För er som inte vet vad Äventyrslandet är så är det en kommunal satsning som från början hette Medeltidens värld där man köpte in de hus som användes vid inspelningarna av Arn filmerna för att bygga en Medeltidsby och locka turister på temat Arn. Denna satsning löpte sedan fullständigt amok och skattebetalarnas pengar har fullständigt runnit mellan fingrarna på Allianspolitikerna med KD och Bo Bergsten i spetsen. Vad man gjorde då var att fortsätta denna idiotiska pengakarusell med fortsatta satsningar men nu med ett annorlunda tema och göra om det till ett äventyrsland, eller lekland om man så vill.
Nåväl, rubriken var nu att det varit ett bra år för Äventyrslandet och man började läsa med förhoppningen att det nu skulle redovisas positiva siffror i form av ekonomiskt resultat. Men icke då! I artikeln står det bara: "Om detta kommer att innebära plus eller minus i budgeten går ännu inte att säga, då man fortfarande håller på att jobba med siffrorna.
- Men det har gått betydligt bättre i år än 2008 och 2009. Både besökarmässigt har det varit fler, och fler är nöjda med upplevelsen, säger Bo Bergsten (KD) ordförande i kommunstyrelsen."

Då ska man veta att förlusterna radats på varandra och kommunen ständigt fått skjuta till mer pengar. Bokföringarna har varit under all kritik o.s.v.
En försiktig gissning från min sida är att det för 2010 slutar med ytterligare x antal miljoner i förlust.
Det som är än mer häpnadsväckande när man läser vidare i artikeln är att man tydligen avser att satsa än mer av skattebetalarnas pengar i detta kommunala vansinnesprojekt. Tydligen skall man ha ett extrainsatt kommunstyrelsemöte på tisdag men vad detta skulle handla om kunde (ville?) Bo Bergsten (KD) inte upplysa om.
- Det kommer att handla om framtiden, säger han krystat till NLT.
Mörkandet och odemokratin fortsätter alltså i detta KD fiasko och tydligen brinner det i knutarna nu så inget oegentligt kan komma i dager innan den 19 september!" Slut citat!Det gamla året rullar mot sitt slut.

Endast några få dagar återstår av 2010 som avslutas lika snöigt och kallt som det började. Sommaren var väl inte heller den bästa man varit med om så vi får hoppas att 2011 kan bli ett riktigt gott nytt år i ordens verkliga bemärkelse.

Men visst är det vackert med en "riktig" vinter, eller hur.


Medeltidens Värld - Äventyrslandet Kinnekulle


Begravs "hundarna" med Bert?

Götenes nya kommunfullmäktige hade "förtroende" för den gamla majoritetens kommunstyrelse och röstade igenom det katastrofalt dåliga (för Götene kommun) arrendeavtalet med Bert Karlssons bolag. Detta trots att Bert skämde ut sig genom att börja gasta och gapa i fullmäktige så att han visades ut. Ett handlande som bara det borde fått fullmäktigeledamöterna att dra öronen åt sig.
Får väl trots allt berömma denna avgående kommunstyrelse för att de genom att inte utreda alternativen lyckades skrämma upp ett tillräckligt stort antal ledamöter med att det inte fanns någon annan väg ut nu än arrendeavtalet.
Sanningen torde vara att man nu får ytterligare tid på sig att begrava alla hundar som döljs i detta oerhört misskötta ärende. Man undrar vad som krävs för att vissa människor skall inse sitt felaktiga handlande?
Nåväl, nu är beslutet fattat och härmed står Götene i skuld till Bert Karlssons bolag med 600 000 kronor (minst) fr.o.m den 1/1-11. Bra start?
Jag har nog aldrig i hela mitt liv tidigare upplevt så många lögner och osanningar i någon hantering som i denna fråga och under en så kort tidsperiod (från valet till nu). Och att detta sker i demokratiskt valda församlingar är än mer skrämmande. Extra skönt att veta att vi då kan stå upp för våra ställningstaganden till 100%.


Reinfeldt fick pisk på hemmaplan!

Moderaternas framgångar på riksplanet återspeglas definitivt inte på Fredrik Reinfeldts hemmaplan i Täby. Där backade Moderaterna så till den milda grad att de får gå tillbaka till 70-talet för att hitta lika dåliga siffror.
Politikerbloggen


Villa sätter avtryck i bandysverige.

I Jönköping verkar man tagit intryck av Villa-Lidköping BK. Där finns den relativt nystartade (2007) bandyklubben BK Jönköping (farmarlag till Jönköping Bandy IF) med Råslätts IP som hemmaarena. Deras klubbmärke har många likheter med Lidköpings stolthet, eller vad tycker ni?

Dagen till ära är det klassisk annandagsbandy. Tyvärr på bortaplan detta år och inte den enklaste matchen precis. Kungälv på Skarpe Nord som dessutom även de verkar ha hittat formen. Ngt överoptimistiskt tippade jag 8-2 till Villa efter den magnifika insatsen mot Hammarby hemma. Hoppas de kan visa att mitt tips trots allt inte var överoptimistiskt utan realistiskt istället.

 


Snön faller.


Några minuter för sent men ..........


God fortsättning allihop!

Denna Jul lär väl många få svårt att glömma.


Lite mer Alliansinkonsekvens.

Alliansregeringen planerar nu att lagstifta ang. LOV. Är det i "valfrihetens" namn också? Trots alla orättfärdigheter detta fört med sig så vill man ändå lagstifta för att tvinga kommunerna.


Konsekvent inkonsekvens!

Naturligtvis är det Maud Olofsson (C) som är i farten igen. Under krisen var SAAB inte vatten värda för Maud och Alliansen. De skulle minsann inte "skänka" några pengar till GM och amerikanarna lät det då.
Nu ger man garantier till Volvo personvagnar för ett lån på 3,5 miljarder kronor. Varför vill man hellre skänka pengar till Kina kan man ju undra då? Samtidigt ökar krisen och kaoset inom järnvägstrafiken mer och mer för varje dag. Där sparar Alliansen istället på underhållet. Politikerbloggen.


Julaftonsmorgon.

Upp i ottan och in till LRK för att titta på ett härligt blandat gäng som red den traditionella Julaftonskadriljen. 23 ryttare och ett antal trogna supportrar fanns på plats, liksom glöggen och pepparkakorna. Ett verkligt bra sätt att starta denna dag på.

"Då mörkret faller, natten är kall
Lamporna släckta, dagen är all
Då tassar tomtarna in i mitt stall
De ryktar hästarna så pälsen blänker
Lägger på sadlar, sedan tränsen
De rider i skogen hela natten
Över stock o sten
Jämte mörka vatten
Förstår nu varför mina hästar är så morgontrötta
Och mina sadlar så slitna och nötta"


En riktigt god jul tillönskas eder alla!


Spricka i nya majoriteten.

Så löd rubriken i NLT häromdagen. Anledningen skulle vara Medeltidens Värld. Läste man hela artikeln var det inte lika dramatiskt längre. Då var det ingen som slängt yxan i sjön än och vi löser det nog på våra möten i veckan stod det vidare. Så är det med pressen. De söker ständigt sensationer.
Vem tror att partierna skulle överge all annan politik enbart för att Bert skall få sitt arrendekontrakt? Det om något vore väl att inte ta ansvar för kommuninnevånarnas bästa.
NLT.
Kôrs i rôva, som bonnen sa när han satte sig på lien!


Endast V stod upp mot social dumpning!

Endast Vänsterpartiet stod upp fr de svenska löntagarnas rättigheter i EU nämnden och krävde att Sverige skulle kräva införandet av ett socialt protokoll för att gå med på EU:s förändring av Lissabonfördraget att införa en slags krismekanism mot länder som inte sköter sin ekonomi. Inte ens sossarnas representant Marie Granlund. Hon svarar att hon brinner minst lika mycket för arbetsrätten men att det enligt henne är fel att försvåra genomförandet av en krismekanism i fördraget. F.d. arbetarpartiet Socialdemokraterna! De är ta mig tusan lika borgerliga som Allianspartierna.
Kommunal-Arbetaren.
Varför, S?Borg försvarar pensionsöverenskommelsen.

SPF är kritiska mot att pensionerna sänks återigen 2011 till följd av pensionsöverenskommelsen mellan M, C, FP, KD och S. Nu sänks de tydligen bara för dem med en pension från 18 000 kr och uppåt så fördelningspolitiskt kan man ju inte klaga på detta.
Anders Borg däremot försvarar pensionsöverenskommelsen eftersom han anser att den är viktig ur samhällsekonomisk synpunkt. I nästa andetag sänker han skatten för pensionärerna för att kompensera effekterna av pensionsöverenskommelsen. Hur väl stämmer detta agerande sedan med deras s.k. arbetslinje? Nej just det!
Två åtgärder av Borg som slutar med två effekter mot det de säger sig stå för. Bra jobbat? Knappast förvånande!


Härlig insats av Villa!

8-3 mot regerande svenska mästarna Hammarby är imponerande. Dock inte enbart resultatet utan sättet Villa spelade på. Det "luktade" självförtroende ända upp på läktaren. Drygt 3000 åskådare denna kväll känns ändå skralt när det uppvisades så fin bandy från båda håll.
Villa-Lidköping


3:dje gången fel!

Skrev ju häromdagen att kommunen vid ett godkännande av arrendeavtalet med Bert Karlssons bolag skulle starta med en skuld på 100 000 kronor den 1/1.11. Detta var också fel eftersom jag utgick från att han naturligtvis skulle betala arrende från och med 1/1. Det skall han nu inte. Bert Karlssons bolag skall börja betala arrende från den 1/6-11, så kommunen startar tydligen året med ytterligare 5 x 100 000 kr i skuld. Totalt 600 000 kronor i skuld från och med 1/1-11. Bra deal? Säkerligen kommer fler fakta på bordet innan man säkert kan fastställa någon summa. Avtalet med borgen skall tydligen inte vara klart förrän 31/12-10 enl. vad som står i arrendeavtalet nu, trots att det häromveckan visades ett färdigt avtal kring denna där kommunen skulle fått ner hyran till 25 000/mån. Ja man kan bli trött för mindre! Ankeborg.


Bengt Göransson (S) ger Olhy rätt!

Budgettaken är ett elände sa han i ett seminarium om barnfattigdom som sändes på Kunskapskanalen idag. Det är bara Lars Ohly som säger detta idag, sa han också med tillägget att: "-nu blir jag väl utesluten ur mitt parti."

Det var många kloka ord från Bengt i detta seminarium och många av dagens politiker borde lyssna och ta lärdom av honom.


Fel igen!

Ja mina brister vet inga gränser tydligen ;-)
Det som framstår som att Bert Karlssons bolag skall betala kommunen, 1000 000 kronor i arrende visar sig nu innebära att Götene kommun från 1/1-11 kommer att stå i skuld till Bert Karlssons bolag med 100 000 kronor.
Hur kan detta uppkomma undrar nog de allra flesta då. Jo det är så fiffigt att Bert Karlssons bolag äger den berömda borgen i parken. Denna borg har kommunen förbundit sig att hyra av Bert Karlssons bolag för 800 000 kr/år. Till detta kommer sedan ett antal arbeten som kommunen åtagit sig att utföra för en enl. kontrakt maximerad summa av 300 000 kr. Alltså 1,1 miljoner sammanlagt i skuld och 1 miljon i fordran från dag ett ( då är inte kommunens övriga kostnader inräknade, 2,5 - 4 miljoner i bästa fall).
Så kommunen hyr alltså en borg i en anläggning och arrenderar sedan ut hela anläggningen till borgens ägare med en förlust som följd p.g.a. vissa andra "smärre åtaganden" också. Ankeborg?
Än värre blir det när man ser i kontraktet att kommunen skall uppbära 100% av vinsten från kioskförsäljning o dyl. som sker i nämnda borg. Men man har ingen garanti för att det överhuvudtaget kommer att ske någon försäljning där. Varför skulle "arrendatorn" förlägga försäljning i borgen om han ingen vinst kan göra när han istället kan ha en kiosk utanför och behålla vinsten?
Ja det säger väl en del om den nivå det är på arbetet som KS med Bo Bergsten i spetsen bedriver och har bedrivit under hela detta ärendes gång. Minns att jag häromdagen skrev om det berömda markköpet i området på 3000 kvm. Då hade jag fått beskedet att det hade dragits tillbaka. Nu har jag fått beskedet på morgonen att det inte förhåller sig så längre.
Så här håller det på hela tiden. Nya besked och nya villkor dagligen. Vad som gäller när vi kommer fram till fullmäktige den 27 dec. står väl skrivet i stjärnorna än så länge.
Ironiskt nog så avtackas idag Bo Bergsten (KD) från sitt arbete som kommunalråd. Antar att han får lite blommor och ngn present. Han borde fått en spark någonstans och ett rejält skuldebrev från kommuninnevånarna! Vilken tur att inte den mannen kom in i Sveriges riksdag!


Jag hade fel!

Politikerna i KS i Götene hade ingen skam i kroppen (Evalena Öman V undantagen), jag hade alltså fel.
I måndags återremmiterades ärendet om arrendeavtalet för Medeltidens Värld tillbaka till KS p.g.a. bl.a. det bristfälliga utredningsunderlaget. Fullmäktige var slut efter kl.22 och redan på onsdagsförmiddagen hade KS "utrett" hela underlaget och skickar nu ärendet till ett extrainsatt KF den 27 dec.
Man har alltså på ett dygn utrett detta omfattande ärende som kan orsaka stora förluster för Göteneborna för lång tid framöver. Är detta ansvarsfullt? Eller är det någon ny sorts "superpolitiker" som intagit KS helt plötsligt (majoriteten ovetande)? Nej det är samma gamla politiker som trixat och fifflat från dag ett! Har ni förtroende för detta kära Götenebor?
För en lekman och fritidspolitiker som undertecknad så framstår det som att resultatet av arrendekontraktet kommer att innebära 0 kronor i intäkt för Götene kommun efter ett år och ytterligare 0 kronor i intäkter efter år två o.s.v.
Samtidigt kommer kommunen att ha utgifter till en ospecificerad summa men kan under tiden samtidigt på ett kontrollerat sätt skriva ner anläggningsvärdet. Är det vad Göteneborna förväntar sig? De får betala och arrendatorn får vinsten samtidigt som ett antal politiker kan smita undan med svansen mellan benen och slippa stå för vad de har gjort. Det är ju alltid lätt att vara efterklok!


Är det ok med dubbelbeskattning nu Alliansen?

Under 90-talet och in på 2000-talet var det en oerhörd opinionsbildning från Allianspartierna ang. aktier och att dessa dubbelbeskattades. Nu har de själva suttit vid rodret i fyra år och är nu inne på sitt femte men jag har inte hört ett ljud ang. någon dubbelbeskattning från deras sida, trots att detta är något som alla människor kommer i kontakt med dagligen i sin vardag. Elpriset är dubbelbeskattat, bensin och drivmedel är dubbelbeskattat o.s.v. Är denna dubbelbeskattning mindre viktig för högerpartierna? Varför var det enbart dubbelbeskattning av aktier de ansåg värt att driva opinion mot? Hyckleri? Eller ligger det något annat bakom?
Finns det någon Allianspolitiker som vill göra något klarläggande i denna fråga? Jag vet ju att bl.a. Holger Gustavsson (KD) var en av dem som agerade mot dubbelbeskattning på aktier. Varför har han inte agerat mot övrig dubbelbeskattning? Och varför har inte Moderaterna, FP eller C agerat?


Dessa förbannade avregleringar!

Varför pratar aldrig Moderaterna om hur illa avregleringen av elmarknaden gör både Sverige och svenskarna? När nu t.o.m. industrin stänger produktionen p.g.a. att det spekulerade elpriset är för högt så undrar jag hur väl detta sammanfaller med deras s.k. "arbetslinje"? Nej detta förhållande visar med all önskvärd tydlighet att samhällsviktig infrastruktur skall vara under statlig kontroll. Någon som inte håller med?
Förnuftet segrade i Götene kommunfullmäktige.

Ärendet ang. Medeltidens Värld och den ev. utarrenderingen till Bert Karlssons bolag blev klokt nog återremitterat till kommunstyrelsen (KS). Nu får man bara hoppas att detta KS som fortfarande besitter den gamla majoriteten har så pass skam i kroppen att de inte rör detta ärende mer utan överlämnar det till den nya majoritetens KS som tillträder efter årsskiftet. Men jag kan inte tänka mig annat. Bo Bergsten hade anmält förhinder till dagens fullmäktige.


Wikileaks.


Fint och spännande lussejippo hos LRK.

Som traditionen bjuder så var det alltså ungdomssektionens lussejippo som gick av stapeln i eftermiddag. Lucia med sång, kadrilj med tant-tema, gymkana, ridlärarspex och som avslutning en spännande höjdhoppning. Tre hästar och en ponny (D) deltog i höjdhoppningen och de nådde höjder så att hinderstöden inte räckte till. D-ponnyn fick av naturliga skäl ge sig först, men på den imponerande höjden 1,50m. Mycket bra gjort av en ridskoleponny!
Hästarna som tävlade var 2st ridskolehästar och en privathäst. Denna privathäst vann förra året på höjden 1,55m. Detta räckte alltså inte i år. Alla tre hästarna klarade 1,65m och sen gick det alltså inte att höja mer. Mycket bra jobbat av hästarna och tjejerna (ekipagen)! Och alla var nöjda med att ha delat "potten" (äran) solidariskt.
Glöggen, lussekatterna och pepparkakorna satt också fint under arrangemanget. Publiken verkade också nöjd. Tacka tusan för det!
Lidköpings Ridklubb (LRK)


Klassisk utpressarkapitalism styr Medeltidens Värld.

"För stor för att falla." Har ni hört det förut? Det är det klassiska temat när exempelvis staten kastar in pengar i banker och storföretag utan motprestationer. Då brukar försvaret vara att rädda arbetstillfällen eller rentav hela det kapitalistiska systemet. Framförallt till bankerna finns det ju alltid pengar oavsett hur mycket man än misskött sig. I regel brukar endast ett antal chefer byta plats vilket även kan leda till löneförhöjningar för dessa och sen rullar det på som det alltid har gjort.

Detta beteende kan man skala ner på lokal nivå och överföra till det lokala projektet Medeltiden Värld. Här har KS med Bo Bergsten (KD) och Kenth Selmosson (S) i spetsen slösat bort så mycket av skattebetalarnas pengar att man nu tydligen inte ser någon annan lösning än att "tvinga" fram en fortsättning för att dölja sina egna misslyckanden. Det är fortfarande dåliga beslut som skall tas med papperen på bordet, tillrättalagda utredningar och t.o.m. kommunens chefsekonom som var inkallad för att tala om hur illa det skulle bli om inte fullmäktige säger ja till arrendeavtalet med Bert på måndag. Skrämselinformationen var att kommunen annars riskerade att tvingas skriva av anläggningen (39 miljoner) på tre år med katastrofala följder för verksamheten i kommunen. Detta uttalades med den senaste utredningen som underlag, en utredning som t.o.m. KS sade att den inte var vad de beställt. Trots detta så är det den som ligger till grund för det beslut som KS vill att fullmäktige skall ta.

Nu är det inte så att detta är riktigt med sanningen överensstämmande att kommunen måste skriva av allt på tre år. Dels så går det att finna andra lösningar än de två som den felaktiga utredningen visar på. Och även om inte dessa heller skulle fungera så finns möjligheten för kommunen att slippa balanskravet kommunerna har om "synnerliga skäl" föreligger. Det finns tydligen två sådana skäl hittills och det ena är: "om en förlust vid försäljning av en tillgång motiveras av verksamhetsförändringar och innebär besparingar på längre sikt." Något som chefsekonomen aldrig berörde med ett ord. Varför? Är det dumt att nämna alla utvägar om de kan inverka menligt på det beslut man vill få igenom? Nej han har nog gjort så gott han har kunnat (och hunnit med). Troligen har han enbart blivit ombedd (av KS) att ta fram konkreta siffror på de två alternativ som den felaktiga utredningen visar på.

Varför vill KS (som fortfarande består av den gamla majoriteten) promt stressa igenom arrendeavtalet i fullmäktige nu då? Ja den frågan är synnerligen berättigad. Bergsten gick ut och ljög i en artikel i tidningen om att alla partier i fullmäktige hade insyn i förhandlingarna med Bert. Något han genast fick svar på tal om från Anders Månsson (GF). Varför försöker man ge sken av något annat? Det skrevs ett "Letter of intent" under hösten ang. ett tilltänkt arrendeavtal med Bert Karlssons bolag. När V ifrågasatte om inte detta skulle bli juridiskt bindande för kommunen så garanterades det att det enbart var ett inriktningsbeslut och inget annat. I onsdags fick vi veta att kommunens jurister tittat på detta och konstaterat att det var så detaljerat att det ansågs vara juridiskt bindande. Återigen en lögn. Varför fick inte juristerna kontrollera detta innan det skrevs på, frågan hade ju ställts?

Varför såldes 3000 kvm mark till Bert Karlssons bolag mitt inne i området? Ett beslut som togs felaktigt av KSFU och därför inte var juridiskt korrekt men som i förra veckan då togs formellt av KS istället? Är man inte intresserad av ngn annan arrendator eftersom man ville låta Bert Karlssons bolag binda sig fast i anläggningen?
Nu säger Kenth Selmosson att Bert tagit tillbaka markköpet och inte är intresserad av det längre. Kan man lita på det efter alla andra turer som varit? Jag har inte fått se det på papper. Detta beslut anser jag ändå strider mot kommunallagen och jag tänker sätta ihop en skrivelse till förvaltningsdomstolen för att få beslutet upphävt.

Det tänker jag för övrigt göra även ang. arrenderingen om det är så att det trots allt klubbas igenom av fullmäktige på måndag. Det kan aldrig vara lagligt att arrendera ut en anläggning på detta sätt utan att konkurrensutsätta förfarandet. Särskilt inte som det i detta fall visar sig att kommunen fortsatt kommer att lägga ut ca 3 miljoner om året för att Bert Karlssons bolag skall ha möjlighet att driva det.

I augusti sades det att förlusten var 2,5 miljoner och beräknades bli 6 miljoner under året. I oktober sköt fullmäktige till ytterligare 8 miljoner under förevändningen att detta var absolut sista gången (för andra gången) och då skulle dessa pengar räcka till att betala de fordringar som fanns samt till att avveckla bolaget. Nu är förlusten uppe på 17,5 miljoner och så vill man att bolaget skall finnas kvar, inte avvecklas. Vad som hänt sedan oktober får man inget svar på annat än att det fortsätter att ramla in fakturor.

Så varför skall det nya fullmäktige väljarna gett förtroendet, ta ett beslut som drivits fram av den gamla kommunstyrelse som misskött detta ärende från dag ett? Var det vad väljarna ville?

Läs gärna artikeln hos REALTID.SE och bilda er en egen uppfattning om hur angelägna man kan tänkas ha varit i detta gamla KS till att hitta ngn mer arrendator i konkurrens med Bert Karlssons bolag. Skrämmande!


Det är sannerligen dags att sätta stopp för denna dikeskörning nu och börja ta beslut utifrån korrekta underlag, annars lär pengaflödet inte stanna på länge än!Priset för att liera sig med USA?

Självmordsbombare i Stockholm! Knappt man tror att det är sant, men detta är väl priset vi får betala när Alliansen så kraftigt lierat oss med USA. Sida vid sida med krigförande nation, självklart blir även vi fiender då till USA:s fiender. Alliansen kommer garanterat att försöka skylla det inträffade på Wikileaks. Glöm inte var ni läste det först.
AFTONBLADET, SVT.


Apropå Nobelpris, hmmm.......


Ansvar för skattebetalarnas pengar?

Alliansen vill ju hela tiden framhäva att de tar ansvar för skattebetalarnas pengar. Tydligen upphör detta ansvar när de kan gynna sig själva personligen. Nedanstående text är saxad ur dagens DN.

"1 100 procent högre arvode. Det kan ordföranden i kommunfullmäktige i Växjö få om politikerna i regionförbundet Södra Småland får som de vill.

I pengar räknat innebär det en höjning från 4 000 kronor till 51 000 kronor per år.I förslaget ingår att oppositionens företrädare ska gå upp i tjänst från 15 till 75 procent, vilket kostar 300 000 kronor."

Ordförande för regionförbundet Södra Småland är Ann-Charlotte Wiesel från Ljungby. Behöver jag skriva att hon är Moderat? Nej det hade ni nog redan listat ut själva misstänker jag.

 


Reinfeldt fick på nöten :-)

300 miljoner skall sparas in på regeringskansliet, helt berättigat. Varför skall lilla Sverige ha Europas största och dyraste regering?
Reinfeldt gnydde om att det kunde bli folk som blev arbetslösa p.g.a. denna besparing, inget han oroade sig för när Trafikverket skapades och 1100 kastades ut i arbetslöshet. Och resultatet av detta visar väl nuvarande tågkaos på hur bra det blev.

Sen gnällde han också för att Sverigedemokraterna röstat som de Rödgröna och ville klandra de Rödgröna för det. Han sa inget om omröstningen ang. donationer till partierna och att dessa skall vara offentliga. Nej då har han SD med sig så då är han tyst. Det om något, att det är just enbart SD och Moderaterna i Riksdagen som fortsatt vill mörka dessa donationer borde få honom till eftertanke. Men icke och jag är inte förvånad. Att "knähundarna" C, FP och KD återigen lägger sig platt för storebror trots att de säger sig stå för öppenhet är heller inget som förvånar.

Reinfeldt kanske skulle ta och kommentera FRA istället. Nu visar det sig att de lyssnar av hjälporganisationer och läser deras e-post o.s.v. Men då är det Reinfeldt själv som är lakejen som lagt sig platt för imperiet i väster. Alla imperier faller dock förr eller senare, det kan man klart se i historien. Antagligen är turbulensen i världen nu USA:s början till slutet. Snart äger ju Kina hela USA och skulle de utnyttja sitt kapitala övertag snart så är nog nästa världskrig här. Den ultimata krisen som vi kan tacka kapitalismen för.

 


Stefan Löfvén fortsätter göra bort sig.

Nu har han även anammat Moderaternas syn på A-kassan. Varför? Ja antagligen för att han inte begriper bättre!
Göran Greider sågade honom rejält i Aktuellt-studion ikväll och Göran lät faktiskt som en partiledare borde låta. Han kunde förklara ideologin istället för att fastna i enskilda procentsatser om enskilda saker som inte ger någon som helst helhet.
Frågan är nu närmast hur länge Stefan Löfvén skall lyckas klamra fast som ordförande för IF Metall? Enl. min mening borde han sparkats ut för många år sedan. Man kan ju dessutom fundera över hur hans eget avgångsvederlag ser ut? Så borgarvänlig som han är så borde han väl gå direkt ut till arbetslinjen, men vem inbillar sig att han själv skulle vilja det. Nej, det är betydligt enklare när man vill att andra skall ha försämringar.

Styrelsemöte IF Metall?


Bergsten (KD) borde följa sin kollega!

Naturligtvis är det Medeltidens Värld det handlar om. Ett fullständigt katastrofalt dåligt skött projekt från dag noll fram till ..........? Snart sagt varenda beslut som tagits i detta ärende har tagits på bristfälliga underlag och under tidsbrist. Har det funnits ett syfte? I så fall behöver detta syfte grävas fram. Även vi har blivit "blåsta" så sent som denna höst då det berömda "Letter of intent" skulle beslutas. Evalena (V) ifrågasatte om inte detta skulle vara ett juridiskt bindande dokument om det antogs. Svaret var att det på inga grunder var bindande utan enbart ett inriktningsbeslut.
Vad tror ni facit är nu? Jo det är juridiskt bindande eftersom det är så detaljerat har kommunjuristerna slagit fast. Så trots att det ifrågasattes innan så togs ingen kontakt med juristerna för att reda ut hur det låg till.

Det är endast ett exempel av många på vilket sätt ärendet misskötts. Och nu skall det tydligen fortsätta. På måndag får fullmäktige upp frågan om arrendeavtalet på sitt bord. Utan fullständigt underlag och under tidsbrist igen så skall fullmäktige besluta om det bolag i vilket Bert Karlsson ingår skall få arrendera anläggningen till vrakpris på skattebetalarnas bekostnad. Jag undrar hur många av fullmäktigeledamöterna som då hunnit ens att sätta sig in i ärendet så man förstår vad det kommer att innebära för kommuninnevånarna? Inte ens kommunens chefsekonom kunde svara på de alternativ som inte utretts, av naturliga skäl. Men beslut skall tas! Varför?

Som jag ser det så är den utredning som gjorts enbart ett beställningsjobb för att få det önskade beslutet. Varför? Samma sak med chefsekonomens genomgång. Den har enbart gjorts utifrån de två förslag som utredningen jämfört. Andra alternativ existerar inte. Varför?

Det finns ett projekt som till vissa delar liknar detta praktfiasko som Medeltidens Värld blivit, det är det berömda arenabygget i Vänersborg. Där tog kommunens ansvarige beslutet att efter fiaskot lämna alla sina politiska uppdrag (förutom fullmäktigeplatsen). Det hade nog varit klädsamt om Bo Bergsten (KD) i Götene kommit fram till en liknande slutsats! Men det kanske han gör om fiaskot blir fullbordat på måndag. Då finns det nog fler som bör följa efter isf.

Jag vill härmed uppmana så många som möjligt av Göteneborna som vill få ett stopp på detta elände att ta sig tid att besöka fullmäktige på måndag för att visa missnöjet på plats! Då får också de som deltar i ett ev. beslut stå för det genom att se er i ögonen. Då får vi se om de klarar det? Så invadera fullmäktige på måndag och visa att ni är måna om era skattepengar som borde gå till välfärd, inte irrflärd!

SR/SkaraborgMen idag är det gladare :-)

Snöläget var nästan 2 decimeter djupare på tisdagsmorgonen. Måste ha snöat ymnigt under natten. Dock så var det ganska glädjande att gå fm promenaden med vovven. Alla cykel och gångvägar verkade vara plogade och även alla större gator. På smågatorna däremot låg snön kvar.
Men ikväll efter jobbet så var det plogat överallt. Även vägen som "gud glömde" var plogad och det är faktiskt riktigt fint plogat överallt. Folk har också varit mäkta upprörda de senaste dagarna och telefonerna har gått varma efter vad jag hört. Skönt att resultatet blivit så bra också då. Bra jobbat!

Vacker vinter är det.Glad gör ingen glad!

Lämnade hemmet 07,30 i morse och fortfarande var det inte plogat :-( men, men när jag kom hem igen vid tolvdraget så såg det faktiskt ut som om ngn planat till gatan lite och döm om min förvåning när jag en stund senare fick se traktorn komma och ploga igen. Det var ju långt ifrån perfekt blev jag varse när jag ytterligare en stund senare lämnade bostaden igen för mitt ordinarie arbete. Där han kört sista gången såg man iaf var bladet gått. Ikväll efter arbetets slut så var det sen faktiskt riktigt acceptabelt med Källbymått mätt.

Nåväl, på fm idag så var det kommunutbildning för nyvalda och en av de tjänstemän som presenterade sig där var "oraklet" Lars Glad som också är ansvarig för park-gata. Han innehar chefstjänsten i både Götene och Skara och för detta har han två löner som han får utbetalt till sitt konsultföretag vilket tydligen var en förutsättning för att han skulle ta jobbet. Annars hade han blivit av med sin pension från försvaret. (Det gäller att se om sitt hus när det ändå bara är skattebetalarna som står för fiolerna.) Denna konstruktion gick för övrigt Skaras starka S-kvinna Barbro Hassel till häftigt angrepp mot idag i NLT, med all rätt.

Denne Lars Glad talade alltså till oss nyvalda och ritade upp en standardpresentation (ett kryss på ett papper) där han "visade" att kommunerna (Götene oh Skara) skulle bli kundfocuserade. Mindre förvaltningstänk och mer decentralicering som han uttryckte sig. Det var det första jag reagerade på. Hans eget jobb går nämligen ut på att centralisera verksamheten genom att göra två kommuners förvaltningar till en enda. Ja Lars Glad fortsatte oförtrutet vidare med sitt kundfocus för att dessa skulle komma med på banan. Sen berättade han att han just utvärderat föregående vinter. Då blev det intressant tyckte jag så när han var klar ställde jag följande fråga och följdfråga till honom: -Du sa att du utvärderat föregående vinter och jag undrar då vilka slutsatser du kom till? Och när dessa slutsatser kan tänkas få något genomslag med tanke på att kunderna knappast ens kommer ut på banan nu?
Nu vet jag inte om Lars Glad hör dåligt eller om han är allmänt trög eller rentav förstod frågan men inte ville svara, för han började prata om kosten och städet och att de hade en bit kvar när det gällde kosten????????????
Sen var det tidsbrist så jag kunde inte ställa om frågan men jag hörde honom säga att det finns ingen anledning att ha städ i egen regi för det är både dyrt och ineffektivt. Då blev jag lindrigt sagt irriterad och den första tanken som kom upp var att den mannen skall inte jobba för Götene kommun! Vilka fakta har han bakom sig i ett sånt rent politiskt uttalande? Är det effektivt enligt honom om en skoltoalett städas på 30 sekunder? Så ser det nämligen ut när privata utförare tagit över städning på andra ställen. Är det kundfocus att toaletterna är dåligt städade?

Nej som ni förstår så var det ingen som blev glad åt denne Lars Glad! Typiskt borgarna att trassla in sig i en sån konstellation. Det finns en del att jobba med i kommunen som ni förstår.

Eftersom han var pensionerad officer så kom jag att tänka på en gammal historia angående intelligens. Förr mättes ju intelligensen i IQ, men numer mäts det i tär. Högst på skalan kommer Meter-tär, sedan Deci, Centi och längst ner på skalan kommer Mili-tär!  ;-)


Björsgårdsvägen, vägen som Gud glömde?

Efter förra vinterns snöchock så trodde man att det till detta år hade planerats ordentligt för att inte samma dåliga förhållanden skulle uppkomma igen. Tydligen var denna förhoppning alltför ambitiös.

Det är tråkigt att konstatera, även om vi som trots allt är någorlunda friska och rörliga klarar oss hyggligt trots allt. De däremot, som ev. skall ge sig ut med barnvagn, kärra eller rullator ger nog upp ganska snabbt.

Björsgårdsvägen som nämns i rubriken ligger i Källby. Denna gata var som en puckelpist förra vintern och det verkar bli så i år igen. Det blir väl så om snöbladen aldrig når ner till asfalten och snölagret som blir kvar moddas upp på sina ställen och mer snö kommer.

Priset var nog ändå i fredags eftermiddag när det kom några ytterligare cm snö ovanpå modden. Då kom en traktor med snöblad inkörandes på gatan och man tänkte att äntligen plogas det rent. Men icke. Snöbladet fälldes aldrig ner. Traktorn hade däremot ett sandaggregat i bak och strödde sand i all modd utan att ploga. Vad är tanken? När detta skrivs är det sen lördag och ytterligare snö har kommit under dagen, dock ingen snöplog. Kanske den inte startar på lördagar och söndagar?

Nu är det inte den enda gatan som sköts dåligt. Snart sagt alla gator och trottoarer är undermåliga, förutom Vänervägen. Där är det rent ner till asfalten på gatan iaf. Nu vet jag inte om det är samma snöröjare som sköter alltihop men använd gärna Vänervägen som exempel på hur det bör se ut efter en plogning även på resten av gatu och trottoar-nätet. Det skulle säkert ge många glada miner.

Det är sannerligen dags att ansvariga tar tag i saken (jag misstänker att det är där det brister) en gång för alla och får till en planering som fungerar. Nuvarande förhållanden är oacceptabla. Tur att det inte töat och frusit på igen, än. Jag får börja forska i de verkliga anledningarna på måndag, för så här illa kan det bara inte tillåtas vara.

 

Ps. Nu är det söndag kväll, mer snö har fallit och fortfarande har ingen plogning skett. Tar ingen mer bild, men tänk er ytterligare ett snölager på detta och försök sen ta er fram med en rullator. Ds.

 


Öppenhet och demokrati inget för Moderaterna!

Demokrati är tydligen bara ett ord för Moderaterna. Detta går igen i fråga efter fråga. Dels har det kommit i dager nu genom Wikileaks avslöjanden, men även genom sitt envisa försvar av att hemlighålla partistöden där man sätter valhemligheten för den enskilde framför demokratin visar detta. Vi, folket har ingen som helst aning om Moderaterna fått pengar av någon enskild eller någon organisation för att ex. ett positivt beslut gällande gasledningen i Östersjön skulle tas. Det är viktigare för Moderaterna att denne ev. enskildes valhemlighet skyddas, säger de iallafall.

SD i riksdagen, ingen slump.

Följande text är hämtad från Dagens Arbetes debattsida och är ett svar från sign. Lars, metallare i Stockholm till en kapitalistförespråkare som kallar sig Erik i Lund. Svaret är så talande bra så jag måste bara citera det här.

"Det som är riktigt i Eriks teorier är att kapitalismen driver politikerna hjälplöst framför sig in i den värsta depression världen någonsin skådat. Däremot inser han inte hur just avregleringar från Clinton i USA till Bengt Dennis-Åsbrink i Sverige blåste upp bubblan ytterliggare tills den sprack i finanskrisen. Den kris som nu drabbar arbetare världen över också i de rikaste länderna.

Historien har lärt oss att det är fascismen som kommer att försöka rädda kapitalismen genom att radikalt inskränka den fria konkurrensen och införa överstatlighet. Det var som skedde på 30-talet och som ledde till världskriget och det är den politiska utveckling som förebådas av högervridningen i politiken världen över. Och Sverige är inget undantag.

Enligt kapitalistiska ekonomer och Erik i Lund, är detta bara ett "reningsbad" för kapitalismen, en ständig kontinuerlig utvecklings upp- och nedgångar i all evighet. Att detta bara är nonsens visar historien med all tydlighet. Kapitalismen avlöste feodalismen och är bara 200 år gammal och redan stadd i föruttnelse.

Enligt Marx och Engels och dess efterföljare däremot så innebär det alltmer intensifierade upprepandet av de ekonomiska depressionerna att arbetande människor ställs inför valet av socialismen eller barbari och att frågan om vilken klass som skall ha den politiska makten kommer att ställas av arbetare som inte känner några fosterlandsbegränsningar och bara har sina bojor att förlora." Slut citat.

Och det är ju precis den utveckling vi nu börjar skönja med övervakningslagar, datadirektiv, terroristlagar, främlingsfientliga partier o.s.v.


Apropå Wikileaks igen.

Är det någon som frågat sig varför det helt plötsligt är ett sånt pådrag i Sverige av alla länder för att få tag i en misstänkt våldtäktsman? Jag har då aldrig upplevt något liknande tidigare.

Sverige har ju förresten kastat neutraliteten på soptippen enl. ett meddelande från USA:s ambassad efter ett möte med försvarsminister Sten Tolgfors statssekreterare. Ett demokratiskt beslut? Politikerbloggen


5,6 miljarder i gårdsstöd.

Ett bidrag som enbart leder till höjda mark och arrendepriser. Halva EU:s budget används till jordbruksbidrag och det är till dem som mest säger sig vara emot just bidrag. Undra just varför det inte hörs mer från Alliansregeringen ang. detta? Nu har de ju haft fyra år på sig!
Den mest bidragsberoende (efter kungen) är tydligen Friherre Thure Gabriel Gyllenkrok,  Björnstorps Slott Genarp. Han får den nätta summan 6 658 927 kronor.

Land. Aftonbladet.
Wikileaks knappast revolutionerande.

Att Wikileaks "avslöjande" drar ned byxorna på politikerna är väl helt klart, men knappast revolutionerande. Wikileaks bekräftar ju enbart vad alla egentligen redan visste. I folkmun är ju dessa "revolutionerande" avslöjanden kända sedan hur länge som helst. Folk är inte dummare än att de ser och förstår hur utvecklingen går till och vart den leder. Utrikespolitik är vuxnas sätt att leka i sandlådan verkar det som.


Bert vet bäst!

Och alla andra är okunniga nollor som inte vet vad de pratar om. Har ni hört det förut? Fame World och allt annat som Bert har "saliggjort" lokala småföretagare med. Vilka har fått notorna efteråt?
Hörde att han t.o.m. särskilt påtalade i radio om hur fel Vänsterpartiet har i denna fråga ang. Medeltidens Värld. "Enda" chansen för Götene kommun att få något tillbaka och att kunna få vinst på sikt var ju naturligtvis att Bert fick köra sitt race. Men allt Bert gör är att prata! Han lämnar inga garantier. Han tar inga affärsrisker. Om Bert kör det i kk innan kommunen fått en krona tillbaka, var står kommunen då?
Vänsterpartiet har konsekvent efterfrågat riskanalyser genom hela detta projekt. Ingen har lyssnat. Ingen lyssnar nu heller. Detta är ett oerhört stort beslut för kommuninnevånarna, och det vill KS fatta med "papperen på bordet" Är det att ta ansvar? Att kallas till ett möte och få en hel utredning omfattande MV på bordet tillsammans med att förslag till arrendeavtal där inte ens kommunens ekonomiska åtaganden är klarlagda. Vem kan fatta det för kommuninnevånarna bästa beslutet under sådana förutsättningar? Är det meningen att även fullmäktige skall få "papperen på bordet" ? Lämna gärna en kommentar om du anser dig kunna fatta de bästa besluten under dessa förutsättningar (anonyma godtages inte). Kan jag förvänta mig kommentarer från det fortfarande borgerliga KS? Eller kanske Bert t.o.m. Upp till bevis ni "kloka gubbar".RSS 2.0